POLITICO: mély sz*rban a német Zöldek Baerbock botladozásait követően

POLITICO: mély sz*rban a német Zöldek Baerbock botladozásait követően
 • Kétségek merülnek fel Baerbock kormányzóképességével kapcsolatban - írja a brüsszeli elit lapja, a POLITICO.

Csak annyit kellett [volna] tennie, hogy belenézett a kamerába, integetett a kis közönségnek, és egy széles mosollyal sétált le a színpadról, amely azt mondta: "küldetés teljesítve". Ehelyett Annalena Baerbock, a német zöldek kancellárjelöltje ledobott egy sz-bombát - írja a POLITICO. 

"Scheisse!" - jelentette ki a még mindig működő mikrofonba, miután szombaton 45 perces kongresszusi beszédet mondott a párt híveinek. Baerbockot láthatóan bosszantotta, hogy elrontott egy sort a beszédében, amit gyorsan elfelejtettek volna, ha nem teszi hozzá a dacos "Scheisse"-t. Ez a kezdeti hiba egyike volt a 40 éves jelöltet az elmúlt hetekben utolért több hibának, amelyek kétségeket ébresztettek afelől, hogy valóban készen áll-e a főműsoridőre. 

Néhány hete még Baerbock vezette a kancellárjelöltségért induló három vezető jelölt mezőnyét. Egy múlt heti felmérés szerint azonban már csak 20 százalékpontja van az első helyen álló szociáldemokrata Olaf Scholz mögött. 

Mi romlott el? Nagyjából minden, ami csak lehetett. 

Baerbock, akit áprilisban indítottak a zöldek jelöltjeként, nem is remélhette volna, hogy jobban indul a kampánya. Az arca a legnagyobb német magazinok címlapján szerepelt. Ő volt a főműsoridős talkshow-k főszereplője, amelyeket a németek megszállottan néznek. Miközben a kormányzó kereszténydemokraták botrányból botrányba botlottak, majd megint botrányba keveredtek, a Zöldek felnőttnek tűntek a teremben. 

Egyes felmérések szerint a Zöldek még a sokáig domináns kereszténydemokratákat is megelőzték, ami olyan spekulációkat váltott ki, hogy Baerbock akár Angela Merkel kancellár utódja is lehet. A német média nagy része eufórikusan nyilatkozott Baerbock jelöltségéről. A fiatal, kétgyermekes anyuka megtestesítette azt a vágyat, hogy a németek valami újdonságra vágynak a 16 évnyi Merkeli uralom által gyakorlatilag elaltatott politikai rendszerben.

Az indulását előkészítő felkérése után adott első nagy tévéinterjúja végén Baerbockot még az őt kérdező két újságíró is megtapsolta. 

Nem titok, hogy a német újságírók (néhány prominens kivételtől eltekintve) balra tolódtak a politikában. Sok német riporter Baerbock iránti preferenciája azonban olyan nyilvánvaló volt, hogy ez a közösségi médiában ellenérzést váltott ki. A német mainstream média nagy része úgy reagált az elfogultsággal kapcsolatos kritikákra, hogy sokkal szkeptikusabb szemmel nézett a Zöldekre és jelöltjükre. 

A legjobb példa erre a jelenségre talán a Der Spiegel. Miután áprilisban a címlapon Baerbockot "Egy nő minden évszakra" címmel szerepeltette, a hetilap néhány héttel később egy szélfútta napraforgót tartva mutatta be őt a címlapon: "Üdvözöljük a valóságban". 

Baerbock számára ez a valóság magában foglalta az indulásának kellemetlen felülvizsgálatát. 

Ahelyett, hogy arra összpontosított volna, hogyan és miért akarja Németországot vezetni, Baerbock az elmúlt hetekben nehéz kérdésekkel szembesült azzal kapcsolatban, hogy nem jelentette be a pártjától kapott mellékjövedelmeit.

Ami még ennél is károsabb volt, az az, hogy nehezen tudott magyarázatot adni a hivatalos önéletrajzában szereplő "hibák" sorozatára, amelyet a párt az elmúlt hetekben többször is kénytelen volt felülvizsgálni. Bár egyik következetlenség sem érte el a nyílt koholmány szintjét, egy olyan párt vezetője számára, amely az átláthatóság és feddhetetlenség mintaképeként hirdeti magát, ez nem túl jó hír.

Ráadásul a Baerbockot ért fő kritika az, hogy kormányzati tapasztalatának hiánya miatt túl zöldfülű ahhoz, hogy Európa legnagyobb országát vezesse. Az a hír, hogy a kevés tapasztalata talán nem egészen olyan, mint amilyennek állította, nem sokat segített a kételyek eloszlatásában.

Támadás alatt áll a politikája is

Baerbock személyes megpróbáltatásain túl a Zöldek a párt programjának védelmében is igyekeznek helytállni. Bár a németek többsége elvontan támogatja az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó intézkedéseket, amikor a tényleges politika végrehajtására kerül sor, ez a támogatás megtorppan.

A Zöldek kitartanak amellett, hogy terveik tele vannak árnyalatokkal és kivételekkel, amelyek segítenek abban, hogy a fenntartható jövő minden német számára megfizethető legyen, de programjuk alkalmas a populista politikai ellentámadásra.

Vegyük például a párt tervét, miszerint "2030-ra a vasúti szolgáltatások bővítésével feleslegessé tennék a rövid repülőutakat". Miután Baerbock egy újságinterjúban megemlítette az ötletet, az a tudósításokban átalakult: "Baerbock meg akarja szüntetni a rövid járatokat, és nem akar többé 29 eurós jegyet Mallorcára". 

