Már az ellenzék egyik propagandalapja is lesajnálja Karácsony méhlegelőit

Már az ellenzék egyik propagandalapja is lesajnálja Karácsony méhlegelőit
 • Nyúlfarknyi eredménnyel rendelkezik a Főpolgármester: Karácsonynak ez se jött össze.
 • A 24.hu portálon szedik szét a budapesti méhlegelőket.

Minőségi, városi méhlegelőt Magyarországon jelenleg nagy kihívás létrehozni, mert az őshonos, szép vadvirágok maguktól – magforrások hiányában – alig jutnak el egy nagyvárosba, megfelelő magkeverék pedig nincs - írja a 24.

Számos nyugat-európai nagyváros példáját követve idén tavasszal Budapest is méhlegelők kialakításába fogott, egyelőre kísérleti jelleggel: a Vadvirágos Budapest projektben összesen 28 hektáron kezdődött rovarbarát zöldterületek kialakítása. A gyakorlatban arról van szó, hogy a város több pontján olyan vadvirágos „réteket” hagynak meg, amelyek hasznos ízeltlábúak, puhatestűek és egyéb állatok, növények ezreinek nyújtanak szigetszerű élőhelyeket.

A méhlegelő kifejezés csak afféle hívószó a laikusoknak, hiszen a "méhecskét" sokan szeretik.

Valójában épp a házi méhnek van erre a legkevesebb szüksége, róla ugyanis gondoskodik a méhész, ám rajta kívül Magyarországon csaknem 700 vadon élő méhfaj honos, és ehhez jön még az úgynevezett beporzó rovarok több száz faja a lepkéktől egyes legyekig, bogarakig. A beporzók száma világszerte tragikusan csökken, ha a városi méhlegelők e folyamatot nem tudják is megállítani, fontos szemléletformáló szerepük lehet.

Csakhogy idehaza valami félrement, amit talán a "gaz nem méhlegelő" szlogennel lehet a legjobban szemléltetni.

Összecsúszott a kaszálatlan zöldterület a méhlegelővel, a házikedvenceinkre valóban veszélyes toklász (hivatalos nevén egérárpa) a vadvirágokkal. A vitában félinformációk, csúsztatások, indulatok vették át a szót, lépten-nyomon politikailag motivált véleményekbe ütközünk.

Van azonban néhány kérdés, melyeket érdemes felvetni a tudomány keretein belül. Hogyan lesz egy kaszálatlan területből értékes gyepi életközösség a nagyváros szívében? Van-e létjogosultsága ennek ott, ahol minden talpalatnyi zöldterületet aktívan használnak, kihasználnak az ott lakók? Török Pétert, a Debreceni Egyetem növényökológus professzorát kérdezte a 24.

Az emberek többsége egyfajta zöld masszaként érzékeli az őt körülvevő növényvilágot, ahol alig néhány kategóriát különít el, pontosabban használ ötletszerűen: fű, fa, bokor, virág, gaz. Sokaknak szükségük van arra, hogy rend vegye körül, vagyis emberi szempontból értelmezett rend, ami gondozott hátsó udvarokat, aszfaltozott utcákat, szabályos fasorokat jelent.

Ebbe a képbe jól illeszkedik a szabályosan, alacsony magasságúra nyírt, egy vagy néhány fajból álló gyep. Hol van már nagyanyáink ideje, amikor faluhelyen vagy kisvárosokban nagy büszkeség volt a megporzók számára is menedékül szolgáló, szépen gondozott és virágokban gazdag kiskert? Mai világunkban a kertészkedés olyan luxus, amit kevesen engedhetnek meg maguknak, marad a bevásárlóközpontokban kapható hobbi vagy sport fűmagkeverék a telepíthető öntözőrendszerrel.

