Irigylésre méltó kultúra: afgán becsületgyilkosság zaklatta fel Berlint

Irigylésre méltó kultúra: afgán becsületgyilkosság zaklatta fel Berlint

Naponta új részletek derülnek ki a német sajtóban a múlt héten őrizetbe vett afgán testvérgyilkosokról, akik megölték saját nővérüket, egy kétgyermekes anyát Berlinben - összegez a Magyar Nemzet.

Az ügyészség feltételezése szerint a 22 és 25 éves férfi július 13-án követte el a gyilkosságot, a holttestet egy bőröndbe rejtették, egy taxiban magukkal vitték Berlin Südkreuz nevű pályaudvarára, majd vonaton Bajorországba szállították, ahol elföldelték.

A Bild című napilap a napokban olyan fotókat tett közzé, amelyeken látható, hogy a gyanúsítottak nehéz bőröndöt húznak át a forgalmas vasútállomáson.

A 34 éves nő július közepén tűnt el, a holttestet azonban csak a múlt héten fedezték fel az ügyben vizsgáló nyomozók, akik a rendelkezésre álló biztonsági felvételek, mobiltelefon-adatok és tanúvallomások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a fivérek lehettek az elkövetők. A nő holttestét az idősebb férfi bajorországi otthonának közelében találták meg. Az évek óta Németországban élő bevándorlók a rendőrségi közlemény szerint sértett becsületérzésből cselekedtek.

A berlini ügyészség feltételezése szerint nővérük életmódja nem felelt meg a gyanúsítottak erkölcsrendjének, mert elvált afgán férjétől, majd új élettársa lett, nyugati ruhákba öltözött és nem viselt fejkendőt. Sajtóbeszámolók szerint a nőt a szintén Berlinben élő fiatalabb öccse tartotta nyomás alatt, igyekezett betartatni vele azokat a szabályokat, amelyeket szerinte iszlám hitük követelt meg tőlük.

Az ügy a politikusok között is heves vitát váltott ki. Németországban minden harmadik napon megöl egy nőt a párja vagy volt élettársa.

Ez nem becsületgyilkosság, hanem nőgyűlöletből fakadó gyilkosság. Nem tudom, hogyan lehetne a férfiakat jobban integrálni. Nem az elkövetők származásáról és nemzetiségéről van itt szó, hanem a nemek kérdéséről – utalt Elke Breitenbach, a baloldali Die Linke párt politikusa, integrációért felelős berlini szenátor arra, hogy felvetődött: nem egyszerű gyilkosságról, hanem becsületgyilkosságról van szó, hiszen az elkövetők úgy érezték, megsértették becsületüket, ezért követték el borzalmas tettüket.

Kai Wegner, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini elnöke azzal vádolta meg Elke Breitenbachot, hogy kijelentésével az elkövetőket veszi védelmébe. Aki tagadja az úgynevezett becsületgyilkosságok vallási és kulturális hátterét, az megvédi az elkövetőket, és az áldozatokat cserben hagyja – fejtette ki álláspontját.

Nyílt vitára van szükségünk a származási országból Németországba hozott archaikus értékekből eredő sikertelen integrációról. Az együttélés alapja az alaptörvény értékrendje, nem a saría – hangsúlyozta.

A szociáldemokraták berlini tartományi miniszterelnök-jelöltje, Franziska Giffey is egyértelműen becsületgyilkosságnak nevezte a bűntettet, és közölte: csak a vallási-kulturális tabutémák feloldásával lát esélyt arra, hogy az ilyen eseteket megakadályozzák.

A nők jogaiért harcoló Terres des Femmes nevű civil szervezet vezetője, Godula Kosack hangsúlyozta: tipikusan a patriarchális társadalmakban követnek el ilyen bűntetteket a becsület nevében nők ellen.

A Bild szerint hetente követnek el Németországban becsületgyilkosságot, ám ez a rendőrségi statisztikákból nem derül ki. A német szövetségi bűnügyi hivatal legutóbb 2011-ben közölt erre vonatkozó adatot: eszerint 1996 és 2005 között összesen 78 ilyen bűncselekmény történt országszerte. A becsületgyilkosságokra szakosodott Ehrenmord.de nevű oknyomozó honlap azonban megállapítja: csak 2020-ban 53 becsületgyilkosságot követtek el, miközben Németország egészében összesen 245 szándékos emberölés történt.

Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke szerint még ennél is rosszabb a helyzet: évente több mint száz nő is áldozatul eshet annak, hogy a családja becsületén foltot ejtett. A legtöbb esetben törökök, afgánok, szírek és irakiak az elkövetők.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-29 | 20:18

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országából a második legveszélyesebbé vált

  • Svédország Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (Brå) által közzétett tanulmányból kiderül, hogy Svédország az egyetlen ország a kontinensen, ahol a lövöldözések száma jelentősen megnőtt a század eleje óta.
Kül 2021-07-09 | 12:49
Akár csak Fekete-Győr: az osztrák oe24 portál szerkesztőségét is szélsőbaloldali anarchisták szállták meg

Akár csak Fekete-Győr: az osztrák oe24 portál szerkesztőségét is szélsőbaloldali anarchisták szállták meg

  • Nekik sem tetszett, amit az oe24 írt.
  • A szélsőbaloldali feministák szemét az szúrta, hogy az oe24 megírta, a 13 éves Leoniet egy afgán bűnbanda drogozta be, majd erőszakolta és fojtotta meg.
  • Szerintük az erőszak nem importált, hanem a szexista kapitalizmus és társadalom terméke.
  • Sikerült ezzel az elkövetők oldalára állni az ártatlan és megölt 13 kislánnyal évessel szemben.
Kül 2021-07-15 | 18:56
A 26 éves Abdullah A. 16 évesnek adta ki magát, majd szexuális erőszakot követett el 11 éves áldozatán

A 26 éves Abdullah A. 16 évesnek adta ki magát, majd szexuális erőszakot követett el 11 éves áldozatán

  • Amikor a kislány többször is arra panaszkodott, neki ez nagyon fáj, Abdullah A. azt mondta neki, "ez normális".