Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő: ha az ellenzék atomellenes lázálmai megvalósulnak, rögtön hőgutát kap az ország fele

Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő: ha az ellenzék atomellenes lázálmai megvalósulnak, rögtön hőgutát kap az ország fele
 • Az új energiacsúcs ismét megmutatta, hogy a megújulók nem képesek az alap ellátásbiztonságot garantálni az áramtermelésben.
 • Az időjárásfüggő megújulók (szél-, naperőművek) a kiépített kapacitásaiknak csak a 11%-át adták le akkor, amikor a legnagyobb szükség volt az elektromos áramra.

Az elmúlt években rendre megdőltek a nyári fogyasztási csúcsok. 2019. június 27-én 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett 6633 MW volt ez az érték. Idén június 24-én 19 óra körül – az előző napok csúcsai után (6660 és 6814 MW) - újabb nyári rendszerterhelési csúcs született 6940 MW (15 perces) értéken, 30,2 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett - írja Hárfás Zsolt az Origón.

A fenti értékből a villamosenergia-import 2614 MW volt, azaz az elfogyasztott áram több mint 37 százaléka külföldről érkezett.

Ha nincs a hat szomszédos országból kapott import, AKKOR PÉLDÁUL MINDEN HARMADIK LÉGKONDICIONÁLÓT LE KELLETT VOLNA KAPCSOLNI, MERT AZ ELLENZÉK ÁLTAL FAVORIZÁLT IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓK E NYÁRI KORA ESTÉN SEM REMEKELTEK.

Ezt már télen is láthattuk tőlük. Ami érdekes és új, az az új nyári csúcsérték, amely mindössze 179 MW-tal marad el az idén február 11-i 7119 MW-os téli rendszerterhelési csúcstól.

Ebben a hazai gazdaság berobbanása mellett most döntő szerepet játszott a tartós hőség miatti klíma- és hűtőberendezés-használat. Ez végül is jó, hiszen jelzi az életszínvonal emelkedését, ugyanis egyre többen engedhetik meg magunknak a légkondicionálás kényelmét és a magasabb áramszámlát.

A csúcs idején az időjárásfüggők a kanyarban sem voltak

A hazai rendszerirányító, a MAVIR (15 perces) nettó adatai alapján az új csúcs időszakában az atomerőmű stabilan 1837 MW-ot, a szenet használó Mátrai Erőmű 529 MW-ot, a különböző gázerőművek pedig 1086 MW teljesítményt biztosítottak.

A szélerőművek a rekkenő hőségben, amikor jóformán szellő sem rebbent, ténylegesen mindössze 59 MW teljesítményt adtak, holott 320 MW a beépített kapacitásuk.

Gondolnánk, hogy a hazai naperőművek legalább csúcsra jártak. Mégis azt látjuk, hogy amikor égető szükség lett volna az általuk termelt áramra, mindössze 158 MW-tal szerepeltek a termelésben, holott az ellenzéki politikusok által büszkén emlegetett beépített teljesítményük, az 1600 MW már közelíti a paksi blokkok együttes teljesítményét.

A háztartási méretű naperőművek is hasonló arányú, töredékteljesítményt adtak.

EZÉRT IS VOLT SZÜKSÉG A 2614 MW IMPORTRA, HISZEN AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓK BEÉPÍTETT KAPACITÁSÁNAK CSAK 11 SZÁZALÉKA ÁLLT RENDELKEZÉSRE A CSÚCS IDEJÉN.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a forróság sem tett jót a napelemeknek, miután a kánikulában visszaesik a teljesítményük. A többi hazai erőmű – víz, biogáz, stb. – mintegy 220 MW összteljesítményt biztosított, ami az importhoz viszonyítva elenyésző.

Az új, nyári fogyasztási csúcs amellett, hogy ismét rávilágított az ellenzéki politikusok teljes szakmai hiányosságára, megmutatta, hogy a növekvő hazai villamosenergia-igényeket és az egyre gyakrabban előforduló csúcsigényeket csak akkor lehet biztonságosan kielégíteni, ha újabb zsinóráram termelésére alkalmas erőművek épülnek Magyarországon.

A hazai ellátásbiztonság garantálása érdekében ugyanis feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron, éjjel-nappal és minden másodpercben elegendő villamos energiát termelni.

A Paks II. Atomerőmű két új, VVER-1200 típusú blokkja ezt a célt fogja szolgálni, de mellette még számos más erőművet is kell építeni. Mindez nem jelenti azt, hogy a hazai célkitűzéseknek megfelelő, egészséges energiamixben ne lenne helye a megújulóknak, különösen a naperőműveknek, de ezeket reálisan, szakmai alapon kell értékelni, hiszen időjárás- és napszakfüggő energiaforrásról van szó, amire nem lehet az alapellátást építeni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-04 | 20:24
Bábolnánál, az M1-es autópályán fogtak embercsempészeket

Bábolnánál, az M1-es autópályán fogtak embercsempészeket

 • Egy 26 éves lengyel sofőr négy migránst szállított gépkocsijában.
Bel 2022-02-21 | 11:13
Magyarország segít a bajban: újabb 120 lélegeztetőgépet adunk Ukrajnának

