Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő: ha az ellenzék atomellenes lázálmai megvalósulnak, rögtön hőgutát kap az ország fele

Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő: ha az ellenzék atomellenes lázálmai megvalósulnak, rögtön hőgutát kap az ország fele
  • Az új energiacsúcs ismét megmutatta, hogy a megújulók nem képesek az alap ellátásbiztonságot garantálni az áramtermelésben.
  • Az időjárásfüggő megújulók (szél-, naperőművek) a kiépített kapacitásaiknak csak a 11%-át adták le akkor, amikor a legnagyobb szükség volt az elektromos áramra.

Az elmúlt években rendre megdőltek a nyári fogyasztási csúcsok. 2019. június 27-én 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett 6633 MW volt ez az érték. Idén június 24-én 19 óra körül – az előző napok csúcsai után (6660 és 6814 MW) - újabb nyári rendszerterhelési csúcs született 6940 MW (15 perces) értéken, 30,2 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett - írja Hárfás Zsolt az Origón.

A fenti értékből a villamosenergia-import 2614 MW volt, azaz az elfogyasztott áram több mint 37 százaléka külföldről érkezett.

Ha nincs a hat szomszédos országból kapott import, AKKOR PÉLDÁUL MINDEN HARMADIK LÉGKONDICIONÁLÓT LE KELLETT VOLNA KAPCSOLNI, MERT AZ ELLENZÉK ÁLTAL FAVORIZÁLT IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓK E NYÁRI KORA ESTÉN SEM REMEKELTEK.

Ezt már télen is láthattuk tőlük. Ami érdekes és új, az az új nyári csúcsérték, amely mindössze 179 MW-tal marad el az idén február 11-i 7119 MW-os téli rendszerterhelési csúcstól.

Ebben a hazai gazdaság berobbanása mellett most döntő szerepet játszott a tartós hőség miatti klíma- és hűtőberendezés-használat. Ez végül is jó, hiszen jelzi az életszínvonal emelkedését, ugyanis egyre többen engedhetik meg magunknak a légkondicionálás kényelmét és a magasabb áramszámlát.

A csúcs idején az időjárásfüggők a kanyarban sem voltak

A hazai rendszerirányító, a MAVIR (15 perces) nettó adatai alapján az új csúcs időszakában az atomerőmű stabilan 1837 MW-ot, a szenet használó Mátrai Erőmű 529 MW-ot, a különböző gázerőművek pedig 1086 MW teljesítményt biztosítottak.

A szélerőművek a rekkenő hőségben, amikor jóformán szellő sem rebbent, ténylegesen mindössze 59 MW teljesítményt adtak, holott 320 MW a beépített kapacitásuk.

Gondolnánk, hogy a hazai naperőművek legalább csúcsra jártak. Mégis azt látjuk, hogy amikor égető szükség lett volna az általuk termelt áramra, mindössze 158 MW-tal szerepeltek a termelésben, holott az ellenzéki politikusok által büszkén emlegetett beépített teljesítményük, az 1600 MW már közelíti a paksi blokkok együttes teljesítményét.

A háztartási méretű naperőművek is hasonló arányú, töredékteljesítményt adtak.

EZÉRT IS VOLT SZÜKSÉG A 2614 MW IMPORTRA, HISZEN AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓK BEÉPÍTETT KAPACITÁSÁNAK CSAK 11 SZÁZALÉKA ÁLLT RENDELKEZÉSRE A CSÚCS IDEJÉN.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a forróság sem tett jót a napelemeknek, miután a kánikulában visszaesik a teljesítményük. A többi hazai erőmű – víz, biogáz, stb. – mintegy 220 MW összteljesítményt biztosított, ami az importhoz viszonyítva elenyésző.

Az új, nyári fogyasztási csúcs amellett, hogy ismét rávilágított az ellenzéki politikusok teljes szakmai hiányosságára, megmutatta, hogy a növekvő hazai villamosenergia-igényeket és az egyre gyakrabban előforduló csúcsigényeket csak akkor lehet biztonságosan kielégíteni, ha újabb zsinóráram termelésére alkalmas erőművek épülnek Magyarországon.

A hazai ellátásbiztonság garantálása érdekében ugyanis feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron, éjjel-nappal és minden másodpercben elegendő villamos energiát termelni.

