Megint komoly maflásba szaladt bele az oltásellenes baloldal: a Semmelweis Egyetem megmérte a vakcinák hatásosságát, és mind alkalmas és hatékony

Megint komoly maflásba szaladt bele az oltásellenes baloldal: a Semmelweis Egyetem megmérte a vakcinák hatásosságát, és mind alkalmas és hatékony
  • A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye.
  • A vizsgálat eredménye, hogy a korábban negatívnak mért személyek 88%-a az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga.
  • Talán Karácsonynak nem kellene szociológus diplomával epidemológiai szakértőt játszani, ha már a dugókkal sem tud megbírkózni.
  • Különösen úgy nem, hogy a 3. hullámot letörük, és az utóbbi hetekben csak oltatlan áldozatai voltak a koronavírusnak.
  • Ha a kínai hatástalan lenne, ez nem sikerülhetett volna.

Mintegy 1200 jelentkezőnél került sor a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatra, melynek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma. Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre - tájékoztat az Egyetem hivatalos honlapja.

A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

Egy vakcina hatásossága azt jelenti, hogy az adott készítmény milyen százalékban tudja megakadályozni az oltott személy megbetegedését, esetleges súlyos szövődményeit. Az eredmény azonban nemcsak a készítményektől függ, azt több más tényező is befolyásolja, például: életkor, krónikus alapbetegség, az oltás beadásának módja, vagy a beadás óta eltelt idő, illetve a korábban történt fertőzés.

A WHO akkor tart hatásosnak egy vakcinát, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60%-os hatékonysággal működik. A gyártók adatai szerint ennek a kritériumnak mindegyik, hazánkban alkalmazott, koronavírus elleni készítmény megfelel.

Kétdózísú vakcinákkal végzett klinikai vizsgálatok során, a második oltás után a következő értékeket tapasztalták a klinikai vizsgálatok során a tavaly megjelent SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 esetében: a Pfizer/BioNTech vakcinája (Comirnaty) 95%-os, a Moderna készítménye 94,5%-os, az Oxford/AstraZeneca készítménye (a 12 hetes oltási séma alkalmazásával) 82%-os, az orosz Gamaleja készítménye (Szputnyik V) 97,6%-os, a kínai Sinopharm vállalat oltása pedig átlagosan 79,4%-os hatásossággal rendelkezik.

Az elérhető maximális védettség átlagosan a vakcinák mindkét dózisának beadását követő két-három hétben alakul ki. Ezek az adatok az újabb mutánsok esetében egyelőre nem ismertek. Bár számos egészségszakmai szervezet, a többi között az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), vagy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakmai állásfoglalása egyértelműen nem javasolja a koronavírus ellenes oltások után ellenanyag szint méréssel vizsgálni a védettséget és erre vonatkozó következtetéseket levonni, mégis tény, hogy sokan elvégeztetik a vizsgálatot és a laboratóriumok – a legváltozatosabb teszteket alkalmazva – kiszolgálják az igényeket.

Ez a folyamat felgyorsult az otthon elvégezhető tesztek piaci megjelenésével, megjegyezve, hogy a tesztek érzékenysége és pontossága különböző.

Az orvostudomány és így a Semmelweis Egyetem szerepe egy világjárvány idején nem merül ki a betegek ellátásában, feladata az is, hogy minden a betegség terjedésével, megelőzésével, védettséggel kapcsolatos kérdésre megpróbáljon választ találni.

A közvéleményt az oltások hatására kialakult ellenanyagszint rendkívüli módon foglalkoztatja, az eltérő érzékenységű ellenanyag tesztek bizonytalanságérzést okozhatnak, ezért tartotta fontosnak az egyetem, hogy egy egységes eljárással és ennek köszönhetően egymással összehasonlítható eredményekkel is megvizsgálja a kérdést. A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye. A vizsgálat eredménye, hogy a korábban negatívnak mért személyek 88%-a az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga.

Az Egyetem életkorra bontva is megvizsgálta a vakcinák hatásosságát.

Fontos hangsúlyozni, ezeket a méréseket korábban negatív ellenanyagszinttel rendelkező szelektált populációnál végezte el az intézmény, akiknél mintegy 88%-ban igazolható volt az ellenanyag-pozitivitás.

A teljes oltott lakosság esetében egy ezt megelőző vizsgálat minden Magyarországon alkalmazott vakcina esetében 96% feletti pozitivitást mutatott.

