Gulyás: a Nemzetbiztonsági Bizottság össze fog ülni, és ott az ellenzéki képviselők megismerhetik a titkos információkat

Gulyás: a Nemzetbiztonsági Bizottság össze fog ülni, és ott az ellenzéki képviselők megismerhetik a titkos információkat
 • Mindezek mellett a Kancelláriaminiszter szólt a gyermekvédelmi törvényről és a helyreállítási alapról is.

A gyermekvédelem ügyében kezdeményezett népszavazás alkalmas eszköz lehet arra, hogy megerősítse Magyarország pozícióit - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.

A tárcavezető kiemelte: a miniszterelnök a kormányülés után bejelentette a népszavazási kezdeményezést öt fontos kérdésben, mert az elmúlt hetek eseményeit úgy értékelik, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény.

A népszavazást az idei év végén, legkésőbb a jövő év elején, január-februárban tarthatják meg - tette hozzá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: ez az ügy Közép-Európának is egy olyan küzdelme, ahol meg kell mutatni, hogy a térség kultúrája, értékei és identitása éppúgy az EU része, mint Nyugat-Európáé, és a kettő egymás mellett élése nélkül nem képzelhető el hosszútávon az unió sikeres működése.

Az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értelmezni, minthogy Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt megtámadta Magyarországot. A helyreállítási alapról már megegyeztünk, de Brüsszel ezt újranyitotta, azóta is látjuk, hogy milyen nemzetközi sajtókampány és vádak sorozata zajlik hazánk ellen – hívta fel a figyelmet Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Erősödhet Magyarország pozíciója

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az öt népszavazási kérdés alkalmas arra, hogy Magyarország a pozícióit megerősítse. Legutóbb – emlékeztetett – amikor a migráció ügyében a néphez fordult a kormány, az a megerősítés elegendő volt ahhoz, hogy a kötelező kvóták Magyarországra erőltetését meg lehessen akadályozni, és most is úgy gondoljuk, hogy a kötelezettségszegési eljárással szemben, az egyetlen eszköz az, ha a magyar nép foglal világosan állást.

A tárcavezető a népszavazások hazai története kapcsán kiemelte: fontos ügyekben voltak referendumok Magyarországon. Ez elmondható az 1989-es négyigenes népszavazásról, de a NATO és EU tagságról szóló referendumról is. Fájdalmas volt, de mégis fontos a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás, amikor az igenek többségben voltak, továbbá kiemelkedő volt a háromigenes népszavazás is 2008-ban – idézte fel. Az Origo kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: népszavazási kérdéseknél minden állampolgárnak lehetősége van jogorvoslatra, de nagy biztonsággal meg lehet tartani a választások előtt a népszavazást.

Agresszív a delta variáns

A miniszter a delta variánssal kapcsolatban közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi központ (NNK) újabb tizenöt személynél delta vírusvariáns jelenlétét igazolta, ami azt jelenti, hogy eddig összesen huszonhárom főnél delta, két főnél pedig a gamma variánst mutatták ki Magyarországon.

Minden eredmény azt mutatja, hogy a delta variáns terjedése agresszivitásában sokszorosa az eddig ismert vírusoknak, védettséget ellene az oltások jelentenek - jelentette ki a miniszter, továbbá emlékeztetett, hogy Magyarországon összesen hatféle oltóanyag áll rendelkezésre, hamarosan pedig már a harmadik oltás felvételére is lehetőség lesz. Gulyás Gergely rögzítette: természetesen minden nagykorú magyar állampolgár dönthet arról, hogy beoltatja-e magát. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy egy munkáltató bizonyos területeken kötelezővé teheti az oltást.

Kiírják a pályázatokat a helyreállítási alap ügyében

Gulyás Gergely továbbá arra is kitért, hogy a helyreállítási alap ügyében a találgatások helyett és ellenére a kormány továbbra is tárgyal. Tájékoztatása szerint szerdán arról született döntés, hogy a helyreállítási alaphoz a költségvetést megteremtik, a pályázatokat kiírják. Ha belegondolunk, hogy legutóbb másfél év volt, amíg a költségvetés szerkezetéről meg tudtunk egyezni, lehet, hogy most előbb zöld ágra tudunk vergődni - tette hozzá.

