Továbbra is stabil 'BBB' Magyarország államadóssági besorolása a Fitch Ratingsnél

  • Megint nem lett igaza a károgóknak.
  • Az adósságminősítő eközben több uniós tagállam adósságállományát negatívra rontotta le.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő megerősítette legfrissebb felülvizsgálatában Magyarország államadós-besorolását: továbbra is stabil kilátású 'BBB' osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket - írta szombaton kiadott közleményében a Pénzügyminisztérium.

A tárca kiemelte, hogy a hitelminősítő ezzel egyidejűleg negatívra változtatta az uniós tagállamok túlnyomó többségének a kilátásait.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a Fitch "kifejezetten dicsérte Magyarország stabil gazdasági mutatóit, valamint a beruházásokkal, a támogató költségvetési politikával és az ipari termelés kimagasló szintjével megtámogatott gazdasági növekedést".

A pozitív megítélést erősíti ezen felül az alacsony munkanélküliségi ráta, amely táplálja a gazdasági növekedést, továbbá a családokat támogató, jövőbeli személyijövedelemadó-visszatérítés és a vakcinabőség - ismertette a Fitch értékelését a Pénzügyminisztérium.

A tárca úgy értékelte, hogy a Fitch megítélése szerint Magyarország a koronavírus-járvány következtében megváltozott körülményekhez jól alkalmazkodott, valamint az uniós tagországokhoz képest "szilárdabban és hatékonyabban védekezik a járvány hatásai ellen".

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) és a Moody's Investors Service közül az S&P és a Fitch egyforma besoroláson tartja nyilván Magyarország államadós-osztályzatát.

A Moody's jelenlegi 'Baa3' magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra. A Moody's ugyanakkor tavaly szeptemberben a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását. A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 24-ére tűzte ki, az S&P augusztus 13-án vizsgálja másodszor a magyar szuverén minősítést.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2022-12-09 | 14:51
Nyugaton nincs korrupció: házkutatások, letartóztatások Brüsszelben, célkeresztben egy egykori szocialista EP-képviselő

Nyugaton nincs korrupció: házkutatások, letartóztatások Brüsszelben, célkeresztben egy egykori szocialista EP-képviselő

  • A rendőrség a razziák során "nagyjából 600 000 euró készpénzt", mobiltelefonokat és számítógépes eszközöket foglalt le.
Biznisz 2021-05-18 | 14:51
Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

  • Miközben nem telik el nap, hogy a baloldali ellenzék ne siránkozna azon, Magyarország teljesen tönkrement, az adatok nagyon mást mutatnak.
  • Folyamatosan nő a lakosság nettó pénzügyi vagyona, a folyószámlabetétben tartott összegek, a háztartások állampapír-, és a magyarok által birtokolt részvények mennyisége valamint a befektetési jegyek összege.
Biznisz 2021-07-09 | 20:28
Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

  • A Covid-világjárvány első hulláma mutatta meg, micsoda sérülékenységet okoz, ha sem maszkot, se fertőtlenítőszert, se gyógyszereket nem tudunk idehaza gyártani - ezt akarja kiküszöbölni a kormány sorozatos fejlesztésekkel.
  • Most már maszkokat, fertőtlenítőszereket- kendőket és a vírus elleni Favipiravirt is tudunk Magyarországon gyártani.
  • A következő állomás a debreceni vakcinagyár, ennek felépítéséről is döntött korábban a kormány.
Biznisz 2021-11-04 | 11:54
Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

  • Az Index információi szerint vevőt keres a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a Főváros vezetése.
  • Karácsony tagad, de az Index szerint a fővárosi koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a Főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.
  • Vagyis ahogyan az régóta tudott dolog Budapesten, a valódi döntéseket nem Karácsony hozza meg, ő csak a kirakat-fiú szerepét játssza ebben a bizniszben.