Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő: ha az ellenzék atomellenes lázálmai megvalósulnak, rögtön hőgutát kap az ország fele

Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő: ha az ellenzék atomellenes lázálmai megvalósulnak, rögtön hőgutát kap az ország fele
 • Az új energiacsúcs ismét megmutatta, hogy a megújulók nem képesek az alap ellátásbiztonságot garantálni az áramtermelésben.
 • Az időjárásfüggő megújulók (szél-, naperőművek) a kiépített kapacitásaiknak csak a 11%-át adták le akkor, amikor a legnagyobb szükség volt az elektromos áramra.

Az elmúlt években rendre megdőltek a nyári fogyasztási csúcsok. 2019. június 27-én 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett 6633 MW volt ez az érték. Idén június 24-én 19 óra körül – az előző napok csúcsai után (6660 és 6814 MW) - újabb nyári rendszerterhelési csúcs született 6940 MW (15 perces) értéken, 30,2 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett - írja Hárfás Zsolt az Origón.

A fenti értékből a villamosenergia-import 2614 MW volt, azaz az elfogyasztott áram több mint 37 százaléka külföldről érkezett.

Ha nincs a hat szomszédos országból kapott import, AKKOR PÉLDÁUL MINDEN HARMADIK LÉGKONDICIONÁLÓT LE KELLETT VOLNA KAPCSOLNI, MERT AZ ELLENZÉK ÁLTAL FAVORIZÁLT IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓK E NYÁRI KORA ESTÉN SEM REMEKELTEK.

Ezt már télen is láthattuk tőlük. Ami érdekes és új, az az új nyári csúcsérték, amely mindössze 179 MW-tal marad el az idén február 11-i 7119 MW-os téli rendszerterhelési csúcstól.

Ebben a hazai gazdaság berobbanása mellett most döntő szerepet játszott a tartós hőség miatti klíma- és hűtőberendezés-használat. Ez végül is jó, hiszen jelzi az életszínvonal emelkedését, ugyanis egyre többen engedhetik meg magunknak a légkondicionálás kényelmét és a magasabb áramszámlát.

A csúcs idején az időjárásfüggők a kanyarban sem voltak

A hazai rendszerirányító, a MAVIR (15 perces) nettó adatai alapján az új csúcs időszakában az atomerőmű stabilan 1837 MW-ot, a szenet használó Mátrai Erőmű 529 MW-ot, a különböző gázerőművek pedig 1086 MW teljesítményt biztosítottak.

A szélerőművek a rekkenő hőségben, amikor jóformán szellő sem rebbent, ténylegesen mindössze 59 MW teljesítményt adtak, holott 320 MW a beépített kapacitásuk.

Gondolnánk, hogy a hazai naperőművek legalább csúcsra jártak. Mégis azt látjuk, hogy amikor égető szükség lett volna az általuk termelt áramra, mindössze 158 MW-tal szerepeltek a termelésben, holott az ellenzéki politikusok által büszkén emlegetett beépített teljesítményük, az 1600 MW már közelíti a paksi blokkok együttes teljesítményét.

A háztartási méretű naperőművek is hasonló arányú, töredékteljesítményt adtak.

EZÉRT IS VOLT SZÜKSÉG A 2614 MW IMPORTRA, HISZEN AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓK BEÉPÍTETT KAPACITÁSÁNAK CSAK 11 SZÁZALÉKA ÁLLT RENDELKEZÉSRE A CSÚCS IDEJÉN.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a forróság sem tett jót a napelemeknek, miután a kánikulában visszaesik a teljesítményük. A többi hazai erőmű – víz, biogáz, stb. – mintegy 220 MW összteljesítményt biztosított, ami az importhoz viszonyítva elenyésző.

Az új, nyári fogyasztási csúcs amellett, hogy ismét rávilágított az ellenzéki politikusok teljes szakmai hiányosságára, megmutatta, hogy a növekvő hazai villamosenergia-igényeket és az egyre gyakrabban előforduló csúcsigényeket csak akkor lehet biztonságosan kielégíteni, ha újabb zsinóráram termelésére alkalmas erőművek épülnek Magyarországon.

A hazai ellátásbiztonság garantálása érdekében ugyanis feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron, éjjel-nappal és minden másodpercben elegendő villamos energiát termelni.

