Csuklóztatás: úgy tűnik, se Pálinkásék, se Márki-Zayék jelöltjeit nem fogadja be a többi baloldali párt

Csuklóztatás: úgy tűnik, se Pálinkásék, se Márki-Zayék jelöltjeit nem fogadja be a többi baloldali párt
  • Az Országgyűlésben jelenleg képviselőcsoportokkal rendelkező törpepártok nem akarnak újabb riválisokat a Házba.
  • Ugyan nem ezt kommunikálják, hanem mismásolnak és hazudoznak, de a valós ok az ez.
  • Nem akarnak osztozkodni a koncon, hiszen így is olyan törpepártokat visznek be a hátukon, melyek nem rendelkeznek semmiféle társadalmi támogatottsággal.
  • Ilyen az 1 százalékos LMP, a 2 százalékos Párbeszéd, és lassan az egykor szebb napokat megélt MSZP is.
  • Azzal, hogy a baloldali összefogás nemlétező pártokat hurcol be az Országgyűlésbe, biztosítja, hogy a törpepártoknak bőséges frakciótámogatásuk legyen 2022 után is.
  • De ugyanezt a hibát nem akarják elkövetni Pálinkás József Új Világ Néppártjával, és a szintén mérhetetlen Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalmával.

Hiába adták le időben a jelentkezést, jelenleg úgy tűnik, nem indulhat el az előválasztáson az Új Világ Néppárt három jelöltje - írja a Telex.

Dömsödi Gábor volt televíziós műsorvezető és pásztói polgármester a salgótarjáni választókerületben, Popovics Judit, az ellenzék 2019-es tatai polgármester-jelöltje Tatabányán, Koczka Tibor, egykori fideszes szombathelyi alpolgármester pedig Szombathelyen mérettetné meg magát ősszel. A mai napig nem kapták azonban meg az induláshoz előírt befogadó nyilatkozatot a szervező pártoktól.

Pálinkás nem zárja ki, hogy pártja visszalép az előválasztástól, amennyiben a hat szervező párt nem dönt másként. Ők azt ígérik, komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél több jelölt el tudjon indulni.

Amikor februárban eldöntötte az ellenzéki előválasztást szervező hat párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd), hogy pártokon kívüli, civilek is benevezhetnek a versenybe, azt is előírták, hogy a jelölteknek már az előválasztás előtt nyilatkoznia kell arról, a hat párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. Akkor ezt többen is kritizálták, Márki-Zay Péter a Telexnek úgy fogalmazott, Orbán Viktor leváltását veszélyezteti, ha "összepártozzák a civileket".

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelölte szerint a kritikus, billegő körzetekben egy pártfüggetlen civilnek nagyobb esélye lehet a Fidesz legyőzésére 2022-ben. Májusban aztán a hat szervező párt befogadta Pálinkás József volt MTA-elnök ősszel alapított pártját.

A megállapodás értelmében az Új Világ Néppárt saját jelöltekkel vehet részt az előválasztásokon, és ha az önálló frakcióalapításához szükséges öt egyéni jelöltjük nyerni tud, a hat szervező párt elnökei napirendre tűzik, hogy hétpártivá alakítsák szövetségüket.

Arra az esetre pedig, ha ez nem jönne össze, jelöltjeiknek egy másik pártot is meg kell jelölniük, amelynek a frakciójához csatlakoznának parlamentbe kerülésük esetén.

Így például a debreceni választókerületben egyéni jelöltként induló Pálinkás József a Jobbik frakcióját választotta, míg a csokornyakkendőiről ismert Palotás János az LMP-től kapta meg az induláshoz előírt befogadási nyilatkozatot.

A vasárnapi határidőig az Új Világ Néppárt 22 jelöltje adta le a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat, többek nyilvántartásba vétele azonban a mai napig nem történt meg. Van akinél csak apróbb hiánypótlást kért az előválasztást lebonyolító Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), amelybe a hat szervező párt delegál tagokat. Három jelölt pedig amiatt nem tud elindulni jelen állás szerint, mert nem kapnak egyik párttól sem befogadó nyilatkozatot. Az egyik Dömsödi Gábor, aki korábban televíziós műsorvezetőként lett országosan ismert, majd négy évig Pásztón volt polgármester.

A salgótarjáni központú Nógrád megye 1. választókerületében indulna az előválasztáson. Ez egy billegő körzetnek számít, legutóbb a fideszes Becsó Károly 47,34 százalékkal tudott nyerni. Dömsödi akkor még LMP-s színekben 16,31 százalékkal a harmadik helyen végzett a jobbikos Cseresznyés István (22,22 százalék) mögött. A Jobbik most nem indít saját jelöltet, hanem a DK-s Godó Beatrixot támogatja. A Momentum Horváth Ferencet jelölte, aki mögé az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom sorakozott fel.