Véleménye szerint az uniós tagság helyes döntés volt, ugyanakkor lehetőséget kell teremteni ahhoz, hogy hazánk is hozzá tudjon szólni az uniós ügyekhez. Közép-Európa számára ez egy küzdelem, amely arról szól, hogy a térség kultúrája, identitása és értékei ugyanolyan értékek, mint amit Nyugat-Európában kultúrának, identitásnak és értékeknek neveznek – fogalmazott.

Ez jól illeszkedik a Magyarország elleni lejáratásra is irányuló törekvésbe

A gyümölcsök és zöldségek áremelkedésével kapcsolatban a miniszter arról beszélt, mindenki, aki a mezőgazdaságban dolgozik, a következő évek nyertese lesz. Sajnos az időjárás kiszámíthatatlan, ilyenkor emelkednek a gyümölcs és zöldségárak, azonban középtávon mérséklődni fognak az árak - tette hozzá. A hétvégi Pride-al kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a rendőrség mindenkit professzionális védelemben fog részesíteni, ami 2006-ban például, Gyurcsány Ferenc idején nem volt elmondható.

Tájékoztatása szerint a kormányülésen nem esett szó a Pegasus-ügyről, ugyanakkor jelezte: az ügy kapcsán mindössze hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik a jelenlegi nemzetközi, Magyarország lejáratására is irányuló törekvésbe – hangsúlyozta. Elmondása szerint az, hogy milyen eszközöket használ titkos adatszerzésnél az állam, nem nyilvános adat.

– A NEMZETBIZTONSÁGI TÖRVÉNY PONTOSAN SZABÁLYOZZA AZ ADATGYŰJTÉS JOGI KERETEIT. – Mi olyat nem csinálunk, mint ami Barack Obama elnöksége alatt történt, amikor az Egyesült Államok titkosszolgálata a német kancellárt hallgatta le – közölte a miniszter.

A Karácsony Gergely és a kormány közös népszavazásáról a miniszter közölte: ezeket nem lehet egy időpontban megtartani, de egyébként a házelnök hatásköre a népszavazás időpontjának kiírása. Csak ebben az esetben lehet titkos információkat gyűjteni Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány cselekvési tervet nyújtson be, megerősítette: a jogszerűségre az a garancia, hogy vannak törvényeink, amit a magyar állam 1995 óta alkalmaz. Hogy ezen kívül szükséges-e változtatni, azt a Belügyminisztérium dönti el, de a jelenlegi mondvacsinált hisztéria kapcsán nem indokolt.

MI POLITIKAI ÁLLÁSFOGLALÁS MIATT SENKIT NEM HALLGATUNK LE - szögezte le a miniszter. Titkos információgyűjtés csak bűncselekmény gyanúja miatt alkalmazható, és szigorú protokoll vonatkozik rá – tudatta. Kérdésre válaszolva továbbá közölte: a Nemzetbiztonsági Tanácsnak normális rendben vannak ülései, de jelenleg ennek rendkívüli összehívását nem látják indokoltnak. A Nemzetbiztonsági Bizottság ugyanakkor össze fog ülni, ahol az ellenzéki képviselők feltehetik a kérdéseiket a Pegasus-ügyben. Itt a képviselők jogosultak titkos információkat is megtudni – tudatta Gulyás Gergely, hozzátéve: minden esetet külön-külön kell megvizsgálni.

A hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárásról szólva hangsúlyozta: az Európai Bizottság létező magyar jogszabályokat támad meg, ezért nemet kell mondani arra, hogy a brüsszeli testület a hatályos magyar jogszabályt megváltoztassa. Gulyás Gergely ismét utalt arra, hogy a gyermekek védelméről szóló törvény a homoszexuális mellett a heteroszexuális tartalmakat is korlátozza.

Egy felnőtt ember pontosan tudja, hogy neki milyen a szexuális orientációja és azzal nekünk nincs dolgunk, de az LMBTQ-aktivistáknak nincs helye az iskolákban, mivel a gyermeknevelés elsődlegesen a szülő feladata - húzta alá. A népszavazás sikere esetén – folytatta – három évig nem lehet megváltoztatni az elfogadott gyermekvédelmi törvényt. Ennek kapcsán emlékeztetett, van olyan baloldali párt, amelyik a gyermekvédelmi törvényt megszavazta, de most a referendum ellen kezdett kampányba.

Gulyás: Minden szavazat számít

Cseh Katalin ügyével kapcsolatban a miniszter megjegyezte: ha nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a kérdéses összegeket, azzal mindenképpen foglalkozni kell majd. A migrációs nyomást a 2016-os kvótanépszavazással sikerült blokkolnunk, ezért a gyermekvédelmi népszavazáson is minden szavazat számítani fog és bármilyen eredmény esetén jelentést fog hordozni – említette a miniszter. Gulyás Gergely arról is szólt, hogy, hogy fontos megkérdezni a budapestieket arról, hogy legyen-e Fudan-Egyetem, így erről is lehet tartani referendumot. – Van mód budapesti népszavazásra – tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-22 | 15:27
Tarlós 73 darab vadonatúj CAF villamost hozott Budapestre, Karácsony 30-35 darab 25-30 éves használtat vesz

Tarlós 73 darab vadonatúj CAF villamost hozott Budapestre, Karácsony 30-35 darab 25-30 éves használtat vesz

 • A rendkívüli jogrenddel élve Karácsony egyszemélyben döntött arról, Frankfurt által levetett, 30-35 éves villamosokat vásárol a BKK.
 • A Tarlós-Vitézy páros ehelyett új villamosokat hoztak a városba, szám szerint 73 darabot.
 • Ezek ma az 1-es, a 3-as, és a fonódó vonalain járnak.
Bel 2021-10-11 | 12:02
Bár eddig is csak kampányolt, most egy hét szabadságot vesz ki Karácsony

Bár eddig is csak kampányolt, most egy hét szabadságot vesz ki Karácsony

 • Márki-Zay Pétert segítené így a bukott Főpolgármester.
 • Egyedül megy a csatába, ugyanis az őt korábban jelölő pártok közül senki sem támogatja a hódmezővásárhelyi polgármestert.
 • A Főpolgármester Budapest ügyeinek intézése helyett tehát továbbra is csak kampányol.
 • Miközben a fizetését közpénzből kapja, és a hivatalos feladata az, hogy Budapestet vezesse.
Bel 2021-09-09 | 11:06
A vírus ellen az oltás a megoldás

A vírus ellen az oltás a megoldás

 • A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed.
 • A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben.
 • Aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.
 • Ugyancsak az oltás felvételére kérjük a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat.
Bel 2021-09-21 | 16:46
A Budapest PRIDE elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki szexuális erőszakkal viccelődjön

A Budapest PRIDE elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki szexuális erőszakkal viccelődjön

 • Jakab Péternek küldtek figyelmeztetést a hétfői gusztustalankodása után, mikor is azzal fenyegetőzött, hogy a börtönben Orbán Viktorból is lehet még Viktória.
Bel 2021-07-23 | 13:55
Egyre többen kapaszkodnak fel a szánalomvonatra: Márki-Zay biztos benne, hogy megfigyelik

Egyre többen kapaszkodnak fel a szánalomvonatra: Márki-Zay biztos benne, hogy megfigyelik

 • Igaz, bizonyítani nem tudja.
 • Kunhalmi Ágnes pedig átvizsgáltatja a telefonját.
Bel 2021-10-07 | 18:49
HVG, ATV, Mandiner: Karácsony végül mégis megfutamodik?

HVG, ATV, Mandiner: Karácsony végül mégis megfutamodik?

 • A három lap olyan információk birtokába jutott Karácsony stábjából, hogy a Főpolgármester azt fontolgatja, kiszáll a versenyből.
 • A Mandiner azt írja, összeomlott Karácsony kampánya.
Bel 2021-09-27 | 14:19
AZ MSZP-s Tóth Csaba beadta a kulcsot, visszalépett a jelöltségtől

AZ MSZP-s Tóth Csaba beadta a kulcsot, visszalépett a jelöltségtől

 • Állítása szerint halálos fenyegetéseket is kapott, és erről Karácsony Gergely is tudott.
 • Karácsonyt végig a volt miniszterelnök-jelöltemként emlegette.
Bel 2021-06-15 | 12:00
A Momentum azt kéri a Jobbiktól, hogy ne szavazza meg a pedofil-ellenes törvényt

A Momentum azt kéri a Jobbiktól, hogy ne szavazza meg a pedofil-ellenes törvényt

 • Kár, hogy az egyre jelentéktelenebb Fekete-Győrgynek senki sem szólt, hogy a Jobbik-DK alku árnyékában a Momentumnak egyre kevesebb lapot oszt a Gyurcsány-Jakab duó.