Hazaárulás kimaxolva: egy román vezetésével kérik azt a momentumosok, hogy Von der Leyen ne fogadja el a magyar helyreállítási tervet

Hazaárulás kimaxolva: egy román vezetésével kérik azt a momentumosok, hogy Von der Leyen ne fogadja el a magyar helyreállítási tervet
  • A korábban magyargyűlölő, soviniszta és szélsőjobboldali román Dacian Cioloș levelét nagy örömmel írta alá Cseh Katalin is.

A Dacian Cioloș által írt levelet a liberális Renew Europe frakció képviselői írták alá, köztük Cseh Katalin is - írja az Azonnali.

Az EP-képviselők feltételeket szabatnának a Bizottsággal a magyar helyreállítási terv jóváhagyásához. Kétoldalas levélben kéri a Renew Europe frakcióvezetője, a román Dacian Cioloș az Európai Bizottság német elnökét, Ursula von der Leyent, hogy ne fogadja el Magyarország helyreállítási tervét – értesült a Politico brüsszeli hírlevelét író Florian Eder, aki magát a képviselők által írt levelet is közölte.

Az Európai Bizottság még 2020 májusában mutatta be az ún. helyreállítási tervet, aminek célja, hogy a tagállamok a koronavírus-válság után ismét növekedési pályára állítsák gazdaságaikat. E cél elérése érdekében a Bizottság 750 milliárd eurót osztana szét a tagállamok között, amelynek egy részét közös hitelfelvétellel teremtenék elő. A különböző helyreállítási terveket a tagállamoknak az Európai Bizottság előtt kell prezentálniuk, és ha azt a Bizottság megfelelőnek tartja, akkor az adott tagállam állam- vagy kormányfője általában von der Leyennel közösen jelenti be a terv elfogadását.

A terveket a Bizottságnak július 12-ig kell elfogadniuk. Magyarország a terv szerint 8,1 milliárd euró (körülbelül 2843 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra lenne jogosult, illetve további 7,1 milliárd euró (2492 milliárd forint) kedvezményes hitelre. Most a Renew Europe frakciójában ülő EP-képviselők arra kérik von der Leyent, hogy a Bizottság addig ne fogadja el a magyar kormány tervét, amíg nem teljesül három feltétel.

Szerintük erre azért is van szükség, hogy „ne rossz zsebekbe” kerüljenek a támogatások, és mint Cioloș levelében megjegyzi: az Európai Bizottság javaslatára a tagállami szakminiszterekből álló Európai Unió Tanácsa kétszer is országspecifikus ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország számára, amiben arra kérték a magyar kormányt, hogy erősítsék meg a korrupcióellenes keretet, mivel szerintük a nyilvános információkhoz való hozzáférést korlátozzák, illetve hiányzik a magas szintű korrupció üldözésére irányuló határozott és rendszerszintű fellépés. A momentumos Cseh Katalin – a Renew Europe frakcióvezető-helyettese – szignójával is ellátott levél szerint von der Leyenéknek addig nem szabadna elfogadni a tervet, amíg az alábbi feltételek nem teljesülnek:

  • Amíg a magyar kormány nem mutatja meg az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a kifizetések kedvezményezetteinek a listáját;
  • amíg a magyar kormány törvénybe nem foglalja, hogy az OLAF által megállapított "súlyos pénzügyi szabálytalanságokat vétő vagy összeférhetetlennek számító" természetes és jogi személyek nem kaphatnak a helyreállítási alapból – a levél név szerint ugyan nem nevezi meg Tiborcz Istvánt, de Orbán Viktor vejeként hivatkozik rá, hogy például az ő érdekeltségei ne kaphassanak a pénzből;
  • és amíg a magyar kormány nem törli el vagy módosítja azon hazai törvényeket, amelyekről a Bizottság korábban megállapította, hogy azok nehezítik az oknyomozó újságírók és a civilek munkáját a nyilvános információkhoz való hozzáférésben.

Mint a levél szerzője, Cioloș fogalmaz: "Mi nem azt mondjuk, hogy Magyarország ne kapja meg a méltányos részesédését az EU helyreállítási alapból, de úgy gondoljuk, hogy ebből az alapból minden magyarnak részesülnie kellene, nem csak a kevés, politikai kapcsolatokkal rendelkezőknek."

