A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket
 • Egy kis gyűjtés arról, mennyire szereti a Momentum az uniós pénzeket.

Cseh Katalin és momentumos párttársai az elmúlt években számtalanszor kinyilvánították, mennyire fontos nekik, hogy az EU-s források eljussanak az emberekhez, ne a kormány és a "korrupt strómanok" költsék el a pénzt - a Magyar Nemzet gyűjtése.

2019. május 15., a Momentum honlapján:

"Az úgynevezett kincsek átka elmélet szerint a nem helyi adófizetői forrásból érkező kormányzati bevételek csökkentik a gazdasági növekedést, növelik a korrupciót és szélsőséges esetekben elnyomó rezsimeket tartanak fenn. Egyszóval: ártanak az ország jövőjének. […] Az EU-s pénzeknek is lehet ilyen mellékhatása."

Fekete-Győr András, Donáth Anna és Cseh Katalin, 2019. május 28.

"A Momentum azt szeretné elérni a következő EU-költségvetés tárgyalásakor, hogy az uniós pénzek nagy része közvetlenül jöjjön Magyarországra, ne a kormány költhesse el azokat."

Donáth Anna, 2020. június 29.

"Az EU következő költségvetésében célzott forrást kívánunk biztosítani az LMBTQ-társadalom védelmével és képviseletével foglalkozó civil szervezetek számára is."

Donáth Anna, 2020. október 1.

"A Momentum álláspontja egyértelmű, és erről pártcsaládunkat, a Renew Europe-ot is meggyőztük: az EU-s pénzeket a korrupt kormányok és strómanjaik megkerülésével, igazságosan kell szétosztani, közvetlenül önkormányzatoknak, a civil társadalomnak és a helyi, tisztességes vállalkozóknak kell adni. Tehát nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort kell »pénzügyileg kiéheztetni« – nem szabad ugyanis a nemzetet büntetni a kormány bűneiért."

Cseh Katalin és Karácsony Gergely egyeztetésén, 2020. november 18.

"Soha nem volt még olyan nagy szükség arra, hogy az uniós források a lehető leghamarabb és hiánytalanul megérkezzenek a tagállamokba, mint most, a koronavírus-járvány és a nyomában járó egészségügyi, valamint gazdasági válság idején."

Cseh Katalin, 2021. február 14.

"A kormányok folytassanak érdemi megbeszélést a terv összeállításakor a helyi szereplőkkel, a civil szervezetekkel és az önkormányzatokkal, ugyanis ki más tudhatná jobban, hogy valójában mire van szükség, mint a helyben érdekelt felek? A Momentumnál azt követeljük, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a nemzeti helyreállítási tervet, számoljon be arról, milyen szakmai egyeztetéseket tartottak, illetve vonják be a folyamatba az önkormányzatokat is. Az uniós pénz ugyanis nem a kormányé, hanem az embereké."

Cseh Katalin, 2021. március 11.

"Az EU az oligarchák pénzautomatájának szerepébe kényszerült. […] Következmények nélkül lehet kilapátolni az uniós pénzeket, ennek az új mechanizmus azonban véget vethet. Az éveken át tartó késlekedést követően csak a megfelelő fellépés lehet elégséges az Európai Parlament számára."

Cseh Katalin három másik baloldali EP-képviselővel az Európai Bizottságnak közösen írt levélben, 2021. július 7.

"Nincs idő további halogatásra. Nemcsak azért, mert hamarosan a helyreállítási alap forrásai is megindulnak a tagállami – közöttük magyar – költségvetés irányába, hanem azért is, mert az elmúlt hónapokban is több visszaélésről szereztek tudomást. A jogállamiság rendszerszintű problémáiról van szó. Ezért az eljárást meg kell indítani. Ez az aktus egyúttal felfüggeszti az uniós kifizetéseket mindaddig, amíg a kormány helyre nem állítja a jogállamiságot."

Cseh Katalin, 2021. július 8.

