Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony

Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony
  • A Mandinernek adott interjút az elismert orvos.
  • Tételesen cáfolja a baloldal és Karácsony Gergely hazudozásait a kínai vakcinával kapcsolatban.

Egyetért azzal, hogy a Sinopharmmal oltottak nem védettek? - kérdezte a Mandiner.

Nem. A kezdetektől fogva úgy gondolom, hogy minden Magyarországon törzskönyvezett vakcina megvéd minket a súlyos betegségtől.

Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy azokban az országokban sem emelkedett az esetszám az idősek körében, ahol csak kínai oltással oltottak. Semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony.

Többek között a főváros is végeztetett antitestvizsgálatot, aminek az eredményeit pont a napokban hozták nyilvánosságra. Eszerint a Sinopharmmal oltott 60 éven felüliek 74,11 százalékánál elegendő ellenanyag termelődött a két kínai vakcina felvételét követően. Milyennek számít ez az arány?

Jónak. Egyrészt. Másrészt a védettséget nemcsak az antitestszint alapján állapítják meg akkor sem, amikor tesztelnek egy oltóanyagot. Azt is megnézik, hogy az oltást kapók hány százaléka fertőződik meg a betegséggel, lesz súlyosan beteg, vagy veszti életét. Ezek alapján határozzák meg, hogy egy vakcina mennyire hatékony. Nemcsak az antitestszint határozza meg tehát a védettséget. Csak ez alapján nem szabad azt mondani senkiről, hogy védtelen lenne a betegséggel szemben, merthogy egészen egyszerűen ez nem igaz.

És mit szól ahhoz a szakértőktől is egyre gyakrabban hallott kijelentéshez, hogy akinek nincsen antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sincs?

Ez nem ilyen egyszerű. Teljesen felesleges megnézetni az antitestszintet, hiszen az oltások – ha a megfertőződést nem is –, de a kórházba kerülést és a tragikus végkimenetelt nagyon magas százalékban megakadályozzák. És ez így van azokban az országokban is, ahol csak kínaival oltottak. A védőoltások már bizonyítottak. Egy nagyon komoly amerikai kutatás során megnézték, hogy mennyire volt kimutatható a vírus egy idősotthonban, ahol minden lakó be volt oltva, és azt találták, hogy jó néhány idős szervezetében jelen volt ugyan a vírus, de nem okozott megbetegedést, vagy maximum csak nagyon enyhe tüneteket. Ám kórházba nem került senki. Ez pedig óriási eredmény. Miért nem elég nekünk ez az oltóanyagokkal kapcsolatban?

A Semmelweis Egyetem a különböző antitestvizsgálaton korábban negatívnak mért személyek 88 százalékánál megállapította: mégis van náluk kimutatható antitestszintet. Hogy fordulhatott elő ez? Nem megfelelő teszttel mérték korábban ezeket az embereket?

Igen. Rengeteg féle labor, teszt és technika van, amelyek nincsenek standardizálva, nincsenek összehasonlítva, nincsenek úgynevezett körkontrollok. Ez azt jelenti, hogy szigorúan szabályozott placebós körülmények között a labornak meg kell határozni, hogy a vizsgálata mennyire pontos. Amíg nincsenek ilyenek, addig nem lehet mondani egyik vagy másik labor méréséről sem, hogy pontos. Remek példa erre a Karikó Katalin által bemutatott. Elküldtek neki egy laboreredményt, ami azt mutatta, hogy a páciensnek nincs antitestje. Mit ad Isten, kiderült, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: Karikó nagyon magas antitestszintet mért. Ezek mind-mind azt mutatják, hogy amíg nem standardizáltak a vizsgálatok, nem is hasonlíthatók össze, vagyis semmi jelentőségük nincs.

Pláne nem szabad ezekből a mérésekből olyan következtetéseket levonni, hogy ha nincs antitest, akkor az illető védtelen, mert mint mondtam, ez nem igaz. Az a baj, hogy nagyon súlyos szakmai kérdéseket engedtek rá a lakosságra, mindenki kis virológus lett.

Az idősekről és a gyengébb immunrendszerűekről már beszéltünk, de mi a helyzet az egészségesekkel? Ők kérjék a harmadik oltást?

Egy egészséges embernek két oltás elegendő, de amennyiben valaki úgy gondolja, hogy szeretne harmadik oltást, konzultálja meg az oltóorvossal, vagy a háziorvossal. Mint mondtam, a két oltás nagyon nagy biztonsággal megvéd bennünket. A harmadik oltás valószínűleg emeli a védettség fokát, ám ennek mértékét nagyon sokan vitatják.

