Szívszorító: félárván maradt gyereket paterolt ki V. Naszály Márta a Várból

Szívszorító: félárván maradt gyereket paterolt ki V. Naszály Márta a Várból
  • Majd a korábbi lakbér harmadáért adta ki a gyermek apja által bérelt lakást.
  • Baloldali szolidaritás a gyakorlatban.

Majd egy évig válaszra sem méltatta, majd megbírságolta a várnegyed baloldali polgármestere azt a fiatalt, aki apja hirtelen halála után kérvényezte, ne rakják ki az általuk felújított bérlakásból - írja a Mandiner.

"Pokolian igazságtalanul bánt el a félig elárvult fiammal a polgármester asszony, aki azt állítja magáról, hogy szociálisan érzékeny. Édesapja hirtelen halála után embertelenül kirúgta az édesapja által bérelt lakásból, amiben éveken keresztül együtt laktak" – mondta a lapnak Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármesteréről Bulyovszky Milán édesanyja.

A fiatal pályakezdő 2014. óta lakott édesapjával az l. kerületi Hunyadi János utcában egy öt plusz öt évre pályázaton megnyert önkormányzati tetőtéri lakásban.

Az édesapa nemcsak a havi 85 000 ezer forintos lakbért fizette becsületesen, de – építész lévén – a bérleményt fel is újította, méghozzá saját pénzből – bontja ki az ügy részleteit az édesanya.

Ám sajnálatos módon sem a fiú, sem az édesapja nem élvezhették ki a 81 négyzetméteres ingatlant, az édesapa ugyanis váratlanul megbetegedett és három hónnappal később, 2019. szeptemberében, csaknem egyidejűleg a bérleti jogviszony ötéves határidejének lejártával elhunyt. A bérleti jogviszony hosszabbításáról szóló kérelmét azonban még hónapokkal a tragédia előtt beküldte az önkormányzathoz.

"Ekkor mindannyiunk életében elindult egy őrületes kálvária" – írja Milán, a Mandinerhez eljuttatott levélben.

Ahogy az édesanya fogalmaz, a tragédia mindent megváltoztatott. Bár Milán 2017. ősze óta édesapja Hunyadi János utcai bérleményében lakott, a száraz, tetőtéri lakásban ugyanis csillapodott az asztmás jellegű allergiája, mégsem ebbe az ingatlanba, hanem az édesanyjához volt hivatalosan bejelentve. Az édesapa haláláig nem is gondoltak arra, hogy ezt a helyzetet jogilag rendezzék, s érthető módon az apa betegsége idején, majd a halálát követően sem ez volt az első gondolatuk.

Mint a fiatal írta: "Semmi nem érdekelt, csak az, hogy az édesapámat megmentsük, ezért csak pár nappal a halála után tudtam ezügyben lépni." Ám ekkor már késő volt.

Még két hónap sem telt el a tragédiát követően, novemberben jöttek is az önkormányzattól bérleményt ellenőrizni. A történethez hozzátartozik, hogy az édesapa 2019. júliusában – bár az eredeti pályázat szerint ez automatikusan járt volna – kérvényt nyújtott be az első ötéves bérleti jogviszony lejártát követően a további öt évre való meghosszabbítására. Az önkormányzati választás utáni, novemberi ellenőrzésen az önkormányzat munkatársai találkoztak Milánnal, akit arra kértek, írjon ő is kérvényt, hogy folytathassa a bérleti jogviszonyt.

Ez meg is történt, az önkormányzat képviselői a helyszínen megnyugtatták a fiatalt, nem lesz probléma, hiszen ez a bevett gyakorlat is.

Csakhogy nem így történt.

Öt hónap várakozást követően V. Naszályi Márta polgármester 2020. márciusában a kérelmet elutasította, vagyis nem ismerte el Milán jogosultságát a bérleti jogviszony folytatására. Továbbá felszólította a fiatalt a lakás kiürítésére és átadására, mégpedig azzal az indokkal, hogy nincs bejelentkezve a lakásba a lakcímnyilvántartás szerint.

"Édesapám betegsége úgy jött és zajlott le, mint a hurrikán, júniusban volt a diagnózis és szeptemberben a haláleset. Ezalatt az idő alatt semmi más nem volt fontos, csak ő. Mindannyian, az egész család, érte küzdöttünk. Vajon kinek jutott volna eszébe egy ilyen pokoli helyzetben azzal foglalkozni, hogy be van-e jelentkezve vagy sem?" – reagált a hivatalos indokra Milán a levélben.

Ezt követően, áprilisban Milán méltányossági kérelmet nyújtott be, és több alkalommal is próbált személyes találkozóra bejutni a polgármesterhez, de sohasem kapott tőle időpontot. Újabb öt hónapnyi várakozást követően a polgármester ismét elutasította a kérelmet, az indoklásban mindössze annyi szerepelt, hogy „nem ismeri el a jogviszony folytatására vonatkozó jogosultságomat” – írja Milán. A baloldali politikus ismét a kiürített állapotú lakás átadására szólította fel a fiatalt, továbbá "jogcím nélküli lakáshasználat" miatt 575 130 forint befizetésére is kötelezte. Milán jóhiszeműen várta a kérelem méltányos elbírálását, ezért a levél megérkezéséig nem hagyta el a lakást.

