Emberkísérlet: súlyos pszichiátriai problémákba nyúlnak bele a transzaktivisták Nyugaton

Emberkísérlet: súlyos pszichiátriai problémákba nyúlnak bele a transzaktivisták Nyugaton
 • Az eredmény pedig félrediagnosztizált gyerekek tömege, akik később megbánják a nemváltó-műtéteket.
 • Sokan közülük öngyilkosok lesznek a nemváltást követően.
 • Sokáig azonban hiába kongatták a vészharangot elismert pszichiáterek és pszichózis-kutatók, a transzaktivisták őrjöngése elnyomta a hangjukat.
 • Svédországban az életben maradt, nemváltáson átesett fiatal felnőttek már úgy fogalmaznak, felhasználták őket egy "tudományos alapokat nélkülözö, embertelen kísérlet tengerimalacaiként".
 • Az eredmény: 10 év alatt 1500%-os növekedés a transzneműek számában.

Svédországban két éve dagadt országos méretűvé az a botrány, melyben az LMBTQ-lobbi nyomására bevezetett rendelkezések hatására 10 év alatt 1500%-kal nőtt a nemi diszfóriás esetek száma főleg a fiatal svéd lányok körében - összegez cikkében a Mandiner.

Az ezidő alatt végzett elképesztő számú nemi átalakító műtétek "áldozatai" immáron felnőttként vették kezükbe a kezdeményezést, és álltak elő azzal, milyen módon használták fel őket egy "tudományos alapokat nélkülözö, embertelen kísérlet tengerimalacaiként".

Az eset egyúttal tükrözi a közvélemény gyors változását is, hisz alig egy évvel azután tört ki a botrány, hogy a szociáldemokrata svéd kormány az utolsó törvényes akadályt is elhárította volna a fiatalkorúak önkéntes nemváltása elől. 

2018 őszén a szociáldemokrata vezetésű kormány az RFSL meleg, leszbikus és transzneműeket képviselő NGO nyomására új törvényt terjesztett elő, amely 18 évről 15 évre csökkentette volna a nem megváltozatását okozó orvosi eljáráshoz szükséges minimális életkort és megszüntette volna a szülői beleegyezés szükségességét, ezen felül engedélyezte volna a 12 éves gyermekek számára, hogy megváltoztassák törvényes nemüket.

2019 márciusában azonban megszerveződött az ellenállás

Christopher Gillberg, a göteborgi Sahlgrenska Akadémia pszichiátere írt ugyanis egy cikket a Svenska Dagbladet újságban, melyben figyelmeztetett, hogy a gyermekek hormonkezelése és műtéte egy "nagy kísérlet", amely jó eséllyel az ország egyik legsúlyosabb orvosi botrányába torkollhat. Áprilisban az Uppdrag Granskning oknyomozó tévéműsor egy dokumentumfilmet adott le, amelyben egy korábbi transzember, Sametti mutatkozott be, aki megbánta visszafordíthatatlan kezelését.

Októberben a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház csapata, amely a nemi diszforiában szenvedő kiskorúak kezelésére szakosodott került kereszttűzbe.

Az osztályt bírálták azért, mert kettős masztektómiát hajtottak végre 14 évesnél fiatalabb gyermekeken, és azzal vádolták őket, hogy elsiették a kezelést, nem mérlegelve megfelelően, hogy a betegek egyéb pszichiátriai vagy fejlődési problémái magyarázhatják-e inkább a testükkel való elégedetlenséget.

A Karolinska visszautasítota a vádalat mondván, hogy "alaposan kiértékelte az egyes eseteket".

Ezzel egyidőben a Filter magazin bemutatta Jennifer Ring, egy 32 éves transz nő esetét, aki négy évvel a műtétje után felakasztotta magát.

Édesapja, Avi Ring, aki a pszichózis szakértője, orvosi naplójában mutatta be, hogy lánya a pszichózis egyértelmű jeleit mutatta abban az időben, amikor először kezdték el nála a nemi diszforiához kapcsolódó kezeléseket.

Az első klinika, amelyet felkeresett, nem is volt hajlandó kezelni a skizotípusos tünetek jeleire és a nemi diszforia kórtörténetének hiányára hivatkozva. De a karolinskai csapat azonban zöld utat adott. "A Karolinska nem állít meg senkit; gyakorlatilag 100%-ban mindenki megkapja a nemi átalakítást" – mondja Ring.


Sametti, egykori transz férfi, aki ma nőnek vallja magát, megbánta a kezelést.

Svédország hatóságai igencsak lassan reagáltak. 2019 szeptemberben a parlamentben elnapolták az említett törvényjavaslat vitáját, amely csökkentette volna a nemváltoztatás minimális életkorát, és elrendelték az Egészségügyi és Népjóléti Testületnél újabb bizonyítékok kiértékelését.

A jelentés megtételének határideje 2020. március 31. volt. 2019. december 20-án a Svéd Egészségügyi Technológiai Értékelő Ügynökség, az a testület, melyet a kormány korábban a nemi diszforiának a tizenévesek körében tapasztalt közelmúltbeli felfutása tudományos kutatására kért fel, arról számolt be, hogy nagyon kevés kutatást végeztek a növekedés okáról vagy a kockázatokról, illetve a hormonkezelés és a műtét előnyeiről.

