Már az ellenzék egyik propagandalapja is lesajnálja Karácsony méhlegelőit

Már az ellenzék egyik propagandalapja is lesajnálja Karácsony méhlegelőit
 • Nyúlfarknyi eredménnyel rendelkezik a Főpolgármester: Karácsonynak ez se jött össze.
 • A 24.hu portálon szedik szét a budapesti méhlegelőket.

Minőségi, városi méhlegelőt Magyarországon jelenleg nagy kihívás létrehozni, mert az őshonos, szép vadvirágok maguktól – magforrások hiányában – alig jutnak el egy nagyvárosba, megfelelő magkeverék pedig nincs - írja a 24.

Számos nyugat-európai nagyváros példáját követve idén tavasszal Budapest is méhlegelők kialakításába fogott, egyelőre kísérleti jelleggel: a Vadvirágos Budapest projektben összesen 28 hektáron kezdődött rovarbarát zöldterületek kialakítása. A gyakorlatban arról van szó, hogy a város több pontján olyan vadvirágos „réteket” hagynak meg, amelyek hasznos ízeltlábúak, puhatestűek és egyéb állatok, növények ezreinek nyújtanak szigetszerű élőhelyeket.

A méhlegelő kifejezés csak afféle hívószó a laikusoknak, hiszen a "méhecskét" sokan szeretik.

Valójában épp a házi méhnek van erre a legkevesebb szüksége, róla ugyanis gondoskodik a méhész, ám rajta kívül Magyarországon csaknem 700 vadon élő méhfaj honos, és ehhez jön még az úgynevezett beporzó rovarok több száz faja a lepkéktől egyes legyekig, bogarakig. A beporzók száma világszerte tragikusan csökken, ha a városi méhlegelők e folyamatot nem tudják is megállítani, fontos szemléletformáló szerepük lehet.

Csakhogy idehaza valami félrement, amit talán a "gaz nem méhlegelő" szlogennel lehet a legjobban szemléltetni.

Összecsúszott a kaszálatlan zöldterület a méhlegelővel, a házikedvenceinkre valóban veszélyes toklász (hivatalos nevén egérárpa) a vadvirágokkal. A vitában félinformációk, csúsztatások, indulatok vették át a szót, lépten-nyomon politikailag motivált véleményekbe ütközünk.

Van azonban néhány kérdés, melyeket érdemes felvetni a tudomány keretein belül. Hogyan lesz egy kaszálatlan területből értékes gyepi életközösség a nagyváros szívében? Van-e létjogosultsága ennek ott, ahol minden talpalatnyi zöldterületet aktívan használnak, kihasználnak az ott lakók? Török Pétert, a Debreceni Egyetem növényökológus professzorát kérdezte a 24.

Az emberek többsége egyfajta zöld masszaként érzékeli az őt körülvevő növényvilágot, ahol alig néhány kategóriát különít el, pontosabban használ ötletszerűen: fű, fa, bokor, virág, gaz. Sokaknak szükségük van arra, hogy rend vegye körül, vagyis emberi szempontból értelmezett rend, ami gondozott hátsó udvarokat, aszfaltozott utcákat, szabályos fasorokat jelent.

Ebbe a képbe jól illeszkedik a szabályosan, alacsony magasságúra nyírt, egy vagy néhány fajból álló gyep. Hol van már nagyanyáink ideje, amikor faluhelyen vagy kisvárosokban nagy büszkeség volt a megporzók számára is menedékül szolgáló, szépen gondozott és virágokban gazdag kiskert? Mai világunkban a kertészkedés olyan luxus, amit kevesen engedhetnek meg maguknak, marad a bevásárlóközpontokban kapható hobbi vagy sport fűmagkeverék a telepíthető öntözőrendszerrel.

És persze állandó bosszankodással, hogy a "gyep" egyáltalán nem úgy néz ki, mint a képeken. Az itthon kapható magkeverékek döntő többsége ugyanis Hollandiából vagy Dániából származik, nagyobb csapadékmennyiségre és atlantikus klímára optimalizált. Ezekben a keverékekben található fajok, illetve nemesített fajták a hazai termőhelyek mintegy 60-70 százalékára alkalmatlanok, vagy csak rendszeres tápanyag-utánpótlással és öntözéssel fenntarthatók – mondja a 24.hu-nak Török Péter.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-18 | 15:21
Új megállapodást kötött Orbán Viktor a német Rheinmetall elnökével - alább a részletek

Új megállapodást kötött Orbán Viktor a német Rheinmetall elnökével - alább a részletek

 • Történelmi haderő- és hadiipar-fejlesztés zajlik Magyarországon a Zrínyi 2030 program keretében.
 • Ahogyan a BENNFENTES hétfőn ismertette olvasóival, Magyarország komplex hadiipari gazdaságfejlesztést valósít meg.
 • Vagyis a legmodernebb honvédségi eszközök nagy részét idehaza gyártáják majd, magyar munkavállalalók.
Bel 2021-10-26 | 10:13
Félmillió, a Békemeneten részt vevő magyart sértegetett Márki-Zay

Félmillió, a Békemeneten részt vevő magyart sértegetett Márki-Zay

 • A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta a szombati nagygyűlés résztvevőiről, hogy a Békemenetre busszal érkezők "jó része azt se tudta, hogy hova jött".
 • Biztosan a szőlő savanyú, őt ugyanis egy-kétezren hallgatták az Andrássy út legvégén.
 • Miután belerúgott a Békemenet résztvevőibe, az egekig magasztalta Dobrev Klárát és Gyurcsány Ferenc pártját.
Bel 2021-06-05 | 17:20

A kormánypártiak 86, és az ellenzékiek 59 százaléka is helyesli a Szputnyik V oltóanyag beszerzését

 • Az Alapjogokért Központ arra volt kíváncsi, mi az emberek véleménye az orosz vakcina beszerzéséről.
 • Rákérdeztek arra is, a magyarok elégedettek-e a hazai járványkezeléssel.
 • A teljes felnőtt népességet reprezentáló kutatás szerint a magyarok 54%-a elégedett a járványellenes intézkedésekkel.
Bel 2022-08-09 | 17:52
Rekord: 30 illegális migránst szállított a sofőr

Rekord: 30 illegális migránst szállított a sofőr

 • 2022. augusztus 9-én 16 óra körül az M5 autópálya 35-ös kilométerszelvényénél vezettek ki egy szlovák honosságú tehergépkocsit, amit egy 24 éves szlovák férfi vezetett.
 • A jármű utasterében 30 külföldi tartózkodott.
 • A szír állampolgárnak valló külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-08 | 10:29
Ismét embercsempészeket fogtak Szabolcsban - VIDEÓ!

Ismét embercsempészeket fogtak Szabolcsban - VIDEÓ!

 • A rendőrök a határsértő jogellenes utazását is megszakították.
Bel 2022-03-07 | 09:07
Szabadság: mától nem kell maszkot viselni

Szabadság: mától nem kell maszkot viselni

 • A beoltottak száma 6 397 455 fő, közülük 6 175 674 fő a második, 3 821 429 fő a harmadik, 225 507 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • Az elmúlt három napban 5852 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 805 898 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 150 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 632 325 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 129 137 főre csökkent.
 • 2745 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 117-en vannak lélegeztetőgépen.