A 3. oltás szükségességéről Orbán Viktor a Kossuth rádióban fog beszélni péntek reggel

A 3. oltás szükségességéről Orbán Viktor a Kossuth rádióban fog beszélni péntek reggel

A szerdai kormányülésen a járványhelyzet aktuális állását vizsgálták. A magyar dimenzió az egyik legkedvezőbb, Magyarország az unióban az egyik legbiztonságosabb hely, az átoltottság tekintetében továbbra is a második helyen áll. A következő hetekben is mindent meg fog tenni a kormány, hogy minél többen felvegyék az oltást – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a kormány továbbra is azt javasolja, hogy csak azok utazzanak külföldre, akik már megkapták mind a két oltását.

A harmadik oltás kérdésével is foglalkoztak a kormányülésen. Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök be fogja jelenteni az új szabályokat, amelyeket csütörtökön az Operatív Törzs is meg fog vitatni. Szóba került az oltások kötelezővé tétele is, azonban a kormány úgy döntött, hogy ezt továbbra sem teszi kötelezővé, hiszen mindenkinek alkotmányban előírt joga van arra, hogy eldönthesse be akarja-e oltatni magát.

Elmondta azt is, hogy jelenleg a 12-15 éves korosztályban vannak a legkevesebben beoltva, mindössze 12 százalékuk vették fel a vakcinát. Azonban mivel a delta variáns is inkább az időseket támadja, így a fiatalok esetében a megfertőződés kockázata kisebb.

De az 50-60 évesek körében is vannak még, akik nem vették fel az oltást, ezért igyekeznek őket is ösztönözni az oltás felvételére. Erről is tárgyal csütörtökön az Operatív Törzs.

A baloldali oltásellenes kampányára reagálva Gulyás kiemelte: azok, akik az oltóanyagok kapcsán kételyeket keltenek, emberéletekkel játszanak. A Semmelweis Egyetem kutatása bizonyítja, hogy a Magyarországon forgalomban lévő vakcinák mindegyike kellő védettséget ad. Sőt a kutatásból az is kiderül, hogy a Szputnyik V oltóanyag adja a legnagyobb védettséget.

Így továbbra is mindenkit arra biztatnak, hogy regisztráljon és vegye fel az oltást. Antitestmérés olyan, mintha egy tízpróbás eredményt akarnánk összehasonlítani egy száz méteres futással.

Hasonló mérést végzett a Főváros is, és egy ilyen felméréssel próbálja csökkenteni a vakcinákba vetett bizalmat. A Semmelweis Egyetem kutatásában azt vizsgálták, hogy azon személyeknél, akik negatív antigén-teszttel rendelkeznek, kialakult-e a védettség. Ez azért is fontos, mert az antigén tesztek csak az antitesteket vizsgálják, más immunválaszt nem – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormánynak az Európai Unióval eddig is voltak vitái és is lesznek is.

Magyarországnak fontos az uniós tagság, viszont amellett nem tudnak elmenni, hogy olyan ügyeket kötnek össze Brüsszelben, amelyeknek nincs közük egymáshoz. A gyermekvédelmi törvényt nem szabadna összekötni a helyreállítási alappal vagy az uniós támogatással, mivel azok semmilyen szinten nem kapcsolódnak. A magyaroknak joga van az uniós támogatáshoz – fogalmazott.

Az uniót végét jelenti, ha egymással nem összefüggő ügyeket összekapcsol. A magyar kormány álláspontja nem változott a gyermekvédelmi törvény kapcsán a külföldi támadások ellenére sem. Továbbra is úgy gondolják, hogy a gyerekek szexuális felvilágosítása a szülők dolga. A szexuális felvilágosítással kapcsolatos elemek a sajtótermékekben és a reklámokban sem jelenhetnek meg Magyarországon.

A gyermekek védelme az elsődleges célja a magyar kormánynak. Szerdán számtalan gazdasági döntést is hozott a kormány az operatív törzs javaslatára, többek között arról, hogy kis- és középvállalkozások számára beruházási hitelt nyújtanak. Döntöttek arról is, hogy a nemzetközi cégek 20 százalékban alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat, az eddigi 10 százalék helyett – számolt be róla a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg. Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be - mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-21 | 10:28
Ha látja ezt a férfi, hívja a 112-t!

Ha látja ezt a férfi, hívja a 112-t!

