Tiszta kezek, csillogó szemek: százmilliós támogatásokkal nem tud elszámolni a Momentum

Tiszta kezek, csillogó szemek: százmilliós támogatásokkal nem tud elszámolni a Momentum
  • Cseh Katalin botránya után újabb pénzügyi problémában vergődik a lila párt.
  • Ugyan korábban tagadták, de az Állami Számvevőszék számára nemrégiben megküldött javított beszámolójukban elsimerik: 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevételük volt.
  • Az átláthatóságot szavakban nagyon hangosan képviselő párt a 2018-as kampányköltéseit számlákkal nem tudja igazolni.

Az Állami Számvevőszék a Momentum 2018-2019-es gazdálkodásának törvényes elszámolásában talált problémákat. Bár a Fekete-Győrék igyekeztek elhallgatni az eljárás tényét – ahogy teszik most Cseh Katalin ügyében –, most mégis beadták az ÁSZ által megállapított elszámolási problémák javításának tervét, ezzel tulajdonképpen beismerve, hogy valami nem tiszta a költségvetésükben - írja a Mandiner.

A Momentum elküldte a 2018-2019-es időszak gazdálkodásának törvényes elszámolásánál talált problémák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet – közölte a a Mandiner kérdésére az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Amennyiben a párt tényleg kidolgozta az intézkedési tervet, ezzel gyakorlatilag elismeri, hogy jogosak a számvevőszék észrevételei.

Az ÁSZ a vonatkozó törvény szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Ilyenkor elsőként egy jelentéstervezetet fogalmaznak meg, azt elküldik a párt vezetésének, amely tizenöt napon belül véleményezheti azt. Ezt követően teszik közzé a végleges jelentést, amelyben értékelik a gazdálkodás szabályainak betartását. Amennyiben bármilyen probléma felvetődik, a számvevőszék részletes javaslatokat fogalmaz meg, s ezek alapján a pártnak be kell nyújtania az ÁSZ-hoz egy intézkedési tervet a problémák kijavításáról.

Az ÁSZ június 25-én tett közzé a Momentum 2018-2019-es gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította: a pártnak erősítenie kell gazdálkodása törvényességét.

Az ÁSZ megállapította többek között, hogy:

- a Momentum Mozgalom 2018-ban 553,5 millió forint, 2019-ben 44,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

- 2018. évi pénzügyi kimutatásában 585,3 millió forint bevételt, valamint 596,4 millió forint kiadást számolt el.

- 2019. évi pénzügyi kimutatásában 162,1 millió forint bevételt, valamint 171,9 millió forint kiadást számolt el.

Tehát 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevétele volt.

A számvevőszék szerint a Momentum a 2018-2019 közötti időszakban nem alakított ki szabályszerű könyvvezetési rendszert és nem biztosította a könyvvezetésének törvényességét.

Az ÁSZ sajtóközleményében akkor úgy fogalmazott: A párt nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel a pénzügyi kimutatásaiban szereplő bevételi és kiadási adatokat. Ezzel megtévesztette saját tagságát és a közvéleményt is, mivel nem biztosította, hogy valós képet kapjanak a párt 2018. és 2019. évi gazdálkodásáról. Ennek következtében a Momentum Mozgalom a 2018-2019 közötti időszakban nem biztosította a törvényes gazdálkodás feltételeit, gazdálkodása nem volt átlátható és elszámoltatható.

Közölték továbbá azt is, hogy a Momentum Mozgalom a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékelését a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem végezte el, így nem biztosította a közélet tisztaságára vonatkozó törvényi előírások érvényesülését.

Ennek következtében nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben.

Az ÁSZ kilenc javaslatot fogalmazott meg a párt felé, amelyet beépíthetnek az intézkedési tervbe, hogy az elszámolásuk szabályos legyen. A pártgazdálkodás átláthatóvá tételének természetesen része, hogy a pártok elszámolnak a központi költségvetésből kapott választási kampánytámogatásokkal. E tekintetben pedig nem egészen makulátlan a Momentum múltja.

Az Állami Számvevőszék még 2019 októberében megállapította, hogy a párt nem tudott a törvényeknek megfelelően elszámolni a 2018-as országgyűlési választási kampányra kapott nagyjából ötszázmillió forint elköltésével.

