Ezzel a programmal vág neki a CDU/CSU a német szövetségi választásoknak

Ezzel a programmal vág neki a CDU/CSU a német szövetségi választásoknak
  • A Zeit szedte pontokba, mit tervez a CDU/CSU a választások utáni időkre.

Nincsenek új adók, kevesebb bürokrácia, több rendőrség. A CDU/CSU hivatalosan hétfőn mutatja be választási programját, de annak számos tartalma már ismert. A legfontosabb témák röviden, a Zeit alapján.

Az Uniópártok a Bundestag-választásokon a korona-járvány miatt Németország modernizációjának ígéretével akarja meggyőzni a választókat. "Tartjuk magunkat a teher helyett a tehermentesítés elvéhez" - áll az egyik központi mondat a CDU és a CSU közös választási programjának tervezetében. A CDU/CSU többek között azt ígéri, hogy "fokozatosan eltörli a szolidaritási pótlékot mindenki számára", és ezzel egyidejűleg csökkenti a kis- és közepes jövedelműek jövedelemadó-terheit.

A 139 oldalas dokumentum címe: "A stabilitás és megújulás programja - Együtt a modern Németországért" vasárnap késő este elküldték mindkét párt végrehajtó bizottságának. A Zeit összefoglalta a választási programtervezet központi pontjait:

Gazdaság és éghajlat

A tervezet szerint a vállalatokra "nem szabad újabb terheket róni" annak érdekében, hogy a világjárvány után újra beinduljon a gazdaság. Az új vagyonadókat, például a vagyonadót vagy az örökösödési adó emelését elutasítják. A CDU/CSU "hosszú távon 25 százalékban akarja maximálni a vállalatnál maradó nyereség adóterhét". A vállalatokat milliárdos nagyságrendű bürokratikus költségektől kellene megszabadítani. A tervezet szerint a 450 eurós minimálbér-határt 550 euróra emelnék; a CSU állítólag 600 euróra emelést szorgalmazott.

Az éghajlat-politikai passzusban az olvasható, hogy Németországnak 2045-ig kötelező jelleggel meg kell valósítania a semlegességet az üvegházhatású gázok tekintetében. A CDU/CSU "a kibocsátáskereskedelem eszközére" támaszkodik. A többletterheket "a lakhatás és a mobilitás területén nyújtott célzott könnyítésekkel" kell kompenzálni. Egy egységes árral és globális összekapcsolhatósággal rendelkező európai kibocsátáskereskedelmi rendszerre törekszenek. A CO2-árképzés útját ésszerűsíteni kell, és "a lehető leggyorsabban át kell térni egy olyan árra, amelyet az újonnan létrehozott európai mobilitási és hőenergia-kibocsátási kereskedelemben a piacon alakítanak ki". A konkrét CO2-árak nem szerepelnek. A bevételeket teljes mértékben vissza kell juttatni a polgároknak és a vállalkozásoknak a villamosenergia-árakon keresztül, "első lépésként" az EEG-járulék eltörlésével.

Szállítás

"Az elektromobilitás mellett a közúti közlekedésben a szintetikus üzemanyagokra is összpontosítunk, és a jövőben a nehéz tehergépjármű-közlekedésben is használni kívánjuk őket - a hidrogén mellett" - áll a programban. A CDU/CSU a közúti közlekedés klímasemlegességének ütemtervét kívánja kidolgozni, de a korábbi tervezetekkel ellentétben a tervezet már nem említi a 2035-ös évet a fosszilis belső égésű motorok végének elérésére. Elutasítják a dízelüzemű járművek vezetésének betiltását, valamint az autópályák általános sebességkorlátozását. A hangsúly a modern forgalomirányításon van. A CDU/CSU a vasúti infrastruktúra igény szerinti bővítését jelentette be. Az éjszakai vonatok a jövő mobilitási kombinációjának részét képezik. Az autópályák túlterheltségének megelőzése és az éghajlati célok elérése érdekében a teherforgalmat nagyobb mértékben kell átterelni a vasútra és a belvízi utakra.

Mezőgazdaság

A tervezet hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaság nagyobb megbecsülést érdemel és több hozzáadott értéket igényel. "Ki akarjuk szabadítani az állandó hatékonyságnövelés és az ipari körülmények közötti gazdálkodás mókuskerékéből." A tervezet szerint "állatjóléti istállók támogatásáról szóló törvényt" fognak elfogadni, és emisszió-semleges mintaistállókat fognak kidolgozni. A legeltető állattartás védelme érdekében az Unió lobbizik a farkas európai természetvédelmi jogszabályokban biztosított szigorú védelmi státuszának felülvizsgálatáért.

