A 'médiadzsihadista' lefejezős videókat terjesztett az interneten - nemrég a bíróság fölmentette, a kitoloncolása pedig nem lehetséges

A 'médiadzsihadista' lefejezős videókat terjesztett az interneten - nemrég a bíróság fölmentette, a kitoloncolása pedig nem lehetséges
 • A szíriai 2015-ben menedékkérőként érkezett Németországba, és állítólag gyorsan radikalizálódott.
 • 2017-ben már az Iszlám Állam propagandavideóit terjesztette. Azt hirdette, hogy támogatja a terrorszervezetet.
 • Három év börtön után a médiajelentések szerint ismét szabadon mozoghat Németországban.

Az igazságszolgáltatás szabadon engedte az "IS-veszélyes" Esmail Al A.-t - ezért nem toloncolják ki. Éjjel-nappal őrizni kell - de bokaperec nélkül - tudósít a német RTL.

Az önjelölt "médiadzsihadista" Esmail Al A. három évet ült börtönben - most az igazságszolgáltatás szabadon engedte. Szerda reggel Szászországban szabadon engedték az "ISIS-veszélyes" férfit, a Leipziger Volkszeitung (LVZ) szerint a 25 éves férfit Chemnitzbe vitték egy közös szállásra. A biztonsági hatóságoknak most éjjel-nappal őrizniük kell a továbbra is veszélyesnek tartott dzsihadistát. A drezdai felsőbb tartományi bíróság elutasította az elektronikus bokaperec felszerelését, mivel az iszlamistát csak propaganda-bűncselekmények miatt ítélték el - Esmail Al A. kivégzési videókat terjesztett az interneten.

A kitoloncolása nem lehetséges

A szíriai 2015-ben menedékkérőként érkezett Németországba, és állítólag gyorsan radikalizálódott. 2017-ben már az Iszlám Állam propagandavideóit terjesztette. Azt hirdette, hogy támogatja a terrorszervezetet. Három év börtön után a médiajelentések szerint ismét szabadon mozoghat Németországban.

Az ISIS-gyanús személy nem akart Szíriába menni. Az LVZ szerint nem volt hajlandó önként távozni, pedig a szíriai menekültek kitoloncolási tilalma 2020 végén lejárt.

Az RTL megkérdezte Prof. Dr. Roland Wöller szászországi belügyminisztert, hogy miért nem toloncolták ki a veszélyes személyt: "Most fontos, hogy a szövetségi kormány mindent megtegyen és egyedi esetekben ellenőrizze, hogy különösen a veszélyes személyeket és a súlyos bűnözőket harmadik országokba, például Libanonba vagy Jordániába lehessen toloncolni, annak ellenére, hogy Szíriával nincsenek diplomáciai kapcsolatok. A németországi emberek biztonsága magasabbra értékelendő, mint a veszélyeztetett személyek és a súlyos bűnözők egyéni jogai" - mondta - a kitoloncolás tehát a szíriai állammal való kapcsolat hiánya miatt nem sikerül.

A legfontosabb dolog a lakosság védelme

A biztonsági hatóságok most meg akarják akadályozni, hogy a 2020 októberéhez hasonló eset megismétlődjön.

Akkor egy szíriai iszlamista, akit éppen akkor ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre, halálra késelt egy homoszexuális párt Drezda belvárosának közepén. A szászországi belügyminisztérium szerint "az iszlamista fenyegetések kezelése - különösen a börtönből való szabaduláskor - szoros együttműködést igényel a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az igazságszolgáltatás, a bevándorlási hatóságok és minden más érintett szerv között, beleértve a szövetségi szintű szerveket is".

A döntő tényező az adott egyedi esethez igazodó megoldás, amely magában foglalja a represszív, valamint a megelőző és a deradikalizációs intézkedéseket, a legfontosabb a lakosság veszélyeztetettségének elhárítása. "Az Esmail A. megjelenését már egy ideje előkészítette az összes érintett szereplő. Az iszlamista veszélyeztetők feldolgozásával kapcsolatban az elmúlt években felhalmozott tapasztalatokat ennek megfelelően beépítjük az értékelésbe."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

 • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
 • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
 • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
 • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
 • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.
Kül 2021-06-21 | 14:56
Már a németeknél is többségben vannak azok, akik nem akarnak további menekülteket befogadni

Már a németeknél is többségben vannak azok, akik nem akarnak további menekülteket befogadni

 • Az 5000 megkérdezett 47,3 százaléka válaszolta azt, hogy "egyáltalán nem", míg 15,2 százaléka azt, hogy "inkább nem".
 • 14,4 százalék mondta azt, hogy "igen, határozottan", 13,2 százalék pedig azt, hogy "inkább igen".
 • 57,8 százalék válaszolta azt, hogy "nem, biztosan nem" vagy "inkább nem" integrálódtak a német társadalomba azok, akik az utóbbi 10 évben érkeztek.
Kül 2021-05-12 | 16:44
Antiszemita incidenseket vizsgál a német állambiztonság Bonnban és Münsterben

Antiszemita incidenseket vizsgál a német állambiztonság Bonnban és Münsterben

 • A Hamász izraeli támadásai után antiszemita incidensek történtek két német nagyvárosban is.
 • Bevándorló muszlimok zsinagógákat dobáltak kövekkel és Izrael zászlaját égették.
Kül 2021-05-18 | 13:01
Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

 • Szivárványszínűbe burkolózott hétfőn az összes Európai Uniós intézmény, hogy így harcoljanak a homofóbia ellen.
 • A balliberális többségű Európai Parlament (EP) képviselői pedig ezúttal annak érdekében szólaltak fel, hogy az unió jogállamisági eszközeit az LMBTQI-közösség érdekében élesítsék.
 • Az EP rendezvényére Magyarországról és Lengyelországról kizárólag kormánykritikus szakértőket hívtak meg.
Kül 2021-06-06 | 13:27
Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

 • Folytonos vesszőfutás Annalena Baerbock, a német zöldek kancellár-jelöltjének élete is.
 • Ő is PhD-t hazudott magának az önéletrajzában, de kiderült, hogy az alapszakot sem végezte el Németországban.
 • Most kiderült, hogy bár villogott vele, de nem tagja a German Marshall Fundnak, nem tagja az UNHCR-nek, és nem szerepel a Heinrich Böll Alapítvány transzatlanti tanácsadó testületében sem.
 • Ezeket mind szerepeltette az önéletrajzában, de a német média kiderítette, hogy hazudott.
 • Pár hete a Bundestagnak adott jövedelem-bevallásából felejtett ki egy 20 000 eurós tételt a különjövedelmére vonatkozóan.