Már az ellenzék egyik propagandalapja is lesajnálja Karácsony méhlegelőit

Már az ellenzék egyik propagandalapja is lesajnálja Karácsony méhlegelőit
 • Nyúlfarknyi eredménnyel rendelkezik a Főpolgármester: Karácsonynak ez se jött össze.
 • A 24.hu portálon szedik szét a budapesti méhlegelőket.

Minőségi, városi méhlegelőt Magyarországon jelenleg nagy kihívás létrehozni, mert az őshonos, szép vadvirágok maguktól – magforrások hiányában – alig jutnak el egy nagyvárosba, megfelelő magkeverék pedig nincs - írja a 24.

Számos nyugat-európai nagyváros példáját követve idén tavasszal Budapest is méhlegelők kialakításába fogott, egyelőre kísérleti jelleggel: a Vadvirágos Budapest projektben összesen 28 hektáron kezdődött rovarbarát zöldterületek kialakítása. A gyakorlatban arról van szó, hogy a város több pontján olyan vadvirágos „réteket” hagynak meg, amelyek hasznos ízeltlábúak, puhatestűek és egyéb állatok, növények ezreinek nyújtanak szigetszerű élőhelyeket.

A méhlegelő kifejezés csak afféle hívószó a laikusoknak, hiszen a "méhecskét" sokan szeretik.

Valójában épp a házi méhnek van erre a legkevesebb szüksége, róla ugyanis gondoskodik a méhész, ám rajta kívül Magyarországon csaknem 700 vadon élő méhfaj honos, és ehhez jön még az úgynevezett beporzó rovarok több száz faja a lepkéktől egyes legyekig, bogarakig. A beporzók száma világszerte tragikusan csökken, ha a városi méhlegelők e folyamatot nem tudják is megállítani, fontos szemléletformáló szerepük lehet.

Csakhogy idehaza valami félrement, amit talán a "gaz nem méhlegelő" szlogennel lehet a legjobban szemléltetni.

Összecsúszott a kaszálatlan zöldterület a méhlegelővel, a házikedvenceinkre valóban veszélyes toklász (hivatalos nevén egérárpa) a vadvirágokkal. A vitában félinformációk, csúsztatások, indulatok vették át a szót, lépten-nyomon politikailag motivált véleményekbe ütközünk.

Van azonban néhány kérdés, melyeket érdemes felvetni a tudomány keretein belül. Hogyan lesz egy kaszálatlan területből értékes gyepi életközösség a nagyváros szívében? Van-e létjogosultsága ennek ott, ahol minden talpalatnyi zöldterületet aktívan használnak, kihasználnak az ott lakók? Török Pétert, a Debreceni Egyetem növényökológus professzorát kérdezte a 24.

Az emberek többsége egyfajta zöld masszaként érzékeli az őt körülvevő növényvilágot, ahol alig néhány kategóriát különít el, pontosabban használ ötletszerűen: fű, fa, bokor, virág, gaz. Sokaknak szükségük van arra, hogy rend vegye körül, vagyis emberi szempontból értelmezett rend, ami gondozott hátsó udvarokat, aszfaltozott utcákat, szabályos fasorokat jelent.

Ebbe a képbe jól illeszkedik a szabályosan, alacsony magasságúra nyírt, egy vagy néhány fajból álló gyep. Hol van már nagyanyáink ideje, amikor faluhelyen vagy kisvárosokban nagy büszkeség volt a megporzók számára is menedékül szolgáló, szépen gondozott és virágokban gazdag kiskert? Mai világunkban a kertészkedés olyan luxus, amit kevesen engedhetnek meg maguknak, marad a bevásárlóközpontokban kapható hobbi vagy sport fűmagkeverék a telepíthető öntözőrendszerrel.