Szociális ügyek

A nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó, szakértők által nemrégiben felvetett követelések nem szerepelnek a tervezetben. Emellett a CSU és a CDU azt ígéri, hogy megakadályozza a nyugdíjak kettős adóztatását. A tervezet szerint a CDU/CSU koncepciót akar kidolgozni a tőkefedezeti nyugdíjbiztosítás új formájának létrehozására is. "Ehhez jó építőelem lehet a születéstől kezdve az időskori ellátást biztosító generációs nyugdíj" - áll a dokumentumban.
Meg akarják vizsgálni, hogyan lehetne egy ilyen generációs nyugdíjat kialakítani egy havi állami hozzájárulással, amelyet egy olyan nyugdíjalapba fektetnének be, amely védelmet nyújt az állami hozzáféréssel szemben. A cél az időskori szegénység hatékony elkerülése az eszközök vonzó kombinációjával. A korábbi, konkrétabb elképzelések, miszerint az államnak havi 100 eurót kellene fizetnie egy generációs nyugdíjalapba minden gyermek után születésétől 18 éves koráig, már nem szerepelnek a legújabb tervezetben. A magán, államilag támogatott időskori ellátás esetében egy új kezdetre volt szükség.

Adósság és költségvetés

Az uniópártok a lehető leghamarabb vissza akarnak térni az új adósságok nélküli, kiegyensúlyozott szövetségi költségvetéshez - áll a tervezetben. Az adósságfék enyhítését célzó alkotmánymódosításokat kategorikusan elutasítják. A tervezet nem jelent be jelentős adókedvezményeket a polgárok számára. A kormány szilárd pénzügyi politikát képvisel: "Semmi olyat nem ígérünk, amit nem tudunk betartani."

Állam és közigazgatás

Az állam és a közigazgatás "már nem korszerű: túl analóg, túl bürokratikus, túl lassú, túl kevéssé hálózatos és túl bizalmatlan" - állítja az Unió. A jövőben a digitális közigazgatási eljárásoknak kell általánossá válniuk, és fel kell gyorsítani a tervezési és jóváhagyási eljárásokat. A CDU/CSU a föderalizmus reformjában a szövetségi, a tartományi és a helyi önkormányzatok feladatait akarja próbára tenni. Az állami feladatok elemzését is bejelentették. Az államok közötti együttműködés új formáira van szükség az oktatás digitalizálásának javítása érdekében. A CDU és a CSU a kornak megfelelően át akarja szervezni a pénzek elosztását a szövetségi, a tartományi és a helyi szintek között; a pénzek elosztását feladatorientálttá tennék.

Belső biztonság

A CDU/CSU "erős államot" ígér, amely megvédi polgárait. Ehhez az összes biztonsági ügynökség "korszerűsítésére" lenne szükség, több személyzettel, jobb felszereléssel, valamint korszerű hatáskörökkel és jogkörökkel. Ahol a szövetségi és a tartományi kormányok szövetségi biztonsági ügyekben együttműködnek, például az alkotmány ellenségei, a terroristák, a kibertámadások vagy a nemzeti katasztrófák elleni küzdelemben, ott szorosabb koordinációra van szükség.

A CDU/CSU több rendőri jelenlétet és a rendőrök bürokratikus feladatoktól való mentesítését követeli. Ki kell terjeszteni a videómegfigyelést, és javítani kell a katasztrófavédelmi erők védelmét. A bűnözői klánoknak "egy perc nyugta sem lehet" - áll a tervezetben.

A jobboldali szélsőségesség továbbra is a legnagyobb veszélyt jelenti a nyitott társadalomra, és aggasztó, hogy a jobboldali szélsőséges, idegengyűlölő és antiszemita bűncselekmények száma nőtt. Ezzel összefüggésben az uniós pártok különleges rendőri egységeket kívánnak létrehozni a megoldatlan ügyek kezelésére. Az erőszakra kész baloldali szélsőségesek ellen is következetesen fel kell lépni. "Az országunkban egyre erősödő antiszemitizmus szégyent hoz ránk" - áll a prgramban. Az antiszemitizmust meg kell nevezni és küzdeni kell ellene, függetlenül attól, hogy a szélsőjobboldalról, a szélsőbaloldalról vagy a bevándorlói miliőből származik. A jövőben a Bundestagnak rendszeresen jelentést kellene kapnia a szövetségi kormánytól a szélsőségességről.

