Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel
  • A Momentum a 2018-as kampány után mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta.
  • 2018-2019-ben pedig a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége nem volt biztosított. A párt nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát.

Lassan három hete dagad az a botrány, amely a momentumos Cseh Katalinék korábbi családi cége körül alakult ki. Az ügynek súlyos politikai vetülete van: Cseh Katalin volt a vállalkozás ügyvezetője, amikor a cég a budapesti olimpiára is hivatkozva pályázott – és utóbb nyert – uniós pénzt, majd nem sokra rá a politikus komoly szerepet vállalt a Nolimpia kampányban, vagyis abban a politikai akcióban, amely végül megfúrta a játékok magyarországi megrendezésének lehetőségét - fogalmaz a Magyar Nemzet.

Az uniós képviselő e mozzanat miatt kapta meg több megszólalótól a kétszínű jelzőt. Ezenfelül azonban kétségek merültek fel az egykori családi vállalkozás, a Pannónia Nyomda Kft. uniós pályázatainak és bizonyos közbeszerzéseinek szabályossága körül. A kételyeket akár hatósági eljárások is ellenőrizhetik, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mellett a versenyhivatalhoz is érkezett már bejelentés a Cseh Katalin körül kialakult botrány cégügyei miatt.

Hatósági bejelentés éppenséggel Cseh Katalin pártjának, a Momentumnak a gazdálkodása miatt is született, méghozzá nem is olyan régen. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019 januárjában tett feljelentést – hogy pontosan miért, arról a szervezet szóvivője adott felvilágosítást a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére. Az első eset Horváth Bálint azzal kezdte, hogy az ÁSZ eddig két alkalommal ellenőrizte a 2017-ben létrejött Momentum Mozgalom gazdálkodását, először a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzésekor.

"Az ÁSZ akkor egyebek mellett megállapította, hogy a Momentum Mozgalomnál a költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A szervezet nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó előírásokat. A Momentum mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta" – idézte fel a szóvivő.

A második eset

A második alkalommal az ÁSZ a Momentum 2018–2019-es gazdálkodását tekintette át. "Ekkor az derült ki, hogy a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége 2018–2019-ben nem volt biztosított. A párt nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát, ezért az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy erősíteni kell a törvényességet" – emlékeztetett Horváth Bálint. Hozzáfűzte: a számvevőszék kilenc javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján a párt elnökének harminc napon belül intézkedési tervet kellett készítenie. "A Momentum Mozgalom elnöke határidőben megküldte intézkedési tervét, amelynek értékelése folyamatban van" – tudatta a szóvivő.

Feljelentés, de miért?

A feljelentésre kitérve Horváth Bálint közölte: a Momentum a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzei kapcsán mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta, a párt a törvényben előírt határidőben és azután sem bocsátott a számvevőszék rendelkezésére semmilyen, a kampánypénzek szabályszerű felhasználását igazoló bizonyítékot, szerződést, számlát, bizonylatot.

"Az ÁSZ emiatt 2019 januárjában a törvényi kötelezettségének eleget téve feljelentést tett"– húzta alá a szóvivő.

Horváth Bálint ennek kapcsán arról beszélt, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek vállalják, hogy a párttörvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el.

"Az ÁSZ feladata, hogy visszajelzést adjon az Országgyűlésnek és az állampolgároknak arról, hogy az egyes pártok gazdálkodásában ténylegesen érvényesül-e ez a vállalás" – fogalmazott, majd hozzátette: megállapításaival, javaslataival, tanácsaival a számvevőszék igyekszik hozzájárulni a pártok gazdálkodásának törvényességéhez. Az a cél ugyanis, hogy a pártok törvényesen gazdálkodjanak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-12-20 | 12:37
A Fight Impunity NGO áll a brüsszeli korrupciós ügy szívében