Az ÁSZ ezt követően hivatalból feljelentést tett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig nyomozást indított költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából.

A Momentum honlapján egyébként azóta sem találhatók meg a költségvetési forrásból kapott 2018-as félmilliárdos kampánytámogatás költéseinek számlái. Pedig a weboldalon elérhető üvegzseb menüpont bevezetésében úgy fogalmaznak: Átláthatóan működünk. A választók azért küldtek minket az önkormányzatokba, hogy ellenőrizzük: senki nem lop közpénzt, a rendelkezésre álló forrásokat pedig átláthatóan, a legfontosabb problémákra költjük.

A 2018-as országgyűlési választási kampányhoz kapott központi költségvetési támogatások elszámolásának mindkét részébe belinkeltek egy-egy Google-táblázatot, amelyek elvileg költések számláit tartalmazzák. A valóságban azonban ezekre kattintva egy hibaüzenet jelenik meg, azaz a párt költéseit számlákkal nyilvánosan jelen állás szerint nem igazolta, annak ellenére, hogy a honlapon ezt ígérik.

Az ÁSZ a Mandiner megkeresésére közölte, a Momentum által benyújtott intézkedési terv beérkezett, folyamatban van az értékelése. Kiemelték: a számvevőszék megállapításaival, javaslataival, valamint széleskörű tanácsadó eszközeivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának törvényességéhez. Amennyiben elfogadják a párt intézkedési tervét, a Momentum végrehajthatja azt, ezzel törvényessé téve a 2018-2019-es időszak gazdálkodásáról szóló beszámolót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-07-27 | 12:56
Fióktelep-váltásokkal trükköztek a Cseh Katalin ügyvezetése alatt álló cégnél, hogy EU-s forrásokat nyerhessenek el

Fióktelep-váltásokkal trükköztek a Cseh Katalin ügyvezetése alatt álló cégnél, hogy EU-s forrásokat nyerhessenek el

  • Egy rejtélyes Anonymous-álarcos alak vezette rá az újságírókat arra, a momentumos Cseh Katalin kettős játékot játszik.
  • Útmutatásai alapján derült ki, hogy Cseh Katalin és családi vállalkozásához köthető cégháló 4,7 milliárd forint értékben nyert uniós támogatást.
  • Az origo korábban arról írt, hogy a cégek közbeszerzéseken is összejátszhattak. Cikkük megjelenése után a GVH és a Közbeszerzési Hatóság is eljárást indított.
  • A Pesti Srácok pedig bebizonyította, hogy a cégek rendszeresen egyszerre változtattak telephelyet, akár a pályázati kiírásoknak megfelelően.
  • Időközben Cseh Katalin elismerte, hogy maga is adott be pályázatot, azonban azt is állította, hogy nem történt semmi szabálytalan.
  • A BENNFENTES arról is írt, hogy nem ez volt a családi Pannónia Nyomda Kft. első botránya, korábban a Momentumtól is kaptak megbízásokat a 2018-as kampányban, amely pénzekkel nem tudott megfelelően elszámolni a párt.
  • A Demokrata hétfőn megírta: az olimpiaellenes Cseh Katalin a budapesti olimpián is nyerészkedett.
  • Ma a Magyar Nemzet hozta ki a hivatalos cégadatok alapján: a Cseh Katalin ügyvezette Pannónia Nyomda Kft. is úgy váltott fióktelepet, ahogyan az az EU-s támogatások maximalizálásához kellett.
  • A dokumentumok javarészén Cseh Katalin aláírása áll.
Botrány 2022-01-31 | 13:18
Óbuda főkertésze Orbán és Kásler akasztásáról fantáziál

Óbuda főkertésze Orbán és Kásler akasztásáról fantáziál

  • A Momentum helyi kultúrpolitiksua pedig lájkolta a bejegyzést.
  • Ilyen a szeretet hatalma a baloldalon.
Botrány 2021-09-21 | 17:41
Kussoljatok! - ezt üzeni Márki-Zay a hódmezővásárhelyi képviselőknek

