Gulyás Gergely: akkor tud fennmaradni a magyar állam, ha a magyarok megőrzik, ápolják

Gulyás Gergely: akkor tud fennmaradni a magyar állam, ha a magyarok megőrzik, ápolják

A Miniszterelnökség ünnepségén Gulyás Gergely úgy fogalmazott: ma Európában alig van Magyarországhoz hasonló ősi állam, amely több mint ezer esztendővel ezelőtt képes volt megszervezni önmagát, saját közigazgatást hozott létre, jogszabályokat fogadott el.

Ehhez társult az az egyházmegyerendszer, amely a trianoni "országcsonkításig" szinte változatlan formában, majdnem ezer éven keresztül szolgálta az országot, valamint a kereszténység felvétele - mondta. A magyar állam megmaradása nagy mértékben összefügg azzal, hogy a szuverenitást, a függetlenséget választotta. Azzal, hogy István király a pápától fogadta el a koronát, Magyarország senkinek nem vált hűbéreséve, semmilyen világi hatalom nem volt Magyarország felett - közölte a miniszter.

A kereszténység felvétele jelentette Magyarország számára a függetlenséget és a megmaradást - tette hozzá. Gulyás Gergely kiemelte: a magyar történelem második fél évezrede a szabadságküzdelmekről szólt, amikor ritka volt, hogy a magyar állam úgy lehetett független, hogy szabadságát ne tették volna kockára idegen hatalmak.

Mégis, mindezek ellenére fennmaradt, mert a nemzet akkor is elég erős volt, amikor az országot idegen hatalmak tartották megszállás alatt - közölte. Magyarország akkor is meg tudott maradni, amikor más népek elvesztek, amikor más államok még nem léteztek. Ezért egy ezeréves állam magabiztosságával kell részt venni minden olyan vitában, amely ma Európát jellemzi - tette hozzá a miniszter.

Azt mondta: akkor tud fennmaradni a magyar állam, ha a magyarok megőrzik, ápolják, büszkék azokra a gyökerekre, amelyek a nemzetet ezer éven keresztül megtartották. A magyar állam függetlensége azt is jelenti, hogy felelős kormánya van az országnak.

Az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány idején rendkívül nehéz helyzetben sikerült helytállni - jelentette ki Gulyás Gergely, aki arról is beszélt: az állam működése zavartalan volt ebben az időszakban. A magyar közigazgatás és az egészségügy a világjárvány időszakában is képes volt azt bizonyítani, hogy hatékonyan tudja saját polgárait megvédeni - közölte a miniszter, köszönetet mondva a védekezésben résztvevőknek.

Az államalapítás napja alkalmából elismert egyéni teljesítményekről úgy fogalmazott: sokan vannak, akik éveken, évtizedeken át saját helyükön sokat tettek azért, hogy a magyar állam magas színvonalon működhessen.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar államnak ma már nem tízmillió, hanem tizenegymillió-egyszázezer állampolgára van, ami egyben arra is kötelez, hogy a döntéseket mindig annak fényében vizsgálják, hogy milyen kihatással vannak a nemzet egészére. A rendezvényen három Magyar Érdemrend tisztikeresztje, tizenkettő Magyar Érdemrend lovagkeresztje, öt Magyar Arany Érdemkereszt, kilenc Magyar Ezüst Érdemkereszt és egy Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést adtak át.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-05-25 | 10:52
6 millió 409 ezer a beoltott, 3080 az új fertőzött

6 millió 409 ezer a beoltott, 3080 az új fertőzött

  • A beoltottak száma 6 409 451 fő, közülük 6 195 684 fő a második, 3 875 291 fő a harmadik, 298 288 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • Az elmúlt héten összesen 3080 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 917 777 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elmúlt héten elhunyt 61 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 841 731 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 29 539 főre csökkent.
  • Jelenleg 483 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-01-19 | 12:38
Álprobléma: Csongrád-Csanád megyében éjszaka 33 migránst fogtak el

Álprobléma: Csongrád-Csanád megyében éjszaka 33 migránst fogtak el

  • A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség és a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a honvédekkel együttműködve 2022. január 18-án 21 óra 45 perckor és 22 órakor két csoportban 33 határsértőt tartóztattak fel Csanádpalota és Szeged-Gyálarét külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, pakisztáni, bangladesi, indiai és bhutáni állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-11-15 | 12:24
9 fős spanyol MigránsTaxit vezetett az indiai embercsempész

9 fős spanyol MigránsTaxit vezetett az indiai embercsempész

  • Az egyenruhások 2021. november 14-én 1 óra 58 perckor ellenőriztek egy spanyol rendszámú személyautót az M9-es autóúton Bogyiszló térségében. A kocsit egy 45 éves indiai férfi vezette, aki nyolc illegális migránst szállított.
  • A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, mindannyian afgánnak vallották magukat.
  • Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A  sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítanak.
  • Előállítása és elszámoltatása jelenleg is folyamatban van.
Bel 2022-01-17 | 11:06
Újabb MigránsTaxi elkapva

Újabb MigránsTaxi elkapva

  • Tata térségében elfogtak egy ukrán férfit, aki tíz migránst szállított autójában.
Bel 2021-11-05 | 13:24
61 százalék egyetért azzal, Márki-Zay Gyurcsány politikáját hozza vissza

61 százalék egyetért azzal, Márki-Zay Gyurcsány politikáját hozza vissza

  • A Századvég mérte fel, mit gondolnak a magyarok a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről.
  • 60 százalékuk szerint Márki-Zayt olyan politikusok támogatják, akik engednének a brüsszeli migrációs nyomásnak.
Bel 2021-08-05 | 11:00
A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább

A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább

  • A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten vagy az a háziorvostól is kérhető.
  • Eddig 35 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra és 14 ezren már fel is vették azt.
  • Az EU-n belüli utazásokhoz, nyaralásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás.
Bel 2021-10-25 | 12:33
Nézőpont: több mint kétszer annyian akarják Orbánt kormányfőnek, mint Márki-Zayt

Nézőpont: több mint kétszer annyian akarják Orbánt kormányfőnek, mint Márki-Zayt

  • Ennél az eredménynél még Karácsony is jobbat ért el korábban a kormányfővel szemben.
Bel 2021-06-25 | 18:24
Megint kiderült a tisztakezű mometumosokról, hogy örömmel bemocskolják a mancsaikat, ha arról van szó

Megint kiderült a tisztakezű mometumosokról, hogy örömmel bemocskolják a mancsaikat, ha arról van szó

  • Zuglóban Horváth Csaba polgármester egyszemélyben úgy döntött, Kisné Szivcsovics Nikolett momentumos önkormányzati képviselőnek kiutal egy önkormányzati lakást - szociális alapon.
  • A Momentum színeiben politizáló hölgy 540 000 forintos tiszteletdíjért tanácsoskodik Zuglóban, és a neve szerint házas, tehát nem csak annyi a betevő, amit ő hazavisz.
  • Horváth a veszélyhelyzeti többletjogosítványait kihasználva, egyszemélyi döntéssel határozott arról, hogy Kisné Szivcsovics Nikolett szociális lakást kapjon.
  • Zuglóban - szintén a veszélyhelyzet ideje alatt - mindenki másnak nehezebbé vált a lakhatás, Horváth ugyanis 30 százalékkal megemelte az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díját.