Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO
 • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje annyira lenullázta magát a kampány kezdetére, hogy a Politico a férfi társelnökről írt egy nagy riportot.
 • Baerbock ugyanazokat a hibákat követte el, mint Karácsony idehaza: hazudott a végzettségéről, kamuzott az önéletrajzában, tízezer eurónyi jövedelmet pedig elfelejtett bevallani.

Robert Habeck nem egészen így remélte, hogy a németországi parlamenti választások előtti nyarat így fogja tölteni - fogalmaz a brüsszeli lap, a Politico.

A Zöldek társelnöke kampánykörúton van, de ahelyett, hogy a párt országos kampányának élére állna, inkább visszafogottan és helyi szinten, északi tartományában, Schleswig-Holsteinben kampányol.

Habeck, aki korábban környezetvédelmi miniszter és a tartomány miniszterelnök-helyettese volt, nyíltan beszélt arról, hogy milyen nehéz volt elveszíteni a Zöldek csúcsjelöltségét társelnökével, Annalena Baerbockkal szemben.

Ez a döntés kényes és időnként kínos helyzetbe hozta őt a szeptember 26-i választások előtt: Habecknek keményen kampányolnia kell a párt és jelöltje mellett - még akkor is, ha a jelölt egy sor baklövésen botlott el -, de el kell kerülnie mindent, ami Baerbock háttérbe szorítását jelentené.


Ez azonban nem jelenti azt, hogy Habeck szerepe elhanyagolható lenne - az 51 éves politikus továbbra is a Zöldek társelnöke, és kulcsszerepet játszott abban, hogy az elmúlt években Németország második legnépszerűbb pártjává emelkedtek. Befolyása pedig a választások után valószínűleg tovább fog nőni egy kabinetpozícióval, ha a közvélemény-kutatások szerint a Zöldek a következő kormánykoalícióban is részt vesznek.

"Azt mondanám, hogy Annalenával és Roberttel két első számú emberünk van" - mondta Reinhard Bütikofer, az Európai Parlament zöld képviselője, aki korábban a párt társelnöke volt.

Egyelőre azonban úgy tűnik, Habeck megelégszik azzal, hogy többnyire távol marad az országos reflektorfénytől. Éppen egy kéthetes körút közepén van Schleswig-Holsteinben, ahol 20 városban találkozik az emberekkel, régi pártbarátokkal és kollégákkal találkozik, és könnyed kampánystílusát mutatja be, amikor jegyzetek nélkül beszél a Zöldek eredményeiről és a legfontosabb kérdésekről.

Egyik este Kiel városában lépett a színpadra, ahol a mintegy száz összegyűlt ember - mögötte a kikötőben hajók sorakoztak, és sirályok repültek a feje fölött - éljenezte, és Habeck láthatóan a komfortzónájában volt. Nagy változásokat sürgetett a német politikában, hogy elhárítsák a közelgő klímaválságot és helyreállítsák a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat.

"Talán 18 évünk van arra, hogy Németországot klímasemlegessé tegyük... ez egy herkulesi feladat, egy extrém feladat" - mondta. "Ez a választás fogja eldönteni, hogy van-e esélyünk arra, hogy ez megvalósuljon".

Nehéz kiigazítás

Több zöld tisztségviselő nem volt hajlandó Habeck szerepéről nyilatkozni, és maga Habeck nem állt rendelkezésre interjúkészítésre, amikor a POLITICO követte őt a Schleswig-Holstein tartományi kampánykörútján. A párton belüli és a párthoz közel álló emberekkel folytatott beszélgetések azonban azt a benyomást keltették, hogy az elmúlt hónapokban - a jelölés elvesztése miatti csalódás és Baerbock küzdelmének látványa után - néha nehéz volt számára az alkalmazkodás.

A Zöldek még áprilisban figyelemre méltóan simán kezelték azt a döntést, hogy a 40 éves Baerbock kapja a jelölést Habeckkel szemben. Nem volt nyilvános dráma vagy keserűség - ellentétben azzal, ahogyan a német konzervatív CDU/CSU tábor választotta kancellárjelöltjét, Armin Laschet-t. (A POLITICO felmérése szerint jelenleg a CDU/CSU áll az első helyen a szavazatok 28 százalékával, a második helyen a Zöldek állnak 19 százalékkal.)


Habeck azonban utólag arról beszélt, hogy milyen nehéz volt feldolgozni a döntést, ugyanakkor azt is elmondta, hogy aktívan részt vesz a kampányban, és nyitott arra, hogy miniszterként csatlakozzon a következő kormányhoz.

"Semmit sem akartam jobban, mint kancellárként szolgálni ezt az országot, és ezt a választási kampány után nem fogom megtenni" - mondta a Die Zeitnak. Baerbock jelöltségének bejelentésének napjáról így nyilatkozott: "Ez volt politikai karrierem legfájdalmasabb napja, vagy mondjuk úgy, hogy a legnehezebb".

Azóta úgy tűnik, Baerbock - akit ironikus módon részben azért választottak, mert úgy vélték, hogy kevésbé hajlamos a baklövésekre, mint Habeck - nincs felkészülve arra a nagyfokú ellenőrzésre, amellyel a kancellári posztra komolyan pályázók szembesülnek.

