Magyar Orvosi Kamara: az alapbér-emeléssel az orvosok 79%-a elégedett

Magyar Orvosi Kamara: az alapbér-emeléssel az orvosok 79%-a elégedett
 • 279 szakorvost kérdeztek az új szolgálati törvényről.

Az orvosok kétharmadának helyzete javult az egészségügyben elfogadott jelentős béremelés következtében, a megkérdezettek 9 százalékának viszont romlott az anyagi helyzete a hálapénz hiánya és a másodállások tiltása miatt, derült ki a Magyar Orvosi Kamara keddi sajtóreggelijén ismertettet kutatásból, amelyben 279 szakorvost kérdeztek meg az új szolgálati törvényről.

Az alapbér-emelés kapcsán a megkérdezett orvosok 79 százaléka elégedett, 16 százalék nem, 5 százalék pedig egyáltalán nem elégedett. Utóbbiakat megkérdezték arról, mekkora nettó összeg lenne számukra elfogadható: másfél millió forintos nettó bért tartanának megfelelőnek.

A törvény márciusi hatálybalépése után sok orvos panaszkodott arra, hogy jelentősen csökkent az ügyeleti díja. A kutatásból az derül ki, hogy a megkérdezettek 47 százalékának nem változott, 31 százalékának nőtt, 22 százaléknak – vagyis minden ötödik orvosnak – csökkent. Az orvosok hétköznapi a ügyeletért nettó 9, a hétvégi ügyeletért nettó 12 ezer forintos óradíjat tartanának elfogadhatónak – mondta Álmos Péter, az orvoskamara alelnöke a számok ismertetésekor.

A kutatás rákérdezett a január 1-jétől teljesen betiltott hálapénzre is. Az orvosok 74 százaléka helyesli, hogy a paraszolvencia adása és elfogadása is büntethető azóta. 18 százalék nem ért ezzel egyet, 8 százalék pedig nem tudja, vagy nem válaszolt erre a kérdésre.

A felmérésben rákérdeztek arra is az orvosoknál, mit szólnak ahhoz, hogy "próbavásárlásokkal" tesztelik, elfogadnak vagy követelnek-e hálapénzt. A megkérdezettek 51 százaléka nem helyeselte ezt a módszert, 37 százalék viszont igen.

Az orvosok 16 százaléka szerint január 1-je óta a hálapénz megszűnt, 31 százalék szerint pedig erősen mérséklődött. Mindössze 4 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem mérséklődött a paraszolvencia az egészségügyben.

A márciusban életbe lépett törvény szerint engedélyköteles az, hogy egy az állami egészségügyben tevékenykedő orvos magánellátásban vagy más másodállásban is dolgozhasson. A felmérés arra kérdezett rá, hogy korlátozza-e érdemben az orvosok magánrendelését vagy másodállását a törvény. A válaszok szerint 75 százaléknak egyáltalán nem, 13 százaléknak igen, 12 százalékának részben.

Plakátkampány indul a kórházakban

Az orvoskamara szerint bár óriási lépés, hogy büntethetővé vált a hálapénz adása és elfogadása, nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni egy többévtizedes gyakorlatot, mert meg kell változtatni a lakosság attitűdjét is. Éppen ezért a MOK plakátkampányt indít a hálapénzmentes egészségügyért.

Az első két plakátot az Uzsoki Utcai Kórház előtt már el is helyezték. Összesen négyezer plakátot tesznek ki 167 kórházban, az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyásával.

Hetven év alatt annyira beépült a hálapénz a közgondolkodásba, hogy a január 1-jétől életbe lépett szigorú tiltás sem feltétlenül hatékony, ezért gondolta azt a MOK, hogy kampányt kell indítani, elmagyarázva, hogy miért fontos a hálapénz nélküli egészségügy – mondta Lénárd Rita, a MOK alelnöke. Lénárd biztos abban, hogy megvan az útja annak, hogy teljesen megtisztuljon az egészségügy a hálapénztől, de ez a folyamat nem lesz fájdalommentes.

Ahhoz, hogy a hálapénz valóban megszűnjön, meg kell változnia a lakosság attitűdjének, a betegekkel meg kell értetni, hogy hamis biztonságtudatot vásároltak a hálapénzzal. Ezt el kell tudni magyarázni – hangoztatta Kincses Gyula, a MOK elnöke, aki szerint el kell érni, hogy a beteg bízzon az intézményben és a rendszerben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-13 | 13:52
A pedofilokat mentegette a szocialisták bérelemzője, elhatárolódtak tőle

A pedofilokat mentegette a szocialisták bérelemzője, elhatárolódtak tőle

 • Pulai András szerint van helye a pedofilok iránti érzékenyítésnek is.
 • Ő az MSZP által eltartott Publicus Intézet vezetője.
Bel 2022-03-04 | 09:20
Kettős elfogás: Embercsempészek Szombathelynél

Kettős elfogás: Embercsempészek Szombathelynél

 • Két szerb állampolgárságú férfival szemben is intézkedtek.
Bel 2021-12-20 | 14:39
10%-os béremelést, hathavi fegyverpénzt kapnak a fegyveres testületek tagjai

10%-os béremelést, hathavi fegyverpénzt kapnak a fegyveres testületek tagjai

 • Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be katonák és rendőri vezetők társaságában.
 • A kormányfő kifejezte köszönetét, hogy a koronavírus-, és a migrációs válság alatt a magyar fegyveres testületek helytálltak.
 • Hozzátette: az előttünk álló években további jelentős bérfejlesztések fognak történni a fegyveres testületeknél.
Bel 2021-06-09 | 11:49
Berlin-Neukölln: machetés támadás történt éjszaka

Berlin-Neukölln: machetés támadás történt éjszaka

 • Egy 22 éves férfi megsérült.
Bel 2021-09-21 | 16:46
A Budapest PRIDE elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki szexuális erőszakkal viccelődjön

A Budapest PRIDE elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki szexuális erőszakkal viccelődjön

 • Jakab Péternek küldtek figyelmeztetést a hétfői gusztustalankodása után, mikor is azzal fenyegetőzött, hogy a börtönben Orbán Viktorból is lehet még Viktória.
Bel 2021-12-13 | 11:52
Macronnak is panaszkodik majd egy sort a magyarországi ellenzék

Macronnak is panaszkodik majd egy sort a magyarországi ellenzék

 • A francia államfő diplomáciai nagyüzemre érkezett hétfőn Budapestre.
 • Találkozik Áder Jánossal, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel, és csatlakozik a V4-ek delegációjához.
 • A látogatás külön apropója, hogy 2022 elejétől francia elnökség veszi kezdetét az EU-ban, és Macron újrázásra készül a francia elnöki tisztségben is.
 • Ráadásul Merkel 16 évnyi kormányzása után zöld-baloldali kormány alakult Berlinben, ennek ellensúlyozására is partnereket kereshet Macron Közép-Európában.
 • Jobboldali kihívóit már fogadta Orbán Viktor korábban, de a francia centrista elnökkel sincsen rossz kapcsolata a magyar kormányfőnek.
 • A hivatalos tárgyalások után Macron az ellenzék vezetőit is fogadja, tárgyal Dobrev Klárával, Márki-Zay Péterrel, Donáth Annával és Karácsony Gergellyel is.
 • Előbbiek beszélnek idegen nyelveket, szót értenek majd Macronnal, Budapest Főpolgármesterének azonban most is tolmácsra lesz szüksége.
 • Legutóbbi videóján is csak olvasta az elérakott angol köszöntőszöveget.