Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot
 • A gyanúsítottak menekültügyi eljárása túl sokáig tartott, szerinte a férfiak "fenyegetést jelentettek a lakosság számára", és a hatóságoknak jobban kellett volna felügyelniük őket.

A 13 éves Leonie családjának ügyvédje pénteken bejelentette, hogy hivatalos felelősségre vonási pert indít az Osztrák Köztársaság ellen. A gyanúsítottak menekültügyi eljárása túl sokáig tartott, szerinte a férfiak "fenyegetést jelentettek a lakosság számára", és a hatóságoknak jobban kellett volna felügyelniük őket - tudósít az EXXPRESS.

Miután csütörtökön Londonban letartóztatták a negyedik gyanúsítottat a bécsi Donaustadt kerületben júniusban meggyilkolt 13 éves kislány ügyében, az áldozat családjának ügyvédje, Florian Höllwarth hivatalos felelősségre vonást jelentett be az Osztrák Köztársaság ellen. A negyedik gyanúsított kiadatása még időbe telhet.

A londoni kiadatás valószínűleg eltart egy ideig

A gyanúsított kiadatása azonban valószínűleg még eltart egy ideig: még ha a gyanúsított bele is egyezne a kiadatásába, valószínűleg több hétbe telne, amíg a férfit Ausztriába szállítják - mondta az APA kérdésére Carmen Kainz, a bécsi ügyészség szóvivője. A 22 éves férfi emellett jogi eszközökkel védekezhet a kiadatás ellen.

A körözött férfi nyomára csütörtökön London egy olyan kerületében bukkantak, ahol az afgán közösség erősen képviselteti magát. A fiatalember letartóztatásának további részletei először nem voltak ismertek. Az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal (BK) célnyomozói részt vettek a hajtóvadászatban. "A kihallgatások során most utólag kiderült a menekülési útvonal" - mondta Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter csütörtökön az ORF "ZiB1" című műsorában. Pénteken azonban nem érkezett új információ.

Az áldozat családjának ügyvédje, Florian Höllwarth pénteken hivatalos felelősségre vonást jelentett be az Osztrák Köztársaság ellen. Információi szerint a gyanúsítottak menekültügyi eljárása túl sokáig tartott. Szerinte a férfiak "fenyegetést jelentettek a lakosság számára", és a hatóságoknak jobban kellett volna felügyelniük őket.

A negyedik gyanúsított letartóztatása "rendkívüli erkölcsi megkönnyebbülést" jelentett a család számára. Ez helyreállította a nyomozó hatóságokba vetett bizalmat is.

Bedrogozva és megerőszakolva

Az eddigi vizsgálatok szerint az alsó-ausztriai Tulln kerületből származó 13 éves lány június 25-én találkozott a 22 éves és egy másik fiatalemberrel a bécsi Duna-csatornánál, ahol állítólag ecstasyt adtak neki. A két afgán ezután a lánnyal és egy másik honfitársával (18) együtt az utóbbi donaustadti lakására hajtott, ahová állítólag a negyedik gyanúsított - egy 23 éves férfi - is elment. Ott a lány további drogot kapott. A négy férfi közül legalább kettő állítólag megerőszakolta a nőt.

Amikor a 13 éves lány elvesztette az eszméletét, a férfiak idegesek lettek. A beszámolók szerint a lány szíve leállt. A gyanúsítottak ezután állítólag tejet és joghurtot öntöttek rá, majd a zuhany alatt tartották. De a fiatal tinédzser nem mutatott életjelet. Ezután szőnyegbe csavarták a lányt, és egy fűszegélyen álló fának támasztották.

Az újraélesztés már nem segített

Június 26-án reggel 6 óra 59 perckor a mentőszolgálathoz segélyhívás érkezett. A szemtanúk felfedezték az áldozatot, és megkezdték az újraélesztést. A mentőszolgálat átvette a helyszínt, de a tinédzser újraélesztésére tett kísérletek sikertelenek voltak. A rendőrség szimatoló kutyája később a lány egyik cipője segítségével megtalálta a feltételezett bűncselekmény helyszínét. Közben az afgánok egyik ismerőse is elment a rendőrségre, és jelentette, hogy a barátja elmondta neki, mi történt a lakásban.

Ezt követően három férfit egyenként letartóztattak. Csütörtökön a 22 éves férfi Nagy-Britanniába szökött. A másik három gyanúsított Ausztriában van őrizetben. Egy szakértői vélemény szerint az egyik gyanúsított, aki eredetileg állítólag 16 éves volt, legalább 18, de lehet, hogy 20 éves. A másik kettő 18 és 23 éves. Az ügyészség halált okozó nemi erőszak és védtelen személy elleni erőszak miatt nyomoz az ügyben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

 • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
 • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
 • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
 • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.
Kül 2021-06-29 | 18:45
A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

 • A feminista mozgalom nem ért egyet a nemek közötti átjárhatósággal, mert attól tartanak, így a nők jogai és a női egyenlőség harca csorbul.
 • A Minisztertanács elé kerülő törvénytervezetbe "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".
Kül 2021-06-13 | 17:59
Arab klánokkal harcol a német rendőrség: zsarolások, drogügyletek, csalások

Arab klánokkal harcol a német rendőrség: zsarolások, drogügyletek, csalások

 • Németországban a nagyvárosok alvilága is arab és muszlim kézre jutott.
 • Minden jelentősebb nagyvárosban a szervezett bűnözés már nem helyi, hanem a bevándorlók ellenőrzése alatt áll.
 • Berlin Keresztapjaként Mahmoud Al-Zeint emlegették, akinek klánják egyik ágát a napokban vették őrizetbe a német hatóságok.
 • A kiterjedt klánok több tízezernyi embert érinthetnek, akik saját törvények szerint élnek, kívül a német jogrenden.
 • A FOCUS most föltárta, hogyan működik az arab alvilág Németországban.
Kül 2021-07-05 | 15:31
Gyilkosság Kölnben: halott milliomost találtak a házban, az áldozat örökbefogadott fiát letartóztatták

Gyilkosság Kölnben: halott milliomost találtak a házban, az áldozat örökbefogadott fiát letartóztatták

 • Örökbefogadta az afgánt, akit most azzal gyanúsítanak, megölte az eurómilliókért.
Kül 2021-06-25 | 21:30
Bajor belügyminiszter: Allahu Akbart rikácsolt a 3 embert megölő és 10 ember megsebesítő szomáliai

Bajor belügyminiszter: Allahu Akbart rikácsolt a 3 embert megölő és 10 ember megsebesítő szomáliai

 • 3 embert ölt meg, köztük egy kisfiút.
 • Feltehetően megölte a kisfiú valamelyik szülőjét is.
 • A szomáliai migráns inkább nőkre vadászott, egy boltból lopott nagy késsel.
 • Indítékairól először semmit sem lehetett tudni.
 • Herrmann belügyminiszter azonban azt mondta, hogy a tanúvallomások szerint az elkövető "Allahu Akbar-t kiáltott a bűncselekmény során".
Kül 2021-07-07 | 15:23
"Karlsfeldben nagy a félelem": egy fiatalokból álló migránsbanda terrorizálja az egész közösséget

"Karlsfeldben nagy a félelem": egy fiatalokból álló migránsbanda terrorizálja az egész közösséget

 • A városban erőszakos migráns-fiatalok bűnözői csoportba tömörültek, és késekkel felfegyverkezve terrorizálnak mindenkit: sértegetés, lopás, nemi erőszak, késelés.
 • "Karlsfeld a megye kis Chicagójává vált."