Emberkísérlet: súlyos pszichiátriai problémákba nyúlnak bele a transzaktivisták Nyugaton

Emberkísérlet: súlyos pszichiátriai problémákba nyúlnak bele a transzaktivisták Nyugaton
 • Az eredmény pedig félrediagnosztizált gyerekek tömege, akik később megbánják a nemváltó-műtéteket.
 • Sokan közülük öngyilkosok lesznek a nemváltást követően.
 • Sokáig azonban hiába kongatták a vészharangot elismert pszichiáterek és pszichózis-kutatók, a transzaktivisták őrjöngése elnyomta a hangjukat.
 • Svédországban az életben maradt, nemváltáson átesett fiatal felnőttek már úgy fogalmaznak, felhasználták őket egy "tudományos alapokat nélkülözö, embertelen kísérlet tengerimalacaiként".
 • Az eredmény: 10 év alatt 1500%-os növekedés a transzneműek számában.

Svédországban két éve dagadt országos méretűvé az a botrány, melyben az LMBTQ-lobbi nyomására bevezetett rendelkezések hatására 10 év alatt 1500%-kal nőtt a nemi diszfóriás esetek száma főleg a fiatal svéd lányok körében - összegez cikkében a Mandiner.

Az ezidő alatt végzett elképesztő számú nemi átalakító műtétek "áldozatai" immáron felnőttként vették kezükbe a kezdeményezést, és álltak elő azzal, milyen módon használták fel őket egy "tudományos alapokat nélkülözö, embertelen kísérlet tengerimalacaiként".

Az eset egyúttal tükrözi a közvélemény gyors változását is, hisz alig egy évvel azután tört ki a botrány, hogy a szociáldemokrata svéd kormány az utolsó törvényes akadályt is elhárította volna a fiatalkorúak önkéntes nemváltása elől. 

2018 őszén a szociáldemokrata vezetésű kormány az RFSL meleg, leszbikus és transzneműeket képviselő NGO nyomására új törvényt terjesztett elő, amely 18 évről 15 évre csökkentette volna a nem megváltozatását okozó orvosi eljáráshoz szükséges minimális életkort és megszüntette volna a szülői beleegyezés szükségességét, ezen felül engedélyezte volna a 12 éves gyermekek számára, hogy megváltoztassák törvényes nemüket.

2019 márciusában azonban megszerveződött az ellenállás

Christopher Gillberg, a göteborgi Sahlgrenska Akadémia pszichiátere írt ugyanis egy cikket a Svenska Dagbladet újságban, melyben figyelmeztetett, hogy a gyermekek hormonkezelése és műtéte egy "nagy kísérlet", amely jó eséllyel az ország egyik legsúlyosabb orvosi botrányába torkollhat. Áprilisban az Uppdrag Granskning oknyomozó tévéműsor egy dokumentumfilmet adott le, amelyben egy korábbi transzember, Sametti mutatkozott be, aki megbánta visszafordíthatatlan kezelését.

Októberben a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház csapata, amely a nemi diszforiában szenvedő kiskorúak kezelésére szakosodott került kereszttűzbe.

Az osztályt bírálták azért, mert kettős masztektómiát hajtottak végre 14 évesnél fiatalabb gyermekeken, és azzal vádolták őket, hogy elsiették a kezelést, nem mérlegelve megfelelően, hogy a betegek egyéb pszichiátriai vagy fejlődési problémái magyarázhatják-e inkább a testükkel való elégedetlenséget.

A Karolinska visszautasítota a vádalat mondván, hogy "alaposan kiértékelte az egyes eseteket".

Ezzel egyidőben a Filter magazin bemutatta Jennifer Ring, egy 32 éves transz nő esetét, aki négy évvel a műtétje után felakasztotta magát.

Édesapja, Avi Ring, aki a pszichózis szakértője, orvosi naplójában mutatta be, hogy lánya a pszichózis egyértelmű jeleit mutatta abban az időben, amikor először kezdték el nála a nemi diszforiához kapcsolódó kezeléseket.

Az első klinika, amelyet felkeresett, nem is volt hajlandó kezelni a skizotípusos tünetek jeleire és a nemi diszforia kórtörténetének hiányára hivatkozva. De a karolinskai csapat azonban zöld utat adott. "A Karolinska nem állít meg senkit; gyakorlatilag 100%-ban mindenki megkapja a nemi átalakítást" – mondja Ring.


