A magyargyűlölő Mark Rutte kormánypártjának alapítványa is pénzelte a Momentum pártalapítványát

A magyargyűlölő Mark Rutte kormánypártjának alapítványa is pénzelte a Momentum pártalapítványát
  • Nemzetközi baloldal, nemzetközi pénzekből.
  • A német FDP pártalapítványa is bőkezű volt a lila pártocskával.
  • Talán ezért ellenzi a Momentum ennyire a Belgrád-Budapest gyorsvasút megépítését?
  • Mert akkor délkeleti versenytársa lesz a rotterdami, antwerpeni és a hamburgi árukikötőknek?
A Momentum pártalapítványa, az Indítsuk be Magyarországot alapítvány mögött olyan finanszírozók is megjelentek, mint például a Mark Rutte-féle holland kormánypárt pártalapítványa, amely szervezet több millió forintot adott a Momentumnak még 2019-ben. Így már érthető, hogy miért sietett a magyarokat térdelésre kényszeríteni szándékozó Rutte védelmére Fegyőr Bandi és Soproni Tamás is.

A holland alapítvány hazai partnere az egykori SZDSZ-es Horn Gábor elnöksége alatt működő Republikon Intézet. A német liberális FDP pártalapítványa is adott több mint 2 millió forintot a Momentumnak még 2019-ben. A szervezet már a nyitólapján hangsúlyozza a Soros György-féle nyílt társadalom gondolatát. Hazai partnerei között pedig feltűnik a Soros alapítványa által bőségesen - 2015-ben közel 60 millió forinttal - pénzelt Political Capital is.

Kérdés, hogy mennyire független és befolyásmentes egy olyan párt, amelyet bizonyítottan két különböző ország pártalapítványa is finanszíroz, amelyek szorosan köthetők a Soros-féle álcivil hálózathoz - teszi fel a kérdést a Kontra egy nagy tényfeltáró cikkben.

A magát tisztakezűnek és a korrupcióellenesség élharcosának bemutatni szándékozó Momentum gazdálkodási visszaélései nem most láttak először napvilágot.

Emlékezetes, hogy a 2018-as kampányköltéseik miatt korábban már magyarázkodásra kényszerültek. Sőt, a pénzügyi visszaélés olyan súlyú volt, hogy az Állami Számvevőszék még a párt állami támogatásának utalását is felfüggesztette.

A teliszájjal diktatúrázó, és politikai szándékról beszélő lila pártnak az Állami Számvevőszék felsorolta, hogy milyen problémákat tapasztalt a gazdálkodása során. A felsorolás minden kétséget kizárt:

"A Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát. (…)"

Mindez az ÁSZ megállapításai szerint felveti azt, hogy:

  • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött,
  • a párt törvényellenesen nem, vagy nem teljeskörűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást,
  • a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon,
  • a Momentum olyan tiltott hazai, vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

     

Vagyis - az Állami Számvevőszék szerint - a Momentum már az első országgyűlési választását megelőzően kipipálta szinte az összes lehetséges visszaélési formát. A fentiek miatt függetsztették fel a Momentum pártfinanszírozását.

Az ÁSZ a feltárt tényeket az ügyészségnek továbbította, mivel megítélésük szerint bűncselekmény elkövetésének a gyanúja is felmerült Bár a nyomozás még folyamatban van a Momentum kampányfinanszírozása miatt, és nem tudunk részleteket annak állásáról, mégis vannak kétségeink a pártnak és a politikusainak tisztakezűségét és függetlenségét illetően.

Erre nem csak Cseh Katalin családjának kétkapuzása enged bennünket következtetni, hanem az is, ha alaposabban megnézzük a párt alapítványa, az "Indítsuk be Magyarországot Alapítvány" finanszírozását is. A pártalapítványt egy kuratórium vezeti, amely Diallo Alfa, Szabó Balázs és Végh Tamás vezetése alatt áll. Korábban kuratóriumi tag volt az általunk is bemutatott, és a Soproni Tamás vezette Terézváros vagyonkezelőjének dolgozó Pleszel András is, aki azonban a tavalyi évben kiszállt a pártalapítvány igazgatásából és a Terézvárosi Vagyonkezelő vezetőségét erősíti.

