Áder János: a járványidőszak ostromállapotában fényévnél is távolabbinak tűnt az ünneplés felszabadult öröme

Áder János: a járványidőszak ostromállapotában fényévnél is távolabbinak tűnt az ünneplés felszabadult öröme

A nemzeti ünnepek évtizedek, évszázadok távlatából is a magyarok összetartozását hirdetik - mondta a köztársasági elnök pénteken, az államalapítás évfordulója alkalmából tartott ünnepi tisztavatáson, az Országház előtti Kossuth téren.

Áder János hangsúlyozta, hogy az elmúlt több mint másfél esztendő nehézzé tette a közös emlékezést, mivel a járvány idején alig felfogható veszteségek értek sokakat, TÖBB MINT HARMINCEZER MAGYAR LETT A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ÁLDOZATA.

A járványidőszak ostromállapotában, amikor nap mint nap újabb erőpróbákat kellett kiállnunk, amikor hullámtól hullámig küzdve éltünk, fényévnél is távolabbinak tűnt az ünneplés felszabadult öröme - fejtette ki az államfő.

Áder János úgy fogalmazott, hogy ezidő tájt aligha láttuk meg magunkban a dicső múlt folytatóit, sokkal inkább hasonlítottunk a számtalan balsorsban megpróbált őseinkre.

A köztársasági elnök szerint azonban az elmúlt hónapokban, amikor annyi mindenről le kellett mondanunk, kiderült, hogy mennyi mindenbe kapaszkodhatunk. (...) Kiderült, hogy a félelmek, a fájdalmak végső határán, de még azon is túl van valami, ami visszahúz minket az örvény pereméről, (...) hogy vannak erőtartalékaink magunkban és a közösségben - mondta.

Kiemelte, kiderült, hogy tudunk önzetlenek, segítőkészek, figyelmesek és fegyelmezettek lenni, hogy tudunk türelemmel várni, alkalmazkodni, odafigyelni.

Áder János beszédében külön megemlékezett a közelmúltban véget ért tokiói olimpia résztvevőiről is. Elmondta, a magyar olimpikonok örök emléket hagytak a szívekben, évek múltával pedig ugyanúgy jelképpé válnak, mint a győztes csaták, a szabadságért kirobbant forradalmak, amelyek szintén magyarok álmaiból, tetteiből, magyarok harcaiból és győzelmeiből váltak jelképpé.

Az államfő szerint a járvány arra is rámutatott, hogy vannak a biztonságunkért éjt nappallá tévő honfitársaink a kórházakban, az idősotthonokban, a mentőautókban és vannak magyar honvédek, akik naponta értünk szolgálnak.

Amikor esküt tettek a haza védelmére, arra kérem Önöket, ne csak a távoli hősökben, ma inkább a saját bajtársaikban lássák meg a példaképet - mondta. Mindazokban, akik az elmúlt hónapokban megmutatták, mit is jelent a hűség, a haza szolgálata - tette hozzá.

A köztársasági elnök aláhúzta, a járvány idején kiderült, hogy nincs kis feladat, nincs alacsonyabb rangú szolgálat. Csak parancs van, küzdelem van, helytállás van - mondta, majd példaként említette, hogy A KATONÁKNAK BIZTOSÍTANIUK KELLETT A KÓRHÁZAK RENDKÍVÜLI MŰKÖDÉSÉT, AZ OLTÓPONTOKON IRÁNYÍTANI A TANÁCSTALAN EMBEREKET, ELLENŐRIZNI A TILALMAK BETARTÁSÁT, ÖSSZESSÉGÉBEN "ÓVNI-VÉDENI EGY LÁTHATATLAN ELLENSÉGGEL HARCOLÓ HAZÁT".

Áder János arra kérte az újonnan avatott tiszteket, ne feledjék, hogy az egyenruhájukban, rajta a zászlóval, a címerrel, mindannyian a bátorság, a hűség és az áldozatos szolgálat jelképévé válnak. (...) Több mint ezer éve ez a bátorság, ez a hűség és ez az alázat visz minket tovább az úton - jelentette ki a köztársasági elnök.

A járvány feletti győzelemnek is ára volt: megküzdöttünk, megszenvedtünk érte. A mi nemzedékünknek jutott ez a feladat - emelte ki Áder János.