 • A rendőrség emberölés gyanúja miatt keresi dr. Vitális Dániel Attila.
 • A férfi megalapozottan gyanúsítható egy szegedi kettős gyilkosság elkövetésével.
 • A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi az MCE-141-es forgalmi rendszámú, szürke, tetőablakos Mercedes C200-as típusú személyautóval hagyta el a várost.
Bel 2021-07-05 | 12:00
A beoltottak száma 5 506 665 fő, közülük 5 058 824 fő már a második oltását is megkapta.

A beoltottak száma 5 506 665 fő, közülük 5 058 824 fő már a második oltását is megkapta.

 •  Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát.
 • Miután átléptük az 5,5 millió beoltottat, szombaton életbe lépett az újraindítás következő fokozata. 
Bel 2021-07-12 | 20:01
Karácsony letérdeltette a Nagykörút - Blaha Lujza tér - Rákóczi út forgalmát is

Karácsony letérdeltette a Nagykörút - Blaha Lujza tér - Rákóczi út forgalmát is

 • Ehhez azért tényleg kell szakértelem.
 • A Blaha Lujza tér úgy kerül 30%-kal többe, hogy a felújítás jelentősen csökkentett műszaki tartalmú.
 • Karácsony miközben a dugókkal sem bír el - és iskola sincsen -, aközben a csillagokat is leígérgeti az embereknek.
 • Budapest pedig lassan megfullad a nitrogén-dioxidban és a szálló porban - erre figyelmeztetett a napokban a Levegő Munkacsoport.
Bel 2021-06-14 | 11:40
Az ellenzéki botrányvárosban is visszalépteti jelöltjét a Momentum

Az ellenzéki botrányvárosban is visszalépteti jelöltjét a Momentum

 • Göd hangos botrányokkal volt tele 2020-ban.
 • A sokak szerint összeférhetetlen momentumos polgármester egy hatalmas SAMSUNG-beruházással szórakozott sokáig, majd a barátait jelölte az önkormányzat különböző pozícióiba.
 • Nemrégiben a momentumos polgármester feleségét indították volna a Dunakeszi-Göd választókerületben, de vasárnap visszaléptették a bukott főpolgármester-helyettes, Dorosz Dávid javára.
 • Őt támogatja a Jobbik is.
 • Megint eggyel több választókerületben lett lezsírozva előre az ellenzéki indulók sora.
Bel 2021-06-06 | 17:00

Elárult előválasztás: ismét egy DK-s politikus mögé állt be Jakab Péter

 • A héten a tatabányai Dr. Konczer Erik az ötödik baloldali politikus, akit biztosított a támogatásáról a Jobbik - az előválasztás előtt.
Bel 2021-09-19 | 11:11
Már 400 ezer embernél is többen írták alá a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciót

Már 400 ezer embernél is többen írták alá a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciót

 • Közben az ellenzék az előválasztását sem tudja megszervezni.
Bel 2021-06-03 | 13:18
Épül az ország: forgalomba helyezték az M80-as első, 6,6 kilométeres szakaszát

Épül az ország: forgalomba helyezték az M80-as első, 6,6 kilométeres szakaszát

 • Az útépítés során kétsávos autóutat alakítanak Körmend és az osztrák határnál fekvő Rábafüzes között.
 • A 28,85 kilométeres útszakasz 6,6 kilométeres szakaszát adták át csütörötökön.
 • A Körmend és Vasszentmihály közötti 20,6 kilométeres szakasz várhatóan 2021 októberében kerül átadásra a forgalom számára - derül ki a NIF sajtóanyagából.
Bel 2021-05-15 | 21:39

Miközben Nyírtassra jár haza miniszterelnöki ambícióit dédelgetni, 2004-ben Karácsony azt nyilatkozta, "amikor az ELTE-re kerültem, rájöttem, hogy Budapest az én igazi világom"

 • Karácsony a 2022-es miniszterelnök-jelölti ambícióit is szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be.
 • 2018-ban ugyaninnen indította MSZP-P közös jelöltségét.
 • Akkor 11,91%-ot ért el, az Orbán Viktor vezette Fidesz 49,27 százalékával szemben.
 • Egy 2004-es, a Népszabadságnak adott interjújában úgy fogalmazott a jelenlegi Főpolgármester, hogy a mostani és a 2018-as nyírtassi színészkedése ellenére "Egy dologra azért jó volt, hogy felkerültem, mert rájöttem, hogy Budapest az én igazi világom".