RUTTE PÁRTALAPÍTVÁNYA PÉNZELTE A MOMENTUMOT

Az Indítsuk be Magyarországot 2019-es beszámolójából kiderül, hogy az ÁSZ-szal folytatott jogvita után a pártalapítvány több mint 81 millió támogatást kapott a központi költségvetésből.

Ami azonban érdekesebb, hogy az Alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezet is. Ez a civil szervezet Haya van Somerenről, a holland VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért), tehát a jelenlegi holland kormánypárt fiatalon elhunyt elnöknőjéről elnevezett alapítvány. A párt jelenlegi elnöke, Magyarország "nagy barátja", a magyarokat nemrég térdelésre kényszeríteni szándékozó holland miniszterelnök, Mark Rutte.

A holland kormánypárthoz köthető alapítvány kimondott célja, hogy a demokratikus átmenet alatti országok liberális pártjaival törekszik a kapcsolatait fejleszteni.

Az alapítvány  az Európai Liberális Fórumnak (EUROPEAN LIBERAL FORUM) is tagja, amely az európai liberálisokat, így a Momentumot is tömörítő ALDE alapítványa. Az ALDE kapcsán egy pillantra érdemes megemlékezni Guy Verhofstadtról is, aki az ALDE korábbi frakcióvezetője volt. A képen egy közismert önzetlen filantróppal látható.

Az Európai Liberális Fórumban a fenti holland szervezettel csapattárs a Republikon intézet és a Szabadságért Alapítvány is. Sőt, az Európai Liberális Fórum alelnöke volt a közelmúltig a magyar Tóth Csaba, a Republikon Intézet korábbi igazgatója, jelenleg pedig Cseh Katalin asszisztense az Európai Parlamentben.


A Republikon kuratóriumi elnöke Horn Gábor, akinek szintén szoros kapcsolatai vannak az öreg spekulánshoz, hiszen öt éven keresztül vezette és koordinálta a Soros Alapítvány oktatási programját.

A NÉMET LIBERÁLISOK IS TÁMOGATTÁK A HAZAI KISTESTVÉRT

De hogy még kitől kaptak pénzt a Momentumosok a 2019-es beszámolójuk szerint?

A Friedrich Naumann Alapítványtól, amely a német liberális FDP alapítványa, akik szintén pont a Momentumban látták meg a lehetőséget: több mint 2 millió forinttal támogatták őket.

A német alapítvány honlapján nem is árulnak zsákbamacskát, hiszen külön fülön hirdetik a Soros György zászlajára is tűzött nyílt társadalom eszméjét.

 

Állításuk szerint az ilyen társadalomban "bárki kifejtheti a véleményét" - ez, ugye az elmélet. A gyakorlatot ismerjük. Az eltérő vélemény megengedhetetlen luxus a liberális univerzumban. De a fentebb már említett Republikon Intézet által "Soros György és Magyarország" címmel rendezett konferenciát, amelynek támogatója épp a Friedrich Naumann Alapítvány volt.

A Momentum pártalapítványa a tavalyi évre vonatkozóan már korántsem volt ilyen közlékeny, hiszen az állami támogatásokon túlmenően kizárólag 10 millió forint magánszemélytől kapott dotációt ismertek el. A fentieket áttekintve elgondolkozik az ember, hogy a lila ügynökpárt vajon kinek az érdekeit képviselheti Magyarországon. Mennyire független, befolyástól mentes egy olyan hazai tömörülés, amelyet a holland kormánypárt, illetve a német liberálisok is finanszíroznak és amelyek - ahogy fentebb láthattuk - ezer szálon köthetőek a Soros-hálózathoz? - teszi fel a kérdést a Kontra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-20 | 08:47
Karácsony kőkemény férfit játszott a Partizánban: azt kamuzta, hogy ordítozott Pintér Sándor belügyminiszterrel

Karácsony kőkemény férfit játszott a Partizánban: azt kamuzta, hogy ordítozott Pintér Sándor belügyminiszterrel

  • Biztosan toppantott is egy nagyot a lábaival.
  • A Városháza-ügyben tett házkutatások miatt siránkozott Karácsony a Partizánban.
  • Holott ő maga is tett feljelentést.
Bel 2022-04-13 | 15:42
Alig 100 méteren belül elfogták a menekülő embercsempészt és migránsait

