Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok
 • Szerdáig 361 azonosított Delta-variánsos fertőzést deítettek fel nyugati szomszédunknál.
 • Ebből csak Bécsben 256 fertőzés történt.
 • Szakértők a variánst a brithet képest 60%-kal fertőzőbbnek tartják, és álláspontjuk szerint 2,5-szer súlyosabb lefolyású betegséget okozhat.

Időközben a mutáció valamennyi szövetségi államban megjelent - tudósít a Kleine Zeitung.

Összességében az új korona-fertőzések száma ismét emelkedik Ausztriában.

Az indiai és most már Delta koronavírus-változat tovább terjed Ausztriában, ugyanakkor az új korona-fertőzések száma is újra emelkedik. Szerdán ismét közel három számjegyű volt az új Corona-ügyek száma. Az elmúlt 24 órában (szerda reggel 9:30-ig) 117 új fertőzést jelentettek Ausztriában.

A fertőzőbb és valószínűleg veszélyesebb delta mutációt már 361 alkalommal mutatták ki. Ez az AGES (Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség) jelenlegi változatának eredménye. A legtöbb esetet Bécsben találták, ahol a szám 256. A megbízható PCR-teszteket azonban csak a szövetségi fővárosban használják nagy mennyiségben.

Mind a kilenc szövetségi államban

Ez, valamint a szekvenálás lehetővé teszi a variáns kimutatását. Az AGES szerint keddig az összes szövetségi tartományban kimutatták a delta változatot. Salzburgban 28, Tirolban 24, Alsó-Ausztriában 23, Stájerországban nyolc, Burgenlandban hét és Felső-Ausztriában négy Delta-megbetegedés történt. Ezen kívül Karintiában az előző héten három, Vorarlbergben pedig 28 megerősített esetet regisztráltak.

Szakértők is azt mondták nemrég, hogy a delta-változat terjedését nem igazán lehet komolyan felmérni. Ennek oka, hogy a szekvenálás PCR-teszteken alapul, amelyeket csak Bécsben végeznek el mindenütt. Legutóbb a szövetségi fővárosban 100 000 lakosra 20 000 PCR-vizsgálat jutott, míg a következő tartományban, Alsó-Ausztriában mindössze 1559.

Az ingyenes tesztek egyelőre maradnak

Az önkormányzati szövetség az oltás előrehaladtával csökkenteni kívánja az ingyenes vizsgálati infrastruktúrát a településeken. A nyár folyamán fenn kell tartani az ingyenes tesztajánlatokat, "ezt a turizmusnak köszönhetjük" - mondta Alfred Riedl, a Városi Szövetség elnöke a Kuriernak. Ezután azonban vége kell, hogy legyen. A városok szövetsége szerdán azonban elutasította ezt - Gerald Gartlehner epidemiológus pedig "nagyon veszélyesnek" nevezte a tesztek száműzését.

Az, hogy a Delta változat mindenképpen előretörésben van, a heti összehasonlításból világossá válik. Május utolsó hetében 18, a következő héten már 42, június 7. és 13. között pedig már 153 esetben mutatták ki a mutációt. Az előző hétre vonatkozóan az AGES 131 megerősített esetet sorolt fel. A B.1.617 deltaváltozatot (a B.1.617.1, B.1.617.2 és B.1.617.3 alváltozatokkal) először az indiai Maharashtra államban találták meg, és ott gyorsan terjed.

A legdominánsabb mutáció Ausztriában még mindig a B.1.1.7 (alfa). Az előző hétig 131 457 alkalommal észlelték. Az Egyesült Királyság hatóságai 2020 decemberében jelentették először ezt a SARS-CoV-2 vírusváltozatot (B.1.1.7 vonal), amely 2020 szeptembere óta terjed az Egyesült Királyságban. A jelenlegi ismeretek szerint könnyebben átvihető emberről emberre, mint a SARS-CoV-2 "vad" formája.

Aggodalomra okot adó változatok

A B.1.351 (béta) - korábbi nevén dél-afrikai mutáció - és a P.1 (gamma), amely először a brazil Amazonas államban terjedt el, és a dél-afrikai változathoz hasonlóan változott, szintén megfigyelés alatt áll. Az AGES szerint a béta változatot eddig 1343 alkalommal észlelték Ausztriában, a gamma változatot keddig 137 alkalommal.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-08 | 11:37
Egyetlen napot se élt a baloldali álhír: a Bizottság nem dobta vissza a magyar Helyreállítási tervet

Egyetlen napot se élt a baloldali álhír: a Bizottság nem dobta vissza a magyar Helyreállítási tervet

 • Kéjes örömmel hozta kedden a baloldali cselédmédia a Politico-ra hivatkozva, hogy a Bizottság visszadobta a magyar fejlesztési terveket.
 • Ahogyan sok függetlenül objektív álhírről, erről is kiderült, egy szó sem igaz belőle.
 • A magyarokkal ellenséges Vera Jourová cáfolta a hazai cselédsajtó meséit.
Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

 • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
 • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
 • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.
Kül 2021-06-12 | 13:31
Nem csak idehaza: az építőanyag kevés és drága - sok német építkezésen is hiány van fából, fémből és műanyagból

Nem csak idehaza: az építőanyag kevés és drága - sok német építkezésen is hiány van fából, fémből és műanyagból

 • Németországban is csúsznak a családi házak építései.
 • A koronavírus-járvány miatt ugyanis megszakadtak a korábbi ellátási láncok.
 • Amellett, hogy hiány van szinte az összes építőanyagból, jelentősen drágultak is az árak.
 • Szakemberhiány is van Németországban, a szakmák elnöke ezért bírálta a német kormányt, hogy az egyetemi képzéseket sokkal több pénzzel támogatják a szakképzések rovására.
Kül 2021-05-18 | 12:07
Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

 • A Sea-Eye 4 mentőhajó több mint 400 csónakos migránst vett fel ebben a hónapban a Földközi-tengeren.
 • A mentőhajók működését rengeteg kritika éri, mert az embercsempészek tudják, ha a líbiai partoknál elbocsátják a rozzant fahajókat, akkor a partoktól nem messze a Sea-Eye 4 típusú hajók felveszik az utasokat.
 • Az embercsempészet elképesztően nagy üzlet Észak-Afrikában és a mediterrániumban, egyetlen migránst 3 000 és 10 000 euró közötti összegért visznek fel a líbiai partokhoz, hogy ott rossz minőségű faladikokba zsúfolják őket, nem törődve azzal, ha a nyílt tengeren a csónakok elsüllyednek, és hullámsírba temetnek tucatnyi embert.
 • Az illegális embercsempészek tehát cinkos alkuban dolgoznak a mentőhajókkal, és ez sokakban ellenérzéseket szül.
 • A FRONTEX ezért a mentőhajókat megelőzve sokszor szállítja vissza a csónakos migránsokat a Földközi-tengerről a líbiai menekültközpontokba.
 • Ahogy növekszik újra a földközi-tengeri migrációs nyomás, úgy kerül megint viták középpontjába a mentőhajók kétséges szerepe.
Kül 2021-08-01 | 11:01
Így küldték melegebb éghajlatra Vettelt a németek

Így küldték melegebb éghajlatra Vettelt a németek

 • Lewis Hamilton kiállása után Sebastian Vettel is kritizálta a magyar gyermekvédelmi törvényt.
 • Az autóversenyző először szivárványos cipőjével üzent, majd véleményét is kifejtette a magyar jogrendszerről: "Nyomasztónak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van, ilyen törvényt hoz."
 • A német sportrajongók azonban nem kímélték: Facebook-kommentekben tették helyre az Aston Martin pilótáját.