Gulyás: a Nemzetbiztonsági Bizottság össze fog ülni, és ott az ellenzéki képviselők megismerhetik a titkos információkat

Gulyás: a Nemzetbiztonsági Bizottság össze fog ülni, és ott az ellenzéki képviselők megismerhetik a titkos információkat
  • Mindezek mellett a Kancelláriaminiszter szólt a gyermekvédelmi törvényről és a helyreállítási alapról is.

A gyermekvédelem ügyében kezdeményezett népszavazás alkalmas eszköz lehet arra, hogy megerősítse Magyarország pozícióit - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.

A tárcavezető kiemelte: a miniszterelnök a kormányülés után bejelentette a népszavazási kezdeményezést öt fontos kérdésben, mert az elmúlt hetek eseményeit úgy értékelik, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény.

A népszavazást az idei év végén, legkésőbb a jövő év elején, január-februárban tarthatják meg - tette hozzá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: ez az ügy Közép-Európának is egy olyan küzdelme, ahol meg kell mutatni, hogy a térség kultúrája, értékei és identitása éppúgy az EU része, mint Nyugat-Európáé, és a kettő egymás mellett élése nélkül nem képzelhető el hosszútávon az unió sikeres működése.

Az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értelmezni, minthogy Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt megtámadta Magyarországot. A helyreállítási alapról már megegyeztünk, de Brüsszel ezt újranyitotta, azóta is látjuk, hogy milyen nemzetközi sajtókampány és vádak sorozata zajlik hazánk ellen – hívta fel a figyelmet Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Erősödhet Magyarország pozíciója

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az öt népszavazási kérdés alkalmas arra, hogy Magyarország a pozícióit megerősítse. Legutóbb – emlékeztetett – amikor a migráció ügyében a néphez fordult a kormány, az a megerősítés elegendő volt ahhoz, hogy a kötelező kvóták Magyarországra erőltetését meg lehessen akadályozni, és most is úgy gondoljuk, hogy a kötelezettségszegési eljárással szemben, az egyetlen eszköz az, ha a magyar nép foglal világosan állást.

A tárcavezető a népszavazások hazai története kapcsán kiemelte: fontos ügyekben voltak referendumok Magyarországon. Ez elmondható az 1989-es négyigenes népszavazásról, de a NATO és EU tagságról szóló referendumról is. Fájdalmas volt, de mégis fontos a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás, amikor az igenek többségben voltak, továbbá kiemelkedő volt a háromigenes népszavazás is 2008-ban – idézte fel. Az Origo kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: népszavazási kérdéseknél minden állampolgárnak lehetősége van jogorvoslatra, de nagy biztonsággal meg lehet tartani a választások előtt a népszavazást.

Agresszív a delta variáns

A miniszter a delta variánssal kapcsolatban közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi központ (NNK) újabb tizenöt személynél delta vírusvariáns jelenlétét igazolta, ami azt jelenti, hogy eddig összesen huszonhárom főnél delta, két főnél pedig a gamma variánst mutatták ki Magyarországon.

Minden eredmény azt mutatja, hogy a delta variáns terjedése agresszivitásában sokszorosa az eddig ismert vírusoknak, védettséget ellene az oltások jelentenek - jelentette ki a miniszter, továbbá emlékeztetett, hogy Magyarországon összesen hatféle oltóanyag áll rendelkezésre, hamarosan pedig már a harmadik oltás felvételére is lehetőség lesz. Gulyás Gergely rögzítette: természetesen minden nagykorú magyar állampolgár dönthet arról, hogy beoltatja-e magát. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy egy munkáltató bizonyos területeken kötelezővé teheti az oltást.

Kiírják a pályázatokat a helyreállítási alap ügyében

Gulyás Gergely továbbá arra is kitért, hogy a helyreállítási alap ügyében a találgatások helyett és ellenére a kormány továbbra is tárgyal. Tájékoztatása szerint szerdán arról született döntés, hogy a helyreállítási alaphoz a költségvetést megteremtik, a pályázatokat kiírják. Ha belegondolunk, hogy legutóbb másfél év volt, amíg a költségvetés szerkezetéről meg tudtunk egyezni, lehet, hogy most előbb zöld ágra tudunk vergődni - tette hozzá.

Véleménye szerint az uniós tagság helyes döntés volt, ugyanakkor lehetőséget kell teremteni ahhoz, hogy hazánk is hozzá tudjon szólni az uniós ügyekhez. Közép-Európa számára ez egy küzdelem, amely arról szól, hogy a térség kultúrája, identitása és értékei ugyanolyan értékek, mint amit Nyugat-Európában kultúrának, identitásnak és értékeknek neveznek – fogalmazott.