És persze állandó bosszankodással, hogy a "gyep" egyáltalán nem úgy néz ki, mint a képeken. Az itthon kapható magkeverékek döntő többsége ugyanis Hollandiából vagy Dániából származik, nagyobb csapadékmennyiségre és atlantikus klímára optimalizált. Ezekben a keverékekben található fajok, illetve nemesített fajták a hazai termőhelyek mintegy 60-70 százalékára alkalmatlanok, vagy csak rendszeres tápanyag-utánpótlással és öntözéssel fenntarthatók – mondja a 24.hu-nak Török Péter.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-23 | 12:09
Bohóctréfa: a visszalépett jelölt lesz a közös jelölt Pécsett

Bohóctréfa: a visszalépett jelölt lesz a közös jelölt Pécsett

 • Mellár Tamás helyett a helyi szocik egy MSZP-s ügyvédet akartak indítani, ezért Mellár visszalépett az előválasztástól.
 • Hétvégén visszalépett a visszalépéstől, így ismét Mellár a hivatalos jelölt.
Bel 2021-08-13 | 13:42
Egyre több magyarban erősödik meg a természetes gondolat, hogy a nő, nő, a férfi pedig férfi

Egyre több magyarban erősödik meg a természetes gondolat, hogy a nő, nő, a férfi pedig férfi

 • Több mint kétharmados a genderideológia elutasítottsága a magyarok között.
 • Az áprilisi adatokhoz képest tovább nőtt azoknak a száma, akik nem engedélyeznék kiskorú gyermekek esetében nemátalakító műtétek elvégzését.
 • Tízből kilenc ember vélekedik úgy, hogy ezeket a beavatkozásokat nem szabad kiskorúakon végrehajtani, és csak a magyarok 3 százaléka van ezzel ellentétes véleményemen.
Bel 2021-06-13 | 19:38
A Jobbik sem támogatja Szolnokon a Momentum importjelöltjét, Portik egykori szeretőjét, Kármán Irént

A Jobbik sem támogatja Szolnokon a Momentum importjelöltjét, Portik egykori szeretőjét, Kármán Irént

 • Mint korábban írtuk, a lila párt Kármán Irént, az elviekben az olajügyek után nyomozó, a gyakorlatban korábban Portik Tamás szeretőjeként élő újságírónőt ejtőernyőztette jelöltnek Szolnokra.
 • A teljes helyi ellenzéki elit egyként horgadt fel ellene.
 • Kármán most már nem is a helyi MSZP-sekkel, hanem a Főpolgármesterrel reklámozza magát.
 • A Jobbik be is jelentette, hogy nem a momentumos, hanem a DK-s jelöltet támogatja az előválasztás előtt.
Bel 2021-06-23 | 10:01

Több mint ötvenezer 12–15 éves gyermeket regisztráltak a szülei koronavírus elleni vakcinázásra

 • A 12–15 éves korosztályban 51 ezren regisztráltak, és 28 százalékuk már felvette az oltást.
 • A 16–17 éves korosztályban 93 ezren regisztráltak, és 79 százalékuk kapta meg a vakcinát.
 • Míg a 18–19 éves korosztályban 121 ezren regisztráltak, és 89 százalékuk már felvette az oltást.
Bel 2021-09-30 | 10:32
Tordai kétharmaddal verte Kálmán Olgát

Tordai kétharmaddal verte Kálmán Olgát

 • Az egykori független-objektív tévésnek nem ezek a legszebb napjai.
Bel 2021-08-23 | 17:51
Továbbra is Karácsonyt savazza Dobrev az előválasztási korteskedésben

Továbbra is Karácsonyt savazza Dobrev az előválasztási korteskedésben

 • A Demokratikus Koalíció azzal indította kampányát, hogy Dobrevék "nem csak választást nyerni, hanem kormányozni is tudnak".
 • Ez egyértelmű kiszólás Karácsony Gergelynek, aki megmutatta Budapesten, hogy nyerni ugyan tud, de várost vezetni a legkevésbé sem.
Bel 2021-07-22 | 16:03
Schiffer mértéktartást javasol az állítólagos lehallgatási ügyben

Schiffer mértéktartást javasol az állítólagos lehallgatási ügyben

 • "Jó volna, ha Pegasus-ügyben nem járnánk úgy, mint a 2013-as NSA-botrány esetleges magyar leágazásánál" – írta az ügyvéd.