A 3. oltás szükségességéről Orbán Viktor a Kossuth rádióban fog beszélni péntek reggel

A 3. oltás szükségességéről Orbán Viktor a Kossuth rádióban fog beszélni péntek reggel

A szerdai kormányülésen a járványhelyzet aktuális állását vizsgálták. A magyar dimenzió az egyik legkedvezőbb, Magyarország az unióban az egyik legbiztonságosabb hely, az átoltottság tekintetében továbbra is a második helyen áll. A következő hetekben is mindent meg fog tenni a kormány, hogy minél többen felvegyék az oltást – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a kormány továbbra is azt javasolja, hogy csak azok utazzanak külföldre, akik már megkapták mind a két oltását.

A harmadik oltás kérdésével is foglalkoztak a kormányülésen. Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök be fogja jelenteni az új szabályokat, amelyeket csütörtökön az Operatív Törzs is meg fog vitatni. Szóba került az oltások kötelezővé tétele is, azonban a kormány úgy döntött, hogy ezt továbbra sem teszi kötelezővé, hiszen mindenkinek alkotmányban előírt joga van arra, hogy eldönthesse be akarja-e oltatni magát.

Elmondta azt is, hogy jelenleg a 12-15 éves korosztályban vannak a legkevesebben beoltva, mindössze 12 százalékuk vették fel a vakcinát. Azonban mivel a delta variáns is inkább az időseket támadja, így a fiatalok esetében a megfertőződés kockázata kisebb.

De az 50-60 évesek körében is vannak még, akik nem vették fel az oltást, ezért igyekeznek őket is ösztönözni az oltás felvételére. Erről is tárgyal csütörtökön az Operatív Törzs.

A baloldali oltásellenes kampányára reagálva Gulyás kiemelte: azok, akik az oltóanyagok kapcsán kételyeket keltenek, emberéletekkel játszanak. A Semmelweis Egyetem kutatása bizonyítja, hogy a Magyarországon forgalomban lévő vakcinák mindegyike kellő védettséget ad. Sőt a kutatásból az is kiderül, hogy a Szputnyik V oltóanyag adja a legnagyobb védettséget.

Így továbbra is mindenkit arra biztatnak, hogy regisztráljon és vegye fel az oltást. Antitestmérés olyan, mintha egy tízpróbás eredményt akarnánk összehasonlítani egy száz méteres futással.

Hasonló mérést végzett a Főváros is, és egy ilyen felméréssel próbálja csökkenteni a vakcinákba vetett bizalmat. A Semmelweis Egyetem kutatásában azt vizsgálták, hogy azon személyeknél, akik negatív antigén-teszttel rendelkeznek, kialakult-e a védettség. Ez azért is fontos, mert az antigén tesztek csak az antitesteket vizsgálják, más immunválaszt nem – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormánynak az Európai Unióval eddig is voltak vitái és is lesznek is.

Magyarországnak fontos az uniós tagság, viszont amellett nem tudnak elmenni, hogy olyan ügyeket kötnek össze Brüsszelben, amelyeknek nincs közük egymáshoz. A gyermekvédelmi törvényt nem szabadna összekötni a helyreállítási alappal vagy az uniós támogatással, mivel azok semmilyen szinten nem kapcsolódnak. A magyaroknak joga van az uniós támogatáshoz – fogalmazott.

Az uniót végét jelenti, ha egymással nem összefüggő ügyeket összekapcsol. A magyar kormány álláspontja nem változott a gyermekvédelmi törvény kapcsán a külföldi támadások ellenére sem. Továbbra is úgy gondolják, hogy a gyerekek szexuális felvilágosítása a szülők dolga. A szexuális felvilágosítással kapcsolatos elemek a sajtótermékekben és a reklámokban sem jelenhetnek meg Magyarországon.

