Hivatalos: 98,5%-os eredménnyel Annalena Baerbock a német Zöldek kancellár-jelöltje

Hivatalos: 98,5%-os eredménnyel Annalena Baerbock a német Zöldek kancellár-jelöltje

"Évtizedek óta először van változás a levegőben" - mondta Baerbock, tudósít a WELT.

Az eredmény több mint egyértelmű: a Zöldek kongresszusa a 688 szavazatból 678 szavazattal Annalena Baerbockot választotta meg kancellárjelöltnek. Beszédében Baerbock magabiztos, de önkritikus is volt: "Nagyon bosszantottak a hibáim".

A Zöldek kongresszusa elsöprő többséggel megerősítette Annalena Baerbock személyét első zöld kancellárjelöltként. Ugyanakkor szombaton 688 online küldöttből 678-an megerősítették Baerbock és Robert Habeck pártelnök-pártelnöki páros szerepét a kampány csúcspárosaként - ez a leadott szavazatok 98,55 százalékának felel meg. A küldöttek mindkét pontról egyetlen szavazással döntöttek.

Ehhez képest Baerbock 2019-es pártelnökké választásán a szavazatok 97,1 százalékát, Habeck 90,4 százalékát kapta.

Beszéde elején Baerbock megköszönte a küldötteknek a "hátszelet, különösen az elmúlt hetek ellenszele után". Ő maga is követett el hibákat. A szavazás eredményét a teljes szolidaritás jelének tekinti. "Robert, hogy ott tudtalak magam mellett, ez erőt adott" - mondta Robert Habeck társelnökhöz szólva.

Baerbock kiváró politikával vádolta a hivatalban lévő kormányt. "Az elmúlt években a németországi kormányzati politika olyan volt, mintha robotpilótán vezetnénk" - mondta Baerbock. A politika, mondta, arról szólt, ami megvalósíthatónak tűnt. "Számunkra a politika mindenekelőtt arról szól, hogy mit teszünk lehetővé." A választási kampány szerinte párbaj a CDU/CSU-val. "Évtizedek óta először van valódi változás a levegőben" - mondta Baerbock 40 perces beszéde végén. "Itt a pillanat, hogy megújítsuk országunkat."

"Vadállat módjára dühös voltam a hibáim miatt" - mondta Baerbock.

Baerbock kifejezetten próbált a saját buborékján kívüli embereket is megszólítani. Beszédében úgy szólt, hogy amikor azt mondta, hogy "mi", akkor nem csak a saját pártjának tagjaira gondolt, hanem a "mi alatt minden polgárt is értek". Bátorsággal, "leleményességgel, szolidaritással és sokszínűséggel" olyan változást lehet létrehozni, amely támogatást nyújthat a jövő számára. "Mindenekelőtt ez korunk nagy feladata, az éghajlati válság elhárítása" - tette hozzá.

A fekete-piros kormánykoalíció alatt eltelt évekre utalva Baerbock azt mondta, hogy ezeket a célokat nem lehetett elérni egy olyan politikával, amely mindig csak a hangulatra és a közvélemény-kutatásokra figyelt. Baerbock "paktumot" is javasolt a német iparnak. "Egy kötelező érvényű megállapodásról van szó, amely szerint az állam kompenzálja a vállalatokat azokért a többletköltségekért, amelyeket eddig kellett vállalniuk, ha klímasemlegessé akarnak válni - made in Germany" - ígérte Baerbock. Ez egy "megfelelő kereteket meghatározó politika". Olyan kormányra van szükség, amely befektet az új technológiákba és "éghajlatbarát jólétet" teremt - mondta Baerbock. A jövő piacai és termékei klímasemlegesek.

Baebock önkritikus is volt: "Nagyon dühös lettem a hibáim miatt" - mondta Baerbock.

Már hetekkel ezelőtt megszületett a döntés, hogy a kancellárjelöltség és a pártkonferencia csúcsduójának személyi kérdéseit ugyanabban a szavazásban tárgyalják. A pártvezetés április 19-én nyújtotta be erre vonatkozó indítványát, aznap, amikor Baerbockot kancellárjelöltnek jelölte. "A Bundestag-választáson egy Annalena Baerbockból és Robert Habeckből álló csúcspárossal és Annalena Baerbock kancellárjelölttel indulunk" - állt a közleményben. Ehhez nem érkezett módosítás.

Baerbock jelölése után a Zöldek eleinte magas szavazótáborral rendelkeztek. Az akkor vasárnapi felmérésben 28 százalékig jutottak, és időnként még a CDU/CSU-t is megelőzték, amely akkoriban a maszk-üggyel és a CDU vezetője, Armin Laschet és a CSU vezetője, Markus Söder közötti vezetési vitával küzdött. Baerbock személyes mutatói azonban azóta szintén visszaestek: egy nemrégiben végzett felmérésben a CDU kancellárjelöltje, Armin Laschet és az SPD jelöltje, Olaf Scholz mögött végzett a közvetlen kancellárválasztás kérdésében.