Magyarország segít a bajban: újabb 120 lélegeztetőgépet adunk Ukrajnának

 • Fele kárpátaljai, fele ukrajnai kórházakba kerül.
Bel 2021-06-03 | 14:00

Drága mulatság Karácsony "hiperpasszív" angolja: hivatalosan eddig 9,2 milliót költöttek tolmácsra és fordításokra a Városházán

 • Az utóbbi hetek legforróbb témája, hogy Karácsony Gergely Főpolgármester éppen mit hazudik a nyelvvizsgájáról, a nemlétező PhD-fokozatáról, vagy éppen az angoltanulásban őt hátráltató, de állítólag már kinőtt diszlexiájáról.
 • Közérdekű adatigénylésből most kiderült: a Főpolgármester "hiperpasszív" angolja olyannyira hiper és passzív, hogy az eddig 7,5 millióba került az adófizetőknek.
 • A közzétett listával kapcsolatban azonban vannak kérdőjelek, abból egy sor olyan esemény kimaradt, ahol elviekben szüksége volt Karácsonynak tolmácsra.
Bel 2021-06-05 | 17:20

A kormánypártiak 86, és az ellenzékiek 59 százaléka is helyesli a Szputnyik V oltóanyag beszerzését

 • Az Alapjogokért Központ arra volt kíváncsi, mi az emberek véleménye az orosz vakcina beszerzéséről.
 • Rákérdeztek arra is, a magyarok elégedettek-e a hazai járványkezeléssel.
 • A teljes felnőtt népességet reprezentáló kutatás szerint a magyarok 54%-a elégedett a járványellenes intézkedésekkel.
Bel 2021-06-10 | 11:20
Van bőr a képükön: miután előre lezsírozták egymás között az előválasztást az ellenzék pártjai, most pénzt tarhálnak a Gyurcsány-showra

Van bőr a képükön: miután előre lezsírozták egymás között az előválasztást az ellenzék pártjai, most pénzt tarhálnak a Gyurcsány-showra

 • Közös adománygyűjtő kampányt indítanak az ellenzéki pártok – olvasható közös közleményükben.
Bel 2021-06-28 | 16:34
Hazaárulás kimaxolva: egy román vezetésével kérik azt a momentumosok, hogy Von der Leyen ne fogadja el a magyar helyreállítási tervet

Hazaárulás kimaxolva: egy román vezetésével kérik azt a momentumosok, hogy Von der Leyen ne fogadja el a magyar helyreállítási tervet

 • A korábban magyargyűlölő, soviniszta és szélsőjobboldali román Dacian Cioloș levelét nagy örömmel írta alá Cseh Katalin is.
Bel 2021-12-01 | 15:01
Szégyen: Karácsony szórja a fegyelmiket, de egyszer nem hagyja el a száját, hogy "bocsánat, én hibáztam, vállalom a felelősséget"

Szégyen: Karácsony szórja a fegyelmiket, de egyszer nem hagyja el a száját, hogy "bocsánat, én hibáztam, vállalom a felelősséget"

 • Budapestet egy hiperpasszív, tesze-tosza, nyámnyila férfi "vezeti".
 • Aki semmiért nem vállal felelősséget, soha ott sem volt, nem felelős soha semmiért.
 • Bármilyen necces ügybe keveredik, hárít, magyarázkodik, és legfőképpen hazudozik minden áldott nap.
 • Így tett Zuglóban, amikor a háta mögött lopták a szocik a közvagyont, így tett a nemlétező angoltudásának botrányakor, és így tett a pHd-botránytól a Városháza tervezett eladásáig.   
 • Valószínű, hogy nincs még egy magyar politikus, aki annyit hazudna, mint Karácsony.
 • Korábban a fővárosi Vagyonkezelő vezetőjének osztott ki fegyelmit, a napokban pedig a sofőrje lett a soros.
Bel 2021-06-25 | 18:36
Eddig minden Gyurcsány tervei szerint alakul: előre láthatóan az övé lesz a legnagyobb frakció, MSZP, Párbeszéd nem lesz

Eddig minden Gyurcsány tervei szerint alakul: előre láthatóan az övé lesz a legnagyobb frakció, MSZP, Párbeszéd nem lesz

 • Sajtóinformációk szerint az MSZP vezetői tisztában vannak azzal, pártjuk teljesen elveszítette jelentőségét.
 • Ezért a 2022-es választások után a párt megszűnik, egyesül a Párbeszéddel, amely más hírek szerint addigra magába olvasztja a LMP-t.
 • Az MSZP maradékából, és az LMP-Párbeszéd alapjain jöhet létre Karácsony új pártja, a 99Mozgalom.
 • Nagy kérdés, hogy ha a 6%-os MSZP vezetői belátták, semmi szükség a pártjukra, akkor mi lesz a szintén ugyanekkora, de fényét elveszítő, az utóbbi hónapokban látványosan megtorpant Momentummal.