Ez jól illeszkedik a Magyarország elleni lejáratásra is irányuló törekvésbe

A gyümölcsök és zöldségek áremelkedésével kapcsolatban a miniszter arról beszélt, mindenki, aki a mezőgazdaságban dolgozik, a következő évek nyertese lesz. Sajnos az időjárás kiszámíthatatlan, ilyenkor emelkednek a gyümölcs és zöldségárak, azonban középtávon mérséklődni fognak az árak - tette hozzá. A hétvégi Pride-al kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a rendőrség mindenkit professzionális védelemben fog részesíteni, ami 2006-ban például, Gyurcsány Ferenc idején nem volt elmondható.

Tájékoztatása szerint a kormányülésen nem esett szó a Pegasus-ügyről, ugyanakkor jelezte: az ügy kapcsán mindössze hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik a jelenlegi nemzetközi, Magyarország lejáratására is irányuló törekvésbe – hangsúlyozta. Elmondása szerint az, hogy milyen eszközöket használ titkos adatszerzésnél az állam, nem nyilvános adat.

– A NEMZETBIZTONSÁGI TÖRVÉNY PONTOSAN SZABÁLYOZZA AZ ADATGYŰJTÉS JOGI KERETEIT. – Mi olyat nem csinálunk, mint ami Barack Obama elnöksége alatt történt, amikor az Egyesült Államok titkosszolgálata a német kancellárt hallgatta le – közölte a miniszter.

A Karácsony Gergely és a kormány közös népszavazásáról a miniszter közölte: ezeket nem lehet egy időpontban megtartani, de egyébként a házelnök hatásköre a népszavazás időpontjának kiírása. Csak ebben az esetben lehet titkos információkat gyűjteni Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány cselekvési tervet nyújtson be, megerősítette: a jogszerűségre az a garancia, hogy vannak törvényeink, amit a magyar állam 1995 óta alkalmaz. Hogy ezen kívül szükséges-e változtatni, azt a Belügyminisztérium dönti el, de a jelenlegi mondvacsinált hisztéria kapcsán nem indokolt.

MI POLITIKAI ÁLLÁSFOGLALÁS MIATT SENKIT NEM HALLGATUNK LE - szögezte le a miniszter. Titkos információgyűjtés csak bűncselekmény gyanúja miatt alkalmazható, és szigorú protokoll vonatkozik rá – tudatta. Kérdésre válaszolva továbbá közölte: a Nemzetbiztonsági Tanácsnak normális rendben vannak ülései, de jelenleg ennek rendkívüli összehívását nem látják indokoltnak. A Nemzetbiztonsági Bizottság ugyanakkor össze fog ülni, ahol az ellenzéki képviselők feltehetik a kérdéseiket a Pegasus-ügyben. Itt a képviselők jogosultak titkos információkat is megtudni – tudatta Gulyás Gergely, hozzátéve: minden esetet külön-külön kell megvizsgálni.

A hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárásról szólva hangsúlyozta: az Európai Bizottság létező magyar jogszabályokat támad meg, ezért nemet kell mondani arra, hogy a brüsszeli testület a hatályos magyar jogszabályt megváltoztassa. Gulyás Gergely ismét utalt arra, hogy a gyermekek védelméről szóló törvény a homoszexuális mellett a heteroszexuális tartalmakat is korlátozza.

Egy felnőtt ember pontosan tudja, hogy neki milyen a szexuális orientációja és azzal nekünk nincs dolgunk, de az LMBTQ-aktivistáknak nincs helye az iskolákban, mivel a gyermeknevelés elsődlegesen a szülő feladata - húzta alá. A népszavazás sikere esetén – folytatta – három évig nem lehet megváltoztatni az elfogadott gyermekvédelmi törvényt. Ennek kapcsán emlékeztetett, van olyan baloldali párt, amelyik a gyermekvédelmi törvényt megszavazta, de most a referendum ellen kezdett kampányba.