Ugyancsak kérdéses Koczka Tibor indulása, aki korábban a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója volt, majd 2014-ben fideszes színekben került be a szombathelyi közgyűlésbe, ahol alpolgármesternek választották. Később megromlott a kapcsolata a Fidesz helyi szervezetével, a 2017-es tisztújításkor Hende Csaba egy zárt körű rendezvényen kijelentette, hogy nemcsak alpolgármesterként, hanem képviselőként sem számítanak többet Koczka Tiborra.

2019-ben így független polgármester-jelöltként indult el Szombathelyen, de 1200 szavazatával jócskán lemaradt az összellenzéki Nemény Andrástól és a fideszes Balázsy Pétertől. Az Új Világ Néppárt jelöltjeként Vas megye 1. választókerületében indulna. Itt lesz az egyik legszorosabb előválasztási csata: az LMP-s Ungár Péter és a DK-s Czeglédy Csaba a mérések szerint fej fej mellett állnak.

"Elfogadhatatlan számunkra, hogy van olyan a hat párt közül, amely megvétózza, hogy egy másik kiadja a befogadó nyilatkozatot" – mondta a Telexnek Pálinkás József, az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltje szerdán.

Mint fogalmazott, azt még megérti, hogy nem fogad be mást egy párt, ha az adott körzetben már van jelöltje, de azt nem tudja akceptálni, ha ez a párt azt is megakadályozza, hogy egy másik párt megadja az induláshoz előírt dokumentumot.

"A versenytársak adminisztratív eszközökkel való akadályozása nem igazán demokratikus eljárás" – mondta, hozzátéve, a pártokkal kötött megállapodásukban is az szerepelt, hogy egy jelöltet nem lehet adminisztratív eszközökkel kizárni a versenyből.

Miért lenne ez érdeke bármelyik pártnak?

Egyszerűen csak azért, hogy jelöltjének minél nagyobb esélye legyen nyerni az előválasztáson.

Az Új Világ Néppárt elnöke szerint ugyanakkor nem tesz jót az előválasztásnak, ha konkrét személyek parlamenti helyeiért megy a versengés, nem pedig azért, hogy ténylegesen olyan parlament jöhessen létre 2022 után, amely képes lesz egy új kormányt támogatni. Bár pár napon belül lejár a hiánypótlási időszak, Pálinkás még lát némi esély, hogy a pártok megváltoztassák a mostani álláspontjukat, és befogadják a három jelöltet.

Amennyiben mégsem így történne, az Új Világ Néppárt elnöksége dönteni fog a folytatásról. Pálinkás azt sem zárja ki, hogy pártja visszalép az előválasztástól, amennyiben Dömsödiék indulását megakadályozzák. A helyzet még könnyen változhat az elkövetkező napokban, az Országos Előválasztási Iroda ugyanis azt válaszolta lapunknak, hogy meghosszabbították a hiánypótlási határidőt, így az nem jár le a holnapi napon. "Az ellenzéki pártok komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél több jelölt tudjon elindulni az előválasztáson. Még a hosszú hétvégén is lesznek meghallgatások, ezért várhatóan a jövő hét elején fog csak véglegessé válni a nyilvántartásba vett jelöltek listája" - fogalmaznak a válaszban.

A vasárnapi határidőig összesen 271 egyéni képviselőjelölt, 7 miniszterelnök-jelölt és 16 jelölő szervezet adott be kérelmet az előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottsághoz (OEVB).

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-07-29 | 14:05
Újabb embercsempész próbált elmenekülni a rendőrök elől

Újabb embercsempész próbált elmenekülni a rendőrök elől

  • 2022. július 28-án 14 óra 48 perc körül egy magyar rendszámú személyautót akartak megállítani.
  • A gépkocsi vezetője a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyta, és az intézkedőket kikerülte.
  • A sofőr a járművel egy előtte balra kanyarodni szándékozó személygépkocsinak ütközött, majd árokba hajtott.
  • A rendőrök a gépkocsit vezető férfit és a gépjármű utasterében és csomagtartójában szállított összesen hat férfit és egy nőt elfogták, akik magukat szírnek vallották.
  • A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, a hét migránst a rendőrök a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-06 | 09:24
Márki-Zay kellemetlenül megalázta Karácsonyt, továbbra is taktikázik és időhúzásra játszik

Márki-Zay kellemetlenül megalázta Karácsonyt, továbbra is taktikázik és időhúzásra játszik

