Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony

Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony
 • A Mandinernek adott interjút az elismert orvos.
 • Tételesen cáfolja a baloldal és Karácsony Gergely hazudozásait a kínai vakcinával kapcsolatban.

Egyetért azzal, hogy a Sinopharmmal oltottak nem védettek? - kérdezte a Mandiner.

Nem. A kezdetektől fogva úgy gondolom, hogy minden Magyarországon törzskönyvezett vakcina megvéd minket a súlyos betegségtől.

Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy azokban az országokban sem emelkedett az esetszám az idősek körében, ahol csak kínai oltással oltottak. Semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony.

Többek között a főváros is végeztetett antitestvizsgálatot, aminek az eredményeit pont a napokban hozták nyilvánosságra. Eszerint a Sinopharmmal oltott 60 éven felüliek 74,11 százalékánál elegendő ellenanyag termelődött a két kínai vakcina felvételét követően. Milyennek számít ez az arány?

Jónak. Egyrészt. Másrészt a védettséget nemcsak az antitestszint alapján állapítják meg akkor sem, amikor tesztelnek egy oltóanyagot. Azt is megnézik, hogy az oltást kapók hány százaléka fertőződik meg a betegséggel, lesz súlyosan beteg, vagy veszti életét. Ezek alapján határozzák meg, hogy egy vakcina mennyire hatékony. Nemcsak az antitestszint határozza meg tehát a védettséget. Csak ez alapján nem szabad azt mondani senkiről, hogy védtelen lenne a betegséggel szemben, merthogy egészen egyszerűen ez nem igaz.

És mit szól ahhoz a szakértőktől is egyre gyakrabban hallott kijelentéshez, hogy akinek nincsen antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sincs?

Ez nem ilyen egyszerű. Teljesen felesleges megnézetni az antitestszintet, hiszen az oltások – ha a megfertőződést nem is –, de a kórházba kerülést és a tragikus végkimenetelt nagyon magas százalékban megakadályozzák. És ez így van azokban az országokban is, ahol csak kínaival oltottak. A védőoltások már bizonyítottak. Egy nagyon komoly amerikai kutatás során megnézték, hogy mennyire volt kimutatható a vírus egy idősotthonban, ahol minden lakó be volt oltva, és azt találták, hogy jó néhány idős szervezetében jelen volt ugyan a vírus, de nem okozott megbetegedést, vagy maximum csak nagyon enyhe tüneteket. Ám kórházba nem került senki. Ez pedig óriási eredmény. Miért nem elég nekünk ez az oltóanyagokkal kapcsolatban?

A Semmelweis Egyetem a különböző antitestvizsgálaton korábban negatívnak mért személyek 88 százalékánál megállapította: mégis van náluk kimutatható antitestszintet. Hogy fordulhatott elő ez? Nem megfelelő teszttel mérték korábban ezeket az embereket?

Igen. Rengeteg féle labor, teszt és technika van, amelyek nincsenek standardizálva, nincsenek összehasonlítva, nincsenek úgynevezett körkontrollok. Ez azt jelenti, hogy szigorúan szabályozott placebós körülmények között a labornak meg kell határozni, hogy a vizsgálata mennyire pontos. Amíg nincsenek ilyenek, addig nem lehet mondani egyik vagy másik labor méréséről sem, hogy pontos. Remek példa erre a Karikó Katalin által bemutatott. Elküldtek neki egy laboreredményt, ami azt mutatta, hogy a páciensnek nincs antitestje. Mit ad Isten, kiderült, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: Karikó nagyon magas antitestszintet mért. Ezek mind-mind azt mutatják, hogy amíg nem standardizáltak a vizsgálatok, nem is hasonlíthatók össze, vagyis semmi jelentőségük nincs.

Pláne nem szabad ezekből a mérésekből olyan következtetéseket levonni, hogy ha nincs antitest, akkor az illető védtelen, mert mint mondtam, ez nem igaz. Az a baj, hogy nagyon súlyos szakmai kérdéseket engedtek rá a lakosságra, mindenki kis virológus lett.

Az idősekről és a gyengébb immunrendszerűekről már beszéltünk, de mi a helyzet az egészségesekkel? Ők kérjék a harmadik oltást?

Egy egészséges embernek két oltás elegendő, de amennyiben valaki úgy gondolja, hogy szeretne harmadik oltást, konzultálja meg az oltóorvossal, vagy a háziorvossal. Mint mondtam, a két oltás nagyon nagy biztonsággal megvéd bennünket. A harmadik oltás valószínűleg emeli a védettség fokát, ám ennek mértékét nagyon sokan vitatják.

