Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony

Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony
 • A Mandinernek adott interjút az elismert orvos.
 • Tételesen cáfolja a baloldal és Karácsony Gergely hazudozásait a kínai vakcinával kapcsolatban.

Egyetért azzal, hogy a Sinopharmmal oltottak nem védettek? - kérdezte a Mandiner.

Nem. A kezdetektől fogva úgy gondolom, hogy minden Magyarországon törzskönyvezett vakcina megvéd minket a súlyos betegségtől.

Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy azokban az országokban sem emelkedett az esetszám az idősek körében, ahol csak kínai oltással oltottak. Semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony.

Többek között a főváros is végeztetett antitestvizsgálatot, aminek az eredményeit pont a napokban hozták nyilvánosságra. Eszerint a Sinopharmmal oltott 60 éven felüliek 74,11 százalékánál elegendő ellenanyag termelődött a két kínai vakcina felvételét követően. Milyennek számít ez az arány?

Jónak. Egyrészt. Másrészt a védettséget nemcsak az antitestszint alapján állapítják meg akkor sem, amikor tesztelnek egy oltóanyagot. Azt is megnézik, hogy az oltást kapók hány százaléka fertőződik meg a betegséggel, lesz súlyosan beteg, vagy veszti életét. Ezek alapján határozzák meg, hogy egy vakcina mennyire hatékony. Nemcsak az antitestszint határozza meg tehát a védettséget. Csak ez alapján nem szabad azt mondani senkiről, hogy védtelen lenne a betegséggel szemben, merthogy egészen egyszerűen ez nem igaz.

És mit szól ahhoz a szakértőktől is egyre gyakrabban hallott kijelentéshez, hogy akinek nincsen antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sincs?

Ez nem ilyen egyszerű. Teljesen felesleges megnézetni az antitestszintet, hiszen az oltások – ha a megfertőződést nem is –, de a kórházba kerülést és a tragikus végkimenetelt nagyon magas százalékban megakadályozzák. És ez így van azokban az országokban is, ahol csak kínaival oltottak. A védőoltások már bizonyítottak. Egy nagyon komoly amerikai kutatás során megnézték, hogy mennyire volt kimutatható a vírus egy idősotthonban, ahol minden lakó be volt oltva, és azt találták, hogy jó néhány idős szervezetében jelen volt ugyan a vírus, de nem okozott megbetegedést, vagy maximum csak nagyon enyhe tüneteket. Ám kórházba nem került senki. Ez pedig óriási eredmény. Miért nem elég nekünk ez az oltóanyagokkal kapcsolatban?

A Semmelweis Egyetem a különböző antitestvizsgálaton korábban negatívnak mért személyek 88 százalékánál megállapította: mégis van náluk kimutatható antitestszintet. Hogy fordulhatott elő ez? Nem megfelelő teszttel mérték korábban ezeket az embereket?

Igen. Rengeteg féle labor, teszt és technika van, amelyek nincsenek standardizálva, nincsenek összehasonlítva, nincsenek úgynevezett körkontrollok. Ez azt jelenti, hogy szigorúan szabályozott placebós körülmények között a labornak meg kell határozni, hogy a vizsgálata mennyire pontos. Amíg nincsenek ilyenek, addig nem lehet mondani egyik vagy másik labor méréséről sem, hogy pontos. Remek példa erre a Karikó Katalin által bemutatott. Elküldtek neki egy laboreredményt, ami azt mutatta, hogy a páciensnek nincs antitestje. Mit ad Isten, kiderült, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: Karikó nagyon magas antitestszintet mért. Ezek mind-mind azt mutatják, hogy amíg nem standardizáltak a vizsgálatok, nem is hasonlíthatók össze, vagyis semmi jelentőségük nincs.

Pláne nem szabad ezekből a mérésekből olyan következtetéseket levonni, hogy ha nincs antitest, akkor az illető védtelen, mert mint mondtam, ez nem igaz. Az a baj, hogy nagyon súlyos szakmai kérdéseket engedtek rá a lakosságra, mindenki kis virológus lett.

Az idősekről és a gyengébb immunrendszerűekről már beszéltünk, de mi a helyzet az egészségesekkel? Ők kérjék a harmadik oltást?

Egy egészséges embernek két oltás elegendő, de amennyiben valaki úgy gondolja, hogy szeretne harmadik oltást, konzultálja meg az oltóorvossal, vagy a háziorvossal. Mint mondtam, a két oltás nagyon nagy biztonsággal megvéd bennünket. A harmadik oltás valószínűleg emeli a védettség fokát, ám ennek mértékét nagyon sokan vitatják.