Legyen szó be nem jelentett extra jövedelmekről, "hibákról" a hivatalos önéletrajzában vagy arról a vádról, hogy nemrég megjelent könyvének egyes részeit plagizálta, az események sorozata súlyosan rontotta a Zöldek csúcsjelöltjének hitelességét, amikor éppen arra lett volna szüksége, hogy megbízhatónak és kompetensnek tűnjön.

Baerbock botlásai még olyan találgatásokra is okot adtak, hogy Habeck veszi át a kancellárjelölt helyét. A berlini Tageszeitung, egy hagyományosan a Zöldekhez közel álló baloldali újság provokatív véleménycikket közölt, amelyben felszólította Baerbockot, hogy álljon félre társelnökének helyére.

"Ha Baerbock aggódik a klímáért és a következő generációk jövőjéért, akkor minél hamarabb át kellene adnia jelöltségét Habecknek" - írta a szerző Silke Mertins. "Ezt a választást már nem nyerheti meg, mert a hitelessége túlságosan sérült."

Habeck, más pártvezetőkhöz hasonlóan, kategorikusan kizárta ezt a lehetőséget, "képtelenségnek" nevezve a találgatásokat.

"Nem, ez nem vita tárgya" - mondta a Süddeutsche Zeitungnak a hónap elején.

Baerbock mögé állni Habeck számára nem csak párthűség kérdése, mondta Julius van de Laar, egy független berlini kampánytanácsadó. Ez az egyetlen választás, amelynek politikailag is van értelme.

"Saját érdeke, hogy 100 százalékban támogassa őt" - mondta, és Habecket a párt "fő erejének" nevezte. "Mert még ha most elég nagy úton megy is keresztül, nem hiszem, hogy a bázis nagyon kedves lenne vele, ha nem éreznék, hogy teljes mértékben mellette áll".

A párt drámájáról szóló pletykák elutasításán túl Habeck válasza Baerbock problémáira az volt, hogy elismerte, hogy hibákat követett el, de azzal érvelt, hogy pártjának a retorikai magaslatokat kellene elfoglalnia, és tovább kellene lépnie a politikai kérdések megvitatására, amelyekről a legjobban ismert.

"Az igazi válasz azoknak, akit keményen megütöttek, nem az, hogy ugyanolyan keményen visszavágunk" - mondta a Süddeutsche Zeitungnak. "Hanem az, hogy hagyjuk, hogy az ütéseik a semmibe menjenek, hogy megváltoztassuk a színteret, hogy más vitát folytassunk".

Hazai pálya

A Schleswig-Holstein tartományban tett "tengerparti körútjának" állomásain Habeck úgy tűnt, hogy ezt a stratégiát szeretné kipróbálni. Teljesen távol tartotta magát a párt közelmúltbeli küzdelmeitől, és csak akkor tért el a Zöldek fő témáitól, amikor a Németország más részein bekövetkezett súlyos áradásokról beszélt.

Schleswig-Holstein ideális helyszín volt számára, hogy a nyomába eredjen: a lübecki születésű Habeck 2002-ben kapcsolódott be először a politikába, amikor a Zöldek helyi szintű vezetője volt a régióban. Pártja soraiban gyorsan felemelkedett, 2012-ben környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter, majd miniszterelnök-helyettes lett a schleswig-holsteini kormányban, és ezt a tisztséget egészen addig töltötte be, amíg 2018-ban meg nem választották az országos pártvezetésbe.

Habeck kampánykörútjának első képei egyértelműen arra irányultak, hogy kiemeljék ezeket a szülőföldhöz fűződő kapcsolatokat: mezítláb sétált a sárban, és mosolyogva sétált Sylt, Németország legészakibb szigetének homokos strandjain.

Habeck, aki filozófus és író volt, mielőtt a politikába lépett volna, ritkán beszél idézhető szavakkal, hanem inkább nagyobb, néha nagy ívű elbeszélésekben beszél.

A POLITICO által megfigyelt kampánymegállókon úgy tűnt, hogy szándékosan nem mondott semmi olyat a kampánybeszédében, ami ellentmondásosnak tűnhetett volna, és Baerbock nevét egyáltalán nem említette.

Minden egyes beszédébe beleszőtte helyi ismereteit a Zöldek alapvető értékeiről, akár arról beszélt, hogy az egyik várost a vallásszabadság menedékeként alapították, akár arról, hogy a kieli főpályaudvar előtti tér milyen szerepet játszott a németországi demokrácia hagyományaiban.

A beszédében megmutatta, hogy képes improvizálni is. Miközben az éghajlati kérdésekkel foglalkozott, egy közeli utcán hangosan felbőgött egy autó motorja, és Habeck félbeszakította mondandóját. "Oh moin" - válaszolta, az ország ezen részén szokásos köszönéssel. Mosolyogva, fejét rázva viccelődött: "Pontosan így nem szabad autót vezetni."

