"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt
 • Svédország nem talál kiutat az erőszak spiráljából - fogalmaz a Blick.ch svájci portál.

Svédországban egy bandaháború miatt két gyerek sérült meg lövések miatt - tudósít a Blick.ch portál.

A Stockholmtól 15 kilométerre délre fekvő Flemingsbergben szombat este két kisgyermek megsérült lövések miatt. Az ötéves kislány és hatéves bátyja kint játszottak, amikor golyók találták el a lábukat. A gyerekeket sérülésekkel kórházba szállították. A rendőrség szerint nincs életveszély.

A rendőrség szerint minden jel arra utal, hogy a gyerekeket nem szándékosan, hanem véletlenül lőtték meg. Egy szemtanú elmondta a rendőrségnek, hogy egy csoport vitatkozott egy gyalogos hídon, és hallotta, hogy valaki azt kiabálja, hogy "lőjétek le, lőjétek le". Ezután legalább egy lövést hallott.

A bandák háborúja

A rendőrség kilenc 17 és 29 év közötti férfit tartóztatott le gyilkossági kísérlet miatt. Az Expressen című újság azt írja, hogy kapcsolatban álltak az úgynevezett Flemingsberg-hálózattal, és a legfiatalabb kivételével mindannyian büntetett előéletűek voltak.

A bevándorlókból álló banda súlyos szervezett bűnözésben vesz részt, és háborúban áll a rivális bandákkal.

Körülbelül két héttel ezelőtt egy 25 éves férfit lőttek agyon játszó fiatalok szeme láttára egy flemingsbergi általános iskolában. Őt tartották a hálózat egyik vezetőjének.

Növekszik a fegyveres erőszak

A 2000 és 2019 közötti időszakra vonatkozó svéd kormányzati statisztikák szerint a fegyveres erőszak az elmúlt években tömegesre nőtt Svédországban. 2019-ben 42 ember halt meg lőfegyverek által a tízmillió lakosú országban. Más európai országokban a tendencia csökkenő.

Svédországban 2017-ben összesen 113, Svájcban pedig 45 emberölés történt.

Az erőszak tömeges növekedésének több oka is van, de ezek végső soron összefüggnek: a nagyvonalú bevándorlási politika, az integráció hiánya és ezáltal a szegénység, valamint a gettók kialakulása a nagyvárosok agglomerációiban. A főként a Közel-Keletről származó klánok nagyon népszerűek.

Gyereket érintő támadások Svédországban

Az áldozatok többsége bűnöző. De a gyermekek is többször érintettek közvetlenül vagy közvetve halálos lövöldözésekben.

2015. június 12.: Göteborgban autóbomba okozta egy négyéves kislány halálát. A gyermeken kívül az apja és két másik ember is meghalt.

2016. augusztus 13.: Egy nyolcéves kisfiú meghalt Göteborgban, miután valaki kézigránátot dobott a lakásába. A lakásban felnőttek és öt gyermek tartózkodott.

2019. augusztus 26: Malmőben egy 31 éves nőt - két hónapos csecsemővel a karjában - több lövéssel kivégeztek fényes nappal. Kórházi orvosként tanúskodott egy gyilkossági ügyben.

2020. augusztus 1.: Stockholmban egy benzinkútnál egy mozgó autóból lelőttek egy tizenkét éves kislányt. A lövések a közelben álló bűnözőkre irányultak.

A kormány tehetetlen és tétlen

A vörös-zöld kormány többször ígéretet tett az erőszak elleni küzdelemre. A szociáldemokrata belügyminiszter, Mikael Damberg (49) több rendőrt és szigorúbb büntetéseket is ígért, valamint a szociális szolgáltatásokat és az iskolákat is megerősítik a problémás körzetekben. Eddig nem volt haszna, amint azt a statisztikák is mutatják.

Június 21-én a parlament bizalmatlansági indítvánnyal rövid időn belül lemondásra kényszerítette Stefan Löfven (63) szociáldemokrata miniszterelnököt, de július 7-én ismét megerősítette őt a kormányfői tisztségben. Nem úgy tűnik tehát, hogy Svédországban a közeljövőben bármi is változni fog.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-13 | 18:19
"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

 • A BENNFENTES többször cikkezett már a 1,5 milliárd eurós német maszbeszerzésről, melynek során silány minőségű FFP2-maszkokat vásárolt a szövetségi kormány.
 • Arról is írtunk, a kiszervezett koronateszt-központoknál ipari mértékű csalások történtek. Ezeket a központokat sokszor alvilági figurák üzemeltették, a napokban rajtaütések is voltak a botrány után.
 • Volt, hogy 200 napi teszteltre 2000 számlát nyújtottak be a szövetségi egészségügyi minisztériumnak, az állam pedig fizetett.
 • Most egy szakértő megszólalt az intenzíves ágyakat érintő csalás-sorozatról: szerinte "eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba".
Kül 2021-07-14 | 14:50
A müncheni afgán csak röhögött, hogy meghiúsult a terrorcselekmény: "Kár, hogy nem sikerült!

A müncheni afgán csak röhögött, hogy meghiúsult a terrorcselekmény: "Kár, hogy nem sikerült!

 • Bírósági tárgyalása zajlik annak az afgán férfinak, aki 2020 májusában a müncheni Marienplatzon akart gázolásos vérfürdőt rendezni.
 • A bíróság előtt tanúskodó rendőrnő azt mondta, az afgán röhögve csak annyit mondott neki, "kár, hogy nem sikerült!"
 • A Focus riportja rendkívül tanulságos: közel 10 éven át élt az afgán súlyos mentális problémákkal Németországban, és egyetlen hatóság, a rendőrség és a pszichiáterek sem jelezték, hogy baj lehet vele.
Kül 2021-05-24 | 16:41
Migránskrízis 2.0 - a WELT szerint az adatok alapján újabb migrációs hullám indult Európa felé

Migránskrízis 2.0 - a WELT szerint az adatok alapján újabb migrációs hullám indult Európa felé

 • Olaszországban és Spanyolországban az utóbbi időben jelentősen megnőtt az Afrikából illegálisan érkező emberek száma. Ez egy olyan konfliktust hoz vissza az EU-ba, amit korábban soha nem sikerült megoldani - fogalmaz a lap.
Kül 2021-08-02 | 12:20
A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

 • Továbbra is forró krumpli a migráció Európában.
 • A német belügyminiszter vasárnap Ausztriát bírálta, csak azért, mert az a saját érdekeit próbálja érvényesíteni a migrációs politikában.