Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság
  • Elírtak benne pár millió eurót.

Az Európai Bizottság visszaküldte Románia országos helyreállítási tervét, egy valag megjegyzéssel - írja a Főtér.

Az országos helyreállítási tervek költségvetései körüli tárgyalások célegyenesbe értek. Az EU-s tagállamok beküldték a dokumentumokat (Romániának is sikerült, igaz, kicsit megkésve), az illetékesek átbogarászták, és ha nem volt tiszta valami, visszaküldték a terveket, természetesen megjegyzésekkel.

Nos, Románia csütörtök este kapta meg a csomagot (29,2 milliárd euróról van szó), mondanunk sem kell, jó pár piros tintás hozzáfűzéssel.

Nézzünk pár példát arra, hogy a mi is az, ami jelen esetben a román tervgazdák szerint "normális".

1. Egy kórház felújítására a Word dokumentumban 80 millió eurót kértek, az Excel dokumentumban viszont csak 71 milliót. Kilenc millió eurót senki sem nevezhet apró elírásnak.

2. Florin Cîțu miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy a nagy terv megvalósítása során több vadiúj kórházat is építenek. Ezhhez képest a dokumentumokban egyetlen új kórház építése szerepel, és itt is becsúszott a fenti fránya hiba: egyik helyen 570 millió eurót kérnek az építkezésre, másik helyen csak 517 milliót. A különbségből simán építeni lehetne egy kisebb fogászati klinikát.

3. A Képzett Románia program esetében az a baj, hogy a tervezők odaírtak egy végösszeget, de elfelejtették azt tételeire bontani. Khm…

4. A vízgazdálkodási fejlesztések esetében a költségeket sikerült valahogy különböző lej-euró átváltási ráták szerint kiszámítani.

5. Az iskolaelhagyás mértékét csökkenteni hivatott program költségvetési fejezetében szépen le vannak írva a tevékenységek költségei, viszont a technikai háttérre, elbírálásra és monitorizálásra vonatkozó összegek kifejtéséről megfeledkeztek, pedig ezek a végösszeg egynegyedét teszik ki.

6. A hazai metrók fejlesztése fejezetnél az EB udvariasan rákérdez, hogy a majdan Bukarestbe és Kolozsvárra kerülő összesen 30 metrószerelvényt biztos megveszi Románia 2026-ig, ha a finanszírozás nem csak a helyreállítási tervből történik. Mert tudjuk (látjuk az autópályák esetében is), mennyi baj tud történni az ilyen vegyes forrású ügyek esetében.

7. A végére hagytunk egy nyalánkságot is. A kis- és középvállalkozások kockázati tőkealapja fejezetében az áll, hogy egyetlen ember kiképzése 133 000 euróba kerül. Mire a brüsszeli illetékesek odaírták a Megjegyzések rovatba, hogy: "Enyhe túlzásnak tűnik."

És további hasonló megjegyzések tucatjai szerepelnek a doksicsomagban. Persze, nagyon könnyen elképzelhető, hogy a valóban szerteágazó és bonyolult költségvetés kidolgozásánál hibák csúsztak be. Ahogy az is, hogy az ügyesebbek itt-ott megnyomták a golyóstollat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-10-22 | 10:59
Orbán: a Bizottság klímavédelmi tervei megölik az európai középosztályt

Orbán: a Bizottság klímavédelmi tervei megölik az európai középosztályt

  • Márpedig stabil berendezkedés csak széles középosztály megléte mellett képzelhető el, ez a hüvelykszabály a politikában.
  • Orbán szerint az európai klímavitában egyik oldalon a józan ész képviselői, a másikon azok állnak, akik fantazmagóriákat kergetnek.
Kül 2021-06-07 | 12:33
Németországban is marad a kormány különleges felhatalmazása

Németországban is marad a kormány különleges felhatalmazása

  • A csökkenő fertőzési adatok ellenére Merkel kancellár azt akarja, hogy továbbra is az országos hatókörű, úgynevezett járványügyi helyzet maradjon érvényben.
  • Számos szabályozás függ ettől, a döntést azonban a Bundestagnak kell meghoznia.
  • A felhatalmazás feljogosítja a német szövetségi kormányt arra, hogy közvetlenül, parlamenti jóváhagyás nélkül adjon ki rendeleteket.
Kül 2021-06-09 | 10:22
Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma

Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma

  • A múlt hónapban 8278 új kérelmet nyújtottak be a védelmet kérők Németországban.
  • Tavaly ugyanekkor ez a szám 3777 volt.
  • Mathias Middelberg, a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője szerint "sok minden utal arra, hogy a menedékkérelmek száma tovább fog emelkedni".
  • "Ez gyakran a gazdasági migrációról szól, már nem a menekülésről" - mondta a CDU politikusa.
Kül 2021-07-29 | 11:31
Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

  • 25 százalékkal több szexuális bűncselekményt regisztráltak 2021 első félévében, mint a tavalyi év azonos időszakában.
  • A gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatások 50%-kal nőttek.
Kül 2021-06-18 | 12:15
Ikonikus autók tűnnek el a zöld őrület miatt: csak elektromos VW Golf, Audi A3 és A4 lesz a jövőben

Ikonikus autók tűnnek el a zöld őrület miatt: csak elektromos VW Golf, Audi A3 és A4 lesz a jövőben

  • Az Audi azt tervezi, hogy 2026-tól nem gyárt több benzin- és dízelmotoros autót.
  • A hibrid modelleket is ki kell vezetni addigra.
  • A Mercedes-Benz Cars s2019 végén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra több mint 50 százalékos értékesítési arányt érjen el a villamosított autók - azaz a tisztán e-autók és a hibrid autók - között.
  • A BMW-nek ugyanilyen tervei vannak globálisan.