Már az ellenzék egyik propagandalapja is lesajnálja Karácsony méhlegelőit

Már az ellenzék egyik propagandalapja is lesajnálja Karácsony méhlegelőit
  • Nyúlfarknyi eredménnyel rendelkezik a Főpolgármester: Karácsonynak ez se jött össze.
  • A 24.hu portálon szedik szét a budapesti méhlegelőket.

Minőségi, városi méhlegelőt Magyarországon jelenleg nagy kihívás létrehozni, mert az őshonos, szép vadvirágok maguktól – magforrások hiányában – alig jutnak el egy nagyvárosba, megfelelő magkeverék pedig nincs - írja a 24.

Számos nyugat-európai nagyváros példáját követve idén tavasszal Budapest is méhlegelők kialakításába fogott, egyelőre kísérleti jelleggel: a Vadvirágos Budapest projektben összesen 28 hektáron kezdődött rovarbarát zöldterületek kialakítása. A gyakorlatban arról van szó, hogy a város több pontján olyan vadvirágos „réteket” hagynak meg, amelyek hasznos ízeltlábúak, puhatestűek és egyéb állatok, növények ezreinek nyújtanak szigetszerű élőhelyeket.

A méhlegelő kifejezés csak afféle hívószó a laikusoknak, hiszen a "méhecskét" sokan szeretik.

Valójában épp a házi méhnek van erre a legkevesebb szüksége, róla ugyanis gondoskodik a méhész, ám rajta kívül Magyarországon csaknem 700 vadon élő méhfaj honos, és ehhez jön még az úgynevezett beporzó rovarok több száz faja a lepkéktől egyes legyekig, bogarakig. A beporzók száma világszerte tragikusan csökken, ha a városi méhlegelők e folyamatot nem tudják is megállítani, fontos szemléletformáló szerepük lehet.

Csakhogy idehaza valami félrement, amit talán a "gaz nem méhlegelő" szlogennel lehet a legjobban szemléltetni.

Összecsúszott a kaszálatlan zöldterület a méhlegelővel, a házikedvenceinkre valóban veszélyes toklász (hivatalos nevén egérárpa) a vadvirágokkal. A vitában félinformációk, csúsztatások, indulatok vették át a szót, lépten-nyomon politikailag motivált véleményekbe ütközünk.

Van azonban néhány kérdés, melyeket érdemes felvetni a tudomány keretein belül. Hogyan lesz egy kaszálatlan területből értékes gyepi életközösség a nagyváros szívében? Van-e létjogosultsága ennek ott, ahol minden talpalatnyi zöldterületet aktívan használnak, kihasználnak az ott lakók? Török Pétert, a Debreceni Egyetem növényökológus professzorát kérdezte a 24.

Az emberek többsége egyfajta zöld masszaként érzékeli az őt körülvevő növényvilágot, ahol alig néhány kategóriát különít el, pontosabban használ ötletszerűen: fű, fa, bokor, virág, gaz. Sokaknak szükségük van arra, hogy rend vegye körül, vagyis emberi szempontból értelmezett rend, ami gondozott hátsó udvarokat, aszfaltozott utcákat, szabályos fasorokat jelent.

Ebbe a képbe jól illeszkedik a szabályosan, alacsony magasságúra nyírt, egy vagy néhány fajból álló gyep. Hol van már nagyanyáink ideje, amikor faluhelyen vagy kisvárosokban nagy büszkeség volt a megporzók számára is menedékül szolgáló, szépen gondozott és virágokban gazdag kiskert? Mai világunkban a kertészkedés olyan luxus, amit kevesen engedhetnek meg maguknak, marad a bevásárlóközpontokban kapható hobbi vagy sport fűmagkeverék a telepíthető öntözőrendszerrel.

És persze állandó bosszankodással, hogy a "gyep" egyáltalán nem úgy néz ki, mint a képeken. Az itthon kapható magkeverékek döntő többsége ugyanis Hollandiából vagy Dániából származik, nagyobb csapadékmennyiségre és atlantikus klímára optimalizált. Ezekben a keverékekben található fajok, illetve nemesített fajták a hazai termőhelyek mintegy 60-70 százalékára alkalmatlanok, vagy csak rendszeres tápanyag-utánpótlással és öntözéssel fenntarthatók – mondja a 24.hu-nak Török Péter.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-09 | 16:21

Hétköznapi propaganda a 444-en

Felthetően az olvasóknak, de már az újságíróknak sem tűnik fel, mennyire hézagmentes propagandával eteti az embereket a 444. Mutatjuk a részleteket.

Bel 2021-11-25 | 12:03
Csak tegnap: 229 határsértő, 4 embercsempész, 66 feltartóztatott illegális migráns

Csak tegnap: 229 határsértő, 4 embercsempész, 66 feltartóztatott illegális migráns

  • A szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. november 24-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 229 határsértőt tartóztattak fel és 66 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.
Bel 2021-06-22 | 20:44
Az egyik örök rivális jelentette be: a Fradi arénájához hasonlóan az MTK stadion is nemzeti trikolórba borul szerdán

Az egyik örök rivális jelentette be: a Fradi arénájához hasonlóan az MTK stadion is nemzeti trikolórba borul szerdán

  • Mint ismert, a Fradi B-közép azt kérte Kubatov Gábor elnöktől, a Groupama Arénát fessék piros-fehér-zöldre, válaszul arra, hogy a müncheniek szivárványos arénában akarták fogadni a magyar válogatottat.
  • A klubelnök Facebookján közölte: "Természetesen. A haza minden előtt."
  • Így szerda este a németek elleni meccs idején piros-fehér-zöldben fog világítani a fővárosi zöldek stadionja.
  • Most nem várt helyről kapott támogatást a törekvésében, mert kiderült: egy másik fővárosi stadion is nemzeti színekbe borul.
Bel 2022-05-03 | 14:36
Villanyoszlopnak csapódott a MigránsTaxi

Villanyoszlopnak csapódott a MigránsTaxi

  • Békés megyében, a 44. számú főúton, Szarvason, 2022. május 3-án 1 óra 15 perc körül ellenőrizni akartak a rendőrök egy spanyol rendszámú tehergépkocsit.
  • A jármű vezetője azonban nem állt meg, ki akarta vonni magát a rendőri intézkedés alól, és eközben villanyoszlopnak ütközött.
  • A tehergépkocsit egy román állampolgár vezette és tizennyolc pakisztáni utazott benne.
  • A balesetben valamennyien megsérültek.
  • Az utasok nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.
  • A rendőrök - a szükséges orvosi ellátások végeztével - előállították őket a Gyulai Határrendészeti Kirendeltségre, ahol idegenrendészeti eljárás indul ellenük.
  • Az autó embercsempészéssel gyanúsítható román sofőrjét is előállították.
Bel 2022-05-31 | 13:01
Egy román férfi nyolc illegális migránst csempészett

Egy román férfi nyolc illegális migránst csempészett

  • 2022. május 31-én 10 óra 50 perckor egy román honosságú személygépkocsit állítottak meg az M85-ös autóút 72. kilométerszelvényében, Nagycenk külterületén.
  • A járműben a 18 éves román sofőr nyolc – magukat afgán, indiai, illetve pakisztáni állampolgárnak valló – külföldit szállított Ausztria irányába.
  • A gépkocsi utasai sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Soproni Rendészeti Integrált Központba előállítják.
  • Migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A vezetővel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.