Gulyás: a Nemzetbiztonsági Bizottság össze fog ülni, és ott az ellenzéki képviselők megismerhetik a titkos információkat

Gulyás: a Nemzetbiztonsági Bizottság össze fog ülni, és ott az ellenzéki képviselők megismerhetik a titkos információkat
 • Mindezek mellett a Kancelláriaminiszter szólt a gyermekvédelmi törvényről és a helyreállítási alapról is.

A gyermekvédelem ügyében kezdeményezett népszavazás alkalmas eszköz lehet arra, hogy megerősítse Magyarország pozícióit - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.

A tárcavezető kiemelte: a miniszterelnök a kormányülés után bejelentette a népszavazási kezdeményezést öt fontos kérdésben, mert az elmúlt hetek eseményeit úgy értékelik, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény.

A népszavazást az idei év végén, legkésőbb a jövő év elején, január-februárban tarthatják meg - tette hozzá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: ez az ügy Közép-Európának is egy olyan küzdelme, ahol meg kell mutatni, hogy a térség kultúrája, értékei és identitása éppúgy az EU része, mint Nyugat-Európáé, és a kettő egymás mellett élése nélkül nem képzelhető el hosszútávon az unió sikeres működése.

Az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értelmezni, minthogy Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt megtámadta Magyarországot. A helyreállítási alapról már megegyeztünk, de Brüsszel ezt újranyitotta, azóta is látjuk, hogy milyen nemzetközi sajtókampány és vádak sorozata zajlik hazánk ellen – hívta fel a figyelmet Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Erősödhet Magyarország pozíciója

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az öt népszavazási kérdés alkalmas arra, hogy Magyarország a pozícióit megerősítse. Legutóbb – emlékeztetett – amikor a migráció ügyében a néphez fordult a kormány, az a megerősítés elegendő volt ahhoz, hogy a kötelező kvóták Magyarországra erőltetését meg lehessen akadályozni, és most is úgy gondoljuk, hogy a kötelezettségszegési eljárással szemben, az egyetlen eszköz az, ha a magyar nép foglal világosan állást.

A tárcavezető a népszavazások hazai története kapcsán kiemelte: fontos ügyekben voltak referendumok Magyarországon. Ez elmondható az 1989-es négyigenes népszavazásról, de a NATO és EU tagságról szóló referendumról is. Fájdalmas volt, de mégis fontos a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás, amikor az igenek többségben voltak, továbbá kiemelkedő volt a háromigenes népszavazás is 2008-ban – idézte fel. Az Origo kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: népszavazási kérdéseknél minden állampolgárnak lehetősége van jogorvoslatra, de nagy biztonsággal meg lehet tartani a választások előtt a népszavazást.

Agresszív a delta variáns

A miniszter a delta variánssal kapcsolatban közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi központ (NNK) újabb tizenöt személynél delta vírusvariáns jelenlétét igazolta, ami azt jelenti, hogy eddig összesen huszonhárom főnél delta, két főnél pedig a gamma variánst mutatták ki Magyarországon.

Minden eredmény azt mutatja, hogy a delta variáns terjedése agresszivitásában sokszorosa az eddig ismert vírusoknak, védettséget ellene az oltások jelentenek - jelentette ki a miniszter, továbbá emlékeztetett, hogy Magyarországon összesen hatféle oltóanyag áll rendelkezésre, hamarosan pedig már a harmadik oltás felvételére is lehetőség lesz. Gulyás Gergely rögzítette: természetesen minden nagykorú magyar állampolgár dönthet arról, hogy beoltatja-e magát. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy egy munkáltató bizonyos területeken kötelezővé teheti az oltást.

Kiírják a pályázatokat a helyreállítási alap ügyében

Gulyás Gergely továbbá arra is kitért, hogy a helyreállítási alap ügyében a találgatások helyett és ellenére a kormány továbbra is tárgyal. Tájékoztatása szerint szerdán arról született döntés, hogy a helyreállítási alaphoz a költségvetést megteremtik, a pályázatokat kiírják. Ha belegondolunk, hogy legutóbb másfél év volt, amíg a költségvetés szerkezetéről meg tudtunk egyezni, lehet, hogy most előbb zöld ágra tudunk vergődni - tette hozzá.

Véleménye szerint az uniós tagság helyes döntés volt, ugyanakkor lehetőséget kell teremteni ahhoz, hogy hazánk is hozzá tudjon szólni az uniós ügyekhez. Közép-Európa számára ez egy küzdelem, amely arról szól, hogy a térség kultúrája, identitása és értékei ugyanolyan értékek, mint amit Nyugat-Európában kultúrának, identitásnak és értékeknek neveznek – fogalmazott.

