Lejtmenet: "a Momentum szívta meg legjobban, mert vidéken gyakorlatilag jelölt nélkül maradt"

Lejtmenet: "a Momentum szívta meg legjobban, mert vidéken gyakorlatilag jelölt nélkül maradt"
 • Ahogyan Karácsony személyes kampánya, úgy a Momentum pártkampánya és támogatottsága is összeomlott az előválasztás előtt.
 • Az ellenzéki média egykori kedvencei partvonalra írták magukat mostanra: támogatottságuk bejutási határon billegett a Cseh Katalint utolérő botrány előtt.
 • Fekete-Győr számít jelenleg az egyik legesélytelenebb miniszterelnök-jelöltnek, a kutatásokban rendre többen választják "a valaki más" opciót is.
 • Túl nagy mellénnyel, és hatalmas arccal indítottak az előválasztási egyezkedések során, de amint odalett az üde frissesség, Gyurcsány stratégiai érzéke felülkerekedett, és kicsinálta a fiatal lila pártot.
 • A BENNFENTES információi szerint reálisan 5, jó esetben 8 mandátummal számol 2022 után Fekete-Győr pártja.
 • Korábban Cseh Katalin és Donáth Anna körül szerveződött egy belső ellenzék, amelyik le akarta váltani a Partizán interjú során önmagát szénné égető, és így komolyan vehetetlenné váló Fekete-Győrt.
 • Ez a terv most léket kapott, mert Cseh Katalin párton belül sem tudja megmagyarázni céges botrányát.
 • Az új kulcsszereplő Donáth Anna lehet, akinek édesapja jó barátságot ápol Gyurcsány Ferenccel, ő maga pedig jó kapcsolatban van Dobrev Klárával.
 • A nagy kérdés az, a Momentum egyik fajsúlyos alapemberének számító Hajnal Miklós ki mellé áll a konfliktusban.
 • Hagyja, hogy Fekete-Győr a falnak vezesse a saját jelöltségét, és ezzel a Momentum továbbra is zuhanórepülésben várja a folytatást, vagy az elégedetlenkedők mellé áll Fekete-Győrrel szemben?

Csökkenő támogatottság, Cseh Katalin botránya, elbaltázott előválasztási alkudozások, lebőgött pártelnök és belső megosztottság – így jellemezhető jelenleg Fekete-Győrék pártja. A Momentum ellenzéki reménységből a Gyurcsány-koalíció tagja lett, elemzők szerint lejtőre, a megszűnés közelébe került - írja háttérbeszélgetések alapján a Mandiner.

"A Momentum szívta meg legjobban, mert vidéken gyakorlatilag jelölt nélkül maradt" – összegezte a Fekete-Győr András vezette formáció helyzetét az előválasztást megelőző visszaléptetési alkudozások kapcsán a Szabad Európa névtelenséget kérő forrása.

Gyurcsány nem kíméli a Momentumot sem

Nem titok: a folyamatokra Gyurcsány Ferenc, illetve a DK van a legnagyobb befolyással, a Mandiner információi szerint a közös tortából a volt miniszterelnök nem szán túl nagy szeletet Fekete-Győréknek.

Sőt, hosszú távon a Momentum felszámolása és integrálása szerepelhet a terveiben.

A Mandinertől névetlenséget kérő baloldali források már korábban arról számoltak be, hogy az egyezkedések során a momentumosok igen nagy mellénnyel indítottak, több befutó helyet követeltek maguknak, mint ami reális lenne, miniszterelnök-jelölt-jelöltjük pedig olyan programmal állt elő, ami bajosan összeegyeztethető a leendő közös programmal.

Borult a bili amiatt is, hogy Hadházy Ákos személyében egy biztosnak hitt körzetben, Zuglóban indítottak rá jelöltet a mandátumot eddig kétszer is elhozó MSZP-s Tóth Csabára. Ebben a meccsben egyelőre alulmaradtak: a Momentumon kívül a teljes ellenzék, élén a kormányfő-jelölt-esélyes, bár jelenleg csak harmadik Karácsony Gergellyel, besorolt a lekorruptozott Tóth mögé. Így tett természetesen a DK is.
Gyurcsány a hírek szerint amúgy sem kedveli a korábban a közéletből való eltakarodását szorgalmazó, önkormányzati szinten kedvenc ügyvédjébe és bizalmasába, Czeglédy Csabába beleálló csapatot. (A belső zavarokat jól jelzi, hogy eközben Tóth Csaba és a gyurcsányista Czeglédy viszonya finoman szólva is terhelt, egy korábbi tagfelvételi szocialista botrány miatt.)

A DK-elnök taktikusságát jelzi, hogy a Momentum visszaszorítása érdekében a Jobbikkal kötött egyfajta háttéralkut, legalábbis erre utal, hogy 31 körzetben egyezett meg a két párt a jelöltek kölcsönös támogatásában. Eközben persze zajlik az MSZP-sek átzsilipelése is a DK-ba, elég csak Molnár Gyula vagy Szakács László esetére utalni, ám ez egy másik történet.

A Szabad Európa (egyébként az MSZP volt kommunikációs vezetője által jegyzett) cikke szerint a legfontosabb helyen, vagyis a fővárosban mindent egybevetve legfeljebb a zuglói, a cinkotai-rákosszentmihályi, a budafoki-újbudai, az újbudai, a csepel-soroksári és a hegyvidéki körzetekben van valami esélye a közös balos jelöltségre a momentumos indulónak. Aztán ott van még néhány agglomerációs körzet, így Szél Bernadetté, esetleg a szentendrei és a váci választókerületek, valamint néhány vidéki körzet. Ezekben nyilván nagyon bíznak, ám a párt nem éppen a nagyvárosokon kívüli körzetekben erős, éppen ellenkezőleg.

Egy szinten a Kétfarkú Kutya Párttal

Mindezek nyomán aligha túlzás, hogy az egyébként hagyományosan belső viszányokkal is terhelt Momentumnak nem jött jókor a Cseh Katalin körül kirobbant botrány, még akkor sem, ha azt a balliberális sajtó szinte módszeresen agyonhallgatja.

A visszaesést a felmérések is mutatják: a Medián szerint áprilistól júniusra 5 pontra zuhant a Momentum támogatottsága a teljes népesség körében, ami már a Kétfarkú Kutya Párt szintje.

A baloldali vezető pozíció, az új erő nimbusza tehát nagyjából ugyanannyira van ma távol a közéletbe a budapesti olimpia megfúrásával berobbanó mozgalomtól, mint 2018 áprilisában, amikor nem sikerült megugrani a parlamenti küszöböt. Bár a kvázi harmadikutas politika 2019-ben az EP-választáson sikert (egész pontosan két mandátumot) hozott nekik, az önkormányzati voksolásra végül a Momentum is betagozódott a Gyurcsány által dominált koalícióba.

A koronavírus-járvány idején sem tudtak önálló arcélt mutatni – ha csak azt nem vesszük ide, hogy egy kiszivárgott felvétel szerint szük körben elismerték, hazugság volt a felhatalmazási törvény miatt fellármázni a nemzetközi nyilvánosságot.

A Mandiner forrásai szerint éppen ezért akart a felcsúti per ötletével és egyéb radikális, a párttól korábban idegen elképzelésekkel berobbanni a kormányfő-jelöltségre ma már teljesen esélytelenül aspiráló Fekete-Győr András az előválasztási viaskodásba. Ám ezzel még a saját szimpatizánsaikat is sikerült megosztani, ahogy a balul elsült Partizán-interjú sem javította a pártelnök belső és külső megítélését. Sőt.

A Mandiner úgy tudja, komolyan felmerült, hogy Fekete-Győr végül visszalép a megmérettetéstől, és a BENNFENTES is így értesült korábban.

Állítólag a két EP-képviselő szervezte ezt a belső ellenzéket Fekete-Győr eltávolítására, de a nagy haditerv Cseh Katka botránya miatt hatalmas léket kapott.

A Momentum a megszerzett önkormányzati pozíciókkal sem tudta bizonyítani kompetenciáját, korántsem sikertörténet Soproni Tamás VI. kerületi regnálása, nem is beszélve a ajtócsapkodásoktól és koalíciós belharcoktól hangos gödi és bajai önkormányzatról. A hivatalosan a korrupció ellenes harcért is felelős Kerpel-Frónius Gábor sem tud eredményeket felmutatni főpolgármester-helyettesként a kínos közszereplésein túl, ahogy a visszaélések feltárása érdekében felállított bizottság sem végzett eddig érdemi munkát.

Forgatókönyv a belső hatalomátvételre?

Visszatérve a Cseh Katalin körüli botránysorozatra: az lehetőséget biztosít a belső ellenzék előlépésére, illetve arra is, hogy a többi baloldali párt, elsősorban is a DK a megfelelő pillanatban kegyelemdöfést adjon a liláknak.

A Mandiner egyes forrásai ennek kapcsán egy logikusnak tetsző forgatókönyvet is felvázolnak: a gyurcsányista "hatalomátvételt" az édesapja, Donáth László révén Gyurcsány feleségével, Dobrev Klárával évtizedek óta jó viszonyt Donáth Anna EP-képviselő menedzselhetné le.

Őt ugyanis az előző tisztújításon tulajdonképpen kiszavazták az elnökségből, így kivonhatja magát a kudarcos egyezkedések, a félresikerült elnöki kampány és a gyenge támogatottsági adatok miatti felelősség alól. Az újrapozíciónálásban szerep juthat az ellenzéki tárgyalások felelősének, Hajnal Miklósnak is, már amennyiben Donáth mellé áll Fekete-Győr Andrással szemben.

A Momentum mindenesetre mostanra lényegében a megszűnés szélére lavírozta magát, az önfelszámolás ténye aligha kérdéses, legfeljebb a módja és az időpontja. Az érdektelenséget jelzi az is, hogy a Pegasus-ügyben általuk kezdeményezett tüntetés súlyos érdektelenségbe fulladt: a "világbotrány" miatt alig néhány százan tiltakoztak a párt hívó szavára.

Újabb szög a párt koporsójába

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Cseh Katalin mostani botránya újabb szög a Momentum koporsójában.

A Mandinernek elmondta: sorra dőlnek meg azok a toposzok, amelyeket Fekete-Győrék az elmúlt években igyekeztek magukról felmutatni.

"Gyurcsánnyal és az MSZP-vel kötöttek szövetséget, ráadásul ugyanúgy hazudnak a választóknak, ahogyan azt a nagy elődök tették. Cseh Katalin ügye emellett jól rávilágít arra, hogy az a kommunikáció, amit a nyilvánosság előtt folytatnak, még saját maguk szerint is valótlan állításokon alapszik. Nem igaz egyebek mellett, hogy csak fideszesek jutnak uniós forrásokhoz, de az olimpiával kapcsolatos álláspontjuk is csupán a színtiszta politikai haszonszerzésről szólt, nem pedig a tényleges meggyőződésükről" – fejtegeti az elemző, megemlítve azt is, hogy az is többször felmerült a párt kapcsán, hogy valójában külföldi érdekeket szolgál.

Ez az érzet az elmúlt hetek eseményei kapcsán ismét felerősödhet, ami szintén tovább gyengítheti a Momentum helyzetét.
Deák Dániel úgy látja, Fekete-Győr egyenesen végnapjait éli pártelnökként, egyes felmérésekben a "valaki más" kategória több szavazatot kap, mint ő, amikor az a kérdés, hogy kit szeretne a választó miniszterelnökként látni.

"Ez kifejezetten kínos a Momentumnak" – teszi hozzá Deák –, mely párt a balliberális oldal nagy reménysége volt 2017 után, Fekete-Győr Andrással napi több címlapos cikkben is foglalkozott akkor a balliberális sajtó.

"Ma már senki sem számol vele komoly politikusként, emellett a Momentum támogatottsága is egyre inkább gyengélkedik, s egyenes út vezet a teljes politikai érdektelenség és a megszűnés irányába, mint ahogyan ezt az MSZP, LMP és a Párbeszéd esetében is láthatjuk" – véli az elemző.

Varázstalanítás és lejtmenet

Kiszelly Zoltán egyelőre túlzásnak érzi a becsődölés kifejezés használatát, azt viszont mondhatjuk a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója szerint, hogy Fekete-Győrék lejtőre kerültek, lejtmenetben vannak.

Rájuk égett a Gyurcsány-szövetség, az exkormányfő ledarálta őket is, ahogy korábban Bajnait vagy Botkát. Úgy véli, a teljes összefogás "varázstalanította" a Momentumot, elvette a kezdeti lendületet, nem lett belőlük egy "új ellenzék".

Fekete-Győrről az is kiderült, hogy nem tehetséges, mint például a hasonló korú osztrák kancellár vagy a finn miniszterelnök. A Cseh Katalin-féle botránnyal pedig "korrupciómentességük" és a tisztakezűség illúziója szünt meg, ebből a szempontból lenullázódtak. A Pegasus-ügyet Kiszelly álbotránynak nevezi, mondván, ez egy nemzetközi lehallgatási ügy, és a hazai ballib ellenzék hiába próbál magyar botrányt kreálni ebből.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-03-02 | 13:49
Újra megerősítette a baloldal: ők fegyvert szállítanának Ukrajnába

Újra megerősítette a baloldal: ők fegyvert szállítanának Ukrajnába

 • A DK-s Rónai Sándor az ATV-ben sajnálkozott, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába.
 • Közben a magyar kormány minden erővel el akarja kerülni a háborút, ezért sem szállít fegyvereket Ukrajnába, és ezért nem engedi, hogy az ország területén fegyverszállítmányok haladjanak át.
Bel 2021-10-12 | 10:18
Célegyenesben a 6 millió első és második beadott oltás

Célegyenesben a 6 millió első és második beadott oltás

 • A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon.
 • Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is. 
Bel 2021-07-05 | 12:39
Derűlátóak a magyarok a sorsukat illetően

Derűlátóak a magyarok a sorsukat illetően

 • Tízből három magyar abban bízik, személyes életében előbbre léphet a következő egy évben.
 • Ez az arány csaknem kétszerese azoknak, akik attól tartanak, lecsúsznak.
 • Az utóbi hetek gazdasági- és konjunktúra-indexei is azt igazolják, a magyarok bíznak abban, a koronavírus-járványt követően gyorsan helyrejönnek a dolgok.
Bel 2021-06-29 | 13:41
Szörnyű tragédia: négytagú családot ölt meg Budapesten a szénmonoxid-mérgezés

Szörnyű tragédia: négytagú családot ölt meg Budapesten a szénmonoxid-mérgezés

 • Egy párezer fointos CO-mérővel ezek a tragédiák elkerülhetők.
Bel 2021-06-28 | 10:45
Jogellenes határátlépők, ittas vezetők - Ez történt a hétvégén

Jogellenes határátlépők, ittas vezetők - Ez történt a hétvégén

 • Az elmúlt három nap eseményei számokban.
Bel 2021-06-11 | 10:43

Újabb 199 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést

 • 5 324 996 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 157 681 fő már a második adag vakcinát is megkapta.
 • Az aktív fertőzöttek száma 52 272, kórházban 442 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Hatósági házi karanténban 7066-an vannak