A Paks II. Atomerőmű két új, VVER-1200 típusú blokkja ezt a célt fogja szolgálni, de mellette még számos más erőművet is kell építeni. Mindez nem jelenti azt, hogy a hazai célkitűzéseknek megfelelő, egészséges energiamixben ne lenne helye a megújulóknak, különösen a naperőműveknek, de ezeket reálisan, szakmai alapon kell értékelni, hiszen időjárás- és napszakfüggő energiaforrásról van szó, amire nem lehet az alapellátást építeni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-13 | 20:24
Az oltásellenes baloldal saját mérése szerint is hatékony a kínai vakcina: újabb pofon ez Karácsonyéknak

Az oltásellenes baloldal saját mérése szerint is hatékony a kínai vakcina: újabb pofon ez Karácsonyéknak

  • Karácsony Gergely újabb álcselekvése is a kormányt és a kínai vakcinabeszerzést igazolja: saját mérésük szerint a kínai vakcinával oltott, 60 évnél idősebbek háromnegyede védett a koronavírus ellen.
  • És ez nem jelenti azt, hogy az egynegyedük nem lenne védett, csak azt jelenti, hogy az ellenanyagszintjük nem magas az érintetteknek.
  • Karácsony hatalmas pofonba vezette ezzel a kínai oltás ellen uszító baloldalt.
  • Ám képtelen leállni: a Budapestet nyomasztó dugók megszüntetése helyett ismételten a kormányt fenyegeti és ellátja a kabinetet járványügyi jó tanácsokkal is.
Bel 2021-05-14 | 16:00

Gréczy Zsolt annak ellenére is beletörölte Karácsonyba a lábát, hogy az ellenzék megállapodott egy közös etikai nyilatkozatban, és kinyilvánították, nem támadják egymás jelöltjeit

  • Gréczy Zsolt a Facebook-oldalán közzétette, kire szavaz majd az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán.
  • Az írás sokkal megalázóbb Karácsonyra nézve, mint egy egyhetes jobboldali sajtóhadjárat.
  • Gréczy indirekten azt állítja Karácsonyról, hogy a Főpolgármester lusta, erőtlen, nincs benne hit, és nem ismeri ki magát sem az adópolitikában, sem az államigazgatásban.
  • Ha az embernek ilyen szövetségesei vannak, minek neki ellenség?
Bel 2021-06-07 | 18:26
Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

  • A Telexnek is föltűnt, hogy a baloldai ellenzék előválasztása egy bohóctréfává vált.
  • A napokban a számtalan visszalépés miatt Márki-Zay, Puzsér, és egyéb baloldali véleményformálók is kritizálták az előválasztás "lezsírozását".
Bel 2021-12-23 | 12:56
A kormány a távhős lakásokban élő embereket is megmenti a rezsi elszabadulásától

A kormány a távhős lakásokban élő embereket is megmenti a rezsi elszabadulásától

  • Megtiltják a gázkereskedőknek a közszolgáltatókkal kötött szerződések módosítását.
Bel 2021-12-13 | 19:39
Macron üzent: a kisszobában szorított helyet az ajvékoló ellenzékieknek

Macron üzent: a kisszobában szorított helyet az ajvékoló ellenzékieknek

  • Biztosan nem a képen látható kisszoba a budapesti francia nagykövetség díszterme.
  • A szimbolikus helyszínválasztással a francia elnök beárazta az ellenzéket.
  • Azzal, hogy a kisszobában fogadta őket, megüzente nekik, hogy partnernek se elég jók.
  • Jelzésértékű, hogy Franciaország első emberre arra se méltatta az ellenzéket, hogy közös sajtónyilatkozatot tegyen velük.
  • Ez természetesen nem akadályozta meg a jelenlévő ellenzékieket abban, hogy Emmanuel Macronnak a magyar helyzetről össze-vissza hazudozzanak.
  • A hiperpasszív Karácsony megint eljátszotta a nemzetközi színtéren is párbeszédképes, komoly politikust, közben egy árva mukkot nem beszél semmilyen idegen nyelven.
Bel 2021-05-10 | 21:00
Juszt szerint aki a Fideszre szavaz, az "kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét"

Juszt szerint aki a Fideszre szavaz, az "kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét"

  • A baloldal véleményvezérei rendszeresen sértegetik a kormánypárt választóit.
  • Volt itt már mucsaizás, vidékizés, krokodilagyúzás.
  • A pártállam egykori magas rangú vezetőjének fiát 2008-ban a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jogerősen 250 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte lopás bűntette miatt.
  • Ugyanekkor elrendelték lőfegyvereinek elkobzását, mert 2002-ben a súri vadásztársaság területén – amelyet éppen Juszt Lászlótól béreltek – vadászati tilalom idején, engedély nélkül kilőtt egy őzgidát és egy vemhes nyulat, amelyeket magával akart vinni.
  • Juszt azzal védekezett, hogy a kertjében kárt okozó állatok kilövésével a saját vagyonát védte, és nem ellopni, hanem leadni akarta őket. A bíróság nem fogadta el a védekezését.
Bel 2022-03-23 | 09:53
Hajtóvadászat: Elütötte a rendőrt a menekülő embercsempész

Hajtóvadászat: Elütötte a rendőrt a menekülő embercsempész

  • Elütött egy rendőrt, majd elmenekült a helyszínről egy embercsempész Szegeden. A rendőrök hajtóvadászatot indítottak.