Ezzel a programmal vág neki a CDU/CSU a német szövetségi választásoknak

Ezzel a programmal vág neki a CDU/CSU a német szövetségi választásoknak
 • A Zeit szedte pontokba, mit tervez a CDU/CSU a választások utáni időkre.

Nincsenek új adók, kevesebb bürokrácia, több rendőrség. A CDU/CSU hivatalosan hétfőn mutatja be választási programját, de annak számos tartalma már ismert. A legfontosabb témák röviden, a Zeit alapján.

Az Uniópártok a Bundestag-választásokon a korona-járvány miatt Németország modernizációjának ígéretével akarja meggyőzni a választókat. "Tartjuk magunkat a teher helyett a tehermentesítés elvéhez" - áll az egyik központi mondat a CDU és a CSU közös választási programjának tervezetében. A CDU/CSU többek között azt ígéri, hogy "fokozatosan eltörli a szolidaritási pótlékot mindenki számára", és ezzel egyidejűleg csökkenti a kis- és közepes jövedelműek jövedelemadó-terheit.

A 139 oldalas dokumentum címe: "A stabilitás és megújulás programja - Együtt a modern Németországért" vasárnap késő este elküldték mindkét párt végrehajtó bizottságának. A Zeit összefoglalta a választási programtervezet központi pontjait:

Gazdaság és éghajlat

A tervezet szerint a vállalatokra "nem szabad újabb terheket róni" annak érdekében, hogy a világjárvány után újra beinduljon a gazdaság. Az új vagyonadókat, például a vagyonadót vagy az örökösödési adó emelését elutasítják. A CDU/CSU "hosszú távon 25 százalékban akarja maximálni a vállalatnál maradó nyereség adóterhét". A vállalatokat milliárdos nagyságrendű bürokratikus költségektől kellene megszabadítani. A tervezet szerint a 450 eurós minimálbér-határt 550 euróra emelnék; a CSU állítólag 600 euróra emelést szorgalmazott.

Az éghajlat-politikai passzusban az olvasható, hogy Németországnak 2045-ig kötelező jelleggel meg kell valósítania a semlegességet az üvegházhatású gázok tekintetében. A CDU/CSU "a kibocsátáskereskedelem eszközére" támaszkodik. A többletterheket "a lakhatás és a mobilitás területén nyújtott célzott könnyítésekkel" kell kompenzálni. Egy egységes árral és globális összekapcsolhatósággal rendelkező európai kibocsátáskereskedelmi rendszerre törekszenek. A CO2-árképzés útját ésszerűsíteni kell, és "a lehető leggyorsabban át kell térni egy olyan árra, amelyet az újonnan létrehozott európai mobilitási és hőenergia-kibocsátási kereskedelemben a piacon alakítanak ki". A konkrét CO2-árak nem szerepelnek. A bevételeket teljes mértékben vissza kell juttatni a polgároknak és a vállalkozásoknak a villamosenergia-árakon keresztül, "első lépésként" az EEG-járulék eltörlésével.

Szállítás

"Az elektromobilitás mellett a közúti közlekedésben a szintetikus üzemanyagokra is összpontosítunk, és a jövőben a nehéz tehergépjármű-közlekedésben is használni kívánjuk őket - a hidrogén mellett" - áll a programban. A CDU/CSU a közúti közlekedés klímasemlegességének ütemtervét kívánja kidolgozni, de a korábbi tervezetekkel ellentétben a tervezet már nem említi a 2035-ös évet a fosszilis belső égésű motorok végének elérésére. Elutasítják a dízelüzemű járművek vezetésének betiltását, valamint az autópályák általános sebességkorlátozását. A hangsúly a modern forgalomirányításon van. A CDU/CSU a vasúti infrastruktúra igény szerinti bővítését jelentette be. Az éjszakai vonatok a jövő mobilitási kombinációjának részét képezik. Az autópályák túlterheltségének megelőzése és az éghajlati célok elérése érdekében a teherforgalmat nagyobb mértékben kell átterelni a vasútra és a belvízi utakra.

Mezőgazdaság

A tervezet hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaság nagyobb megbecsülést érdemel és több hozzáadott értéket igényel. "Ki akarjuk szabadítani az állandó hatékonyságnövelés és az ipari körülmények közötti gazdálkodás mókuskerékéből." A tervezet szerint "állatjóléti istállók támogatásáról szóló törvényt" fognak elfogadni, és emisszió-semleges mintaistállókat fognak kidolgozni. A legeltető állattartás védelme érdekében az Unió lobbizik a farkas európai természetvédelmi jogszabályokban biztosított szigorú védelmi státuszának felülvizsgálatáért.

