Az építőanyag-forgalmazók kétharmadánál talált jogsértést a fogyasztóvédelem

Az építőanyag-forgalmazók kétharmadánál talált jogsértést a fogyasztóvédelem
  • Kormányzati szándék fellépni az építőanyag-árak drágítása ellen, hogy a támogatások az érintettekhez jussanak el, ne nyeljék el a hasznot a kereskedők.

Az építőanyag-forgalmazók csaknem kétharmadánál, 61 százalékuknál talált jogsértést a fogyasztóvédelem, miután júliusban csatlakozott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek fokozott vizsgálatához – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese csütörtökön.

Kiemelte, hogy a kormány célja megvédeni a családokat az építőipari áremelésektől, hogy az otthonteremtésre fordított kormányzati támogatások valóban az érintetteket szolgálják.

A július 7-én kezdődő országos vizsgálat egyebek mellett kiterjed az árfeltüntetéssel, jótállási jegyekkel kapcsolatos előírások és az általános kereskedelmi feltételek betartásának, a piacfelügyeleti követelmények teljesülésének ellenőrzésére.

Schanda Tamás elmondta: a kormányhivatalok munkatársai a felkeresett kereskedelmi egységek több mint háromnegyedénél tapasztaltak áremelkedést. "A fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok munkatársai eddig összesen 327 helyszínen fordultak meg. Ebből több mint kétszáz esetben tapasztaltak jogsértést, ám ezek negyedénél a kereskedők már az ellenőrzés ideje alatt pótolták a mulasztást, kiigazították a hibát" – részletezte a miniszterhelyettes.

Mint mondta, a szakemberek 198 piacfelügyeleti ellenőrzés során 313-féle, összesen csaknem 82 ezer termék vizsgálatát végezték el. Végül 120 termékfajtánál, azaz összesen több mint 24 ezer építési terméknél állapítottak meg elsősorban a jelölésekkel, teljesítménynyilatkozatokkal összefüggő hiányosságokat.

A kilenc online ellenőrzésből öt webáruház esetében tártak fel árfeltüntetési jogsértést. A kifogásolási arány szempontjából a leggyengébben a TÜZÉP telepek és a szaküzletek, barkácsáruházak teljesítettek, ezeknek több mint 60 százalékánál akadt probléma.

De a fatelepek felét, a vasudvarok több mint harmadát is kisebb-nagyobb mulasztáson érték az ellenőrök. "Összességében eddig az ellenőrzött helyszínek 76 százalékánál, 248 kereskedelmi egységben tapasztaltak áremelkedést, míg készlethiány tízből négy forgalmazónál merült fel. A vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében" – közölte Schanda Tamás, kiemelve, hogy a kormány összehangolt hatósági fellépéssel is tesz azért, hogy az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások valóban a családok életminőségét javítsák.

Hozzátette, hogy ha a fogyasztóvédelmi hatóság a hatáskörén túlmutató visszásságokat tapasztal az építőanyagok piacán, a társszervezetek – elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhatóság – eljárását kezdeményezi.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-09 | 22:38
Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség

  • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.
Bel 2022-01-11 | 12:18
27 illegális migránst csempészett

27 illegális migránst csempészett

  • A Pest megyei rendőrök 2021. január 11-én 5 óra 37 perckor az M5 autópálya 35-ös kilométerszelvényében igazoltattak egy tehergépkocsit, amelyet egy ukrán férfi vezetett, a jármű rakterében 27 külföldi tartózkodott.
  • A magukat szír állampolgárnak valló férfiak magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Az ukrán férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2021-06-14 | 11:40
Az ellenzéki botrányvárosban is visszalépteti jelöltjét a Momentum

Az ellenzéki botrányvárosban is visszalépteti jelöltjét a Momentum

  • Göd hangos botrányokkal volt tele 2020-ban.
  • A sokak szerint összeférhetetlen momentumos polgármester egy hatalmas SAMSUNG-beruházással szórakozott sokáig, majd a barátait jelölte az önkormányzat különböző pozícióiba.
  • Nemrégiben a momentumos polgármester feleségét indították volna a Dunakeszi-Göd választókerületben, de vasárnap visszaléptették a bukott főpolgármester-helyettes, Dorosz Dávid javára.
  • Őt támogatja a Jobbik is.
  • Megint eggyel több választókerületben lett lezsírozva előre az ellenzéki indulók sora.
Bel 2021-10-01 | 15:27
Fekete-Győr előremenekül: belengette, lehet, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen

Fekete-Győr előremenekül: belengette, lehet, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen

  • A BENNFENTES pénteken megírta, hogy Orosz és Donáth Anna, valamint a terézvárosi polgármester Soproni Tamás a BENNFENTES információi szerint szervezkedik Fekete-Győr elmozdítása érdekében a lesujtó 3%-os eredmény miatt.
  • Fekete-Győr is értesülhetett erről, mert egy sajtóháttér-beszélgetésen bejelentette: elképzelhető, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen a küldöttgyűlésen.
Bel 2021-06-06 | 13:57
Karácsony egyeztetésbe kezd arról, írjanak közös levelet a miniszterelnök-jelöltek a kínai elnöknek és a miniszterelnöknek

Karácsony egyeztetésbe kezd arról, írjanak közös levelet a miniszterelnök-jelöltek a kínai elnöknek és a miniszterelnöknek

  • Egy nagyon szigorú levélben közölnék a kínaiakkal, hogy 2022-ben a kormányváltás után nem épül meg a Fudan egyetem.
  • Kérdés, milyen nyelven terveznek írni a kínai elnöknek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek.
  • Különös, hogy levélírás helyett erről külön egyeztetni is kell.
Bel 2021-12-10 | 15:22
Reménytelenül sikertelen és bukott emberekkel akar új pártot Márki-Zay

Reménytelenül sikertelen és bukott emberekkel akar új pártot Márki-Zay

  • Az összeolvasztani kívánt pártoknál még a neosztálinista gittegylet Párbeszédnek is nagyobb társadalmi támogatottsága van.
  • Ellenzéki körökben eddig is arról beszéltek, túl sok párt és formáció van a baloldalon, erre Márki-Zay szervez még egyet.