Bár a rendezvényeken megjelent tömegben néhány szavazó azt mondta, hogy örül, hogy a párt Baerbockot választotta kancellárjelöltjének, mindannyian hangsúlyozták, mennyire fontosnak tartják Habecket a párt sorsa és jövője szempontjából.

"Egyszerűen jó kampányolója a Zöldeknek" - mondta az 56 éves Verena Duden, aki Kiel közelében él, és azért jött a városba, hogy Habeck beszédét hallgassa. "Szerintem helyes döntés volt, hogy Annalena Baerbock lett a kancellárjelölt, de szerintem ő nagyszerű".

Néhány helybéli tovább ment, és elismerte, hogy szerintük Habeck lett volna a jobb választás a párt jelöltjeként.

"Valószínűleg Robertet részesítettem volna előnyben" - mondta Lenke Marxen, egy 21 éves kieli diák. "Azt hiszem, hogy sokan, akiket érdekel a párt, valójában Robertet is jobban kedvelnék."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-12 | 16:09
A Momentum román szövetségesét EU-s pénzekkel történő csalással vádolja a Csalásellenes Osztály

A Momentum román szövetségesét EU-s pénzekkel történő csalással vádolja a Csalásellenes Osztály

 • Dan Barna, hivatalban lévő román kormányfő-helyettest EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolja a DLAF (Csalásellenes Osztály).
 • A miniszterelnök-helyettes annak az USR-PLUS pártnak a társelnöke, amelynek Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is kampányolt a román helyhatósági választásokon.
Kül 2021-06-24 | 13:33
Német-francia reálpolitika: csúcstalálkozót akarnak Putyinnal

Német-francia reálpolitika: csúcstalálkozót akarnak Putyinnal

 • Egy újabb lépés az Új Hidegháború elkerüléséért.
Kül 2021-07-25 | 13:35

Késes támadást hajtott végre a szomáliai Frankfurtban, a rendőrök meglőtték

 • A rendőröknek is azt kiabálta, "megöllek!"
Kül 2021-06-22 | 13:25
A CDU kancellár-esélyes elnöke: A Nyugatnak nincs szüksége újabb hidegháborúra Kínával, és Oroszország lekicsinylése sem szolgálja a nyugati demokráciák érdekeit

A CDU kancellár-esélyes elnöke: A Nyugatnak nincs szüksége újabb hidegháborúra Kínával, és Oroszország lekicsinylése sem szolgálja a nyugati demokráciák érdekeit

 • Német reálpolitika a gyakorlatban.
 • Macron francia elnök is nagyrészt ezen az állásponton van, különösen Oroszország tekintetében. 
 • A hazai baloldali ellenzék még mindig ideológiai szóvirágokkal akarja fegyelmezni a két keleti nagyhatalmat.
 • Ahogy mindig, most is le vannak maradva pár körrel.
 • Az Új Hidegháború elkerülését képviseli nemzetközi színtéren Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is.
 • Közép-Európában mindenki tudja, hogy a Hidegháború számunkra vasfüggönyt jelent és berlini falat.
 • Józan ember nem akarhatja, hogy amerikai indíttatásból egy Új Hidegháború frontvonalán álljon Európa.
 • Ezt képviseli a CDU esélyes kancellár-jelöltje, Armin Laschet is.
Kül 2021-06-04 | 09:32
Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

 • Ahogyan növekszik a Földközi-tengeren átcsempészett "csónakos" migránsok száma, úgy indult meg az Európában megszokott ping-pong a migránsokkal.
 • Kiújult a vita Németországban, hogy mely országnak hány migránst kellene befogadnia.
 • A nagykoalíciós szövetségi kormány ellenzi az önkéntes uniós szétosztásban a német részvételt, a Zöldek szerint egyedül Németországnak be kellene fogadnia az újonnan érkezettek negyedét.
 • A WELT által megkérdezett szakértők azt jelzik előre, hogy a nyári melegben nagyszámú migráns fog útra kelni, és a számuk újra leterheli majd Olaszországot.
 • A német nagypolitika pedig a szövetségi választási kampányra figyel, ősszel ugyanis választások lesznek Németországban.
Kül 2021-07-24 | 13:14
Közelgő migránshullám: újabb 400 katonával erősítik meg a határvédelmet Ausztriában

Közelgő migránshullám: újabb 400 katonával erősítik meg a határvédelmet Ausztriában

 • Afganisztán felől erősödő migrációt prognosztizál Ausztria.
 • Burgenlandban ebben az évben eddig 200 embercsempészt fogtak el.
 • A belügyminiszter különösen a magyar határra hivatkozik az erősítés indokaként.
 • Ennek különlegessége az, hogy a magyar rendőrség és határvédelem is dolgozik: idehaza is több száz embercsempészt kapcsoltak le a hatóságok ebben az évben.
 • Mindez azt erősíti meg, hogy jelentősen növekszik a migrációs nyomás a térségünkben.
 • Szombaton Karl Nehammer belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter jelentették be az újabb lépéseket.
 • "Egy dolog világos, az európai menekültügyi rendszer megbukott" - mondta Nehammer. Az uniós követelmények megakadályoznák Ausztriát abban, hogy "egyértelmű feltételeket biztosítson".