Mindenesetre tény, hogy a forgalomban lévő vakcinák a delta-mutáns ellen valamivel kevésbé hatékonyak, de az oltottak még mindig nagyon ritka esetben kerülnek kórházba. Ez jó hír, ez legyen elég az embereknek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-01 | 11:46
Karácsony megint Brüsszelhez szaladgál

Karácsony megint Brüsszelhez szaladgál

 • Most az autópálya-koncessziókkal van baja, bejelentette, kötelezettségszegési eljárást ezdeményez a saját hazája ellen.
 • Közben Budapest szenved a dugókban és a metró továbbra sincsen klimatizálva.
 • Minden fővárosi felújítás ára pedig meredeken emelkedik, miközben  aműszaki tartalmuk csökken.
 • Amikor a szocialisták adták koncesszióba az M5-ös, majd az M6-os autópályát, Karácsonynak azzal nem vol semmi baja.
 • Pedig azzal a lépéssel a szocialisták ezermilliárdokkal károsították meg Magyarországot.
Bel 2021-08-26 | 10:36
A HírTV-t nem engedték be Karácsonyék kampánynyitójára

A HírTV-t nem engedték be Karácsonyék kampánynyitójára

 • "Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol az újságírók szabadon kérdezhetnek", hazudta pár hónapja Karácsony.
Bel 2021-10-13 | 09:38
15 illegális migránst csempészett a 22 éves szerb

15 illegális migránst csempészett a 22 éves szerb

 • Egy 22 éves szerb férfi 15 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.
Bel 2021-07-12 | 11:21
Halálos autóbalesetek, illegális határátlépők

Halálos autóbalesetek, illegális határátlépők

 • Az elmúlt három nap eseményei számokban.
Bel 2021-07-02 | 16:15
Karácsony megint a keleti vakcinák ellen uszít az antitest-szűréssel

Karácsony megint a keleti vakcinák ellen uszít az antitest-szűréssel

 • Az oltásellenes baloldal nem tud kibújni a bőréből.
 • Ha a kínai vakcina nem lenne hatásos, akkor nem sikerült volna letörni a járványt.
 • Az igazán érdekes az lesz, a Főváros kitől szerzi be az antitest-szűrés eszközeit.
 • Tavaly ugyanis nagyot taroltak a fővárosi beszerzésekkel a Gyurcsány és Bajnai miniszterelnöksége alatt favorizált egészségügyi szolgáltatócégek.
Bel 2021-06-28 | 11:28
Orbán: csak az 'egység a sokféleségben' megközelítéssel tartható egyben az Európai Unió

Orbán: csak az 'egység a sokféleségben' megközelítéssel tartható egyben az Európai Unió

 • Új írással jelentkezett a miniszterelnök a weboldalán, Szamizdat 11. címmel.
 • Hangsúlyozta: a migráció nem emberi jog, és a gyermek szexuális nevelésének mikéntje sem a gyermek emberi joga. Ilyen emberi jog nincs. Van helyette az Alapvető Jogok Chartájának 14. cikke a szülők jogáról a gyermek számára megfelelő neveltetés biztosításához - tájékoztatott
 • Azon az állássponton van, hogy a nem liberális demokraták szerint a gyermek szexuális nevelése a szülő joga, és ebben az ő beleegyezése nélkül se az állam, se a pártok, se az NGO-k, se a szivárványos aktivisták nem játszhatnak szerepet.
Bel 2021-08-18 | 16:07
A magyarok nem hisznek a baloldal korrupcióellenes ígérgetésének

A magyarok nem hisznek a baloldal korrupcióellenes ígérgetésének

 • Újabb közvélemény-kutatás bizonyítja, hogy a baloldal hiteltelen.
Bel 2021-06-16 | 15:43
21-re nőtt azon körzetek száma, ahol az előválasztás előtt megegyezett a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP

21-re nőtt azon körzetek száma, ahol az előválasztás előtt megegyezett a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP

 • Nem csupán DK-Jobbik alkuk születnek az előválasztás előtt, hanem a szűken értelmezett baloldalon belül is.
 • Erre persze az érintett pártoknak nagy szüksége is van, mert a DK-n kívül valószínű, hogy az MSZP nem jutna be önállóan az Országgyűlésbe.
 • A jobb napokat látott LMP, amely hónapok óta 2%-on áll, biztosan nem ugraná meg az 5%-os küszöböt.
 • Karácsony Gergely kullancs-szatellitszervezete, a Párbeszéd pedig évek óta 1%-on áll.
 • A korábbi 5 körzetet most újabb 16-tal egészítették ki, vagyis ezekben a körzetekben is jóelőre lemutyizzák a baloldali jelöltet a pártok, és nem bízzák a jelöltek kiválasztását az emberekre.