A magyargyűlölő Mark Rutte kormánypártjának alapítványa is pénzelte a Momentum pártalapítványát

A magyargyűlölő Mark Rutte kormánypártjának alapítványa is pénzelte a Momentum pártalapítványát
 • Nemzetközi baloldal, nemzetközi pénzekből.
 • A német FDP pártalapítványa is bőkezű volt a lila pártocskával.
 • Talán ezért ellenzi a Momentum ennyire a Belgrád-Budapest gyorsvasút megépítését?
 • Mert akkor délkeleti versenytársa lesz a rotterdami, antwerpeni és a hamburgi árukikötőknek?
A Momentum pártalapítványa, az Indítsuk be Magyarországot alapítvány mögött olyan finanszírozók is megjelentek, mint például a Mark Rutte-féle holland kormánypárt pártalapítványa, amely szervezet több millió forintot adott a Momentumnak még 2019-ben. Így már érthető, hogy miért sietett a magyarokat térdelésre kényszeríteni szándékozó Rutte védelmére Fegyőr Bandi és Soproni Tamás is.

A holland alapítvány hazai partnere az egykori SZDSZ-es Horn Gábor elnöksége alatt működő Republikon Intézet. A német liberális FDP pártalapítványa is adott több mint 2 millió forintot a Momentumnak még 2019-ben. A szervezet már a nyitólapján hangsúlyozza a Soros György-féle nyílt társadalom gondolatát. Hazai partnerei között pedig feltűnik a Soros alapítványa által bőségesen - 2015-ben közel 60 millió forinttal - pénzelt Political Capital is.

Kérdés, hogy mennyire független és befolyásmentes egy olyan párt, amelyet bizonyítottan két különböző ország pártalapítványa is finanszíroz, amelyek szorosan köthetők a Soros-féle álcivil hálózathoz - teszi fel a kérdést a Kontra egy nagy tényfeltáró cikkben.

A magát tisztakezűnek és a korrupcióellenesség élharcosának bemutatni szándékozó Momentum gazdálkodási visszaélései nem most láttak először napvilágot.

Emlékezetes, hogy a 2018-as kampányköltéseik miatt korábban már magyarázkodásra kényszerültek. Sőt, a pénzügyi visszaélés olyan súlyú volt, hogy az Állami Számvevőszék még a párt állami támogatásának utalását is felfüggesztette.

A teliszájjal diktatúrázó, és politikai szándékról beszélő lila pártnak az Állami Számvevőszék felsorolta, hogy milyen problémákat tapasztalt a gazdálkodása során. A felsorolás minden kétséget kizárt:

"A Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát. (…)"

Mindez az ÁSZ megállapításai szerint felveti azt, hogy:

 • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött,
 • a párt törvényellenesen nem, vagy nem teljeskörűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást,
 • a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon,
 • a Momentum olyan tiltott hazai, vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

   

Vagyis - az Állami Számvevőszék szerint - a Momentum már az első országgyűlési választását megelőzően kipipálta szinte az összes lehetséges visszaélési formát. A fentiek miatt függetsztették fel a Momentum pártfinanszírozását.

Az ÁSZ a feltárt tényeket az ügyészségnek továbbította, mivel megítélésük szerint bűncselekmény elkövetésének a gyanúja is felmerült Bár a nyomozás még folyamatban van a Momentum kampányfinanszírozása miatt, és nem tudunk részleteket annak állásáról, mégis vannak kétségeink a pártnak és a politikusainak tisztakezűségét és függetlenségét illetően.

Erre nem csak Cseh Katalin családjának kétkapuzása enged bennünket következtetni, hanem az is, ha alaposabban megnézzük a párt alapítványa, az "Indítsuk be Magyarországot Alapítvány" finanszírozását is. A pártalapítványt egy kuratórium vezeti, amely Diallo Alfa, Szabó Balázs és Végh Tamás vezetése alatt áll. Korábban kuratóriumi tag volt az általunk is bemutatott, és a Soproni Tamás vezette Terézváros vagyonkezelőjének dolgozó Pleszel András is, aki azonban a tavalyi évben kiszállt a pártalapítvány igazgatásából és a Terézvárosi Vagyonkezelő vezetőségét erősíti.