Három és fél héten keresztül azonban a Zöldeket a saját hibáik terhelték le. Először az vált ismertté, hogy Annalena Baerbock kancellárjelölt különleges kifizetésekről nem számolt be a Bundestagnak. Aztán kritika érte, mert neki és pártjának többször is ki kellett javítania a Baerbock önéletrajzában szereplő félrevezető információkat. Habeck viszont zavart okozott azzal a követeléssel, hogy "védelmi fegyvereket" kell szállítani Ukrajnának. Nem hozott új lendületet a szász-anhalti tartományi választás sem, ahol a Zöldek csak kis mértékben, 5,9 százalékra javítottak.

A Zöldek a közelmúltban a közvélemény-kutatásokban mélyrepülésbe kerültek, míg a CDU/CSU, mint növelni tudta a különbséget. A ZDF csütörtökön közzétett politikai barométerében a CDU/CSU-t 28 százalékon, a Zöldeket pedig 22 százalékra mérte. Az ARD-Deutschlandtrend szintén csütörtökön közzétett felmérése szerint a CDU/CSU 28 százalékon, a Zöldek pedig 20 százalékon állnak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-06 | 13:24
A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

 • A Focus úgy fogalmaz, a migránsokat elnyeli a drogok, betörések és a klánok mocsara.
 • 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben.
 • Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés.
 • A migráció a szervezett bűnözés képét is átrajzolja, és kiszorítja az "őshonos" bűnözőket.
 • Ez történt Bécsben is: az osztrák csibészeket a '90-es években a szerbek, albánok, montenegróiak megjelenése és erőszakos fellépése szorította ki.
 • Most pedig őket szorítják ki a piacról a törökök, az afgánok és az utcai drogkereskedő feketék.
Kül 2021-05-24 | 11:38

Újabb német baloldali politikus felejtette el mellékjövelemeit bejelenteni a Bundestagnak

 • Miután a Zöldek kancellárjelöltje és korábbi elnöke is botrányba keveredett emiatt, a párt most szigorúbb szabályozást követel.
Kül 2021-06-05 | 19:27
Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

 • A Pride-hónap miatt a nemzetközi nagyvállalatok elkezdték lecserélni logóikat a közösséig médiában szivárványszínűre.
 • Persze nem mindenhol: azokban az országokban, ahol a homoszexuálisok valódi üldöztetésnek vannak kitéve, ott a nemzetközi multicégek nem cserélnek logót.
Kül 2021-05-27 | 06:49

Svéd határőrség: egy kiskapu miatt nem lehet kitoloncolni a súlyos bűnözőket

 • A súlyos bűnözőket, akiket börtönbüntetésük letöltése után ki kellene toloncolni Svédországból, a törvény egy kiskapuja segíti.
 • A rendőrség országos műveleti osztálya, a Noa szerint 90 százalékuk nem hajlandó elvégezni a Covid-tesztet, így nem is lehet őket kitoloncolni.
 • A svéd mérsékeltek törvénymódosítást javasolnak, hogy a kitoloncolandó személyeket kötelezően lehessen tesztelni lehessen.
 • Azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük az ellenőrzést a fölött, hogy ki tartózkodik az országban - mondta Maria Malmer Stenergard, a párt migrációs politikai szóvivője az EXPRESSEN.SE portálnak.
Kül 2021-05-22 | 17:00
18 éves fiú késelt meg egy 14 évest Hamburg egyik játszóterénél

18 éves fiú késelt meg egy 14 évest Hamburg egyik játszóterénél

 • A bűncselekmény még pénteken történt Hamburgban.
Kül 2021-05-19 | 17:35
Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

 • Ha valaki azt gondolta volna, az Európai Unió letett róla, hogy ösztönözze és támogassa a kontinesnre irányuló migrációt, az tévedett.
 • Az Európai Parlament mai vitáján Margarítisz Szkínász, a Bizottság egyik tagja elmondta, "az európai polgárok elődei bevándorlók voltak, az uniós intézményekben dolgozók mind migránsok", ezért üdvözölte, hogy az úgynevezett saját kezdeményezésű EP-jelentés célja az unión kívüli országokból érkezők munkavállalási lehetőségeinek megkönnyítése.
 • Hozzátette: a munkaerőpiacok változása és a társadalom elöregedése, továbbá bizonyos ágazatokban a szakképzett munkaerő hiánya szükségessé teszi a migrációt.
 • "Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a demográfiai kihívásokra vagy a munkaerőpiaci problémákra a tömeges migráció jelenti a választ" - reflektált a fideszes Hidvéghi Balázs EP-képviselő.