Tiszta kezek, csillogó szemek: százmilliós támogatásokkal nem tud elszámolni a Momentum

Tiszta kezek, csillogó szemek: százmilliós támogatásokkal nem tud elszámolni a Momentum
 • Cseh Katalin botránya után újabb pénzügyi problémában vergődik a lila párt.
 • Ugyan korábban tagadták, de az Állami Számvevőszék számára nemrégiben megküldött javított beszámolójukban elsimerik: 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevételük volt.
 • Az átláthatóságot szavakban nagyon hangosan képviselő párt a 2018-as kampányköltéseit számlákkal nem tudja igazolni.

Az Állami Számvevőszék a Momentum 2018-2019-es gazdálkodásának törvényes elszámolásában talált problémákat. Bár a Fekete-Győrék igyekeztek elhallgatni az eljárás tényét – ahogy teszik most Cseh Katalin ügyében –, most mégis beadták az ÁSZ által megállapított elszámolási problémák javításának tervét, ezzel tulajdonképpen beismerve, hogy valami nem tiszta a költségvetésükben - írja a Mandiner.

A Momentum elküldte a 2018-2019-es időszak gazdálkodásának törvényes elszámolásánál talált problémák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet – közölte a a Mandiner kérdésére az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Amennyiben a párt tényleg kidolgozta az intézkedési tervet, ezzel gyakorlatilag elismeri, hogy jogosak a számvevőszék észrevételei.

Az ÁSZ a vonatkozó törvény szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Ilyenkor elsőként egy jelentéstervezetet fogalmaznak meg, azt elküldik a párt vezetésének, amely tizenöt napon belül véleményezheti azt. Ezt követően teszik közzé a végleges jelentést, amelyben értékelik a gazdálkodás szabályainak betartását. Amennyiben bármilyen probléma felvetődik, a számvevőszék részletes javaslatokat fogalmaz meg, s ezek alapján a pártnak be kell nyújtania az ÁSZ-hoz egy intézkedési tervet a problémák kijavításáról.

Az ÁSZ június 25-én tett közzé a Momentum 2018-2019-es gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította: a pártnak erősítenie kell gazdálkodása törvényességét.

Az ÁSZ megállapította többek között, hogy:

- a Momentum Mozgalom 2018-ban 553,5 millió forint, 2019-ben 44,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

- 2018. évi pénzügyi kimutatásában 585,3 millió forint bevételt, valamint 596,4 millió forint kiadást számolt el.

- 2019. évi pénzügyi kimutatásában 162,1 millió forint bevételt, valamint 171,9 millió forint kiadást számolt el.

Tehát 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevétele volt.

A számvevőszék szerint a Momentum a 2018-2019 közötti időszakban nem alakított ki szabályszerű könyvvezetési rendszert és nem biztosította a könyvvezetésének törvényességét.

Az ÁSZ sajtóközleményében akkor úgy fogalmazott: A párt nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel a pénzügyi kimutatásaiban szereplő bevételi és kiadási adatokat. Ezzel megtévesztette saját tagságát és a közvéleményt is, mivel nem biztosította, hogy valós képet kapjanak a párt 2018. és 2019. évi gazdálkodásáról. Ennek következtében a Momentum Mozgalom a 2018-2019 közötti időszakban nem biztosította a törvényes gazdálkodás feltételeit, gazdálkodása nem volt átlátható és elszámoltatható.

Közölték továbbá azt is, hogy a Momentum Mozgalom a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékelését a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem végezte el, így nem biztosította a közélet tisztaságára vonatkozó törvényi előírások érvényesülését.

Ennek következtében nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben.

Az ÁSZ kilenc javaslatot fogalmazott meg a párt felé, amelyet beépíthetnek az intézkedési tervbe, hogy az elszámolásuk szabályos legyen. A pártgazdálkodás átláthatóvá tételének természetesen része, hogy a pártok elszámolnak a központi költségvetésből kapott választási kampánytámogatásokkal. E tekintetben pedig nem egészen makulátlan a Momentum múltja.

Az Állami Számvevőszék még 2019 októberében megállapította, hogy a párt nem tudott a törvényeknek megfelelően elszámolni a 2018-as országgyűlési választási kampányra kapott nagyjából ötszázmillió forint elköltésével.

Az ÁSZ ezt követően hivatalból feljelentést tett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig nyomozást indított költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából.

A Momentum honlapján egyébként azóta sem találhatók meg a költségvetési forrásból kapott 2018-as félmilliárdos kampánytámogatás költéseinek számlái. Pedig a weboldalon elérhető üvegzseb menüpont bevezetésében úgy fogalmaznak: Átláthatóan működünk. A választók azért küldtek minket az önkormányzatokba, hogy ellenőrizzük: senki nem lop közpénzt, a rendelkezésre álló forrásokat pedig átláthatóan, a legfontosabb problémákra költjük.

A 2018-as országgyűlési választási kampányhoz kapott központi költségvetési támogatások elszámolásának mindkét részébe belinkeltek egy-egy Google-táblázatot, amelyek elvileg költések számláit tartalmazzák. A valóságban azonban ezekre kattintva egy hibaüzenet jelenik meg, azaz a párt költéseit számlákkal nyilvánosan jelen állás szerint nem igazolta, annak ellenére, hogy a honlapon ezt ígérik.

Az ÁSZ a Mandiner megkeresésére közölte, a Momentum által benyújtott intézkedési terv beérkezett, folyamatban van az értékelése. Kiemelték: a számvevőszék megállapításaival, javaslataival, valamint széleskörű tanácsadó eszközeivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának törvényességéhez. Amennyiben elfogadják a párt intézkedési tervét, a Momentum végrehajthatja azt, ezzel törvényessé téve a 2018-2019-es időszak gazdálkodásáról szóló beszámolót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-05-28 | 10:11

Ez gyorsan ment: alighogy bejelentették, Soros bevásárolta magát a ViacomCBS médiaórásba, a Paramount+ LMBTQ-karakterekkel elkészíti a Fecsegő tipegők felújított verzióját

 • Nemrégiben a BENNFENTES a Bloombergre hivatkozva megírta, Soros György befektetési alapja bevásárolta magát a ViacomCBS médiaóriásba.
 • Most az óriáshoz tartozó Paramount+ jelezte, LMBTQ-karakterekkel készíti el a Fecsegő tipegők felújított verzióját.
Botrány 2021-10-06 | 12:17
Márki-Zay Péter bunkó és szexista megjegyzést tett Dobev Klárára

Márki-Zay Péter bunkó és szexista megjegyzést tett Dobev Klárára

 • Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára "női mivolta létére Magyarországon ebben a versenyben ő volt a legsikeresebb politikus" - mondta Márki-Zay az ATV-ben.
 • Márki-Zay szavait nehéz másképp érteni, mint hogy azon lepődött meg, hogy a magyar társadalomban egy nő "női mivolta létére" jó eredményt tud elérni.
Botrány 2021-09-24 | 18:14
49 perces felvételen győzködi Havas a tanítványát, hogy szexre bírja

49 perces felvételen győzködi Havas a tanítványát, hogy szexre bírja

 • A hangfelvétel szerint végül sikerrel járt a Tanár Úr.
 • Kis magyar metoo a Havas-féle boszorkánykonyhából.
Botrány 2021-07-25 | 10:14
Hatszázmilliós éves árbevétel - a Cseh-családnak bejött a nyomda-biznisz

Hatszázmilliós éves árbevétel - a Cseh-családnak bejött a nyomda-biznisz

 • Családi cégháló markolt fel több mint 4,7 milliárd forintnyi uniós támogatást Cseh Katalin esetében.
 • A momentumos politikus már el is ismerte, hogy ő is nyújtott be EU-s pályázatot a családi céget vezetve.
 • Bohár Dániel legújabb Facebook-videója bemutatja: évi 600 millió forint árbevétellel operált a Cseh-család cége.
 • Az is kiderült, nem ez az első botrány a Pannónia Nyomda Kft. körül.
Botrány 2021-09-24 | 18:25
A baloldal végig hazudott az előválasztási rendszer meghekkeléséről - párbeszédes belső levelezés cáfolja a baloldal hazudozásait

A baloldal végig hazudott az előválasztási rendszer meghekkeléséről - párbeszédes belső levelezés cáfolja a baloldal hazudozásait

 • Egyre rövidebb a baloldali hazudozások szavatossága.
 • Karácsony Gergely lebukása után a teljes baloldal is 4 nap alatt bukott meg a hazugságaival.
 • Azt állították, a Fidesz és a kormánykörök hekkelték meg az előválasztási rendszert.
 • Facebookos belső üzenetváltásokból derült ki, hogy pontosan tudták a leálláskor, hogy elbénázták az egészet.
 • De ennek ellenére is a kormánypártokra fogták a leállást.
 • A baloldalnak nincsen egy igaz pillanata sem, amikor igazat mondanának az embereknek.
Botrány 2022-03-17 | 11:18
Márki-Zay: Z. Kárpát mosolygott a náci karlendítése alatt, tehát nem gondolta komolyan

Márki-Zay: Z. Kárpát mosolygott a náci karlendítése alatt, tehát nem gondolta komolyan

 • Vigyorogva is lehet az ember rendes náci a baloldal listájának előkelő helyén.
Botrány 2021-10-14 | 21:19
Karácsonyt mégsem zsarolták SMS-ben

Karácsonyt mégsem zsarolták SMS-ben

 • Fél napokat se érnek már Karácsony szavai - képtelenség eldönteni, mikor hazudozik az előválasztásba belebukott Főpolgármester.
Botrány 2022-02-21 | 11:41
Már megváltoztak: a jobbikos Tóth Viktor azon élcelődött, hogy egy 93 éves zsidó hölgyet Horthy lova traumatizálta

Már megváltoztak: a jobbikos Tóth Viktor azon élcelődött, hogy egy 93 éves zsidó hölgyet Horthy lova traumatizálta

 • De azon is poénkodott régebben a már alakváltáson átesett jobbikos, hogy átadta a hatszázhuszonharmadik holokauszt-múzeumot.
 • Igaza van Márki-Zaynak, ők a szövetségben külön-külön a kommunistákat és a fasisztákat is képviselik.
 • A kisvárdai Tóth Viktor a példa rá.