A Fight Impunity NGO áll a brüsszeli korrupciós ügy szívében

  • Ezekről a "civil" szervezetekről mondta Eva Kaili élettársa, hogy azok csak a pénz "forgatásához" kellenek.
Botrány 2021-12-13 | 11:00
Városháza-mutyi: egyszerre több helyszínen is házkutatásba kezdett a rendőrség

Városháza-mutyi: egyszerre több helyszínen is házkutatásba kezdett a rendőrség

  • Korábban kiszivárgott emailezések szerint egyes érintettek aktív nyomeltakarításba kezdtek.
Botrány 2021-12-16 | 13:18
Kálmán Olga a milliós fővárosi fizetéséért a Balatonról szelfizget

Kálmán Olga a milliós fővárosi fizetéséért a Balatonról szelfizget

  • Közben melósokat rúgnak ki a Főváros közműcégétől.
  • Így működik a gyakorlatban a Karácsony-féle szolidaritás és a 99 százalék képviselete a kiváltságos 1 százalékkal szemben.
  • A csókosoknak milliós fizetések a semmire, a kisembernek meg utilapú a talpára - ez a budapesti baloldal.
  • Karácsony 41 tanácsadót tart magának, közben a város lepusztultabb, mint a Demszky-korszak fénykorában.
Botrány 2021-07-16 | 12:58
Baján 8 általános is elég a Pénzügyi, Városüzemeltetési és Városfejlesztesi Bizottság elnöki tisztségéhez

Baján 8 általános is elég a Pénzügyi, Városüzemeltetési és Városfejlesztesi Bizottság elnöki tisztségéhez

  • A momentumos Nyirati Klára azt mondta a jobikos Hornyák Józsefről, "Hiba volt őt jelölni. Teljes hozzá nem értésről tesz minduntalan tanúbizonyságot."
  • Hogy Baján nem szívlelik egymást a nagy baloldali összefogás tagjai, arról korábban a BENNFENTES is beszámolt.
Botrány 2021-07-12 | 19:53
Alig pár önkormányzatot irányít az ellenzék, de a sarcolás és az adóemelés már javában zajlik

Alig pár önkormányzatot irányít az ellenzék, de a sarcolás és az adóemelés már javában zajlik

  • Karácsony például egyszemélyben, a különleges jogrend alatt döntött úgy, 10%-kal megemeli a gyermekétkeztetés díját.
  • Szociális érzékenység a gyakorlatban.
  • Mert persze a szavak nagyon szépek, a baloldal mindenkinek csak adni akar, csak adni, egyre csak többet adni.
  • Mikor a hatalom közelébe férkőznek, akkor pedig csak elvesznek az emberektől - lássuk a listát, hol, milyen megszorításokat vezettek be baloldaliak az általuk vezetett településeken!
Botrány 2021-09-19 | 11:40
Csoda történt, Karácsony elszólta magát, és teljesen véletlenül igazat mondott: "csinálom, ami a dolgom: kampányolok"

Csoda történt, Karácsony elszólta magát, és teljesen véletlenül igazat mondott: "csinálom, ami a dolgom: kampányolok"

  • A Főpolgármestert a Mediaworks riportere kérdezte a nemlétező nyelvvizsgájáról.
  • Mint ismert, csütörtökön a Főpolgármester eljátszotta, hogy beszél angolul.
  • Fölolvasott egy beszédet, amit elétettek.
  • Az ellenzék cselédmédiája ovációban tört ki, lám, Karácsony mégis beszél angolul.
  • Holott csak ezen a nyáron több videó is készült, ahol a Főpolgármester egy mukkot nem tud kiejteni a száján angolul.
  • A csütörtöki olvasás után Karácsony továbbra sem tudott válaszolni a legegyszerűbb kérdésekre sem.
  • Majd elszólta magát: "csinálom, ami a dolgom: kampányolok."
  • Pedig neki nem a kampányolás lenne a feladata. Neki elsősorban Budapesttel lenne dolga, ő a megválasztott Főpolgármester.
  • A budapestiek nem azért szavaztak rá, hogy közpénzekből eltartva kampányoljon, hanem azért, hogy végezze a dolgát a város élén.