Létrejött a Gender Identity Challenge Scandinavia (Genid) nevű szülői csoport

A csoportot a már említett Avi Ring nyugalmazott neurofiziológiai professzor, valamint Karin Svens svéd toxikológus és Marit Rønstad norvég tanár állítottak fel, hogy felvilágosítsák az érintett szülőket, utalva arra, hogy ezekben az esetekben nagy az öngyilkosság kockázata, ezért egyre több szülő veszi a bátorságot, hogy megkérdőjelezze az orvosok véleményét. Sokan a csoport bírálói közül megjegyezték, hogy Ring esetében "lánya" irányában a család sosem volt megértő, más esetekben pedig a nemi átalakítás a kívánt hatásnak megfelelő, úgymond "megnyugtató" eredménnyel zárult.

Az Egészségügyi és Népjóléti Testület jelentése azt is megállapította, hogy a születéskor nyilvántartott, nemi diszforiában szenvedő 13–17 éves fiatalok 32,4 százalékánál szorongásos rendellenességet diagnosztizáltak, 28,9 százaléka depressziós, 19,4 százaléka ADHD-s és 15,2 százaléka autista volt.

A transz emberek gyakran magyarázzák a depresszió és a szorongás magas szintjét a nemi identitásukkal ütköző testben való élet nehézségére, különösen akkor, ha a társadalomban sokan, gyakran a szülők és a barátok sem fogadják el identitásukat.

Az egyik legmeglepőbb változás azonban a transz-aktivisták közötti megosztottság volt. Aleksa Lundberg transz nő és melegaktivista például támogatja a további kutatásokat. Tavaly októberben elnézést kért, amiért nem volt elég őszinte a műtétje után érzett depressziójával kapcsolatban.

"Valószínűleg nem végeznék ilyen korrekciós műtétet, ha ma ugyanez a választásom meglenne" – írta. "És elnézést szeretnék kérni azoktól, akiknek talán korábban kellett volna meghallani a történetemet" – tette hozzá.

A svédországi nemi átalakítások körüli botrányról forgatott dokumentumfilm 1. része:

A 2. részben megrázó kérdéseket tesznek fel átalakító-műtéteken átesettek: "Miért nem szóltak az orvosok, hogy nincs gyógyszer a visszaváltozásra? Miért kezeltek bennünket kísérleti egérként?"

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-27 | 11:01
Kocsis Máté: Ezek ugyanolyanok!

Kocsis Máté: Ezek ugyanolyanok!

 • Jakab a munkagépest fenyíti, verőlegények fojtószorítanak, Gyurcsány erőszakot alkalmaz - írta a Fidesz frakcióvezetője.
Botrány 2021-08-05 | 21:48
Exkluzív - újabb informátor erősítette meg: a gyulai jobbikos pedofil machetével akarta megölni magát

Exkluzív - újabb informátor erősítette meg: a gyulai jobbikos pedofil machetével akarta megölni magát

 • Egy újabb informátor további részleteket árult el a BENNFENTES-nek.
Botrány 2022-03-25 | 13:45
Gyurcsány szerint életünket kell adnunk Ukrajnáért, különben pocsék emberek vagyunk

Gyurcsány szerint életünket kell adnunk Ukrajnáért, különben pocsék emberek vagyunk

 • Gyurcsány Ferenc is Zelenszkij elnök agresszív követelései mellé állt, mi több, túl is teljesítené azokat.
Botrány 2021-11-18 | 09:04
Anonymus: az igazság az, hogy a Főváros jópár ingatlanját akarta fű alatt közvetítők révén értékesíteni, főleg külföldi üzleti köröknek jutalékért cserébe

Anonymus: az igazság az, hogy a Főváros jópár ingatlanját akarta fű alatt közvetítők révén értékesíteni, főleg külföldi üzleti köröknek jutalékért cserébe

 • Majd egy fotót is nyilvánosságra hozott a maszkos alak, ezen Gansperger Gyula és Bajnai Gordon látható egy hatalmas, harmincmilliós luxus BMW terepjáró mellett.
 • Karácsony mindkét szereplő esetében tagadta, hogy kapcsolatban lenne velük a budapesti vezetés.
Botrány 2021-10-14 | 16:05
Bemondásra megy: a Kontra újságírói két előválasztási sátornál is szavazhattak azonosítás nélkül

Bemondásra megy: a Kontra újságírói két előválasztási sátornál is szavazhattak azonosítás nélkül

 • A Kontra újságírói könnyedén kijátszották a sátraknál az azonosítást.
 • Két különböző helyszínen is le tudtak szavazni fals adatok bemondásával.
Botrány 2022-03-22 | 13:04
Karácsony nyári kampányát is a kenőpénzbotrányba keveredett baloldali háttérember intézte

Karácsony nyári kampányát is a kenőpénzbotrányba keveredett baloldali háttérember intézte

 • Már a főpolgármesterig ér a kenőpénzes baloldali intézőember botránya.
Botrány 2021-05-09 | 12:32
8 millió eurós bevétel pályázat nélkül - Tirolban szeptembertől egy frissen alapított cég végezte a PCR-tesztek felét

8 millió eurós bevétel pályázat nélkül - Tirolban szeptembertől egy frissen alapított cég végezte a PCR-tesztek felét

 • 2020-ban egy bécsi, súlyos testi sértés és csalás miatt vád alatt álló urológus által frissen alapított vállalkozás nyerte el Tirol PCR-tesztjeinek felét, 8 millió eurót kasszírozva ezzel.
 • Sem az osztrák kormány, sem a vizsgálatokkal megbízott vállalat nem közöl részleteket a hamisított PCR-tesztek vizsgálati eredményeiről.
 • Az állítólagos minőségellenőrzésekre való hivatkozások valótlanok és ellenőrizhetetlenek.
 • A botrány hatására Tirol tartományi főnöke kormányátalakításba fogott.