Ez jól illeszkedik a Magyarország elleni lejáratásra is irányuló törekvésbe

A gyümölcsök és zöldségek áremelkedésével kapcsolatban a miniszter arról beszélt, mindenki, aki a mezőgazdaságban dolgozik, a következő évek nyertese lesz. Sajnos az időjárás kiszámíthatatlan, ilyenkor emelkednek a gyümölcs és zöldségárak, azonban középtávon mérséklődni fognak az árak - tette hozzá. A hétvégi Pride-al kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a rendőrség mindenkit professzionális védelemben fog részesíteni, ami 2006-ban például, Gyurcsány Ferenc idején nem volt elmondható.

Tájékoztatása szerint a kormányülésen nem esett szó a Pegasus-ügyről, ugyanakkor jelezte: az ügy kapcsán mindössze hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik a jelenlegi nemzetközi, Magyarország lejáratására is irányuló törekvésbe – hangsúlyozta. Elmondása szerint az, hogy milyen eszközöket használ titkos adatszerzésnél az állam, nem nyilvános adat.

– A NEMZETBIZTONSÁGI TÖRVÉNY PONTOSAN SZABÁLYOZZA AZ ADATGYŰJTÉS JOGI KERETEIT. – Mi olyat nem csinálunk, mint ami Barack Obama elnöksége alatt történt, amikor az Egyesült Államok titkosszolgálata a német kancellárt hallgatta le – közölte a miniszter.

A Karácsony Gergely és a kormány közös népszavazásáról a miniszter közölte: ezeket nem lehet egy időpontban megtartani, de egyébként a házelnök hatásköre a népszavazás időpontjának kiírása. Csak ebben az esetben lehet titkos információkat gyűjteni Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány cselekvési tervet nyújtson be, megerősítette: a jogszerűségre az a garancia, hogy vannak törvényeink, amit a magyar állam 1995 óta alkalmaz. Hogy ezen kívül szükséges-e változtatni, azt a Belügyminisztérium dönti el, de a jelenlegi mondvacsinált hisztéria kapcsán nem indokolt.

MI POLITIKAI ÁLLÁSFOGLALÁS MIATT SENKIT NEM HALLGATUNK LE - szögezte le a miniszter. Titkos információgyűjtés csak bűncselekmény gyanúja miatt alkalmazható, és szigorú protokoll vonatkozik rá – tudatta. Kérdésre válaszolva továbbá közölte: a Nemzetbiztonsági Tanácsnak normális rendben vannak ülései, de jelenleg ennek rendkívüli összehívását nem látják indokoltnak. A Nemzetbiztonsági Bizottság ugyanakkor össze fog ülni, ahol az ellenzéki képviselők feltehetik a kérdéseiket a Pegasus-ügyben. Itt a képviselők jogosultak titkos információkat is megtudni – tudatta Gulyás Gergely, hozzátéve: minden esetet külön-külön kell megvizsgálni.

A hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárásról szólva hangsúlyozta: az Európai Bizottság létező magyar jogszabályokat támad meg, ezért nemet kell mondani arra, hogy a brüsszeli testület a hatályos magyar jogszabályt megváltoztassa. Gulyás Gergely ismét utalt arra, hogy a gyermekek védelméről szóló törvény a homoszexuális mellett a heteroszexuális tartalmakat is korlátozza.

Egy felnőtt ember pontosan tudja, hogy neki milyen a szexuális orientációja és azzal nekünk nincs dolgunk, de az LMBTQ-aktivistáknak nincs helye az iskolákban, mivel a gyermeknevelés elsődlegesen a szülő feladata - húzta alá. A népszavazás sikere esetén – folytatta – három évig nem lehet megváltoztatni az elfogadott gyermekvédelmi törvényt. Ennek kapcsán emlékeztetett, van olyan baloldali párt, amelyik a gyermekvédelmi törvényt megszavazta, de most a referendum ellen kezdett kampányba.

Gulyás: Minden szavazat számít

Cseh Katalin ügyével kapcsolatban a miniszter megjegyezte: ha nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a kérdéses összegeket, azzal mindenképpen foglalkozni kell majd. A migrációs nyomást a 2016-os kvótanépszavazással sikerült blokkolnunk, ezért a gyermekvédelmi népszavazáson is minden szavazat számítani fog és bármilyen eredmény esetén jelentést fog hordozni – említette a miniszter. Gulyás Gergely arról is szólt, hogy, hogy fontos megkérdezni a budapestieket arról, hogy legyen-e Fudan-Egyetem, így erről is lehet tartani referendumot. – Van mód budapesti népszavazásra – tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-26 | 10:13
Félmillió, a Békemeneten részt vevő magyart sértegetett Márki-Zay

Félmillió, a Békemeneten részt vevő magyart sértegetett Márki-Zay

 • A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta a szombati nagygyűlés résztvevőiről, hogy a Békemenetre busszal érkezők "jó része azt se tudta, hogy hova jött".
 • Biztosan a szőlő savanyú, őt ugyanis egy-kétezren hallgatták az Andrássy út legvégén.
 • Miután belerúgott a Békemenet résztvevőibe, az egekig magasztalta Dobrev Klárát és Gyurcsány Ferenc pártját.
Bel 2021-11-03 | 07:00
Exkluzív fotók: Égette a tízmilliókat az esküvőjén a milliárdos EU-s pályázati ügyekbe keveredett Cseh Katalin

Exkluzív fotók: Égette a tízmilliókat az esküvőjén a milliárdos EU-s pályázati ügyekbe keveredett Cseh Katalin

 • Luxusesküvőn házasodott össze Cseh Katalin és Berg Dániel 2021 augusztusában.
 • A BENNFENTES megszerezte a luxuslagzi fotóit: arany, pezsgő és elképesztő rongyrázás mindenütt.
 • Míg a rendre biztonsági őr figyelt, a fotókat a Momentum belső köreiből szivárogtatták ki.
Bel 2021-12-01 | 09:15
Az Oltási akcióban eddig összesen 886 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel

Az Oltási akcióban eddig összesen 886 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel

 • A beoltottak száma 6 132 549 fő, közülük 5 847 405 fő már a második oltását is megkapta, 2 559 096 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 11 152 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 114 260 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 192 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 891 691 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 187 856 főre emelkedett.
 • 7546 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 562-en vannak lélegeztetőgépen. 
 • Az Oltási akcióban eddig összesen 886 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 108 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását.
Bel 2021-08-05 | 11:14

A DK-s jelölt is azt tanácsolja Karácsonynak, csökkentse a biciklisávok számát

 • Manhalter Dániel, a Demokratikus Koalíció jelöltje úgy fogalmazott, "Budapesten fontos felújítások vannak, de arra is kell figyelnünk, hogy a várost mindannyian használni tudjuk: gyalogosok, tömegközlekedők, biciklisek, autósok egyaránt".
Bel 2021-10-15 | 11:06
Orbán Viktor: a harmadik oltás életbiztosítás

Orbán Viktor: a harmadik oltás életbiztosítás

 • A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, riasztó a helyzet Romániában, ezért a határhoz közeli két kórházban ötven betegüket látjuk el – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában.
 • A két ország közötti különbség az oltottak arányára vezethető vissza, ami Magyarországon mintegy kétszer magasabb.
 • Senki nem fogja tudni elkerülni a delta variánst, ami sokkal agresszívabb, mint a korábbiak voltak, ezért abból kell kiindulni mindenkinek, hogy a veszély sokkal nagyobb, mint korábban volt.
 • A kormányfő közölte, hogy a hétvégén ő is megkapja a harmadik oltást.
 • Mindenkinek mondom, hogy a harmadik oltás felér egy életbiztosítással.
 • A maszkviseléssel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: fontos, hogy zsúfolt helyen vegyük fel a maszkot, de hangsúlyozta, hogy nem a maszk, hanem az oltás véd meg.
 • Vakcinánk, kórházi ágyunk, orvosunk, lélegeztető gépünk van bőséggel, fel vagyunk készülve egy negyedik hullámra – mondta.
Bel 2021-09-30 | 15:49
Nehogy eltűnjön pár szavazat a költözés során - elköltöztetik Újpestről a szavazatszámlálást

Nehogy eltűnjön pár szavazat a költözés során - elköltöztetik Újpestről a szavazatszámlálást

 • Túl rövid időre bérelték ki Újpesten azt a helységet, ahol az előválasztás szavazatait számolják.
 • Közben ugyanezek az emberek elvileg kormányzásra készülnek.
 • Szerverleállás, csomagosztások, szavazatvásárlások, nyílt szavazás és a választás titkosságának megsértése, rengeteg érvénytelen szavazat, és most ez a költözés - botrányok sora kíséri a baloldali előválasztást.
Bel 2021-09-30 | 15:05
Lehet, hogy pont a BMW-ben maradt 17 millió kellett volna a sikerhez? - A karlendítő jobbikos búcsút inthet a jelöltségnek

Lehet, hogy pont a BMW-ben maradt 17 millió kellett volna a sikerhez? - A karlendítő jobbikos búcsút inthet a jelöltségnek

 • A náci karlendítését integetésnek hazudó ózdi jobbikos jelölt elbukott az előválasztáson.
 • Farkas Péter Barnabás előválasztási koordinátora vezette azt a luxus kupé BMW-t, ami az M3-as autópályán tört össze múlt hét szerdán.
 • Az autóból előválasztási szavazólapok szóródtak szét, és nagy mennyiségű, összesen 17 millió forint készpénzt is találtak benne.
 • A pénzért azóta sem jelentkezett senki a rendőrségen.
 • Kis Sándor (MSZP-P) 2734 szavazattal nyerte a körzetet, Farkas Péter Barnabás (Jobbik-DK) 2517 szavazattal a második lett.
 • Érdekesség, hogy Jakab is veszített ebben a körzetben, és Karácsony nyert.