Szakértők: már most 400 000 afgán lehet úton Európa felé

Szakértők: már most 400 000 afgán lehet úton Európa felé
 • Németország döntéshozói aggódnak, ugyanis nem akarják, hogy a 2015-ös migránskrízis megismétlődjön.

400 ezer migráns tarthat Európába az afganisztáni válság után, újabb migrációs hullámtól tartanak - Ankara falat épít, hogy megállítsa az Afganisztánból érkező migránsokat, tudósít az RMX.

Az afgán kormány bukása után Európa egy újabb, a 2015-öshöz hasonló menekültválságtól tart, amikor csak Németországba több mint egymillió ember érkezett, főként Szíriából. Szakértők becslése szerint az afganisztáni válság nyomán már mintegy 400 ezer ember van úton.

"Mindannyian - és ezért én is felelős vagyok -, rosszul ítéltük meg a helyzetet" - mondta Angela Merkel német kancellár hétfő este.

Szerinte a nyugati államoknak nem szabad elkövetniük ugyanazt a hibát, mint a múltban, amikor más válságok idején "nem támogatták eléggé az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR)", ami miatt az emberek a jordániai és libanoni menekülttáborokból Európába indultak.

"Biztosítanunk kell, hogy azok az emberek, akik nagyon aggódnak, még ha nem is működtek együtt a német hatóságokkal, biztonságban maradhassanak az Afganisztánnal szomszédos országokban" - tette hozzá a kancellár a The Globe and Mail szerint.

Egy nappal azután, hogy a tálibok elfoglalták Kabult, Emmanuel Macron francia elnök is hasonló hangnemben beszélt. Párizs és Berlin közölte, hogy közös európai választervet akarnak. "Előre kell látnunk és meg kell védenünk magunkat a jelentős szabálytalan migrációs áramlásokkal szemben" - mondta, hozzátéve, hogy a menekültek csak táptalajul szolgálnának az embercsempészek számára.

Macron szerint Európának az olyan országokkal való együttműködésre kell összpontosítania, mint Pakisztán, Törökország vagy Irán.

Törökország falat épít

Törökország sem akar afgán migránsokat. Ezért már falat építenek az Iránnal közös 295 kilométeres határon. "Egy nagy része már elkészült. Kiástunk 150 kilométernyi árkot, megerősítettük a határbázisainkat" - mondta vasárnap Hulusi Akar török védelmi miniszter a Hürriyet szerint.

A török hadsereg 1000 járművet vetett be a határ védelmére, a járőröző katonákat pedig éjjellátó eszközökkel, elektro-optikai rendszerekkel és akusztikus érzékelőkkel szerelte fel.

"Képesek leszünk teljesen megállítani az újonnan érkezőket" - nyugtatta meg Recep Tayyip Erdoğan elnök a török ellenzéket.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-05 | 15:16
Allahu akbart kiáltozva ölte meg migránstársát egy 25 éves afgán egy menekültszálláson

Allahu akbart kiáltozva ölte meg migránstársát egy 25 éves afgán egy menekültszálláson

 • Grevenben történt az eset, egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsérült.
 • A feltételezett elkövető 2015-ben érkezett Németországba, és 2018 januárja óta élt a létesítményben - közölte az ügyészség.
 • Lehetséges, hogy a férfi a bűncselekmény elkövetésekor "alkohol és kábítószer hatása alatt" állt.
Kül 2021-05-18 | 15:10

Uniós belügyi biztos: aggasztó méreteket öltött a spanyol exklávéba özönlő migránsok száma

 • Az embercsempészek évente legalább 200 millió euró profitra tesznek szert - mondta Ylva Johansson belügyi biztos.
 • A Fidesz EP-képviselője a vita során azt mondta, "a szentimentalizmus nem oldja meg a problémát, inkább egyszer és mindenkorra világossá kell tenni, hogy az EU nem tűri el az illegális bevándorlást, sem a tengeren sem a szárazföldön."
 • Hidvéghi szerint meg kell állítani azokat a civil szervezeteket, amelyek együttműködnek az embercsempészekkel, tevékenységeiket nem szabad bátorítani.
 • És mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az illegális migránsokkal teli hajók ne hagyhassák el Afrika partjait.
Kül 2021-07-24 | 13:21
A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

 • A rendőrnő a nyakán is megsérült, és a kéztörései miatt meg kellett műteni.
Kül 2021-12-02 | 15:32
Merkel bejelentette, hogy kötelező lesz az oltás Németországban

Merkel bejelentette, hogy kötelező lesz az oltás Németországban

 • "Februártól kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás Németországban" - jelentette be Angela Merkel leköszönő kancellár csütörtökön délben.
Kül 2021-06-26 | 12:32
Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

 • A statisztikát Bruno Macaes, portugál politikus, politikai stratéga és nagysikerű könyvek írója osztotta meg a Twitterén.