Mindenesetre tény, hogy a forgalomban lévő vakcinák a delta-mutáns ellen valamivel kevésbé hatékonyak, de az oltottak még mindig nagyon ritka esetben kerülnek kórházba. Ez jó hír, ez legyen elég az embereknek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-03 | 13:18
Épül az ország: forgalomba helyezték az M80-as első, 6,6 kilométeres szakaszát

Épül az ország: forgalomba helyezték az M80-as első, 6,6 kilométeres szakaszát

  • Az útépítés során kétsávos autóutat alakítanak Körmend és az osztrák határnál fekvő Rábafüzes között.
  • A 28,85 kilométeres útszakasz 6,6 kilométeres szakaszát adták át csütörötökön.
  • A Körmend és Vasszentmihály közötti 20,6 kilométeres szakasz várhatóan 2021 októberében kerül átadásra a forgalom számára - derül ki a NIF sajtóanyagából.
Bel 2021-05-15 | 20:29
Karácsony az elmúlt időkben végig tagadta, hogy benevezne a miniszterelnök-jelölti castingba

Karácsony az elmúlt időkben végig tagadta, hogy benevezne a miniszterelnök-jelölti castingba

  • Szombaton Karácsony Gergely Főpolgármester bejelentette, hogy benevez a miniszterelnök-jelölti válogatóba.
  • Tavaly több alkalommal is cáfolta indulását az ATV-ben és az RTL Klubnak adott interjúiban is.
  • Az ATV-nek azt mondta, "megtiszteltetésnek érzi, hogy Budapest Főpolgármestere lehet", és nincsenek más ambíciói, így nem készül arra sem, hogy miniszterelnök-jelöltként indul a 2022-es választáson.
  • Az RTL-nek pedig ezt mondta 2020 decemberében: "A hátam közepére nem kívánkozik a miniszterelnök-jelöltség".
  • Cáfolta ambícióit Bohár Dánielnek nyilatkozva is, "Egy porcikám sem kívánja ezt [a miniszterelnök-jelöltséget] és inkább buzdítok más alkalmas jelölteket".
  • VV Zsolt kanapéján alig két hónapja azt mondta, "dehogy akarok én miniszterelnök lenni".
  • A 2018-as miniszterelnök-jelöltségének ugyanígy futott neki.
  • Akkor egy kiszivárgott hangfelvételen ezt mondta: "Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem".
  • A Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt vezette lista 2018-ban végül 11,91%-ot ért el az Orbán Viktor vezette Fidesz 49,27 százalékával szemben.
Bel 2021-05-12 | 09:10
Az Európa-bajnok magyar oltási programnak köszönhetően utoljára októberben volt annyi covidos a kórházakban, mint kedden

Az Európa-bajnok magyar oltási programnak köszönhetően utoljára októberben volt annyi covidos a kórházakban, mint kedden

  • Orbánnak lett igaza: nem szabad ideológiai, vagy geopolitikai kérdést csinálni az oltásokból, onnan kell vakcinát venni, ahonnan csak lehet, mert csak oltással lehet letörni a járványt.
  • Ha kínait, akkor kínait, ha oroszt, akkor oroszt - mindegy, hogy a vakcina honnan származik, a lényeg, hogy biztonságos és hatékony legyen.
  • A Politico.eu összehasonlítása szerint Magyarország dobogós az Európai Unióban a vakcináció terén: a magyarok 26,9%-a kapta meg a 2. vakcinát, a 100 főre beadott oltások száma pedig 72,4.
  • Magyarországnál csak Málta és az Egyesült Királyság áll jobban, de Málta össznépessége alig 450 ezer fő, a britek pedig alig előznek meg bennünket, és már kívül is vannak az Európai Unión.
  • Németországban a 2. adag vakcinát megkapottak aránya 9,6%, Ausztriában 11,1%, Dániában 15,6 és Olaszországban 12,8.
  • A baloldal oltásellenessége ellenére a széleskörű vakcinációnak köszönhetően a járvány számai minden tekintetben meredeken esnek.
Bel 2021-06-02 | 11:42
Budapesti terroristát fogott a TEK, robbanóanyag is volt nála

Budapesti terroristát fogott a TEK, robbanóanyag is volt nála

  • A Terrorelhárítási Központ jelzése alapján indult ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az akciót a TEK közreműködésével hajtotta végre - írja a BLIKK.
  • A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a tegnapi napon végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd vett őrizetbe egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén – írja a Fővárosi Főügyészség.
  • A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit előállította, majd gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.
Bel 2021-12-23 | 10:17
A beoltottak több mint fele már a megerősítő oltást is felvette

A beoltottak több mint fele már a megerősítő oltást is felvette

  • A beoltottak száma 6 245 773 fő, közülük 5 957 571 fő már a második oltását is megkapta, 3 136 000 pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 3586 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 237 330 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 140 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 071 772 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 127 251 főre csökkent.
  • 4827 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 454-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-10-25 | 09:33
Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza

  • A beoltottak száma 5 938 665 fő, közülük 5 718 873 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 104 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • Az elmúlt három nap összesen 6688 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 850 513 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 75 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 795 562 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 24 384 főre emelkedett.
  • 1 588 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 191-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-12-20 | 14:26
Jakab visszaszólt Márki-Zaynak: "Aki ezek után a Jobbikot támadja, az Orbán hatalmon maradását segíti"

Jakab visszaszólt Márki-Zaynak: "Aki ezek után a Jobbikot támadja, az Orbán hatalmon maradását segíti"

  • Folytatódik az adok-kapok az egyesült ellenzéken belül.
  • Mint ismert, múlt héten a Szabad Európának nyilatkozva Márki-Zay azt állította, a Jobbik a 2,7 milliárd forintjából semmit se ad neki kampányra.
  • Ebben az interjúban mondta el azt is, hogy az ellenzék tele van árulókkal, és őt is lecserélhetik, mint miniszterelnök-jelöltet.
  • Most Jakab visszaüzent, hogy eddig ők adták a legtöbbett.
  • A nagy együttműködésben tehát már egymást vádolják Orbán hatalomban tartásával, azaz árulással.