Hangsúlyozta, hogy nekünk kellett alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, csakúgy, mint elődeinknek oly sokszor az elmúlt ezer évben. (...) Alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, hogy mi, magyarok - szenvedéllyel élők, szabadságszeretők, hűséggel építők - megmaradjunk itt, Európa szívében, hogy gyógyuló, bizakodó, gyarapodó, erősödő élet legyen itt, a Kárpát-medencében - fogalmazott az államfő.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-13 | 10:00
Szerdán pirkadat után azonnal folytatódott Márki-Zay ámokfutása

Szerdán pirkadat után azonnal folytatódott Márki-Zay ámokfutása

  • Továbbra is DK-s zsarolásokat emleget, de bizonyítékokat, neveket nem említ.
  • Azt is állítja, Gyurcsány vétózta meg, hogy ott lehessen a hatpárti egyeztetéseken.
  • Cserébe Gyurcsány jegyzőkönyveket lobogtat, melyekben nem szerepel, hogy Márki-Zay ott akarna ülni az asztalnál.
Bel 2021-05-10 | 21:00
Juszt szerint aki a Fideszre szavaz, az "kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét"

Juszt szerint aki a Fideszre szavaz, az "kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét"

  • A baloldal véleményvezérei rendszeresen sértegetik a kormánypárt választóit.
  • Volt itt már mucsaizás, vidékizés, krokodilagyúzás.
  • A pártállam egykori magas rangú vezetőjének fiát 2008-ban a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jogerősen 250 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte lopás bűntette miatt.
  • Ugyanekkor elrendelték lőfegyvereinek elkobzását, mert 2002-ben a súri vadásztársaság területén – amelyet éppen Juszt Lászlótól béreltek – vadászati tilalom idején, engedély nélkül kilőtt egy őzgidát és egy vemhes nyulat, amelyeket magával akart vinni.
  • Juszt azzal védekezett, hogy a kertjében kárt okozó állatok kilövésével a saját vagyonát védte, és nem ellopni, hanem leadni akarta őket. A bíróság nem fogadta el a védekezését.
Bel 2021-06-09 | 09:29
Hadházy Ákos: "A visszalépések és a civil jelöltek távoltartása miatt sok helyen nem várható igazi verseny az előválasztáson"

Hadházy Ákos: "A visszalépések és a civil jelöltek távoltartása miatt sok helyen nem várható igazi verseny az előválasztáson"

  • A baloldal csodafegyveréről újabb ellenzéki politikus állítja, az bizony besült.
  • Természetesen az előválasztási színjáték főszereplői a mutyizásról továbbra is azt hazudják az embereknek, nincs itt semmi látnivaló.
Bel 2022-01-05 | 14:43
Embercsempészt és 21 illegális migrást fogtak el

Embercsempészt és 21 illegális migrást fogtak el

  • A Bács-Kiskun megyei rendőrök egy grúz MigránsTaxit kaptak el és 14 illegális migránst tartóztattak fel.
Bel 2021-05-17 | 11:59

Ellenzéki pártmutyi az előválasztás előtt: most egy momentumos mögé állt be a Jobbik

  • Folytatódik az ellenzéki pártok mutyizása a körzetekkel.
  • Korábban azt ígérték, az előválasztás során majd az emberek dönthetnek a helyi jelöltekről.
  • Egyre kevésbé lesz ebből az ígéretből bármi.
Bel 2021-11-18 | 12:33
A Pentele hídon csaptak le az illegális MigránsTaxira

A Pentele hídon csaptak le az illegális MigránsTaxira

  • A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az M8-as autópálya Pentele hídra vezető felhajtóján 2021. november 18-án 7 óra 35 perckor megállítottak egy magyar honosságú személygépkocsit.
  • Az intézkedés során a jármű utasterében 11 magát szír állampolgárnak valló személyt találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.  
  • A járművet vezető 35 éves moldáv állampolgárságú férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.
  • Az illegális migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-01-17 | 11:08
Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni

Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni

  • 2022-ben olyan ellenzéki miniszterelnök-jelöltje van Magyarországnak, akit a többiek nem hagynak egyedül beszélni.
  • Nagy kérdés, hogyan lenne képes így kormányozni, ahol nem csupán jó döntéseket kell hozni, de folyamatosan meg kell nyilvánulni a nyilvánosság előtt.
  • Márki-Zayjal szemben Orbán Viktor akár 4 órán át is állja a kérdéseket, és szabatosan válaszol mindenre, kapjon bármilyen kérdéseket is.
Bel 2022-01-20 | 12:52
Jakab eddig csak a munkalakásban volt kemény legény, de szerinte Orbán fárad

Jakab eddig csak a munkalakásban volt kemény legény, de szerinte Orbán fárad

  • Jakab bármilyen választáson indult eddig, sosem tudott nyerni, amolyan örök vesztes típus.
  • Egyedül a munkalakás neki az a terület, ahol eljátszhatja a kemény fiút.