RUTTE PÁRTALAPÍTVÁNYA PÉNZELTE A MOMENTUMOT

Az Indítsuk be Magyarországot 2019-es beszámolójából kiderül, hogy az ÁSZ-szal folytatott jogvita után a pártalapítvány több mint 81 millió támogatást kapott a központi költségvetésből.

Ami azonban érdekesebb, hogy az Alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezet is. Ez a civil szervezet Haya van Somerenről, a holland VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért), tehát a jelenlegi holland kormánypárt fiatalon elhunyt elnöknőjéről elnevezett alapítvány. A párt jelenlegi elnöke, Magyarország "nagy barátja", a magyarokat nemrég térdelésre kényszeríteni szándékozó holland miniszterelnök, Mark Rutte.

A holland kormánypárthoz köthető alapítvány kimondott célja, hogy a demokratikus átmenet alatti országok liberális pártjaival törekszik a kapcsolatait fejleszteni.

Az alapítvány  az Európai Liberális Fórumnak (EUROPEAN LIBERAL FORUM) is tagja, amely az európai liberálisokat, így a Momentumot is tömörítő ALDE alapítványa. Az ALDE kapcsán egy pillantra érdemes megemlékezni Guy Verhofstadtról is, aki az ALDE korábbi frakcióvezetője volt. A képen egy közismert önzetlen filantróppal látható.

Az Európai Liberális Fórumban a fenti holland szervezettel csapattárs a Republikon intézet és a Szabadságért Alapítvány is. Sőt, az Európai Liberális Fórum alelnöke volt a közelmúltig a magyar Tóth Csaba, a Republikon Intézet korábbi igazgatója, jelenleg pedig Cseh Katalin asszisztense az Európai Parlamentben.


A Republikon kuratóriumi elnöke Horn Gábor, akinek szintén szoros kapcsolatai vannak az öreg spekulánshoz, hiszen öt éven keresztül vezette és koordinálta a Soros Alapítvány oktatási programját.

A NÉMET LIBERÁLISOK IS TÁMOGATTÁK A HAZAI KISTESTVÉRT

De hogy még kitől kaptak pénzt a Momentumosok a 2019-es beszámolójuk szerint?

A Friedrich Naumann Alapítványtól, amely a német liberális FDP alapítványa, akik szintén pont a Momentumban látták meg a lehetőséget: több mint 2 millió forinttal támogatták őket.

A német alapítvány honlapján nem is árulnak zsákbamacskát, hiszen külön fülön hirdetik a Soros György zászlajára is tűzött nyílt társadalom eszméjét.

 

Állításuk szerint az ilyen társadalomban "bárki kifejtheti a véleményét" - ez, ugye az elmélet. A gyakorlatot ismerjük. Az eltérő vélemény megengedhetetlen luxus a liberális univerzumban. De a fentebb már említett Republikon Intézet által "Soros György és Magyarország" címmel rendezett konferenciát, amelynek támogatója épp a Friedrich Naumann Alapítvány volt.

A Momentum pártalapítványa a tavalyi évre vonatkozóan már korántsem volt ilyen közlékeny, hiszen az állami támogatásokon túlmenően kizárólag 10 millió forint magánszemélytől kapott dotációt ismertek el. A fentieket áttekintve elgondolkozik az ember, hogy a lila ügynökpárt vajon kinek az érdekeit képviselheti Magyarországon. Mennyire független, befolyástól mentes egy olyan hazai tömörülés, amelyet a holland kormánypárt, illetve a német liberálisok is finanszíroznak és amelyek - ahogy fentebb láthattuk - ezer szálon köthetőek a Soros-hálózathoz? - teszi fel a kérdést a Kontra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-07 | 09:07
19 fős illegális MigrásTaxit kapcsoltak le az M9-esen

19 fős illegális MigrásTaxit kapcsoltak le az M9-esen

 • Bogyiszló térségében állítottak meg egy kisteherautót, melyben 18 illegális migránst szállítottak.
Bel 2021-10-10 | 10:30
Köhög a bolha: a bukott Karácsony visszament elemzőnek és megállapította, Orbán körül fogy a levegő