Szociális ügyek

A nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó, szakértők által nemrégiben felvetett követelések nem szerepelnek a tervezetben. Emellett a CSU és a CDU azt ígéri, hogy megakadályozza a nyugdíjak kettős adóztatását. A tervezet szerint a CDU/CSU koncepciót akar kidolgozni a tőkefedezeti nyugdíjbiztosítás új formájának létrehozására is. "Ehhez jó építőelem lehet a születéstől kezdve az időskori ellátást biztosító generációs nyugdíj" - áll a dokumentumban.
Meg akarják vizsgálni, hogyan lehetne egy ilyen generációs nyugdíjat kialakítani egy havi állami hozzájárulással, amelyet egy olyan nyugdíjalapba fektetnének be, amely védelmet nyújt az állami hozzáféréssel szemben. A cél az időskori szegénység hatékony elkerülése az eszközök vonzó kombinációjával. A korábbi, konkrétabb elképzelések, miszerint az államnak havi 100 eurót kellene fizetnie egy generációs nyugdíjalapba minden gyermek után születésétől 18 éves koráig, már nem szerepelnek a legújabb tervezetben. A magán, államilag támogatott időskori ellátás esetében egy új kezdetre volt szükség.

Adósság és költségvetés

Az uniópártok a lehető leghamarabb vissza akarnak térni az új adósságok nélküli, kiegyensúlyozott szövetségi költségvetéshez - áll a tervezetben. Az adósságfék enyhítését célzó alkotmánymódosításokat kategorikusan elutasítják. A tervezet nem jelent be jelentős adókedvezményeket a polgárok számára. A kormány szilárd pénzügyi politikát képvisel: "Semmi olyat nem ígérünk, amit nem tudunk betartani."

Állam és közigazgatás

Az állam és a közigazgatás "már nem korszerű: túl analóg, túl bürokratikus, túl lassú, túl kevéssé hálózatos és túl bizalmatlan" - állítja az Unió. A jövőben a digitális közigazgatási eljárásoknak kell általánossá válniuk, és fel kell gyorsítani a tervezési és jóváhagyási eljárásokat. A CDU/CSU a föderalizmus reformjában a szövetségi, a tartományi és a helyi önkormányzatok feladatait akarja próbára tenni. Az állami feladatok elemzését is bejelentették. Az államok közötti együttműködés új formáira van szükség az oktatás digitalizálásának javítása érdekében. A CDU és a CSU a kornak megfelelően át akarja szervezni a pénzek elosztását a szövetségi, a tartományi és a helyi szintek között; a pénzek elosztását feladatorientálttá tennék.

Belső biztonság

A CDU/CSU "erős államot" ígér, amely megvédi polgárait. Ehhez az összes biztonsági ügynökség "korszerűsítésére" lenne szükség, több személyzettel, jobb felszereléssel, valamint korszerű hatáskörökkel és jogkörökkel. Ahol a szövetségi és a tartományi kormányok szövetségi biztonsági ügyekben együttműködnek, például az alkotmány ellenségei, a terroristák, a kibertámadások vagy a nemzeti katasztrófák elleni küzdelemben, ott szorosabb koordinációra van szükség.

A CDU/CSU több rendőri jelenlétet és a rendőrök bürokratikus feladatoktól való mentesítését követeli. Ki kell terjeszteni a videómegfigyelést, és javítani kell a katasztrófavédelmi erők védelmét. A bűnözői klánoknak "egy perc nyugta sem lehet" - áll a tervezetben.

A jobboldali szélsőségesség továbbra is a legnagyobb veszélyt jelenti a nyitott társadalomra, és aggasztó, hogy a jobboldali szélsőséges, idegengyűlölő és antiszemita bűncselekmények száma nőtt. Ezzel összefüggésben az uniós pártok különleges rendőri egységeket kívánnak létrehozni a megoldatlan ügyek kezelésére. Az erőszakra kész baloldali szélsőségesek ellen is következetesen fel kell lépni. "Az országunkban egyre erősödő antiszemitizmus szégyent hoz ránk" - áll a prgramban. Az antiszemitizmust meg kell nevezni és küzdeni kell ellene, függetlenül attól, hogy a szélsőjobboldalról, a szélsőbaloldalról vagy a bevándorlói miliőből származik. A jövőben a Bundestagnak rendszeresen jelentést kellene kapnia a szövetségi kormánytól a szélsőségességről.

Lakhatás

Az uniós pártok azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2025-ig több mint 1,5 millió új lakást építenek. Beruházásösztönzésként meghosszabbítják a bérlakásépítésre vonatkozó ideiglenes értékcsökkenési lehetőségeket. Ezen túlmenően szövetségi építési programot kell indítani a dolgozói lakások építésére, és ösztönzőket kell biztosítani a vállalati lakások építésére. A bérlőket meg kellene védeni a meglévő épületek energiahatékony felújítása során a pénzügyi túlterheléstől. Tovább kell javítani az adókedvezményeket, különösen a vállalati épületek és a bérelt lakások energiahatékony felújítására. A szövetségi államoknak lehetővé kell tenni, hogy a saját tulajdonú lakás első alkalommal történő megvásárlása esetén felnőttenként 250 000 euró, valamint gyermekenként 100 000 euró mentességet biztosítsanak az átruházási adó alól.