Alig 100 méteren belül elfogták a menekülő embercsempészt és migránsait

  • Pest megyei rendőrök 2022. április 13-án 11 óra 50 perckor az M5 autópálya örkényi lehajtójánál vezettek ki egy személygépkocsit, melyet egy magyar férfi vezetett, mellette egy török állampolgár utazott.
  • A migráns kipattant az autóból és futásnak eredt, azonban a rendőrök pár száz méter után elfogták, a sofőrrel együtt előállítják.
  • A külföldit – meghallgatását követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a magyar férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2022-02-22 | 16:30
Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről

Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről

  • Túl sok az eszkimó, kevés a fóka.
  • Továbbra sem tud megegyezni az ellenzék a befutó listás helyekről.
  • Az egyik blokk a DK-Jobbik-Momentum-LMP és velük szemben az MSZP és a Párbeszéd.
  • Annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Karácsony azzal zsarolja a teljes ellenzéket, leveteti magát a lista 3. helyéről.
  • Szerepe már így is csak szimbolikus, de a Főpolgármester a saját irháját menti.
  • Mivel korábban bejelentette, hogy nem ül be az Országgyűlésbe, ha kicsekkol a közös ellenzéki listáról, akkor egyáltalán nem lesz a az esetleges ellenzéki bukta részese.
  • Továbbá ezzel nem kell magyarázatot adnia arra, miért nem sikerült az MSZP-Párbeszéd számára több képviselőt kilobbiznia a tárgyalóasztalnál.
  • Hiszen ő ott se volt.
  • Karácsony ugyanazt csinálja, amit mindig: szurolt helyzetekben kisasszézik a sztoriból, és hogy önmagát mentse, elárul mindenkit, minden szövetségesét és minden benne bízó választót.
Bel 2021-06-02 | 09:37
Mindenki a képességeinek megfelelően kommunikál: a Momentum ugrálóiskolákat rajzolt a minisztériumok elé, volt, aki ki is próbálta

Mindenki a képességeinek megfelelően kommunikál: a Momentum ugrálóiskolákat rajzolt a minisztériumok elé, volt, aki ki is próbálta

  • Országvezetésre fel!
  • Közleményükben azt írják, "a Momentum kiáll minden tagja és aktivistája mellett és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy fiatalokat egy betonra festett hajó miatt vegzáljanak és veszélyesnek tituláljanak. A politikai véleménynyilvánítás szabad, nem fognak minket ilyen eljárásokkal megfélemlíteni!"
Bel 2022-01-18 | 19:17
Telefonon beszélt Donald Trumppal Orbán Viktor

Telefonon beszélt Donald Trumppal Orbán Viktor

  • Kölcsönös politikai támogatás és gratulációk.
  • Karácsony Gergely nem tudna egy ilyen telefonbeszélgetésben részt venni, mert egy árva hangot sem beszél angolul.
Bel 2022-01-10 | 19:18
Dominika, Florida, Dubai - luxusnyaralásokon múlatta az időt Márki-Zay marketingese, mielőtt visszarendelték

Dominika, Florida, Dubai - luxusnyaralásokon múlatta az időt Márki-Zay marketingese, mielőtt visszarendelték

  • A világkörüli útról rendelték újra Magyarországra, ahogyan a BENNFENTES azt hétfőn délelőtt megírta.
Bel 2022-04-29 | 13:22
Rekord: Egy cseh férfi furgonjában 32 illegális migránst találtak

Rekord: Egy cseh férfi furgonjában 32 illegális migránst találtak

  • 2022. április 29-én 8 óra 25 perckor az M5-ös autópályán, Kiskunfélegyháza térségében intézkedés alá vontak egy furgont, amelyet egy 32 éves cseh férfi vezett.
  • A jármű rakterében 32 külföldit találtak a rendőrök. Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
  • A gyanú szerint a cseh állampolgárságú sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.
  • A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.
  • A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-08-12 | 11:41
A beoltottak száma 5 663 658 fő, harmadik napja nincs újabb elhunyt

A beoltottak száma 5 663 658 fő, harmadik napja nincs újabb elhunyt

  • Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét.
  • Magyarország az elsők között tette lehetővé a 12 év feletti gyermekek oltását is.
  • Ennek köszönhetően már 200 ezer 12-17 év közötti diákot regisztráltak oltásra és 81 százalékuk már fel is vette azt.