A magyargyűlölő Mark Rutte kormánypártjának alapítványa is pénzelte a Momentum pártalapítványát

A magyargyűlölő Mark Rutte kormánypártjának alapítványa is pénzelte a Momentum pártalapítványát
 • Nemzetközi baloldal, nemzetközi pénzekből.
 • A német FDP pártalapítványa is bőkezű volt a lila pártocskával.
 • Talán ezért ellenzi a Momentum ennyire a Belgrád-Budapest gyorsvasút megépítését?
 • Mert akkor délkeleti versenytársa lesz a rotterdami, antwerpeni és a hamburgi árukikötőknek?
A Momentum pártalapítványa, az Indítsuk be Magyarországot alapítvány mögött olyan finanszírozók is megjelentek, mint például a Mark Rutte-féle holland kormánypárt pártalapítványa, amely szervezet több millió forintot adott a Momentumnak még 2019-ben. Így már érthető, hogy miért sietett a magyarokat térdelésre kényszeríteni szándékozó Rutte védelmére Fegyőr Bandi és Soproni Tamás is.

A holland alapítvány hazai partnere az egykori SZDSZ-es Horn Gábor elnöksége alatt működő Republikon Intézet. A német liberális FDP pártalapítványa is adott több mint 2 millió forintot a Momentumnak még 2019-ben. A szervezet már a nyitólapján hangsúlyozza a Soros György-féle nyílt társadalom gondolatát. Hazai partnerei között pedig feltűnik a Soros alapítványa által bőségesen - 2015-ben közel 60 millió forinttal - pénzelt Political Capital is.

Kérdés, hogy mennyire független és befolyásmentes egy olyan párt, amelyet bizonyítottan két különböző ország pártalapítványa is finanszíroz, amelyek szorosan köthetők a Soros-féle álcivil hálózathoz - teszi fel a kérdést a Kontra egy nagy tényfeltáró cikkben.

A magát tisztakezűnek és a korrupcióellenesség élharcosának bemutatni szándékozó Momentum gazdálkodási visszaélései nem most láttak először napvilágot.

Emlékezetes, hogy a 2018-as kampányköltéseik miatt korábban már magyarázkodásra kényszerültek. Sőt, a pénzügyi visszaélés olyan súlyú volt, hogy az Állami Számvevőszék még a párt állami támogatásának utalását is felfüggesztette.

A teliszájjal diktatúrázó, és politikai szándékról beszélő lila pártnak az Állami Számvevőszék felsorolta, hogy milyen problémákat tapasztalt a gazdálkodása során. A felsorolás minden kétséget kizárt:

"A Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát. (…)"

Mindez az ÁSZ megállapításai szerint felveti azt, hogy:

 • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött,
 • a párt törvényellenesen nem, vagy nem teljeskörűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást,
 • a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon,
 • a Momentum olyan tiltott hazai, vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

   

Vagyis - az Állami Számvevőszék szerint - a Momentum már az első országgyűlési választását megelőzően kipipálta szinte az összes lehetséges visszaélési formát. A fentiek miatt függetsztették fel a Momentum pártfinanszírozását.

Az ÁSZ a feltárt tényeket az ügyészségnek továbbította, mivel megítélésük szerint bűncselekmény elkövetésének a gyanúja is felmerült Bár a nyomozás még folyamatban van a Momentum kampányfinanszírozása miatt, és nem tudunk részleteket annak állásáról, mégis vannak kétségeink a pártnak és a politikusainak tisztakezűségét és függetlenségét illetően.

Erre nem csak Cseh Katalin családjának kétkapuzása enged bennünket következtetni, hanem az is, ha alaposabban megnézzük a párt alapítványa, az "Indítsuk be Magyarországot Alapítvány" finanszírozását is. A pártalapítványt egy kuratórium vezeti, amely Diallo Alfa, Szabó Balázs és Végh Tamás vezetése alatt áll. Korábban kuratóriumi tag volt az általunk is bemutatott, és a Soproni Tamás vezette Terézváros vagyonkezelőjének dolgozó Pleszel András is, aki azonban a tavalyi évben kiszállt a pártalapítvány igazgatásából és a Terézvárosi Vagyonkezelő vezetőségét erősíti.

RUTTE PÁRTALAPÍTVÁNYA PÉNZELTE A MOMENTUMOT

Az Indítsuk be Magyarországot 2019-es beszámolójából kiderül, hogy az ÁSZ-szal folytatott jogvita után a pártalapítvány több mint 81 millió támogatást kapott a központi költségvetésből.