"Ne húzza az időt a bizottság, ne tétlenkedjenek tovább! Foglalkoznunk kell azzal, amikor egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, amikor korrupció fenyegeti az uniós forrásokat. Állásfoglalásunkban felszólítottuk a bizottságot, hogy késedelem nélkül vizsgálja ki a jogállamiság bármely olyan megsértését, amely kellően közvetlenül érinti az unió költségvetésével való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-01-20 | 13:06
Hazugságspirálban vergődik Karácsony

Hazugságspirálban vergődik Karácsony

 • Jutalmat adott a Városháza tervezett eladásában közreműködő vagyonkezelő vezetőjének, majd letagadta azt.
 • Karácsonynak egyszerűen nem megy az igazmondás.
Botrány 2021-05-11 | 16:25
A pozsonyi reptér munkahely-megtartó állami támogatást kap alkalmazottai után, de titokban mégis elbocsátja őket

A pozsonyi reptér munkahely-megtartó állami támogatást kap alkalmazottai után, de titokban mégis elbocsátja őket

 • A repülőtér hozzájárulást kap a munkahelyek megőrzéséhez, ennek ellenére sokakat elbocsátanak.
 • A munkaügyi minisztérium adatai szerint a társaság tavaly március óta több mint 3,7 millió euró munkahely-megtartó hívott le.
 • A reptér vezetősége az elbocsátásokat trükkösen csinálja, hónapról-hónapra fokozatosan bocsájtja el az alkalmazottakat - számolt be róla az aktuality.sk.
 • Ezzel megkerüli a Munka Törvénykönyvét, amely pontosan szabályozza a csoportos elbocsátásokat, és az illetékes munkaügyi hivatalhoz való bejelentés feltételeit.
 • A hírek szerint nem egyedi, hogy az alkalmazottak egyik napról a másikra megkapják a felmondásukat.
 • Sokan közülük közvetlenül a nyugdíj előtt állnak, nekik, ebben a korban sokkal nehezebb új állást találni.
Botrány 2022-03-10 | 18:25
Tóth Csabának a nyomozóhatóságok előtt kell felelnie a százmilliós korrupciós pénzekről

Tóth Csabának a nyomozóhatóságok előtt kell felelnie a százmilliós korrupciós pénzekről

 • Felfüggesztette a mentelmi jogát az Országgyűlés, méghozzá négyötöddel.
 • Senki sem szavazott nemmel.
Botrány 2021-07-26 | 10:41
A budapesti olimpián nyerészkedett Cseh Katka

A budapesti olimpián nyerészkedett Cseh Katka

 • Egy rejtélyes Anonymous-álarcos alak vezeti az újságírók kezét egy hete. Az ő útmutatásai alapján derült ki, hogy Cseh Katalin és családi vállalkozásához köthető cégháló 4,7 milliárd forint értékben nyert uniós támogatást.
 • Az origo korábban arról írt, hogy a cégek közbeszerzéseken is összejátszhattak. Cikkük megjelenése után a GVH és a Közbeszerzési Hatóság is eljárást indított.
 • A Pesti Srácok bebizonyította, hogy a cégek rendszeresen egyszerre változtattak telephelyet, akár a pályázati kiírásnak megfelelően.
 • Időközben Cseh Katalin elismerte, hogy maga is adott be pályázatot, azonban azt is állította, hogy nem történt semmi szabálytalan.
 • Arról is írtunk, hogy nem ez volt a családi Pannónia Nyomda Kft. első botránya, korábban a Momentumtól is kaptak megbízásokat a 2018-as kampányban, amely pénzekkel nem tudott megfelelően elszámolni a párt.
 • A Demokrata arról ír: az olimpiaellenes Cseh Katalin a budapesti olimpián is nyerészkedett.
Botrány 2021-08-04 | 15:06
Habzsidőzsi: egy magyar átlagfizetésébe került Tüttő tengeri lovaglása egy alkalommal

Habzsidőzsi: egy magyar átlagfizetésébe került Tüttő tengeri lovaglása egy alkalommal

 • Közben főnöke, Karácsony Gergely azzal kampányol, ő majd a kiváltságos 1 százalék helyett a többséget, a 99 százalékot képviseli.
 • Ehhez minden jel szerint megfelelő munkatársakat választott.
 • A budapesti vagyonkezelésért felelős főpolgármester-helyettes - ha csak egyetlen alkalommal lovagolt a habokban - 216 000 forintot költött a görög tengernél a lovaglós hobbyjára.
Botrány 2021-07-21 | 15:05
Mit lehet tudni Cseh Katalin korábbi cégéről?

Mit lehet tudni Cseh Katalin korábbi cégéről?

 • Az elmúlt években 285 706 274 forintnyi EU-s támogatást nyert el az a Pannónia Nyomda Kft., amelyet 2013-2018 között Cseh Katalin, jelenlegi momentumos európai parlamenti képviselő vezetett, majd átadta azt egy, a családdal közel évtizede együttműködő strómannak.