Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony

Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony
 • A Mandinernek adott interjút az elismert orvos.
 • Tételesen cáfolja a baloldal és Karácsony Gergely hazudozásait a kínai vakcinával kapcsolatban.

Egyetért azzal, hogy a Sinopharmmal oltottak nem védettek? - kérdezte a Mandiner.

Nem. A kezdetektől fogva úgy gondolom, hogy minden Magyarországon törzskönyvezett vakcina megvéd minket a súlyos betegségtől.

Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy azokban az országokban sem emelkedett az esetszám az idősek körében, ahol csak kínai oltással oltottak. Semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony.

Többek között a főváros is végeztetett antitestvizsgálatot, aminek az eredményeit pont a napokban hozták nyilvánosságra. Eszerint a Sinopharmmal oltott 60 éven felüliek 74,11 százalékánál elegendő ellenanyag termelődött a két kínai vakcina felvételét követően. Milyennek számít ez az arány?

Jónak. Egyrészt. Másrészt a védettséget nemcsak az antitestszint alapján állapítják meg akkor sem, amikor tesztelnek egy oltóanyagot. Azt is megnézik, hogy az oltást kapók hány százaléka fertőződik meg a betegséggel, lesz súlyosan beteg, vagy veszti életét. Ezek alapján határozzák meg, hogy egy vakcina mennyire hatékony. Nemcsak az antitestszint határozza meg tehát a védettséget. Csak ez alapján nem szabad azt mondani senkiről, hogy védtelen lenne a betegséggel szemben, merthogy egészen egyszerűen ez nem igaz.

És mit szól ahhoz a szakértőktől is egyre gyakrabban hallott kijelentéshez, hogy akinek nincsen antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sincs?

Ez nem ilyen egyszerű. Teljesen felesleges megnézetni az antitestszintet, hiszen az oltások – ha a megfertőződést nem is –, de a kórházba kerülést és a tragikus végkimenetelt nagyon magas százalékban megakadályozzák. És ez így van azokban az országokban is, ahol csak kínaival oltottak. A védőoltások már bizonyítottak. Egy nagyon komoly amerikai kutatás során megnézték, hogy mennyire volt kimutatható a vírus egy idősotthonban, ahol minden lakó be volt oltva, és azt találták, hogy jó néhány idős szervezetében jelen volt ugyan a vírus, de nem okozott megbetegedést, vagy maximum csak nagyon enyhe tüneteket. Ám kórházba nem került senki. Ez pedig óriási eredmény. Miért nem elég nekünk ez az oltóanyagokkal kapcsolatban?

A Semmelweis Egyetem a különböző antitestvizsgálaton korábban negatívnak mért személyek 88 százalékánál megállapította: mégis van náluk kimutatható antitestszintet. Hogy fordulhatott elő ez? Nem megfelelő teszttel mérték korábban ezeket az embereket?

Igen. Rengeteg féle labor, teszt és technika van, amelyek nincsenek standardizálva, nincsenek összehasonlítva, nincsenek úgynevezett körkontrollok. Ez azt jelenti, hogy szigorúan szabályozott placebós körülmények között a labornak meg kell határozni, hogy a vizsgálata mennyire pontos. Amíg nincsenek ilyenek, addig nem lehet mondani egyik vagy másik labor méréséről sem, hogy pontos. Remek példa erre a Karikó Katalin által bemutatott. Elküldtek neki egy laboreredményt, ami azt mutatta, hogy a páciensnek nincs antitestje. Mit ad Isten, kiderült, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: Karikó nagyon magas antitestszintet mért. Ezek mind-mind azt mutatják, hogy amíg nem standardizáltak a vizsgálatok, nem is hasonlíthatók össze, vagyis semmi jelentőségük nincs.

Pláne nem szabad ezekből a mérésekből olyan következtetéseket levonni, hogy ha nincs antitest, akkor az illető védtelen, mert mint mondtam, ez nem igaz. Az a baj, hogy nagyon súlyos szakmai kérdéseket engedtek rá a lakosságra, mindenki kis virológus lett.

Az idősekről és a gyengébb immunrendszerűekről már beszéltünk, de mi a helyzet az egészségesekkel? Ők kérjék a harmadik oltást?

Egy egészséges embernek két oltás elegendő, de amennyiben valaki úgy gondolja, hogy szeretne harmadik oltást, konzultálja meg az oltóorvossal, vagy a háziorvossal. Mint mondtam, a két oltás nagyon nagy biztonsággal megvéd bennünket. A harmadik oltás valószínűleg emeli a védettség fokát, ám ennek mértékét nagyon sokan vitatják.