Ami azonban érdekesebb, hogy az Alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezet is. Ez a civil szervezet Haya van Somerenről, a holland VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért), tehát a jelenlegi holland kormánypárt fiatalon elhunyt elnöknőjéről elnevezett alapítvány. A párt jelenlegi elnöke, Magyarország "nagy barátja", a magyarokat nemrég térdelésre kényszeríteni szándékozó holland miniszterelnök, Mark Rutte.

A holland kormánypárthoz köthető alapítvány kimondott célja, hogy a demokratikus átmenet alatti országok liberális pártjaival törekszik a kapcsolatait fejleszteni.

Az alapítvány  az Európai Liberális Fórumnak (EUROPEAN LIBERAL FORUM) is tagja, amely az európai liberálisokat, így a Momentumot is tömörítő ALDE alapítványa. Az ALDE kapcsán egy pillantra érdemes megemlékezni Guy Verhofstadtról is, aki az ALDE korábbi frakcióvezetője volt. A képen egy közismert önzetlen filantróppal látható.

Az Európai Liberális Fórumban a fenti holland szervezettel csapattárs a Republikon intézet és a Szabadságért Alapítvány is. Sőt, az Európai Liberális Fórum alelnöke volt a közelmúltig a magyar Tóth Csaba, a Republikon Intézet korábbi igazgatója, jelenleg pedig Cseh Katalin asszisztense az Európai Parlamentben.


A Republikon kuratóriumi elnöke Horn Gábor, akinek szintén szoros kapcsolatai vannak az öreg spekulánshoz, hiszen öt éven keresztül vezette és koordinálta a Soros Alapítvány oktatási programját.

A NÉMET LIBERÁLISOK IS TÁMOGATTÁK A HAZAI KISTESTVÉRT

De hogy még kitől kaptak pénzt a Momentumosok a 2019-es beszámolójuk szerint?

A Friedrich Naumann Alapítványtól, amely a német liberális FDP alapítványa, akik szintén pont a Momentumban látták meg a lehetőséget: több mint 2 millió forinttal támogatták őket.

A német alapítvány honlapján nem is árulnak zsákbamacskát, hiszen külön fülön hirdetik a Soros György zászlajára is tűzött nyílt társadalom eszméjét.

 

Állításuk szerint az ilyen társadalomban "bárki kifejtheti a véleményét" - ez, ugye az elmélet. A gyakorlatot ismerjük. Az eltérő vélemény megengedhetetlen luxus a liberális univerzumban. De a fentebb már említett Republikon Intézet által "Soros György és Magyarország" címmel rendezett konferenciát, amelynek támogatója épp a Friedrich Naumann Alapítvány volt.

A Momentum pártalapítványa a tavalyi évre vonatkozóan már korántsem volt ilyen közlékeny, hiszen az állami támogatásokon túlmenően kizárólag 10 millió forint magánszemélytől kapott dotációt ismertek el. A fentieket áttekintve elgondolkozik az ember, hogy a lila ügynökpárt vajon kinek az érdekeit képviselheti Magyarországon. Mennyire független, befolyástól mentes egy olyan hazai tömörülés, amelyet a holland kormánypárt, illetve a német liberálisok is finanszíroznak és amelyek - ahogy fentebb láthattuk - ezer szálon köthetőek a Soros-hálózathoz? - teszi fel a kérdést a Kontra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-22 | 09:08
Az 5-11 éves korosztályban 89 ezer gyermek felvette az oltást

Az 5-11 éves korosztályban 89 ezer gyermek felvette az oltást

 • A beoltottak száma 6 389 711 fő, közülük 6 158 184 fő a második, 3 792 988 fő már harmadik oltását is felvette.
 • 3193 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 762 878 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 535 456 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 183 992 főre csökkent.
 • 4740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 177-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-04-29 | 09:09
1384 az új fertőzött, elhunyt 12 beteg

1384 az új fertőzött, elhunyt 12 beteg

 • A beoltottak száma 6 406 501 fő, közülük 6 192 643 fő a második, 3 863 124 fő a harmadik, 287 080 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • 1384 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 901 017 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 12 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 804 295 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 50 521 főre csökkent.
 • 1427 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-01-28 | 09:40
Februárban is lesz Oltási Akció

