A 3. oltás szükségességéről Orbán Viktor a Kossuth rádióban fog beszélni péntek reggel

A 3. oltás szükségességéről Orbán Viktor a Kossuth rádióban fog beszélni péntek reggel

A szerdai kormányülésen a járványhelyzet aktuális állását vizsgálták. A magyar dimenzió az egyik legkedvezőbb, Magyarország az unióban az egyik legbiztonságosabb hely, az átoltottság tekintetében továbbra is a második helyen áll. A következő hetekben is mindent meg fog tenni a kormány, hogy minél többen felvegyék az oltást – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a kormány továbbra is azt javasolja, hogy csak azok utazzanak külföldre, akik már megkapták mind a két oltását.

A harmadik oltás kérdésével is foglalkoztak a kormányülésen. Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök be fogja jelenteni az új szabályokat, amelyeket csütörtökön az Operatív Törzs is meg fog vitatni. Szóba került az oltások kötelezővé tétele is, azonban a kormány úgy döntött, hogy ezt továbbra sem teszi kötelezővé, hiszen mindenkinek alkotmányban előírt joga van arra, hogy eldönthesse be akarja-e oltatni magát.

Elmondta azt is, hogy jelenleg a 12-15 éves korosztályban vannak a legkevesebben beoltva, mindössze 12 százalékuk vették fel a vakcinát. Azonban mivel a delta variáns is inkább az időseket támadja, így a fiatalok esetében a megfertőződés kockázata kisebb.

De az 50-60 évesek körében is vannak még, akik nem vették fel az oltást, ezért igyekeznek őket is ösztönözni az oltás felvételére. Erről is tárgyal csütörtökön az Operatív Törzs.

A baloldali oltásellenes kampányára reagálva Gulyás kiemelte: azok, akik az oltóanyagok kapcsán kételyeket keltenek, emberéletekkel játszanak. A Semmelweis Egyetem kutatása bizonyítja, hogy a Magyarországon forgalomban lévő vakcinák mindegyike kellő védettséget ad. Sőt a kutatásból az is kiderül, hogy a Szputnyik V oltóanyag adja a legnagyobb védettséget.

Így továbbra is mindenkit arra biztatnak, hogy regisztráljon és vegye fel az oltást. Antitestmérés olyan, mintha egy tízpróbás eredményt akarnánk összehasonlítani egy száz méteres futással.

Hasonló mérést végzett a Főváros is, és egy ilyen felméréssel próbálja csökkenteni a vakcinákba vetett bizalmat. A Semmelweis Egyetem kutatásában azt vizsgálták, hogy azon személyeknél, akik negatív antigén-teszttel rendelkeznek, kialakult-e a védettség. Ez azért is fontos, mert az antigén tesztek csak az antitesteket vizsgálják, más immunválaszt nem – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormánynak az Európai Unióval eddig is voltak vitái és is lesznek is.

Magyarországnak fontos az uniós tagság, viszont amellett nem tudnak elmenni, hogy olyan ügyeket kötnek össze Brüsszelben, amelyeknek nincs közük egymáshoz. A gyermekvédelmi törvényt nem szabadna összekötni a helyreállítási alappal vagy az uniós támogatással, mivel azok semmilyen szinten nem kapcsolódnak. A magyaroknak joga van az uniós támogatáshoz – fogalmazott.

Az uniót végét jelenti, ha egymással nem összefüggő ügyeket összekapcsol. A magyar kormány álláspontja nem változott a gyermekvédelmi törvény kapcsán a külföldi támadások ellenére sem. Továbbra is úgy gondolják, hogy a gyerekek szexuális felvilágosítása a szülők dolga. A szexuális felvilágosítással kapcsolatos elemek a sajtótermékekben és a reklámokban sem jelenhetnek meg Magyarországon.

A gyermekek védelme az elsődleges célja a magyar kormánynak. Szerdán számtalan gazdasági döntést is hozott a kormány az operatív törzs javaslatára, többek között arról, hogy kis- és középvállalkozások számára beruházási hitelt nyújtanak. Döntöttek arról is, hogy a nemzetközi cégek 20 százalékban alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat, az eddigi 10 százalék helyett – számolt be róla a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg. Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be - mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-02 | 10:07
Az ellenzék sirámaival szemben sikeres volt a válságkezelés: Magyarország az élmezőnyben, bőven az EU átlaga alatt van a hazai munkanélküliség

Az ellenzék sirámaival szemben sikeres volt a válságkezelés: Magyarország az élmezőnyben, bőven az EU átlaga alatt van a hazai munkanélküliség

  • Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség Európában.
  • "Továbbra is a lista elején vagyunk" – írja a közösségi oldalán Dömötör Csaba.
  • Az államtitkár az Eurostat statisztikájáról osztott meg képet, amelyből kiderült: Magyarországon 4,3 százalékkal az ötödik legalacsonyabb a munkanélküliség Európában, messze felülmúlva a 7,3 százalékos uniós átlagot.
  • Dömötör Csaba szerint a vendéglátó szektor újraindulásával még jobbak lesznek az adatok.
  • Dömötör szerint ezek az adatok valószínűleg javulni fognak, amint újraindul a vendéglátó szektor és "újra pörögnek majd a rendezvények".
Bel 2021-06-15 | 11:12
Sneider Tamás: a Jobbik-DK alku "üzletszerű politika"

Sneider Tamás: a Jobbik-DK alku "üzletszerű politika"

  • Egykori jobbikosok fejezték ki véleményüket a Jobbik és a DK összeborulásáról.
  • Volner szerint a nyilvánosság előtt végzik ki a Momentumot, Varga-Damm pedig arról beszélt, a DK megtalálta a becsvágyóbb, de szerényebb képességű partnerét.
  • Az egykori elnök Sneider azt mondta, a helyi alapszervezetekkel nem beszélik meg, ki lesz a jelölt, ők is csak a közösségi médiában látják, hogy a DK-s jelöltet kell támogatniuk.
Bel 2021-09-16 | 11:06
565 ezren éltek eddig a harmadik oltás lehetőségével

565 ezren éltek eddig a harmadik oltás lehetőségével

  • 5 millió 851 ezer embert oltottak már be Magyarországon.
  • 5 millió 559 fő már a második oltását is megkapta.
  • 458 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 816 680 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, meghalt 4 beteg.
  • A gyógyultak száma 779 433 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7129 főre emelkedett.
  • 343 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.
  • A koronavírus ellen az egyetlen hatékony megoldás az oltás - írja a koronavirus.gov.hu portál.
  • A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért azt kéri a kormány, hogy ők regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.
Bel 2021-08-18 | 16:07
A magyarok nem hisznek a baloldal korrupcióellenes ígérgetésének

A magyarok nem hisznek a baloldal korrupcióellenes ígérgetésének

  • Újabb közvélemény-kutatás bizonyítja, hogy a baloldal hiteltelen.
Bel 2022-04-25 | 15:08
"Álprobléma": 23 illegális migráns próbált a fák között elosonni

"Álprobléma": 23 illegális migráns próbált a fák között elosonni

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. április 25-én 14 óra 15 perckor 23 külföldit tartóztattak fel Hercegszántónál.
  • Magukat török állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-07-26 | 06:06
Migránsbanda Madarasnál

Migránsbanda Madarasnál

  • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. július 25-én 20 óra 40 perckor Madaras közigazgatási területén 11 külföldit tartóztattak fel.
  • Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.