Sametti, egykori transz férfi, aki ma nőnek vallja magát, megbánta a kezelést.

Svédország hatóságai igencsak lassan reagáltak. 2019 szeptemberben a parlamentben elnapolták az említett törvényjavaslat vitáját, amely csökkentette volna a nemváltoztatás minimális életkorát, és elrendelték az Egészségügyi és Népjóléti Testületnél újabb bizonyítékok kiértékelését.

A jelentés megtételének határideje 2020. március 31. volt. 2019. december 20-án a Svéd Egészségügyi Technológiai Értékelő Ügynökség, az a testület, melyet a kormány korábban a nemi diszforiának a tizenévesek körében tapasztalt közelmúltbeli felfutása tudományos kutatására kért fel, arról számolt be, hogy nagyon kevés kutatást végeztek a növekedés okáról vagy a kockázatokról, illetve a hormonkezelés és a műtét előnyeiről.

Létrejött a Gender Identity Challenge Scandinavia (Genid) nevű szülői csoport

A csoportot a már említett Avi Ring nyugalmazott neurofiziológiai professzor, valamint Karin Svens svéd toxikológus és Marit Rønstad norvég tanár állítottak fel, hogy felvilágosítsák az érintett szülőket, utalva arra, hogy ezekben az esetekben nagy az öngyilkosság kockázata, ezért egyre több szülő veszi a bátorságot, hogy megkérdőjelezze az orvosok véleményét. Sokan a csoport bírálói közül megjegyezték, hogy Ring esetében "lánya" irányában a család sosem volt megértő, más esetekben pedig a nemi átalakítás a kívánt hatásnak megfelelő, úgymond "megnyugtató" eredménnyel zárult.

Az Egészségügyi és Népjóléti Testület jelentése azt is megállapította, hogy a születéskor nyilvántartott, nemi diszforiában szenvedő 13–17 éves fiatalok 32,4 százalékánál szorongásos rendellenességet diagnosztizáltak, 28,9 százaléka depressziós, 19,4 százaléka ADHD-s és 15,2 százaléka autista volt.

A transz emberek gyakran magyarázzák a depresszió és a szorongás magas szintjét a nemi identitásukkal ütköző testben való élet nehézségére, különösen akkor, ha a társadalomban sokan, gyakran a szülők és a barátok sem fogadják el identitásukat.

Az egyik legmeglepőbb változás azonban a transz-aktivisták közötti megosztottság volt. Aleksa Lundberg transz nő és melegaktivista például támogatja a további kutatásokat. Tavaly októberben elnézést kért, amiért nem volt elég őszinte a műtétje után érzett depressziójával kapcsolatban.

"Valószínűleg nem végeznék ilyen korrekciós műtétet, ha ma ugyanez a választásom meglenne" – írta. "És elnézést szeretnék kérni azoktól, akiknek talán korábban kellett volna meghallani a történetemet" – tette hozzá.

A svédországi nemi átalakítások körüli botrányról forgatott dokumentumfilm 1. része:

A 2. részben megrázó kérdéseket tesznek fel átalakító-műtéteken átesettek: "Miért nem szóltak az orvosok, hogy nincs gyógyszer a visszaváltozásra? Miért kezeltek bennünket kísérleti egérként?"

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-21 | 17:59
Embertelen! Kiforgatott egy devizahitelest a lakásából, most a Momentum jelöltje az előválasztáson

Embertelen! Kiforgatott egy devizahitelest a lakásából, most a Momentum jelöltje az előválasztáson

 • Hollai Gábor azt hazudta a devizakárosult asszonynak, hogy lakásra van szüksége, ezért licitált az utolsó pillanatban az otthonára.
 • De nem költözött be, hanem azonnal továbbértékesítette az áron alul megszerzett lakást.
 • Az ott élő asszony bútorait, a szülei által felhalmozott értékeket lomis bandával a lakás közepére hordatta, akik törtek-zúztak mindent, amit értek.
 • "Az életemet dobálták zsákokba" - mondta Friwald Judit.
 • "A momentumos Hollai Gábor is hozzájárult, hogy földönfutó legyek" - nyilatkozta a károsult asszony, aki jelenleg a sógoránál húzza meg magát.
Botrány 2021-05-11 | 16:05
Kínos: ez gyors lebukás volt, mert az internet nem felejt - hiába állítja ellenkezőjét, egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsonynak nincsen nyelvvizsgája