Lakhatás

Az uniós pártok azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2025-ig több mint 1,5 millió új lakást építenek. Beruházásösztönzésként meghosszabbítják a bérlakásépítésre vonatkozó ideiglenes értékcsökkenési lehetőségeket. Ezen túlmenően szövetségi építési programot kell indítani a dolgozói lakások építésére, és ösztönzőket kell biztosítani a vállalati lakások építésére. A bérlőket meg kellene védeni a meglévő épületek energiahatékony felújítása során a pénzügyi túlterheléstől. Tovább kell javítani az adókedvezményeket, különösen a vállalati épületek és a bérelt lakások energiahatékony felújítására. A szövetségi államoknak lehetővé kell tenni, hogy a saját tulajdonú lakás első alkalommal történő megvásárlása esetén felnőttenként 250 000 euró, valamint gyermekenként 100 000 euró mentességet biztosítsanak az átruházási adó alól.

Nemzetközi politika

A CDU/CSU azt szeretné, ha Németország "aktívan hozzájárulna a nemzetközi válságkezeléshez és a világrend alakításához" az EU, a NATO, az ENSZ és más szervezetek keretében. A tervezet szerint: "A modernizációs évtized, amellyel Németországot alkalmassá tesszük a világpolitikára, csak új külpolitikával sikerülhet".

Kínát egyenrangú félként kell kezelni, és hatalmi akaratával szemben erőteljesen és egységesen kell fellépni, többek között a transzatlanti partnerekkel szoros együttműködésben. Ahol azonban lehetséges, szoros együttműködésre kell törekedni Kínával - a tisztességes verseny keretein belül. Az Unió európai stratégiát kíván támogatni Kínával kapcsolatban.

Oroszországról azt mondja a tervezet, hogy az ország "kihívást jelent értékeinkre. Nem akarjuk, hogy ismét komoly katonai fenyegetést jelentsen számunkra Európában". Az Unió továbbra is azon fog dolgozni, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus véget érjen, és hogy a Krím visszatérjen a nemzetközi jog szerinti legitim státuszához.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-23 | 14:00

Az osztrák katonai parancsnokság figyelmeztetése: jelentősen nő az osztrák határon feltartóztatott illegális migránsok száma

  • Az osztrák szövetségi hadsereg a migráció erősödését jelzi előre.
  • "Felső-Ausztria már így is túl sok migránst fogadott be, ami nap mint nap megmutatkozik a tömeges integrációs konfliktusokból" - figyelmeztet Felső-Ausztria kormányzóhelyettese.
  • Jelenleg is 500 felső-ausztriai katona szolgál a határaikon.
Kül 2021-06-17 | 14:21
WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

  • Egy egyetemi tanulmányra hivatkoznak, mely szerint nagyon megosztottá vált a német közvélemény.
  • Ezt fokozta a korona-válság is.
  • Az egyik tábor az éghajlat-változás, a másik a migráció miatt aggódik.
  • A két blokkban a nemzeti hovatartozáshoz, a demokráciához és a politikába vetett bizalomhoz való viszony teljesen ellentétes.
Kül 2022-10-06 | 17:39
Szlovén baloldal: gyorsan lebontották a kerítést, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

Szlovén baloldal: gyorsan lebontották a kerítést, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

  • A szlovén baloldal azt követően, hogy hatalomra jutott, azonnal elbontotta a határkerítést, amit még az előző, jobboldali kormány emelt a Horvátországgal közös határszakaszon.
  • Most pedig engedélyezik a melegházasságot és az azonos neműek örökbefogadását is.
Kül 2021-05-17 | 21:00
FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

  • Az illegális határátlépések száma Európa külső határain 2021 első négy hónapjában elérte a 36 100-at.
  • Ez mintegy harmadával több, mint egy évvel ezelőtt, amikor a COVID járvány kitörésével összefüggő utazási korlátozások miatt csökkent az illegális migráció.
  • Áprilisban az illegális határátlépések száma meghaladta a 7 800-at, ami négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában mért rekordalacsony értéknek.
Kül 2021-05-10 | 17:05
„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

  • A felhívás ismételten Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz, a miniszterekhez, a  képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levél formájában jelent meg.
  • A levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon nem „a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét”.
  • A szerzők jelezték, hogy "nemrégiben léptek a pályára", ezért a szabályzatnak megfelelően nyilvánosan nem nyilváníthatnak véleményt.
  • A francia közéletben hónapok óta nagy viták vannak arról, a francia köztársaság keretei megfelelő védelmet biztosítanak-e a radikális iszlamizmssal szemben.
  • Az utóbbi időkben Macron elnök is arról beszél, megálljt kell parancsolni a baloldali iszlamizmusnak, mert az nem fér össze a köztársasági hagyománnyal.
Kül 2022-10-18 | 14:59
3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

  • A National Grid arra figyelmeztetett, hogy a brit háztartások idén télen áramkimaradásokkal szembesülhetnek.
  • Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.
  • Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be.
  • Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor.