Tiszta kezek, csillogó szemek: százmilliós támogatásokkal nem tud elszámolni a Momentum

Tiszta kezek, csillogó szemek: százmilliós támogatásokkal nem tud elszámolni a Momentum
 • Cseh Katalin botránya után újabb pénzügyi problémában vergődik a lila párt.
 • Ugyan korábban tagadták, de az Állami Számvevőszék számára nemrégiben megküldött javított beszámolójukban elsimerik: 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevételük volt.
 • Az átláthatóságot szavakban nagyon hangosan képviselő párt a 2018-as kampányköltéseit számlákkal nem tudja igazolni.

Az Állami Számvevőszék a Momentum 2018-2019-es gazdálkodásának törvényes elszámolásában talált problémákat. Bár a Fekete-Győrék igyekeztek elhallgatni az eljárás tényét – ahogy teszik most Cseh Katalin ügyében –, most mégis beadták az ÁSZ által megállapított elszámolási problémák javításának tervét, ezzel tulajdonképpen beismerve, hogy valami nem tiszta a költségvetésükben - írja a Mandiner.

A Momentum elküldte a 2018-2019-es időszak gazdálkodásának törvényes elszámolásánál talált problémák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet – közölte a a Mandiner kérdésére az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Amennyiben a párt tényleg kidolgozta az intézkedési tervet, ezzel gyakorlatilag elismeri, hogy jogosak a számvevőszék észrevételei.

Az ÁSZ a vonatkozó törvény szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Ilyenkor elsőként egy jelentéstervezetet fogalmaznak meg, azt elküldik a párt vezetésének, amely tizenöt napon belül véleményezheti azt. Ezt követően teszik közzé a végleges jelentést, amelyben értékelik a gazdálkodás szabályainak betartását. Amennyiben bármilyen probléma felvetődik, a számvevőszék részletes javaslatokat fogalmaz meg, s ezek alapján a pártnak be kell nyújtania az ÁSZ-hoz egy intézkedési tervet a problémák kijavításáról.

Az ÁSZ június 25-én tett közzé a Momentum 2018-2019-es gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította: a pártnak erősítenie kell gazdálkodása törvényességét.

Az ÁSZ megállapította többek között, hogy:

- a Momentum Mozgalom 2018-ban 553,5 millió forint, 2019-ben 44,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

- 2018. évi pénzügyi kimutatásában 585,3 millió forint bevételt, valamint 596,4 millió forint kiadást számolt el.

- 2019. évi pénzügyi kimutatásában 162,1 millió forint bevételt, valamint 171,9 millió forint kiadást számolt el.

Tehát 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevétele volt.

A számvevőszék szerint a Momentum a 2018-2019 közötti időszakban nem alakított ki szabályszerű könyvvezetési rendszert és nem biztosította a könyvvezetésének törvényességét.

Az ÁSZ sajtóközleményében akkor úgy fogalmazott: A párt nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel a pénzügyi kimutatásaiban szereplő bevételi és kiadási adatokat. Ezzel megtévesztette saját tagságát és a közvéleményt is, mivel nem biztosította, hogy valós képet kapjanak a párt 2018. és 2019. évi gazdálkodásáról. Ennek következtében a Momentum Mozgalom a 2018-2019 közötti időszakban nem biztosította a törvényes gazdálkodás feltételeit, gazdálkodása nem volt átlátható és elszámoltatható.

Közölték továbbá azt is, hogy a Momentum Mozgalom a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékelését a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem végezte el, így nem biztosította a közélet tisztaságára vonatkozó törvényi előírások érvényesülését.

Ennek következtében nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben.

Az ÁSZ kilenc javaslatot fogalmazott meg a párt felé, amelyet beépíthetnek az intézkedési tervbe, hogy az elszámolásuk szabályos legyen. A pártgazdálkodás átláthatóvá tételének természetesen része, hogy a pártok elszámolnak a központi költségvetésből kapott választási kampánytámogatásokkal. E tekintetben pedig nem egészen makulátlan a Momentum múltja.

Az Állami Számvevőszék még 2019 októberében megállapította, hogy a párt nem tudott a törvényeknek megfelelően elszámolni a 2018-as országgyűlési választási kampányra kapott nagyjából ötszázmillió forint elköltésével.

Az ÁSZ ezt követően hivatalból feljelentést tett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig nyomozást indított költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából.

A Momentum honlapján egyébként azóta sem találhatók meg a költségvetési forrásból kapott 2018-as félmilliárdos kampánytámogatás költéseinek számlái. Pedig a weboldalon elérhető üvegzseb menüpont bevezetésében úgy fogalmaznak: Átláthatóan működünk. A választók azért küldtek minket az önkormányzatokba, hogy ellenőrizzük: senki nem lop közpénzt, a rendelkezésre álló forrásokat pedig átláthatóan, a legfontosabb problémákra költjük.

A 2018-as országgyűlési választási kampányhoz kapott központi költségvetési támogatások elszámolásának mindkét részébe belinkeltek egy-egy Google-táblázatot, amelyek elvileg költések számláit tartalmazzák. A valóságban azonban ezekre kattintva egy hibaüzenet jelenik meg, azaz a párt költéseit számlákkal nyilvánosan jelen állás szerint nem igazolta, annak ellenére, hogy a honlapon ezt ígérik.

Az ÁSZ a Mandiner megkeresésére közölte, a Momentum által benyújtott intézkedési terv beérkezett, folyamatban van az értékelése. Kiemelték: a számvevőszék megállapításaival, javaslataival, valamint széleskörű tanácsadó eszközeivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának törvényességéhez. Amennyiben elfogadják a párt intézkedési tervét, a Momentum végrehajthatja azt, ezzel törvényessé téve a 2018-2019-es időszak gazdálkodásáról szóló beszámolót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-10-01 | 14:56
Márki-Zay neve mellől eltűnt 2 491 szavazat - Ide-oda csúszkálnak az Excel-cellák: a baloldal feltalálta a modern kékcédulás választást?

Márki-Zay neve mellől eltűnt 2 491 szavazat - Ide-oda csúszkálnak az Excel-cellák: a baloldal feltalálta a modern kékcédulás választást?

 • Márki-Zaynak egyik pillanatról a másikra eltűnt 2 491 szavazata.
 • A baloldalnak a vérében vannak a választási csalások, és ezt többszörösen bebizonyították az előválasztás során is.
 • Az M3-ason lezúzott luxus kupé BMW-ben 17 millió forintot találtak a balesete után, a sofőrje az ózdi előválasztásban dolgozott koordinátorként, a jobbikos jelöltet segítette.
 • Ózdon az MSZP-sek és a jobbikosok is megvádolták egymást azzal, hogy 2 000-3 000 forintot fizetnek egy előválasztási szavazatért.
 • Miskolcon 2 000 forint volt a tarifa, ezt azoknak a buszoztatott romáknak ígérték, akik Dobrev Klárára voksolnak.
 • Püspökladányban Bangóné Borbély Ildikó osztott "csomagot" a szavazatokért cserébe, ha rá és Karácsonyra szavaznak az emberek.
 • Kecskeméten a Momentum szerint az MSZP-sek szintén pénzt osztottak a szavazatokért cserébe.
 • A BENNFENTES csütörtökön írta meg, egészen kirívó, 5,5% az érvénytelen szavazatok aránya a baloldali előválasztásban, de vannak körzetek, ahol meghaladják a 10, 20, vagy adott esetben 30 százalékot.
 • A BENNFENTES információi szerint azoknak a vesztes jelölteknek, akik szoros versenyben, de éppen lemaradtak az indulásról, szemet szúrt, hogy a Momentum több körzetben is az utolsó pillanatokban, "online" szavazatokkal fordított.
 • Csütörtök estéről péntek reggelre pedig Márki-Zay neve mellől tűnt el 2 491 szavazat.
 • A baloldal tartja magát Sztálin régi igazságához: "Nem az a lényeg, hányan szavaznak az emberre, hanem hogy ki számolja a szavazatokat."
Botrány 2021-09-14 | 12:07
Karácsony azért sem vállalja a felelősséget, hogy törvénytelenül alkalmazták a Corvinuson

Karácsony azért sem vállalja a felelősséget, hogy törvénytelenül alkalmazták a Corvinuson

 • A Főpolgármesternek nem erőssége felelősséget vállalni a döntéseiért vagy a tetteiért.
 • Mindig eljátssza, hogy ő "ott sem volt".
 • Ez egy karakterjegy, általában a gyenge, puha férfiakra jellemző.
Botrány 2021-09-15 | 18:51
Szakértelem: gyakorlatilag csődbe vitték Karácsonyék Budapestet

Szakértelem: gyakorlatilag csődbe vitték Karácsonyék Budapestet

 • Hiába a 41 tanácsadó, a baloldal maradt, ami volt.
 • Egy közép-európai város vezetésére is alkalmatlan, mihaszna banda.
 • Tarlós százmilliárdos állampapír-állománnyal, és százmilliárdos készpénzállománnyal adta át a Fővárost 2019-ben.
 • Karácsonyék mostanra feléltek minden, működésre félretett megtakarítást.
 • Szégyen.
Botrány 2021-07-20 | 16:44
A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

 • Egy kis gyűjtés arról, mennyire szereti a Momentum az uniós pénzeket.
Botrány 2021-05-25 | 12:02
Egy szoros bizalmassal a világ körül - közel tízmilliót utazgatott el Gémesi György közpénzből, de ezt nem akarta elárulni

Egy szoros bizalmassal a világ körül - közel tízmilliót utazgatott el Gémesi György közpénzből, de ezt nem akarta elárulni

 • Az ellenzék szavakban nagyon támogatja az átláthatóságot, tettekben már kevésbé.
 • Gémesi György, Gödöllő polgármestere közel tízmillóért utazgatott szerte a nagyvilágban legfőbb bizalmasával, közpénzekből.
 • Eközben az ellenzéki polgármester folyton arról beszél, a kormány kivérezteti az önkormányzatokat.
 • A közérdekű adatok kiadásáért Gémesiék 340 ezer forintot kértek el, de a bíróság arra kötelezte őket, fizessenek vissza az adatigénylőknek 100 ezer forintot.
Botrány 2021-10-01 | 18:22
Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

 • Ráczné Földi Judit nem viselte jól, hogy kiderültek offshoreos ügyletei, és a baloldali előválasztáson is leszavazták az emberek.
Botrány 2021-08-05 | 16:23
Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

 • A Momentum a 2018-as kampány után mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta.
 • 2018-2019-ben pedig a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége nem volt biztosított. A párt nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát.