A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel
 • A férfi még a szíriai polgárháború idején dolgozott egy katonai kórházban, ahol tüntetőket és ellenzékieket kínoztak és öltek meg.

Egy Németországban élő szíriai orvost azzal vádolnak, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket, többek között kínzást és gyilkosságot követett el, amikor egy katonai kórházban dolgozott - tudósít a Deutsche Welle.

A német szövetségi ügyészség szerdán gyilkossággal és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt meg egy szíriai férfit. A gyanúsított állítólag kínzásokban vett részt, amikor orvosként szíriai intézményekben dolgozott.

A férfi 2015-ben érkezett Németországba, és orvosként praktizált, mielőtt 2020. június 19-én letartóztatták. Az orvost eredetileg azzal vádolták, hogy 2011-ben két alkalommal kínzott foglyokat a szíriai Homsz város egyik börtönében.

Most egy sor további bűncselekménnyel vádolják, többek között 18 rendbeli kínzással Homszban és a szíriai fővárosban, Damaszkuszban lévő katonai kórházakban.

Ezek között szerepel az a vád, hogy az orvos:

- megvert egy foglyot, gyúlékony folyadékot öntött a sebeire, mielőtt meggyújtotta volna őket, és arcon rúgta, aminek következtében három foga kitört;
- halálos injekciót adott be egy fogolynak, aki megpróbált ellenállni a verésnek;
- felgyújtotta egy tinédzser nemi szervét;
- megkínzott egy epilepsziában szenvedő fogvatartottat azzal, hogy arcon ütötte, műanyag csővel ütötte és fejbe rúgta.

A két katonai kórházban, Homszban és Damaszkuszban, ahol az orvos is dolgozott, a szíriai rezsim ellenfeleit tartották fogva. Az ügyészek szerint a Bassár Aszad szíriai elnök elleni felkelés 2011-es kezdete után a tüntetőket gyakran tartóztatták le és kínozták meg. Azokat a sérült civileket is katonai kórházakba szállították, akikről azt hitték, hogy az ellenzék tagjai, ahol megkínozták, sőt meg is ölték őket.

Idén februárban egy német bíróság elítélte a szíriai hírszerzés egy volt ügynökét emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészességért, a világ első bírósági ügyében, amely az Aszad-kormány által államilag támogatott kínzások miatt indult. A 44 éves Eyad al-Gharibot négy és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiért 2011-ben a szíriai Duma városában legalább 30 tüntető letartóztatásában és a damaszkuszi Al-Khatib fogolytáborba való szállításában játszott szerepe miatt, ahol megkínozták őket.

A szíriai polgárháborúban több mint 380 000 ember vesztette életét, és az ország konfliktus előtti lakosságának csaknem felét kitelepítették.

Németország a konfliktus kezdete óta több mint 700 000 szíriait fogadott be.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-27 | 06:49

Svéd határőrség: egy kiskapu miatt nem lehet kitoloncolni a súlyos bűnözőket

 • A súlyos bűnözőket, akiket börtönbüntetésük letöltése után ki kellene toloncolni Svédországból, a törvény egy kiskapuja segíti.
 • A rendőrség országos műveleti osztálya, a Noa szerint 90 százalékuk nem hajlandó elvégezni a Covid-tesztet, így nem is lehet őket kitoloncolni.
 • A svéd mérsékeltek törvénymódosítást javasolnak, hogy a kitoloncolandó személyeket kötelezően lehessen tesztelni lehessen.
 • Azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük az ellenőrzést a fölött, hogy ki tartózkodik az országban - mondta Maria Malmer Stenergard, a párt migrációs politikai szóvivője az EXPRESSEN.SE portálnak.
Kül 2021-07-16 | 12:23
Több mint 250 000 Delta-fertőzés az Egyesült Királyságban, az esetek 17%-kal emelkedtek egyetlen hét alatt

Több mint 250 000 Delta-fertőzés az Egyesült Királyságban, az esetek 17%-kal emelkedtek egyetlen hét alatt

 • Az Egyesült Királyságban a fertőzések mintegy 99%-át továbbra is ez a változat okozza.
 • A Covid-19-es megbetegedések száma 48 553-mal emelkedett a legutóbbi 24 órás időszakban, ami az elmúlt hat hónap legnagyobb napi emelkedése.
Kül 2021-06-02 | 11:10
Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

 • Napok óta port kavar Ausztriában az Islamland-karte térképes alkalmazás, melyet a téma szakértői készítettek az osztrák iszlamizmus és az országban működő iszlám egyesületek bemutatására.
 • Az alkotó iszlámszakértők a fenyegetések miatt azóta rendőrségi védelem alatt állnak, az ÖVP-s integrációs minisztert pedig a közösségi médiában fenyegetik osztrák iszlamisták; a terrorelhárítás nyomoz.
 • A Kronen Zeitung arról ír, Bécs több utcájában is megjelentek kihelyezett táblák, amik arra figyelmeztetik a járókelőket, hogy a politikai iszlám a közelükben van.
Kül 2021-07-04 | 19:53
Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

 • Az Egyesült Királyság újabb 24 248 koronavírusos megbetegedést és 15 további halálesetet jelentett - derül ki a legfrissebb napi adatokból.
Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.