Mivel a német léleknek kevés dolog kedvesebb, mint a spanyol mediterrán szigeten való nyaralás (és az oda való olcsó eljutás), csak idő kérdése volt, hogy a párt támogatottsága csökkenni kezdjen. Ez a minta számos témában megismétlődött, az egylakásos házaktól kezdve (a pártot tévesen azzal vádolták, hogy a rossz energiahatékonyság miatt be akarja tiltani őket) a benzin árának emelésére vonatkozó tervekig. 

A probléma nem új. A Zöldek évek óta próbálják lerázni magukról a Verbotspartei, azaz a tiltás pártjának hírnevét. Ez lehet, hogy egy karikatúra, de a választók szerint van benne igazságmag. 2017-ben például a párt elvesztette a választások előtti támogatottságának nagy részét, mivel a párt a dízelüzemű járművek betiltását szorgalmazta. A Zöldek kitartottak amellett, hogy ez nem állt szándékukban, legalábbis a közeljövőben, de a választók gyanakvása megmaradt. 

Lehet, hogy tavasszal úgy tűnt, Németország a Zöldek hatalomra kerülésével a progresszív korszellemnek akar megfelelni, minél közelebb kerül a szeptember 26-i választások napjához az ország, annál inkább úgy tűnik, hogy a status quo mellett akar kitartani. 

Így Armin Laschet, a kereszténydemokraták új vezetője és kancellárjelöltje talán nincs is olyan messze a győzelemtől. Laschet jelenleg Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, és nem nyeri el a karizma díját, de Merkel sem nyerné el. 

Ha a németek valóban egy biztos kezű kormányfőt és "kísérletezés-mentességet" szeretnének, akkor Laschet valószínűleg megkapja a munkát. És ha a választók hagyják, akkor a Zöldek nélkül fog kormányozni. Laschet egy hétvégi interjúban világossá tette, hogy koalíciós partnerként a liberális, vállalkozáspárti Szabad Demokraták (FDP) lenne az első számú választása. 

"Tartalmi szempontból az FDP sokkal közelebb áll hozzánk" - mondta Laschet, aki Észak-Rajna-Vesztfáliában az FDP-vel kormányoz.

A felmérések szerint Laschet egyelőre nem nyeri el a kívánságát. Az FDP azonban az elmúlt hetekben erősödött. Ha meg tudja tartani ezt a lendületet, és a CDU folytatja a közelmúltbeli fellendülését, akkor jó esély van arra, hogy elegendő szavazatot szereznek a közös kormányzáshoz. Más szóval, a hagyományos bölcsesség, amely szerint a Zöldek bekerülése Németország következő koalíciójába szinte elkerülhetetlen, tévesnek bizonyulhat.

A Zöldek azonnali problémája az, hogy megállítsák lecsúszásukat. A párt az elmúlt napokban két felmérésben is mindössze 20 százalékra esett vissza, ami azt jelzi, hogy a tavasszal megszerzett pozíciójukat teljesen elveszítették. A múlt hétvégi kelet-németországi tartományi választásokon is elmaradtak a várakozásoktól, és csak minimális nyereséget értek el.

A hétvégi pártkongresszus lendületet adhatott volna a lejtmenet megállításához. A vezetés sikeresen megvédte mérsékelt irányvonalát, és visszaverte a radikálisabb tagok azon törekvését, hogy élesebb álláspontot képviseljenek a környezetvédelmi és más politikai kérdésekben: Baerbockot a küldöttek több mint 98 százaléka támogatta. 

Egy nappal később azonban ahelyett, hogy Baerbock lelkesítő beszédéről beszéltek volna, a németek még mindig a baklövésén nevettek.

Ha mást nem is, az elmúlt hetek a Zöldek jelöltjének Murphy-törvényeiből kínáltak gyorstalpaló tanfolyamot. 

Vagy ahogy ő fogalmazna: Scheisse!

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-30 | 21:45
Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

 • Kicsit drága mulatság volt a gyilkost eltartania az osztrákoknak.
 • Egy 13 éves kislány kábítottak el, erőszakoltak és fojtottak meg közösen 16 és 18 éves afgánok Bácsben.
Kül 2021-07-21 | 14:47
"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

 • Svédország nem talál kiutat az erőszak spiráljából - fogalmaz a Blick.ch svájci portál.
Kül 2021-05-19 | 17:16
Black Lives Matter a gyakorlatban - Lori Lightfoot chicagói polgármester szóvivője állítólag bejelentette, csak "fekete vagy barna" újságíróknak ad interjút a polgármester

Black Lives Matter a gyakorlatban - Lori Lightfoot chicagói polgármester szóvivője állítólag bejelentette, csak "fekete vagy barna" újságíróknak ad interjút a polgármester

 • Az apropó, hogy ciklusának feléhez ért.
 • De csak 1 az 1 ellen interjúkat vállal.
 • És azt is csak akkor, ha az újságíró fekete vagy barnabőrű.
 • Nem véletlenül tartják sokan a BLM-et egy fekete rasszista mozgalomnak az Egyesült Államokban.
Kül 2021-08-02 | 12:12
Megdöbbentő: naponta két csoportos nemi erőszak történik Németországban

Megdöbbentő: naponta két csoportos nemi erőszak történik Németországban

 • Ebben nincsen benne, amikor az elkövető egyedül erőszakol meg egy nőt.
 • Statisztikai adatok alapján migránsok közül kerül ki az elkövetők többsége, miközben a számarányuk alacsonyabb.
 • Minden második gyanúsított nem rendelkezik német állampolgársággal.
 • Az erőszakoot elkövető férfiak leggyakrabban iszlám országokból érkeztek: Afganisztánból, Szíriából, Irakból.
 • 2018-ban a gyanúsítottak 6 százaléka afgán volt. A teljes népességen belül azonban csak 0,3 százalékot tesznek ki.
Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.