Pikáns igazságügyi botrány Németországban: Merkel kancellár vacsorázni hívta azokat az alkotmánybírókat, akik nemsoká ellene hoznak majd ítéletet

Pikáns igazságügyi botrány Németországban: Merkel kancellár vacsorázni hívta azokat az alkotmánybírókat, akik nemsoká ellene hoznak majd ítéletet
 • Vádlottak és bírák a tárgyalás előtt ismerkednek? Ez megengedett? - teszi fel a kérdést a BILD.

Merkel meghívja az alkotmánybírákat a kancelláriára - írja a BILD.

A karlsruhei szövetségi alkotmánybíróság az alkotmány őre. Az ország legfelsőbb bírái elvileg függetlenül döntenek, többek között azt vizsgálják, hogy a kormány betartja-e az alkotmányt.

Most azonban kérdések merülnek fel, mert Angela Merkel kancellár (66, CDU) június 30-án a kancellári hivatalban fogadta az I. és II. szenátus bíráit az éves vacsorára. Ezek többek között ugyanazok a bírák (2. szenátus), akiknek július 21-én tárgyalniuk kell a Merkel elleni ügyet.

A nevezett ügy amikor Thomas Kemmerich (56) FDP-s politikust a CDU és az AfD szavazataival megválasztották Türingia kormányfőjének (2020 februárjában). A kancellár akkor Dél-Afrikából kijelentette, hogy "ez az eljárás megbocsáthatatlan, ezért az eredményt is vissza kell fordítani".

Az AfD pert indított ez ellen. A július 21-i meghallgatás arról szól, hogy a kancellárnak szabad-e ilyen egyértelműen beavatkoznia egy szövetségi állam ügyeibe ("a kormánytagok nyilatkozattételi jogköre").

Vádlottak és bírák a tárgyalás előtt ismerkednek? Ez megengedett?

Pascal Schellenberg, a bíróság szóvivője nem lát ebben problémát. A vacsora során "a 2021. július 21-i szóbeli meghallgatás nem volt a megbeszélések tárgya". Válasz nélkül maradtak azonban a BILD kérdései többek között arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet ellensúlyozni az elfogultság benyomását.

Az ügyvédek viszont problémásnak tartják a találkozót. Gerhard Strate (71) sztárügyvéd úgy véli, hogy az ilyen találkozók alapvetően rendben vannak, de "Nem helyénvaló ilyen röviddel a tárgyalás előtt."

Ulrich Battis (77) alkotmányjogi szakértő: "Ezek a találkozók az Alkotmánybíróság és a kancellár között nem 'társasági összejövetelek', hanem a legfőbb alkotmányos szervek közötti megbeszélések. Az azonban kétséges, hogy a tárgyalás időbeli közelségében történő találkozás bölcs dolog volt-e."

Pikáns: a CDU Wiesloch honlapján még mindig látható egy fotó, amelyen Stephan Harbarth (49), az Alkotmánybíróság elnöke, a CDU korábbi parlamenti képviselője látható Merkel kancellárral.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-01-21 | 09:54
Gyermekbántalmazás: összeverte nevelt fiát Hadházy Ákos

Gyermekbántalmazás: összeverte nevelt fiát Hadházy Ákos

 • A jegyzőkönyvek szerint a gyermek nevelésében nem vett részt, és akkor ütötte a gyereket, amikor annak édesanyja nem volt a közelben.
Botrány 2022-01-18 | 12:31
Karácsony: Szarok rá, hogy mi van a városházi hangfelvételeken

Karácsony: Szarok rá, hogy mi van a városházi hangfelvételeken

 • Ez nagyon bátor kijelentés ahhoz képest, hogy majdnem eladták alóla a Városházát.
Botrány 2021-10-25 | 10:26
Eltékozolt jövő: Karácsony tétlensége miatt jelentős bevételektől esik el a BKV

Eltékozolt jövő: Karácsony tétlensége miatt jelentős bevételektől esik el a BKV

 • A JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) még a Tarlós-éra végén érvényes ajánlatot nyújtott be, és havi 142 millió, évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek négy plusz opcionálisan további négy évre szóló hasznosítási jogáért.
 • Karácsony indítványára azonban a közyűlés erre nemet mondott, majd a megállapodást egy határozattal ellehetetlenítette.
 • A döntéssel körülbelül 20 új busz rendszerbeállítását akadályozta meg Karácsony, ennyi fizetett volna két év alatt a cég a BKV-nak.
Botrány 2021-11-30 | 10:58
Újabb Anonymus-videó: "a kolléga úr a kétszázmillió forinthoz ragaszkodik"

Újabb Anonymus-videó: "a kolléga úr a kétszázmillió forinthoz ragaszkodik"

 • Karácsony Gergely korábban végig azt állította, a Főváros ingatlanpályázatai transzparensek, átláthatóak, és nem lehet azokba kívülről belepiszkálni.
 • Anonymus legújabb hangfelvétele szerint megfelelő méretű "jutalékért" cserébe vásárolhatóak meg az ingatlanok, mert Berki Zsolt egyengeti a pályázatok útját, azt is megmondja, hogy mások milyen "számot" írtak a pályázatba, azaz mennyit ígértek egy adott ingatlanért.
 • De ha kellett, akkor érvénytelenítették is a rivális pályázatokat.
 • Majd az álarcos alak azt is ismerteti, milyen ingatlanokat árul jelenleg a Főváros.
 • Gansperger szerint amire igazán ki vannak éhezve, az a Városháza.
 • Vagyis a tervezett eladásra, és az abból bezsebelhető "jutalékra".