Kussoljatok! - ezt üzeni Márki-Zay a hódmezővásárhelyi képviselőknek

  • Úgynevezett "széksértési" önkormányzati rendeletet alkotott a hódmezővásárhelyi közgyűlés.
  • Ennek lényege, hgy bármely képviselő bemószerolhatja a másikat, ha az szerinte sértőt mondott a Polgármester Úrra, vagy más képviselőre.
  • Nesze neked szólásszabadság és demokrácia.
Botrány 2022-03-13 | 19:20
Megint lebukott egy baloldali politikus: katonákat akarnak küldeni Ukrajnába

Megint lebukott egy baloldali politikus: katonákat akarnak küldeni Ukrajnába

  • Most a Jobbik alelnöke, Potocskáné szólta el magát.
  • Ahogyan korábban Márki-Zay, Juhász Ferenc, Fekete-Győr, és más baloldali politikusok is kinyilvánították: magyar katonákat küldenének Ukrajnába.
  • Ez a veszélyes lépés hadviselővé tenne bennünket.
Botrány 2021-05-22 | 15:00
A kommunista rendszer mocska máig fröccsen: Karikó Katalint zsarolással szervezte be az Állambiztonság, de soha egyetlen jelentést nem tett senkiről

A kommunista rendszer mocska máig fröccsen: Karikó Katalint zsarolással szervezte be az Állambiztonság, de soha egyetlen jelentést nem tett senkiről

  • A Jobbik korábbi revolverportálján, a Kuruc.infón hoztak nyilvánosságra egy adatot, mely szerint Karikó Katalint beszervezte az állambiztonság.
  • A magyar sajtó sokáig nem vett tudomást erről, de a Telex elnevezésű liberális-ellenzéki portál felkapta az ügyet.
  • Karikó nem bűnös, hanem áldozat. A bűnösök azok, akik zsarolással vették rá a fiatal kutatót arra, írjon alá a kommunista állambiztonságnak.
  • Karikó tisztázta magát a vádak alól: senkiről sem jelentett, és 1985-ben elhagyta a kommunista Magyarországot.
Botrány 2021-08-25 | 21:26
Egyszerűen kinevette Karácsony azt az autóst, aki a dugókra panaszkodott neki

Egyszerűen kinevette Karácsony azt az autóst, aki a dugókra panaszkodott neki

  • Baloldali együttérzés a gyakorlatban.
  • Egy stábtagja pedig beszólt az elégedetlenkedőnek, hogy szálljon ki a kocsiból.
  • Miközben az összes léhűtő, mihaszna, Budapest vezetésével megbízott csinovnyikot autóval hurcolják mindenhová.
  • Ez a zavart heherészés és a stábtag beszólása arra közvetett bizonyíték, hogy sem Karácsony, sem pedig a stábja nem bírja a nyomást és a stresszt.
  • Mindez nem lehet véletlen: a HVG és a BENNFENTES is megírta korábban, Karácsony azt képzelte, begaloppol a győzelembe.
  • Ehelyett gyakorlatilag szétesett és összeomlott a kampánya, ami mára nem más csupán, csak egy kínos vesszőfutás.
Botrány 2021-12-20 | 09:24
Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

  • Mártha Imre, Bajnai és Gyurcsány bizalmasa, a Főváros legfontosabb közműcég-vezetője instagramján a yachtról tolja a 'home office'-t.
  • De azt is fontosnak tartotta megosztani követőivel, hogy egy csinos fenéknek is helyet szorított a yachtján az álomnyaralás közben.
  • Közben vagy kétmilliós, vagy tizenötmilliós órában feszít a tél elején is bronzbarna csúcsmenedzser, akit Karácsony nevezett ki a tisztségébe.
  • Ha a spanyol Costa del Solt éppen megunta, akkor alkalmi hölgykíséretével átvonul Marokkó 7 csillagos szállodájába, éjszakánként 1,6 millióért / fő.
  • Ez a baloldali szolidaritás Budapesten: a legfontosabb vállalatvezető álomnővel nyomja a 'home office'-t a yachton, közben csoportos létszámleépítések zajlanak a Főváros közműcégénél, ahol családos embereket tesznek lapátra.
  • Mit szól ehhez az őskommunista Jámbor András, Karácsony ideológiai jobbkeze?