A levelet aláíró EP-képviselők szerint azért is lenne fontos, hogy a fentebbi három feltétel teljesüljön, hogy von der Leyen majd úgy foghasson kezet Orbán Viktorral a magyar helyreállítási terv elfogadása után, "hogy az ő haverjai nem dörzsölik vele együtt vidáman" von der Leyen kezét. – zárta levelét a Renew Europe frakcióvezetője.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-03-18 | 12:00
Miközben az ellenzék a Facebookon tombol, Orbán a határnál ellenőrzi a menekültek segítését

Miközben az ellenzék a Facebookon tombol, Orbán a határnál ellenőrzi a menekültek segítését

  • A barabási magyar-ukrán határállomáson tartott ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Bel 2021-12-13 | 11:37
Elvenné az emberektől Márki-Zay, hogy egyről a kettőre léphessenek

Elvenné az emberektől Márki-Zay, hogy egyről a kettőre léphessenek

  • Minimálbér-ellenes kirohanásaival Márki-Zay azt üzeni, megszüntetné azt, hogy az emberek fokozatosan, egyre jobban élhessenek a munkájukból.
  • De nem csak a szűken vett minimálbér miatt, hanem azért is veszélyes ez az ötlet, mert rengeteg ellátási forma a minimálbérhez között Magyarországon.
  • Amit ha eltörölnek, akkor annak tovagyűrűző hatása is lenne a nagyszülői gyedre, a gyermekgondozási díjra és az álláskeresési járadékra is.
Bel 2021-08-26 | 13:49
A kormány minden magyart kimenekített Afganisztánból

A kormány minden magyart kimenekített Afganisztánból

  • A magyar repülőgépek 14-szer fordultak az afgán főváros, Kabul és az üzbegisztáni Buhara között.
Bel 2021-06-11 | 13:41
Másfél, két órákat állnak az autósok a budapesti dugókban

Másfél, két órákat állnak az autósok a budapesti dugókban

  • Az az útvonal, amit eddig autóval negyedóra alatt meg lehetett tenni Budapesten, a hétfői lezárások óta akár másfél, kétórásra is megnőtt.
  • A pesti alsó rakpart, a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a 3-as metró felújítása mind egyszerre kezdődött, ezért az autós és a buszos közlekedés ellehetetlenült a városban.  
     
Bel 2021-06-02 | 12:39

Így viselkedik egy Közép-Európában meghatározó állam: 300 ezer adag AstraZeneca vakcinát adott kölcsön Magyarország Szlovéniának

  • Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy fel tudja gyorsítani oltási kampányát.
  • Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.
  • A tárcavezető kiemelte, azért tudunk segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.
Bel 2021-09-15 | 14:00
Fegyőr behisztizett és megzsarolta saját elnökségét - kiszivárogtak a jegyzőkönyvek II.

Fegyőr behisztizett és megzsarolta saját elnökségét - kiszivárogtak a jegyzőkönyvek II.

  • Ahogy a törpök élete sem csak játék és mese, a Momentum ifjú titánjai is már az alakulás után súlyos konfliktusokba keveredtek párton belül.
  • A Mandiner bemutatott néhány jegyzőkönyv-részletet, amelyek azt bizonyítják, hogy már 2017-ben is súlyos problémák voltak a pénzügyekkel a pártban.
  • Erre jött rá Fekete-Győr zsarolása, amellyel a többi vezetőt padlóra küldte.
  • A Mandiner információi szerint a Momentumban a mai napig ilyen cicaharcok zajlanak.
Bel 2022-04-01 | 15:57
Orbán Viktor: Most a kérdés az, hogy háború vagy béke

Orbán Viktor: Most a kérdés az, hogy háború vagy béke

  • Székesfehérváron nyitotta meg a kampányhajrát a miniszterelnök.
Bel 2021-06-25 | 17:32
A magyarok 92 százaléka egyetért a pedofilok szigorúbb büntetésével

A magyarok 92 százaléka egyetért a pedofilok szigorúbb büntetésével

  • 60 százalék azok aránya, akik szerint a kiskorúakat meg kell óvni a médiában megjelenő gender- és homoszexuális-propagandától.