És persze állandó bosszankodással, hogy a "gyep" egyáltalán nem úgy néz ki, mint a képeken. Az itthon kapható magkeverékek döntő többsége ugyanis Hollandiából vagy Dániából származik, nagyobb csapadékmennyiségre és atlantikus klímára optimalizált. Ezekben a keverékekben található fajok, illetve nemesített fajták a hazai termőhelyek mintegy 60-70 százalékára alkalmatlanok, vagy csak rendszeres tápanyag-utánpótlással és öntözéssel fenntarthatók – mondja a 24.hu-nak Török Péter.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-18 | 12:41
Fizetett videóban szólt be Karácsonynak Dobrev a youtubeon

Fizetett videóban szólt be Karácsonynak Dobrev a youtubeon

 • A videó szerint Dobrev nem csupán győzni, de kormányozni is tud.
 • Ez finom kiszólás Karácsonynak, akinek nem kifejezetten meggyőző a főpolgármesteri tevékenyége, de utalás Jakab tapasztalatlanságára is.
Bel 2021-07-03 | 11:50
Visszatért az egészségügybe 3 000 dolgozó

Visszatért az egészségügybe 3 000 dolgozó

 • Március 1-éig a 110 ezer állami egészségügyi dolgozó 95 százaléka írta alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.
 • Az akkor távozó 5500 egészségügyi dolgozóból így július 1-éig több mint 3000-en tértek vissza az állami egészségügybe.
 • Viszatérő orvos, szakorvos: 1 016 fő.
 • Visszatérő egészségügyi szakdolgozók: 1 434 fő.
 • Visszatérő egészségügyben dolgozók: 640 fő.
Bel 2022-02-16 | 11:31
Drót: a vidéki baloldali jelölteknek is ciki Márki-Zay - sokan azt kérik, hozzájuk inkább ne menjen

Drót: a vidéki baloldali jelölteknek is ciki Márki-Zay - sokan azt kérik, hozzájuk inkább ne menjen

 • A BENNFENTES is ezzel egybevágó információkat hallott az elmúlt hetekben a baloldali összefogás környékéről.
 • A baloldali összfogás képviselő-jelöltjei ugyanis rendszeresen azt kérik a miniszterelnök-jelöltjüktől, hogy személyesen inkább ne menjen nekik kampányolni a választókerületükbe.
 • A kérés hátterét ismerő forrásaink szerint azért, mert "nem akarják, hogy Márki-Zay náluk mondjon valami hülyeséget, amit felkap az országos média, és az emberek így ismerik meg a körzetet, a várost, a jelöltet."
Bel 2021-08-26 | 10:56
24 óra alatt 384 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök

24 óra alatt 384 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök

 • Augusztus 25-én 0 és 24 óra között.
Bel 2021-06-02 | 12:49
Jól megy a baloldal adatgyűjtő cégének: közel félmilliárdot szedtek ki a DatAdatból Bajnaiék

Jól megy a baloldal adatgyűjtő cégének: közel félmilliárdot szedtek ki a DatAdatból Bajnaiék

 • A DatAdat a baloldal internetes adatgyűjtő vállalkozása, amely modern Big Data technológiá segítségével profilozza a választókat.
 • Hasít a cég, mások megfigyeléséből szép kis pénzt csinálnak: 2021-ben közel félmilliárdos osztalékelőleget vesz ki a Bajnai Gordon egykori kormányfő által tulajdonolt vállalkozásból a tulajdonosi kör.
Bel 2021-09-19 | 11:47
Előválasztási bénázás: elszállhattak azok szavazatai, akik szombaton adták le a voksukat

Előválasztási bénázás: elszállhattak azok szavazatai, akik szombaton adták le a voksukat

 • Bár az is lehet, hogy ez csak egy modern kékcédulás választás, és az ellenzék így csalja el a választást egymás ellenében.
Bel 2022-03-17 | 10:54
A magyarok 61 százaléka Orbánt, 26 százaléka Márki-Zayt akarja miniszterelnöknek

A magyarok 61 százaléka Orbánt, 26 százaléka Márki-Zayt akarja miniszterelnöknek

 • Ez az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából derült ki.