  • A 444 értékelése szerint Karácsony teljesen "aláment" Márki-Zaynak, aki kellemetlen helyzetbe hozta a Főpolgármestert: Karácsony Márki-Zay teljesíthetetlen és abszurd követeléseire mondott igent, úgy, hogy nem kapott cserébe semmit.
  • Ezt követően feldúltan távozott Hódmezővásárhelyről, de úgy látszik, a Főpolgármester annyira görcsösen akarja a hatalmat, hogy bárkinek megengedi, hogy beletörölje a lábát, Gyurcsány is sportot űz ebből.
  • A 444 szerint Márki-Zay időhúzásra játszik, mert úgy érzi, egyre erősebb. Ezt látszik alátámasztani egy friss Medián-kutatás, itt dolgozott korábban Karácsony Gergely.
  • A kutatóintézet azt mérte, a második fordulóban Dobrev 37, Márki-Zay 33, Karácsony pedig csak 24 százalékot kapna. 
  • Így továbbra sem dőlt el, ki lép vissza.
  • Csakhogy ahogyan a BENNFENTES is megírta elemzésében, teljesen mindegy, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt.
  • Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció, és Gyurcsány Ferenc uralja a baloldali térfelet, akárki is a potenciális miniszterelnök-jelölt, csak gúzzba kötve táncolhat, hiszen ha nincsen hátországa, akkor a többségi frakciókra kell támaszkodnia.
  • Közismert, hogy Karácsonynak minimális, Márki-Zaynak pedig semmilyen politikai hátországa nincsen az ellenzéken belül.
  • A 444 is ugyanezt pedzegeti: mivel Márki-Zay az összefogás egyetlen pártjával sincsen jóban, a hírportál már Medgyessy-forgatókönyvről ír.
  • Vagyis arról, hogy a pártok könnyen leszedhetik egy konstruktív bizalmatlanságival az akadékoskodó Márki-Zayt.
  • A 444 információi szerint Márki-Zay támogatói összeadták a pénzt egy másik kutatásra is, hogy pontosabban lássák az aktuális erőviszonyokat.
Bel 2021-11-03 | 07:00
Exkluzív fotók: Égette a tízmilliókat az esküvőjén a milliárdos EU-s pályázati ügyekbe keveredett Cseh Katalin

Exkluzív fotók: Égette a tízmilliókat az esküvőjén a milliárdos EU-s pályázati ügyekbe keveredett Cseh Katalin

  • Luxusesküvőn házasodott össze Cseh Katalin és Berg Dániel 2021 augusztusában.
  • A BENNFENTES megszerezte a luxuslagzi fotóit: arany, pezsgő és elképesztő rongyrázás mindenütt.
  • Míg a rendre biztonsági őr figyelt, a fotókat a Momentum belső köreiből szivárogtatták ki.
Bel 2021-05-24 | 12:23
Ezért kellett az orosz és a kínai vakcina: Magyarország messze előzi átoltottságban a környező államokat, de Ausztriát is

Ezért kellett az orosz és a kínai vakcina: Magyarország messze előzi átoltottságban a környező államokat, de Ausztriát is

  • Az ellenzéknek ebben sem lett igaza.
  • A magyar oltási program utcahosszal előzi a környező államok átoltottsági szintjét.
  • Mindez nem sikerülhetett volna a kínai és az orosz vakcinák nélkül.
  • Ha a magyar kormány nem kapcsolt volna időben, és nem vásárol keletről vakcinákat, akkor a jelenlegi 52%-os oltottsági arány helyett mi is 35% körül teljesítenénk.
  • Vagyis a nyitás és az élet újraindulása sem kezdődhetett volna el.
  • Ha az oltásellenes ellenzéken múlt volna, akik tiltakoztak a keleti vakcinák ellen, akkor ma is ezrek lennének kórházban és naponta százakat vinne el a járvány.
Bel 2021-10-05 | 11:24
A baloldal választási bizottsága nem engedi Karácsonynak és Márki-Zaynak, hogy együtt induljanak

A baloldal választási bizottsága nem engedi Karácsonynak és Márki-Zaynak, hogy együtt induljanak

  • Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke nyilatkozta ezt az ATV-nek, majd a HVG-nek.
  • Magyar György ügyvéd a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, "nincs tandem - játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon."
Bel 2021-06-10 | 09:39

SZJA-visszatérítés: ha mindkét szülő dolgozik, akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak

  • 1,1 millió családról van szó, de mindkét szülő visszakaphatja az adóját, így összességében 1,5 millió keresőt érint az intézkedés.
  • Maximum 800 ezer forintot lehet visszakapni, ez két keresőnél 1,6 millió forint.
  • Egy átlagos, gyermeket nevelő munkavállaló Nagy Márton számításai szerint 400 ezer forintot kaphat vissza.
Bel 2022-02-10 | 09:27
12 885 új fertőzött, 3.7 millió harmadszorra oltott

12 885 új fertőzött, 3.7 millió harmadszorra oltott

  • A beoltottak száma 6 376 902 fő, közülük 6 127 609 fő már a második, 3 746 680 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 12 885 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 684 432 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 410 550 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 231 613 fő.
  • 5198 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 198-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-02-01 | 09:25
Érdemes kihasználni az oltási akciót

Érdemes kihasználni az oltási akciót

  • A beoltottak száma 6 364 167 fő, közülük 6 103 465 fő már a második, 3 688 593 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 9422 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 562 827 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 66 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 291 499 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 229 857 fő.
  • 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az omikron és a február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amelyben februárban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton folytatódik.