A Paks II. Atomerőmű két új, VVER-1200 típusú blokkja ezt a célt fogja szolgálni, de mellette még számos más erőművet is kell építeni. Mindez nem jelenti azt, hogy a hazai célkitűzéseknek megfelelő, egészséges energiamixben ne lenne helye a megújulóknak, különösen a naperőműveknek, de ezeket reálisan, szakmai alapon kell értékelni, hiszen időjárás- és napszakfüggő energiaforrásról van szó, amire nem lehet az alapellátást építeni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-15 | 18:02
Ezt se Karácsony építi: Új Közlekedési Múzeumot kap Budapest egy eddig elhanyagolt rozsdaövezetben

Ezt se Karácsony építi: Új Közlekedési Múzeumot kap Budapest egy eddig elhanyagolt rozsdaövezetben

 • Persze biztosan ez ellen is tiltakozik majd, pont ahogyan szokott.
Bel 2021-06-06 | 17:00

Elárult előválasztás: ismét egy DK-s politikus mögé állt be Jakab Péter

 • A héten a tatabányai Dr. Konczer Erik az ötödik baloldali politikus, akit biztosított a támogatásáról a Jobbik - az előválasztás előtt.
Bel 2021-08-06 | 11:49
Felsírtak a bevándoláspártiak: a magyar kormány migrációs politikáját dicsőítik Amerikában

Felsírtak a bevándoláspártiak: a magyar kormány migrációs politikáját dicsőítik Amerikában

 • Tucker Carlson, az amerikai FOX News világhírű műsorvezetője látogatott a napokban Magyarországra.
 • A demokrata és liberális újságírókkal ellentétben előbb megnézte a magyar határkerítést, csak utána tudósított róla.
Bel 2021-10-10 | 10:30
Köhög a bolha: a bukott Karácsony visszament elemzőnek és megállapította, Orbán körül fogy a levegő

Köhög a bolha: a bukott Karácsony visszament elemzőnek és megállapította, Orbán körül fogy a levegő

 • Karácsony Gergely élete nem egy diadalmenet.
 • Megbukott elemzőként.
 • Megbukott oktatóként.
 • Megbukott miniszterelnök-jelöltként.
 • Most Orbán bukását jósolta meg a cseh választási eredmények számaiból.
Bel 2021-06-12 | 09:53
Jelöltet rabolt a DK az MSZP-től: az MSZP egykori elnöke a DK színeiben indul

Jelöltet rabolt a DK az MSZP-től: az MSZP egykori elnöke a DK színeiben indul

 • Ha megnyeri a körzetét, Molnár Gyula a Demokratikus Koalíció frakciójának tagja lesz.
Bel 2021-05-20 | 09:52

4 829 595 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 814 805 fő már a második adag vakcinát is megkapták

 • Kórházban 1836 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 51, többségében idős, krónikus beteg.
 • A regisztráltak száma meghaladja az 5,1 milliót és 87 százalékuk már túl van az oltáson, ezzel Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán.
 • A magyar lakosság 49,4 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 32,6 százalékos átlaggal.
 • Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett - a készlet erejéig - Pfizer-, Szputnyik és AstraZeneca-oltások foglalhatók, és már nem kell sms-értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem.
 • A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak.
Bel 2021-06-13 | 19:38
A Jobbik sem támogatja Szolnokon a Momentum importjelöltjét, Portik egykori szeretőjét, Kármán Irént

A Jobbik sem támogatja Szolnokon a Momentum importjelöltjét, Portik egykori szeretőjét, Kármán Irént

 • Mint korábban írtuk, a lila párt Kármán Irént, az elviekben az olajügyek után nyomozó, a gyakorlatban korábban Portik Tamás szeretőjeként élő újságírónőt ejtőernyőztette jelöltnek Szolnokra.
 • A teljes helyi ellenzéki elit egyként horgadt fel ellene.
 • Kármán most már nem is a helyi MSZP-sekkel, hanem a Főpolgármesterrel reklámozza magát.
 • A Jobbik be is jelentette, hogy nem a momentumos, hanem a DK-s jelöltet támogatja az előválasztás előtt.
Bel 2021-06-28 | 16:15
Heisler András: Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő

Heisler András: Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő

 • Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket valló embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk, de jövőjük nem lehet - írja a Mazsihisz elnöke.