Mindenesetre tény, hogy a forgalomban lévő vakcinák a delta-mutáns ellen valamivel kevésbé hatékonyak, de az oltottak még mindig nagyon ritka esetben kerülnek kórházba. Ez jó hír, ez legyen elég az embereknek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-05-05 | 18:49
Migránsbanda: A rendőrök 15 illegális migránst tartóztattak fel

Migránsbanda: A rendőrök 15 illegális migránst tartóztattak fel

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az osztrák rendőrökkel együttműködve 2022. május 5-én 12 órakor 15 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, afgán és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-09-06 | 10:01
Vasárnap letették a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben

Vasárnap letették a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben

 • A komplexum abban segít majd, hogy önellátó lehessen az ország oltóanyagból.
Bel 2021-12-13 | 09:04
Sikeres volt az Oltási Akció, 1 millió 436 ezer fő az új beoltott

Sikeres volt az Oltási Akció, 1 millió 436 ezer fő az új beoltott

 • A beoltottak száma 6 190 822 fő, közülük 5 893 531 fő már a második oltását is megkapta, 3 005 109 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • Az elmúlt három nap alatt 16 017 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 198 939 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Az elmúlt három nap elhunyt 455 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 991 639 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 170 416 főre csökkent.
 • 6531 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Oltási akció vasárnap este lezárult, összesen 1 millió 436 ezren vettek fel oltást, közülük 1 millió 171 ezer fő már a megerősítő oltást vette fel, és 166 ezer fő eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását
Bel 2021-11-23 | 07:32
Bogyiszlónál állították meg a MigránsTaxit

Bogyiszlónál állították meg a MigránsTaxit

 • A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai 2021. november 22-én 22 óra 15 perckor egy magyar rendszámú kocsit ellenőriztek az M9-es autóúton, Bogyiszló térségében.
 • A járművet vezető magyar férfin kívül a gépkocsiban négy – egy fő, magát jemeni, három fő, magát szír állampolgárnak valló – személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták, ezért a járőrök a sofőrt, valamint az utasokat elfogták és előállították.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A jármű vezetőjével szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-05-26 | 14:09
Brutális szigorításokat tartalmaz a Fidesz pedofil-ellenes törvénycsomagja, végre nem úszhatják meg a pedofilok

Brutális szigorításokat tartalmaz a Fidesz pedofil-ellenes törvénycsomagja, végre nem úszhatják meg a pedofilok

 • "Benyújtottuk a pedofilellenes törvénycsomagot az Országgyűlésnek Selmeczi Gabriella képviselőtársammal. A cél az, hogy a gyermekeket minél nagyobb védelem illesse meg, a pedofilok büntetései pedig szigorodjanak" – írta Kocsis Máté a Facebookon.
Bel 2022-02-07 | 12:51
Szakadék Orbán és Márki-Zay megítélése között

Szakadék Orbán és Márki-Zay megítélése között

 • A magyar választók tisztán látják a két jelölt közötti különbségeket, Orbán utcahosszal vezet minden imázsjellemzőben kihívója előtt.
Bel 2022-04-02 | 17:14
Brutális kudarcba fulladt a baloldal háborúpárti tüntetése

Brutális kudarcba fulladt a baloldal háborúpárti tüntetése

 • Párszázan lézengtek az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, ahol demonstrációt szervezett Zelenszkij felhívására Juhász Péter.
 • Annyira kudarcosra sikerült a rendezvény, hogy a tervezett vége előtt fél órával Juhász Péter lefújta a rendezvényt.
 • Míg korábban amiatt sajnálkozott, mennyire kevesen mentek el.
Bel 2022-06-15 | 13:28
Kettős elfogás: 13 migráns a csomagtérben

Kettős elfogás: 13 migráns a csomagtérben

 • A rendőrök 2022. június 15-én 9 óra 10 perckor a 81-es számú főúton, Székesfehérvár külterületén ellenőriztek egy moldáv honosságú gépjárművet és annak 42 éves grúz állampolgárságú sofőrjét, valamint a mellett ülő 42 éves moldáv segítőjét.
 • Járműben rajtuk kívül további 13 férfi utazott, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
 • A rendőrök a két embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a rendőrségre előállították.
 • A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a migránsokat – meghallgatásukat követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A sofőrrel és társával szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.