Mindenesetre tény, hogy a forgalomban lévő vakcinák a delta-mutáns ellen valamivel kevésbé hatékonyak, de az oltottak még mindig nagyon ritka esetben kerülnek kórházba. Ez jó hír, ez legyen elég az embereknek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-25 | 12:18
Megint kiderült, azok gazdálkodása nem felel meg a törvényi előírásoknak, akik a leghangosabban követelik az átláthatóságot

Megint kiderült, azok gazdálkodása nem felel meg a törvényi előírásoknak, akik a leghangosabban követelik az átláthatóságot

 • A Momentumot érte ismét kritika, mert a lila párt nem szabályosan gazdálkodik a forrásaival - figyelmeztette az ÁSZ a párt elnökét.
 • Ez nem az első alkalom, hogy a NOlimpiával berobbanó, az EP-választásokon jól szereplő, ám mára eljelentéktelenedő kis pártot kritika éri a gazdálkodása miatt.
 • Köztudott, hogy a Momentum a legharcosabb korrupció-ellenes párt, de úgy látszik, magukra nézve a szabályokat nem tartják olyan fontosnak.
 • A költéseiket is csak azt követően töltötték fel a weboldalukra, hogy Gulyás Márton szénnéégette a Partizán beszélgetős műsorában Fekete-Győr Andrást.
Bel 2022-01-24 | 11:27
Századvég: az emberek kétharmada szerint Orbán inkább megvédi a rezicsökkentést és a családtámogatásokat, mint Márki-Zay

Századvég: az emberek kétharmada szerint Orbán inkább megvédi a rezicsökkentést és a családtámogatásokat, mint Márki-Zay

 • A magyarok fele szerint Orbán Viktor képviseli a jövőt, Márki-Zayról a megkérdezetteknek csak a 34 százaléka gondolja ezt.
Bel 2021-06-14 | 21:29
A mai pedofilellenes-törvény elleni tiltakozás arca

A mai pedofilellenes-törvény elleni tiltakozás arca

 • 1974-ben lépett be az Magyar Szocialista Munkáspártba, és a KISZ Központi Bizottsága kulturális osztályán dolgozott, majd 1981 és 1984 között az MTA aspiránsa volt.
 • 1984-től 1989-ig az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályán dolgozott előbb munkatársként, majd alosztályvezetőként, 1988–89-ben osztályvezető-helyettesként.
 • Ő volt a MSZMP főcenzora a hanyatló kádárizmusban.
 • Az 1961-ben elfogadott új büntető törvénykönyvben dekriminalizálták Magyarországon az azonos neműek szexuális kapcsolatát. (Előtte egy évig terjedő börtönnel büntették.)
 • 1989-ig azonban a rendőrség és az állambiztonság megfigyelte és nyilvántartásba vette, elsősorban a meleg férfiakat. Zsarolás útján gyakran többeket beszerveztek ügynöknek.
 • Lendvai Ildikó az 1994-es országgyűlési választáson a budapesti XXII. kerület (Budapest, 32. választókerület) országgyűlési képviselőjévé választották, amit 1995-től, kiadóigazgatói posztjáról történt lemondása után főhivatásban látott el. 1998-ban a budapesti területi listáról került be az Országgyűlésbe. Az MSZP-frakció helyettes vezetőjévé választották.
 • 2000-ben a párt országos alelnökévé választották, emiatt megvált a budapesti szervezet elnöki és a frakcióvezető-helyettesi tisztségétől.
 • A 2002-es országgyűlési választáson ismét megszerezte a budafok-tétényi kerület egyéni mandátumát. Az MSZP képviselőcsoportjának vezetőjévé választották, ilyen minőségében a Házbizottság tagja is volt.
 • A 2006-os országgyűlési választáson újra egyéni mandátumot szerzett, majd ismét az MSZP frakcióvezetőjévé választották.
 • A 2010-es országgyűlési választás második fordulója után, április 25-én, vállalva a felelősséget pártja választási kudarcáért, lemondott pártelnöki tisztségéről.
 • 2010-ben Budapest területi listájáról szerezte meg mandátumát, frakcióvezető-helyettesként tevékenykedett még négy évig.
Bel 2021-07-30 | 11:37
Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

 • A tagállamok összehangolt fellépésének köszönhetően 2020-ban 2280 embercsempészt tartóztattak le, 14 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, valamint lefoglaltak 639 900 euró értékű készpénzt, 52 tűzfegyvert, 1166 hamis okmányt és 381 járművet.
 • Jól érzékelhetően erősödni fog a migrációs mozgás a balkáni útvonalon, nőni fog a nyomás – más országok mellett – hazánkon is.
Bel 2021-12-22 | 16:42
Újabb, a magyarokat védő intézkedés: október végi szinten fixálják a lakossági jelzáloghitelek kamatait

Újabb, a magyarokat védő intézkedés: október végi szinten fixálják a lakossági jelzáloghitelek kamatait

 • Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Bel 2022-02-16 | 18:18
Kunhalmi Ágnes elbukta a perét Budai Gyula ellen

Kunhalmi Ágnes elbukta a perét Budai Gyula ellen

 • Budai Gyula egy televíziós interjúban azt állította, hogy Czeglédy Csaba pénzt adott Kunhalminak a budapesti kampány finanszírozására.
 • A képviselőnő perelt, de a bíróság sem rágalmazás, sem becsületsértést nem állapított meg.
Bel 2021-06-06 | 17:07
A jobbikos Rig Lajos a Demokratikus Koalícióról: "A DK kivívta a hálámat és tiszteletemet"

A jobbikos Rig Lajos a Demokratikus Koalícióról: "A DK kivívta a hálámat és tiszteletemet"

 • A DK és Dobrev Klára támogatásával indul az országgyűlési választáson a jobbikos Rig Lajos.