Nemzetközi politika

A CDU/CSU azt szeretné, ha Németország "aktívan hozzájárulna a nemzetközi válságkezeléshez és a világrend alakításához" az EU, a NATO, az ENSZ és más szervezetek keretében. A tervezet szerint: "A modernizációs évtized, amellyel Németországot alkalmassá tesszük a világpolitikára, csak új külpolitikával sikerülhet".

Kínát egyenrangú félként kell kezelni, és hatalmi akaratával szemben erőteljesen és egységesen kell fellépni, többek között a transzatlanti partnerekkel szoros együttműködésben. Ahol azonban lehetséges, szoros együttműködésre kell törekedni Kínával - a tisztességes verseny keretein belül. Az Unió európai stratégiát kíván támogatni Kínával kapcsolatban.

Oroszországról azt mondja a tervezet, hogy az ország "kihívást jelent értékeinkre. Nem akarjuk, hogy ismét komoly katonai fenyegetést jelentsen számunkra Európában". Az Unió továbbra is azon fog dolgozni, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus véget érjen, és hogy a Krím visszatérjen a nemzetközi jog szerinti legitim státuszához.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 12:37
Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

 • Kampánya során Joe Biden amerikai elnök azt ígérta, nem fogad el pénzt a fosszilis energiával foglalkozó iparágaktól.
 • Úgy tűnik a kabinetjének tagjai kevésbé válogatósak.
 • Az elnök klímaügyi különleges elnöki megbízottjának, John Kerry feleségének az apja 115 ezer dollárnyi olaj és gázipari befektetéssel rendelkezik.
Kül 2021-07-15 | 15:12
Brüsszel legfontosabb dolga: kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

Brüsszel legfontosabb dolga: kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

 • Lehet itt koronavírus-járvány, elbaltázott vakcinabeszerzés, meredeken emelkedő migrációs számok, súlyos gazdasági visszaesés és brutális eladósodás.
 • Mindez nem számít Brüsszelnek.
 • Hogy Magyarországgal packázzanak a pedofilellenes gyermekvédelmi törvény miatt, az nagyon is számít.
Kül 2021-05-15 | 12:00
Az ír egészségügyi szolgálat informatikai rendszerei leálltak egy zsarolóvírus-támadást követően

Az ír egészségügyi szolgálat informatikai rendszerei leálltak egy zsarolóvírus-támadást követően

 • A támadás miatt az orvosi rendelések megszakadtak, de a vakcinációt a támadás nem érintette.

 

Kül 2021-07-05 | 12:59
Úgy tűnik, elkerülhetővé válik a Zöld őrület Németországban

Úgy tűnik, elkerülhetővé válik a Zöld őrület Németországban

 • Egyre lejjebb csúszik a közvélemény-kutatásokban a német Grüne.
 • Ezt Baerbock kancellárjelöltjük önéletrajz-, és diploma-botrányai, valamint a zöldek radikális klímaadó-emelési tervei is okozhatják.
 • Így egyre messzebb kerül Karácsony Gergely attól, hogy Németországban politikia fordulat álljon be.
 • Pedig nagy reményeket fűzött a Főpolgármester ahhoz, hogy német politikai hátszél erősítse meg elgyengülőben lévő miniszterelnök-jelölti kampányát.
 • Ennek érdekében nemrégiben tett egy haknikörutat Berlinben, Szabó Tímea pedig a Facebookján harsogta, hogy a német politika Orbán leváltására, Karácsonyra vár.
 • Hát, majd legközelebb.
Kül 2021-07-24 | 13:14
Közelgő migránshullám: újabb 400 katonával erősítik meg a határvédelmet Ausztriában

Közelgő migránshullám: újabb 400 katonával erősítik meg a határvédelmet Ausztriában

 • Afganisztán felől erősödő migrációt prognosztizál Ausztria.
 • Burgenlandban ebben az évben eddig 200 embercsempészt fogtak el.
 • A belügyminiszter különösen a magyar határra hivatkozik az erősítés indokaként.
 • Ennek különlegessége az, hogy a magyar rendőrség és határvédelem is dolgozik: idehaza is több száz embercsempészt kapcsoltak le a hatóságok ebben az évben.
 • Mindez azt erősíti meg, hogy jelentősen növekszik a migrációs nyomás a térségünkben.
 • Szombaton Karl Nehammer belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter jelentették be az újabb lépéseket.
 • "Egy dolog világos, az európai menekültügyi rendszer megbukott" - mondta Nehammer. Az uniós követelmények megakadályoznák Ausztriát abban, hogy "egyértelmű feltételeket biztosítson".
Kül 2021-08-03 | 19:49
A Litván határon elfogott bevándorlók legújabb iPhone modellekkel rendelkeznek és 1500 dollár készpénzzel, de egyéb követeléseket is megfogalmaznak

A Litván határon elfogott bevándorlók legújabb iPhone modellekkel rendelkeznek és 1500 dollár készpénzzel, de egyéb követeléseket is megfogalmaznak

 • A fogvatartottak arra panaszkodnak, hogy Litvániában rosszul főznek, és nem örülnek annak, hogy elvették tőlük a telefonjaikat.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

 • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
 • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
 • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".