Gulyás: Minden szavazat számít

Cseh Katalin ügyével kapcsolatban a miniszter megjegyezte: ha nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a kérdéses összegeket, azzal mindenképpen foglalkozni kell majd. A migrációs nyomást a 2016-os kvótanépszavazással sikerült blokkolnunk, ezért a gyermekvédelmi népszavazáson is minden szavazat számítani fog és bármilyen eredmény esetén jelentést fog hordozni – említette a miniszter. Gulyás Gergely arról is szólt, hogy, hogy fontos megkérdezni a budapestieket arról, hogy legyen-e Fudan-Egyetem, így erről is lehet tartani referendumot. – Van mód budapesti népszavazásra – tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-24 | 13:39
Egy külföldön elfogott laptop segítségével buktatta le a CIA a magyar iszlamista terrosristát

Egy külföldön elfogott laptop segítségével buktatta le a CIA a magyar iszlamista terrosristát

  • A Blikk ír arról, a CIA fülese segített a TEK-nek, akik végül elfogták a magyar fiatalt, aki terrorista cselekményekre készült.
Bel 2022-07-28 | 11:27
Újabb 20 fős Migránstaxit fogtak el

Újabb 20 fős Migránstaxit fogtak el

  • Cered belterületén állítottak meg egy cseh honosságú járművet 2022. július 28-án 5 órakor.
  • A gépkocsit egy 29 éves ukrán férfi vezette.
  • A Mercedes Sprinter típusú gépkocsi rakterében 20 férfi tartózkodott, magát 19 fő szír, míg egy fő török állampolgárnak vallotta.
  • A külföldiek nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
  • A rendőrök az embercsempészt elfogták, és az illegális migránsokkal együtt előállították.
Bel 2021-06-08 | 20:16
Bauer Tamás: "hogy a Momentummal vagy a Párbeszéddel szemben is a Jobbikkal kell összefogni, ez nekem nem fér a fejembe"

Bauer Tamás: "hogy a Momentummal vagy a Párbeszéddel szemben is a Jobbikkal kell összefogni, ez nekem nem fér a fejembe"

  • Újabb baloldali véleményvezér kritizálja a DK-Jobbik összefogást az előválasztás előtt.
  • Bauer Tamás sokáig az SZDSZ meghatározó politikusa volt.
  • 1994 és 2002 között országgyűlési képviselő, 2011-től 2014-ig a Demokratikus Koalíció alelnöke volt.
Bel 2021-10-06 | 09:55
A momentumosok "tűzoltás" gyanánt cserélnék le Fekete-Győrt

A momentumosok "tűzoltás" gyanánt cserélnék le Fekete-Győrt

  • Fekete-Győr András pártelnöki pozíciója még sosem volt ennyire ingatag, mint most – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma Momentum közeli forrásoktól.
  • Informátoraik arról számoltak be, hogy megbomlóban van a bizalom a szivárványkoalíció pártjai és a DK között.
  • Sok momentumos derültséggel és némi kárörömmel szemléli, hogy a Jakab Péter vezette Jobbik gyakorlatilag "bebújt Gyurcsányék hátsó felébe".
Bel 2022-02-14 | 12:27
Újabb settenkedő migránscsapat

Újabb settenkedő migránscsapat

  • A járőrök 2022. február 14-én, 7 óra 18 perckor, Bozsok térségében igazoltattak tíz személyt, akik az igazoltatás során azt állították magukról, hogy afgán állampolgárok.
  • Az intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
  • Ezért a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-05-13 | 12:42
Személyesen fejezte ki nagyrabecsülését Karikó Katalinnak a miniszterelnök

Személyesen fejezte ki nagyrabecsülését Karikó Katalinnak a miniszterelnök

  • Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Karikó Katalint, a szintetikus mRNS-alapú vakcina-technológia szabadalmaztatóját.
Bel 2021-10-20 | 09:35
Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését

Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését

  • A beoltottak száma 5 929 164, közülük 5 706 773 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 33 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • Összesen 1 668 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 838 916 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 30 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 792 757 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 15 711 főre emelkedett. 
  • 1058 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak.
Bel 2021-06-28 | 16:45
Meredek pornós utalásokkal szavaztatja közönségét az Ezalényeg az ellenzéki politikusnőkről

Meredek pornós utalásokkal szavaztatja közönségét az Ezalényeg az ellenzéki politikusnőkről

  • Ki a legdögösebb? - tette fel a kérdést az ellenzéki propagandaoldal, az Ezalényeg.
  • Cseh Katalin megúszta a "decens egykori rezidens" jelzővel, de párttársa, Dontáth Anna "az elbűvölő szomszédlány" jelzőt kapta meg.
  • Ez nem más, mint az angolszász pornóban a 'girl-next-door' szinte tükörfordítása.
  • A "Modern kori Hófehérke" jelzőt Kunhalmi érdemelte ki a propagandaszájttól.
  • Míg Szabó Tímeát "a legtüzesebb aktivista" jelzőkkel illették.