A gyermekek védelme az elsődleges célja a magyar kormánynak. Szerdán számtalan gazdasági döntést is hozott a kormány az operatív törzs javaslatára, többek között arról, hogy kis- és középvállalkozások számára beruházási hitelt nyújtanak. Döntöttek arról is, hogy a nemzetközi cégek 20 százalékban alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat, az eddigi 10 százalék helyett – számolt be róla a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg. Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be - mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-03-21 | 20:24
Kunhalmi Ágnes Bécsben elismerte: Orbán jól kezeli a helyzetet

Kunhalmi Ágnes Bécsben elismerte: Orbán jól kezeli a helyzetet

 • Idehaza persze uszít az ellenzék, ahogy szokott.
Bel 2022-02-15 | 13:19
Márki-Zay szerint a haza megmentése a legfontosabb, de elárulta, egy kiadós pihenéssel készül április 3. után

Márki-Zay szerint a haza megmentése a legfontosabb, de elárulta, egy kiadós pihenéssel készül április 3. után

 • Feszes munkatempó.
 • Azt mondta Bohár Dánielnek, hogy április 3. után kevesebb dolga lesz, mint most a kampányban.
 • Hont András ellenzéki publicistát pedig a Fidesz ügynökének tartja, akinek "nagyon jól fizet", hogy néha őt kritizálja.
 • A saját fasisztázós mondatától pedig elhatárolódott.
 • A szellemi végkimerültség jelei mutatkoznak Márki-Zay Péteren, lehet, hogy túl nagy rá ez a miniszterelnök-jelölti kabát.
Bel 2021-12-07 | 11:53
Völner Pál lemondott államtitkári megbízatásáról

Völner Pál lemondott államtitkári megbízatásáról

 • Míg a baloldalon semmi követekezménye nincsen soha semminek, vád alatt álló, korábbi elítélteket tűrnek meg a tagjaik között, a jobboldalon ha valaki hibát követ el, akkor azonnal lemond a köztisztségeiről.
 • Völner közleményében azt írja, "nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról".
Bel 2022-04-21 | 11:51
Brutális számok: 108 illegális migráns fogtak el Ásotthalomnál éjszaka

Brutális számok: 108 illegális migráns fogtak el Ásotthalomnál éjszaka

 • Jogellenesen próbált meg bejutni az országba az éjszaka folyamán hét csoportban 108 határsértő Csongrád-Csanád megyében. 
Bel 2021-09-14 | 17:25
Óriási bajban a Momentum: szavazótáborának 86 százaléka nem Fekete-Győrt választaná a vasárnapi "vita" után

Óriási bajban a Momentum: szavazótáborának 86 százaléka nem Fekete-Győrt választaná a vasárnapi "vita" után

 • Az MSZP-s megbízásokkal kitömött Publicus Intézet szerint 10-ből 8 momentumosnak nem Fekete-Győr a vasárnapi vita győztese.
 • A Jobbik sem lehet elégedett: a párt szavazótáborának fele nem Jakabot választaná, hanem Karácsonyt, Dobrevet és Márki-Zay Pétert.
Bel 2022-04-19 | 18:21
MigránsTaxi: A rendőrök elfogtak egy román állampolgárt, aki öt határsértőt próbált átcsempészni Magyarországon

MigránsTaxi: A rendőrök elfogtak egy román állampolgárt, aki öt határsértőt próbált átcsempészni Magyarországon

 • A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei 2022. április 19-én 15 óra 30 perckor Ruzsa külterületén ellenőriztek egy román honosságú Volkswagen Golf Karavan típusú személygépkocsit.
 • Az ellenőrzés során az egyenruhások az autó utasterében öt határsértőt találtak, akik pakisztáni és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Sofőrt a rendőrök a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol elszámoltatása folyamatban van.
 • A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-04-12 | 07:25
Két migránsbanda sunnyogott az éj leple alatt

Két migránsbanda sunnyogott az éj leple alatt

 • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások Kunbaja térségében 2022. április 12-én 0 óra 30 perckor 11, 1 óra 55 perckor Kelebiánál további 10 külföldit tartóztattak fel.
 • A magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.