A lakás átadására végül 2020 októberében került sor. "Az eljárás során a helyszínen aláírattak velünk egy ingatlan átadásáról szóló papírt, de nem hívták fel a figyelmünket arra, hogy szerepel benne egy azóta már 862 570 forintra rúgó bírság, amit valószínűleg a felfokozott érzelmi állapotunkban nem vettünk észre, csak később, amikor otthon átnéztük az iratokat" – írta Milán.

Ezt követően ügyvédi levélben fordultak az önkormányzathoz.

Mint Milán kifejti: "Megírtuk, hogy nem ismerjük el ezt a méltatlan és lehetetlen állapotot, amibe a polgármester asszony taszított engem azzal, hogy egy éven keresztül várakoztatott az elutasító válasszal. Kérvényeztük továbbá, hogy a polgármester asszony engedje el az igazságtalan, majdnem egy millió forintos bírságot, amit rám rótt."

A bírságot V. Naszályi ugyan elengedte, de az édesapa egykori bérleményét fia megtalálta a Budavári Önkormányzat honlapján az áprilisban kiírt legújabb lakáspályázatok között.

Harmadannyiért, mint amennyiért ők bérelték: mindössze 26 ezer forint bérleti díjért meghirdetve.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-02 | 10:20
Útdíj vár az autósokra, Karácsony a hétvégi LMP-s rendezvényen aláírta

Útdíj vár az autósokra, Karácsony a hétvégi LMP-s rendezvényen aláírta

  • Az 1 százalékos Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ellátogatott a 2 százalékos LMP-hez.
  • Ahhoz a párthoz, amelyet 2013-ban ő szakított szét, hogy Bajnaival fogjon később össze. Aztán abból se lett semmi.
  • A másik 2 százalékos pártot, az MSZP-t nem hívták meg a nagy találkozóra.
  • Minek is tették volna: mindhárom párt túlélése Gyurcsány Ferenc jóindulatától függ, ő döntheti el, kit tesz lélegeztető-gépre, azaz kit vesz fel a közös listára.
Bel 2021-09-09 | 11:06
A vírus ellen az oltás a megoldás

A vírus ellen az oltás a megoldás

  • A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed.
  • A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben.
  • Aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.
  • Ugyancsak az oltás felvételére kérjük a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat.
Bel 2021-11-08 | 08:01
A rendőrök az éjszaka két embercsempészt elfogtak és 57 illegális migránst feltartóztattak Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök az éjszaka két embercsempészt elfogtak és 57 illegális migránst feltartóztattak Csongrád-Csanád megyében

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. november 7-én 22 óra 55 perckor Domaszék külterületén, az 55-ös számú főúton ellenőriztek egy bolgár honosságú Volkswagen Transportert, valamint egy mögötte haladó, szintén bolgár honosságú Mercedes Sprintert.
  • A járművekben a 48 és 42 éves bolgár sofőrökön kívül további 26, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Az egyenruhások a gépjárművek vezetőit előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.
  • Aznap este  2 órakor 20 fő, 4 óra 20 perckor 11 fő illegális migránst tartóztattak fel Szeged és Újszeged belterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, szomáliai és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-05-30 | 07:57
Öt migránsbandát fogtak el az éjszaka

Öt migránsbandát fogtak el az éjszaka

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. május 29-én 23 óra 40 perc és május 30-án 3 óra között öt esetben, összesen 68 külföldit tartóztattak fel Hercegszántó, Kisszállás és Kelebia térségében.
  • Magukat török, afgán, pakisztáni és indiai állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-06-25 | 10:26
Meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót

  • Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
  • A szabadtéren dolgozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözékkel és napvédő készítmények alkalmazásával. 
Bel 2022-04-25 | 11:57
Határvédelem: 31 illegális migránst tartóztattak fel

Határvédelem: 31 illegális migránst tartóztattak fel

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. április 24-én 21 óra 55 perckor Kelebiánál 13 fős migránscsoportot, majd ma hajnalban – 4 óra 55 perckor – Bátmonostornál 18 határsértőt tartóztattak fel.
  • Magukat afgán, indiai, szír és pakisztáni állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-11 | 12:02
Bár eddig is csak kampányolt, most egy hét szabadságot vesz ki Karácsony

Bár eddig is csak kampányolt, most egy hét szabadságot vesz ki Karácsony

  • Márki-Zay Pétert segítené így a bukott Főpolgármester.
  • Egyedül megy a csatába, ugyanis az őt korábban jelölő pártok közül senki sem támogatja a hódmezővásárhelyi polgármestert.
  • A Főpolgármester Budapest ügyeinek intézése helyett tehát továbbra is csak kampányol.
  • Miközben a fizetését közpénzből kapja, és a hivatalos feladata az, hogy Budapestet vezesse.