Az eredmények messzemenően igazolják a hazánkban használt vakcinák hatékonyságát. A vizsgálatnak ugyanakkor üzenete van a be nem oltottak számára is. Azt üzeni ugyanis, hogy saját és környezete egészségének megóvása érdekében mihamarabb oltassa be magát, hogy néhány héten belül ő maga is rendelkezhessen a koronavírus és szövődményei elleni védettséggel.

A legfontosabb üzenet, hogy hazánkban használt vakcinák megfelelő ellenanyag-választ váltanak ki és hatékonyak, az oltásnál pedig nincs fontosabb és eredményesebb védekezés Továbbra is az oltás az első a vírus elleni küzdelemben, ezért kérünk mindenkit, aki még nem tette, jelentkezzen az oltásra - írja a Semmelweis hivatalos honlapja.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-15 | 18:30
Az egykori szocialista miniszter lehülyézte a momentumosokat

Az egykori szocialista miniszter lehülyézte a momentumosokat

  • Lassan mindenki a helyükön kezeli a lila törpepárt embereit.
  • Mérhetetlen méretű ellenzéki tömörülések vezetői és önjelölt miniszterelnök-jelölt-jelöltek beszélgettek az elszámoltatásról.
  • Márki-Zay Péter, Bárándy Péter, Baranyi Krisztina, Keller László és Horváth András voltak a fellépők.
  • A moderátor a valaha volt legnagyobb fideszes, majd a valaha született legnagyobb Fidesz-árvává vált Dévényi István volt.
Bel 2021-08-01 | 21:08
Fekete-Győr márciusban még Cseh Katkát is elszámoltatta volna

Fekete-Győr márciusban még Cseh Katkát is elszámoltatta volna

  • Magyarország többé nem lehet következmények nélküli ország - mondta.
Bel 2022-07-27 | 07:30
Az M1-es autópályán fogták el a rendőrök az embercsempészt

Az M1-es autópályán fogták el a rendőrök az embercsempészt

  • 2022. július 27-én 3 óra 40 perckor  egy román honosságú gépkocsit állítottak meg az M1-es autópálya 135. kilométerszelvényében, Börcs külterületén.
  • Járművet egy 34 éves román férfi vezette, rajta kívül az autó utasterében 28 – magukat indiai, afgán és pakisztáni állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták, és az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • Migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A szerb férfival szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-07-02 | 13:21
Az emberek 65%-a nem ért egyet Karácsony döntéseivel

Az emberek 65%-a nem ért egyet Karácsony döntéseivel

  • A Metropol 23 ezer embert kérdezett Karácsony tevékenységéről.
Bel 2022-08-17 | 09:05
A fertőzöttek és a betegek száma a múlt héthez viszonyítva tovább csökkent

A fertőzöttek és a betegek száma a múlt héthez viszonyítva tovább csökkent

  • A beoltottak száma 6 415 177 fő, közülük 6 201 472 fő a második, 3 892 097 fő a harmadik, 328 722 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • Az elmúlt héten összesen 16 249 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 021 648 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elmúlt héten elhunyt 117 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 924 022 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 50 543 főre nőtt.
  • Jelenleg 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban pedig 2015-en vannak.
Bel 2021-10-06 | 13:38
Bárki is a jelölt, a vesztébe rohan Orbán ellen - újabb baloldali közvélemény-kutató mérte fel az ellenzéki patthelyzetet

Bárki is a jelölt, a vesztébe rohan Orbán ellen - újabb baloldali közvélemény-kutató mérte fel az ellenzéki patthelyzetet

  • A Medián után a baloldal másik közvélemény-kutató intézete, a Závecz is felmérte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek helyezését.
  • Eszerint ha Dobrev és Karácsony indulnak a második fordulóban, akkor 53-39 az állás.
  • Ha Dobrev és Márki-Zay a második forduló résztvevője, akkor is Dobrev nyer, 50-43% arányban.
  • A baloldal szempontjából kiábrándítóak a számok a kormányváltás reményéről is.
  • Ha Dobrev vezeti az ellenzék listáját, akkor most vasárnap 47-39% arányban alulmaradna a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben.
  • Hajszálpontosan ugyanez az eredmény, ha Karácsony Gergely vezeti az ellenzéki listát.
  • Minimálisan jobbak az ellenzék esélyei, ha Márki-Zay vezeti a baloldali listát: akkor Fidesz 45%-ot, a Márki-Zay vezette lista 40%-ot érne el.
Bel 2021-12-13 | 13:30
Gyalogosan próbált elszaladni a 11 migránst csempésző sofőr

Gyalogosan próbált elszaladni a 11 migránst csempésző sofőr

  • A sofőr megpróbálta kivonni magát a rendőri intézkedés alól, de az egyenruhások menekülés közben elfogták.