Köhög a bolha: a bukott Karácsony visszament elemzőnek és megállapította, Orbán körül fogy a levegő

 • Karácsony Gergely élete nem egy diadalmenet.
 • Megbukott elemzőként.
 • Megbukott oktatóként.
 • Megbukott miniszterelnök-jelöltként.
 • Most Orbán bukását jósolta meg a cseh választási eredmények számaiból.
Bel 2021-06-16 | 17:32
Brüsszel legfontosabb elfoglaltsága: vizsgálatot indított az Európai Bizottság a pedofiltörvény miatt

Brüsszel legfontosabb elfoglaltsága: vizsgálatot indított az Európai Bizottság a pedofiltörvény miatt

 • Mi mással is foglalkozhatna a brüsszeli testület egy világjárvány és egy gazdasági krízis közepén?
Bel 2021-05-09 | 16:21

Hétköznapi propaganda a 444-en

Felthetően az olvasóknak, de már az újságíróknak sem tűnik fel, mennyire hézagmentes propagandával eteti az embereket a 444. Mutatjuk a részleteket.

Bel 2021-09-17 | 19:49
Vitézy Dávid átvette a BKK-tól a hév és a metró összekötéséról szóló projektet, így legalább lesz is belőle valami

Vitézy Dávid átvette a BKK-tól a hév és a metró összekötéséról szóló projektet, így legalább lesz is belőle valami

 • Olyan hiperpasszív munkatempóban, mint Karácsony hivatala, sosem lett volna az összeköttetésből semmi.
 • Vitézyék 2023-ra készen lesznek a tervekkel.
Bel 2021-06-30 | 16:26
Hadházy aggodalmaskodik: "Kiket és mivel fenyegetett még meg ez az ember?"

Hadházy aggodalmaskodik: "Kiket és mivel fenyegetett még meg ez az ember?"

 • A zuglói előválasztás előtt sistereg a levegő, Tóth Hadházynak szólt be, az meg visszaszólt a szocialista képviselőnek.
 • Tóth Csaba tegnap kijelentette Hadházyra utalva, hogy "mindenkinek lehetnek sötét foltok a múltjában".
 • Korábban Karácsony Gergely állította egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy Tóth megfenyegette őt, és személyesen a családjával fenyegette.
 • A Főpolgármester ennek ellenére Tóthot támogatja a zuglói előválasztás során.
Bel 2021-05-26 | 09:15
Magyar Falu program: hatalmas ingatlanvagyont ad át az állam a kistelepüléseknek

Magyar Falu program: hatalmas ingatlanvagyont ad át az állam a kistelepüléseknek

 • Összesen 5,4 millió négyzetméternyi ingatlanvagyont ajánl fel az állam a Magyar falu programban kistelepüléseknek.
 • 2055 ingatlanról van szó, és 935 önkormányzat juthat ingyenesen a vagyonelemekhez – közölte kedden Budapesten, sajtótájékoztatón a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.
 • Gyopáros Alpár kormánybiztos közlése szerint a Magyar Falu program sikeres: eddig 21 000 család igényelte a falusi csokot, összesen 100 milliárd forint értékben.
 • Eddig 3000 kilométer út újult meg, ezt további 1500 követi.
 • Egy régi tendencia is megfordult az utóbbi időkben: 2500 kistelepülésből 1000-nek nőtt a lélekszáma.
Bel 2021-06-03 | 14:00

Drága mulatság Karácsony "hiperpasszív" angolja: hivatalosan eddig 9,2 milliót költöttek tolmácsra és fordításokra a Városházán

 • Az utóbbi hetek legforróbb témája, hogy Karácsony Gergely Főpolgármester éppen mit hazudik a nyelvvizsgájáról, a nemlétező PhD-fokozatáról, vagy éppen az angoltanulásban őt hátráltató, de állítólag már kinőtt diszlexiájáról.
 • Közérdekű adatigénylésből most kiderült: a Főpolgármester "hiperpasszív" angolja olyannyira hiper és passzív, hogy az eddig 7,5 millióba került az adófizetőknek.
 • A közzétett listával kapcsolatban azonban vannak kérdőjelek, abból egy sor olyan esemény kimaradt, ahol elviekben szüksége volt Karácsonynak tolmácsra.