Februárban is lesz Oltási Akció

 • A beoltottak száma 6 351 476 fő, közülük 6 089 784 fő már a második, 3 594 529 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • Összesen 17 869 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 508 358 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 78 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 241 328 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 225 801 főre emelkedett.
 • 3463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépen. 
 • Februárban is lesz oltási akció minden csütörtökön, pénteken, és szombaton.
Bel 2021-06-25 | 17:32
A magyarok 92 százaléka egyetért a pedofilok szigorúbb büntetésével

A magyarok 92 százaléka egyetért a pedofilok szigorúbb büntetésével

 • 60 százalék azok aránya, akik szerint a kiskorúakat meg kell óvni a médiában megjelenő gender- és homoszexuális-propagandától.
Bel 2021-07-05 | 13:12
Karácsony nem hívja össze a közgyűlést, hiszen sokkal fontosabb dolga van: kampányolnia kell a facebookon

Karácsony nem hívja össze a közgyűlést, hiszen sokkal fontosabb dolga van: kampányolnia kell a facebookon

 • Magyarország főállású facebookozója korábban más baloldali politikusokkal karöltve teljhatalommal vádolta meg a kormányt.
 • Aztán az egyszemélyi döntések sorát ő maga is örömmel meghozta.
 • Legutolsónak azt, hogy 7,7 milliárdért levetett, 25-30 éves villamosokat vesz a Főváros Frankfurtból.
 • Ugyan már lehetne közgyűléseket tartanai, sorra tartják is az önkormányzatok a polgármesterek javaslatára, Karácsonynak fontosabb dolgai vannak, mint megvitatni a testülettel Budapest aktuális ügyeit.
 • Kampányolnia kell saját, egyre távolibbnak tűnő miniszterelnök-jelöltsége mellett, és egy percre sem hagyhatja el hivatalos munkahelyét, a Facebookot.
Bel 2022-02-01 | 12:35
Szüntelen nyomás: Alig három óra alatt ötvenkét, hullámokban érkező illegális migránst tartóztattak fel

Szüntelen nyomás: Alig három óra alatt ötvenkét, hullámokban érkező illegális migránst tartóztattak fel

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. január 31-én 22 órakor Madarasnál 13 határsértőt, majd 23 órakor Bácsborsódnál ismét 13 illegális migránst, és 23 óra 40 perckor Katymárnál egy 15 fős migránscsoportot tartóztattak fel.
 • Valamivel később, 1 óra 35 perckor 11 határsértőt tartóztattak fel Kiskunmajsa belterületén. 
 • A csoportok tagjai szír, indiai és török állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
 • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 
 
Bel 2021-09-29 | 18:13
Kizúgott az offshoreos, sztriptízbárt üzemeltető DK-s jelölt Székesfehérváron

Kizúgott az offshoreos, sztriptízbárt üzemeltető DK-s jelölt Székesfehérváron

 • A székesfehérvári központú Fejér 1-es körzetben nem díjazták az előválasztáson résztvevők, hogy a DK jelöltje, Ráczné Földi Judit körül bonyolult, és offshore-cégekben bővelkedő cégháló lelhető fel.
 • A körzetben ugyanis az MSZP-s jelölt, Márton Roland 3057 szavazattal győzött, míg a DK-s Ráczné Földi Judit 2440 szavazattal csak második lett.
 • A DK-s jelölt szerteágazó céges múltjában adótartozással bedőlt egykori vállalkozások mellett több offshore cég, egy cukrászda és egy éjszakai mulató is felbukkan.
Bel 2021-09-30 | 12:34
Jakab a szülővárosában, Miskolcon is elhasalt

Jakab a szülővárosában, Miskolcon is elhasalt

 • Közel másfélszer annyi szavazatot kapott Dobrev Klára Miskolc 1. körzetében, mint a második Jakab Péter.
 • Ez azért is különös, mert Jakab külön kampányt épített arra, hogy "legyen miskolci a miniszterelnök".
 • Jakabnak nem ez az első csúfos bukása Miksolcon.
 • Hasonlóan Gy. Németh Erzsébethez, életében nem nyert még egyetlen választást sem.
 • 2010-ben a miskolci 18-as számú egyéni választókerületben csak a harmadik helyen végzett mindössze húsz százalékot szerezve.
 • 2014-ben Miskolc polgármesteri székéért is elindult, azonban akkor is kikapott.
 • Az önkormányzati választáson az egyéni választókerületben indulva mindössze 874 voksot kapott, így szintén csak a harmadik lett.
 • Legutoljára 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú országos egyéni választókerületében állt rajthoz, de ott is kikapott fideszes kihívójától.