Kínos: ez gyors lebukás volt, mert az internet nem felejt - hiába állítja ellenkezőjét, egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsonynak nincsen nyelvvizsgája

 • A testszégyenítés-botrányt az angol nyelvtudás vagy annak hiánya körüli botrány váltotta fel a napokban.
 • Karácsony tegnap azzal mentegetőzött, a miniszterelnök beszélt angolja feltehetően jobb, mint az övé.
 • A Főpolgármester egy középfokú egyetemi nyelvvizsgára hivatkozott hétfőn.
 • Csakhogy egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsony a középfokú nyelvvizsgát sem szerezte meg.
 • Értelmszerűen tehát papírja sem lehet a nyelvtudásáról.
Botrány 2021-09-23 | 12:50
Pár éve kötéllel a péniszén, beszpídezve fogták el a rendőrök a CNN riporterét, aki legutóbb Szijjártóval izmozott

Pár éve kötéllel a péniszén, beszpídezve fogták el a rendőrök a CNN riporterét, aki legutóbb Szijjártóval izmozott

 • A 2008-ban a nyakát és a péniszét kötéllel összekötő, hülyére speedezett riporter, Richard Quest az új idolja a hazai cselédmédiának.
 • Csak azért, mert Szijjártóval kekeckedett a CNN csatornán sugárzott interjúban.
Botrány 2021-07-29 | 16:32
Deutsch: "akasztják a hóhért", Cseh Katalin lelepleződött

Deutsch: "akasztják a hóhért", Cseh Katalin lelepleződött

 • A Fidesz Európai Parlamenti képviselője bejelentette, hogy az OLAF-hoz furdulnak Cseh Katalin céges ügyei miatt, mert az felveti az európai uniós forrásokkal történő csalás gyanúját.
Botrány 2021-08-05 | 16:23
Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

 • A Momentum a 2018-as kampány után mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta.
 • 2018-2019-ben pedig a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége nem volt biztosított. A párt nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát.
Botrány 2021-08-11 | 13:25
Micsoda meglepetés: sikkasztással gyanúsítanak egy hivatalban lévő váci szocialistát

Micsoda meglepetés: sikkasztással gyanúsítanak egy hivatalban lévő váci szocialistát

 • Alpolgármesterként szolgálta a várost.
 • Egy banánhéjon csúsztak el a szocik: a Jókai utcában lévő páncélszekrény túl nehéz volt, ezért a költöztetők kinyittatták.
 • Abból potyogott ki egy rakat hamisított számlatömb és bizonylat.
Botrány 2021-05-22 | 15:00
A kommunista rendszer mocska máig fröccsen: Karikó Katalint zsarolással szervezte be az Állambiztonság, de soha egyetlen jelentést nem tett senkiről

A kommunista rendszer mocska máig fröccsen: Karikó Katalint zsarolással szervezte be az Állambiztonság, de soha egyetlen jelentést nem tett senkiről

 • A Jobbik korábbi revolverportálján, a Kuruc.infón hoztak nyilvánosságra egy adatot, mely szerint Karikó Katalint beszervezte az állambiztonság.
 • A magyar sajtó sokáig nem vett tudomást erről, de a Telex elnevezésű liberális-ellenzéki portál felkapta az ügyet.
 • Karikó nem bűnös, hanem áldozat. A bűnösök azok, akik zsarolással vették rá a fiatal kutatót arra, írjon alá a kommunista állambiztonságnak.
 • Karikó tisztázta magát a vádak alól: senkiről sem jelentett, és 1985-ben elhagyta a kommunista Magyarországot.
Botrány 2021-09-24 | 17:49
Csípőből hazudik a székesfehérvári DK-s: dokumentumokkal bizonyítjuk, hogy egy offshore cég képviselője és tulajdonosa

Csípőből hazudik a székesfehérvári DK-s: dokumentumokkal bizonyítjuk, hogy egy offshore cég képviselője és tulajdonosa

 • Ráczné Földi Judit kapásból letagadta, hogy egy offshore hátterű vállalkozás képviselője és tulajdonosa lenne.
 • A BENNFENTES nyilvánosságra hozza azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a DK-s képviselőjelölt-jelölt egyszerűen hazudik.
 • Úgy tűnik, aki Gyurcsány Ferenc pártjában politizál, az hazudik, mint a vízfolyás.