Hivatalos: 98,5%-os eredménnyel Annalena Baerbock a német Zöldek kancellár-jelöltje

Hivatalos: 98,5%-os eredménnyel Annalena Baerbock a német Zöldek kancellár-jelöltje

"Évtizedek óta először van változás a levegőben" - mondta Baerbock, tudósít a WELT.

Az eredmény több mint egyértelmű: a Zöldek kongresszusa a 688 szavazatból 678 szavazattal Annalena Baerbockot választotta meg kancellárjelöltnek. Beszédében Baerbock magabiztos, de önkritikus is volt: "Nagyon bosszantottak a hibáim".

A Zöldek kongresszusa elsöprő többséggel megerősítette Annalena Baerbock személyét első zöld kancellárjelöltként. Ugyanakkor szombaton 688 online küldöttből 678-an megerősítették Baerbock és Robert Habeck pártelnök-pártelnöki páros szerepét a kampány csúcspárosaként - ez a leadott szavazatok 98,55 százalékának felel meg. A küldöttek mindkét pontról egyetlen szavazással döntöttek.

Ehhez képest Baerbock 2019-es pártelnökké választásán a szavazatok 97,1 százalékát, Habeck 90,4 százalékát kapta.

Beszéde elején Baerbock megköszönte a küldötteknek a "hátszelet, különösen az elmúlt hetek ellenszele után". Ő maga is követett el hibákat. A szavazás eredményét a teljes szolidaritás jelének tekinti. "Robert, hogy ott tudtalak magam mellett, ez erőt adott" - mondta Robert Habeck társelnökhöz szólva.

Baerbock kiváró politikával vádolta a hivatalban lévő kormányt. "Az elmúlt években a németországi kormányzati politika olyan volt, mintha robotpilótán vezetnénk" - mondta Baerbock. A politika, mondta, arról szólt, ami megvalósíthatónak tűnt. "Számunkra a politika mindenekelőtt arról szól, hogy mit teszünk lehetővé." A választási kampány szerinte párbaj a CDU/CSU-val. "Évtizedek óta először van valódi változás a levegőben" - mondta Baerbock 40 perces beszéde végén. "Itt a pillanat, hogy megújítsuk országunkat."

"Vadállat módjára dühös voltam a hibáim miatt" - mondta Baerbock.

Baerbock kifejezetten próbált a saját buborékján kívüli embereket is megszólítani. Beszédében úgy szólt, hogy amikor azt mondta, hogy "mi", akkor nem csak a saját pártjának tagjaira gondolt, hanem a "mi alatt minden polgárt is értek". Bátorsággal, "leleményességgel, szolidaritással és sokszínűséggel" olyan változást lehet létrehozni, amely támogatást nyújthat a jövő számára. "Mindenekelőtt ez korunk nagy feladata, az éghajlati válság elhárítása" - tette hozzá.

A fekete-piros kormánykoalíció alatt eltelt évekre utalva Baerbock azt mondta, hogy ezeket a célokat nem lehetett elérni egy olyan politikával, amely mindig csak a hangulatra és a közvélemény-kutatásokra figyelt. Baerbock "paktumot" is javasolt a német iparnak. "Egy kötelező érvényű megállapodásról van szó, amely szerint az állam kompenzálja a vállalatokat azokért a többletköltségekért, amelyeket eddig kellett vállalniuk, ha klímasemlegessé akarnak válni - made in Germany" - ígérte Baerbock. Ez egy "megfelelő kereteket meghatározó politika". Olyan kormányra van szükség, amely befektet az új technológiákba és "éghajlatbarát jólétet" teremt - mondta Baerbock. A jövő piacai és termékei klímasemlegesek.

Baebock önkritikus is volt: "Nagyon dühös lettem a hibáim miatt" - mondta Baerbock.

Már hetekkel ezelőtt megszületett a döntés, hogy a kancellárjelöltség és a pártkonferencia csúcsduójának személyi kérdéseit ugyanabban a szavazásban tárgyalják. A pártvezetés április 19-én nyújtotta be erre vonatkozó indítványát, aznap, amikor Baerbockot kancellárjelöltnek jelölte. "A Bundestag-választáson egy Annalena Baerbockból és Robert Habeckből álló csúcspárossal és Annalena Baerbock kancellárjelölttel indulunk" - állt a közleményben. Ehhez nem érkezett módosítás.

Baerbock jelölése után a Zöldek eleinte magas szavazótáborral rendelkeztek. Az akkor vasárnapi felmérésben 28 százalékig jutottak, és időnként még a CDU/CSU-t is megelőzték, amely akkoriban a maszk-üggyel és a CDU vezetője, Armin Laschet és a CSU vezetője, Markus Söder közötti vezetési vitával küzdött. Baerbock személyes mutatói azonban azóta szintén visszaestek: egy nemrégiben végzett felmérésben a CDU kancellárjelöltje, Armin Laschet és az SPD jelöltje, Olaf Scholz mögött végzett a közvetlen kancellárválasztás kérdésében.

Három és fél héten keresztül azonban a Zöldeket a saját hibáik terhelték le. Először az vált ismertté, hogy Annalena Baerbock kancellárjelölt különleges kifizetésekről nem számolt be a Bundestagnak. Aztán kritika érte, mert neki és pártjának többször is ki kellett javítania a Baerbock önéletrajzában szereplő félrevezető információkat. Habeck viszont zavart okozott azzal a követeléssel, hogy "védelmi fegyvereket" kell szállítani Ukrajnának. Nem hozott új lendületet a szász-anhalti tartományi választás sem, ahol a Zöldek csak kis mértékben, 5,9 százalékra javítottak.

A Zöldek a közelmúltban a közvélemény-kutatásokban mélyrepülésbe kerültek, míg a CDU/CSU, mint növelni tudta a különbséget. A ZDF csütörtökön közzétett politikai barométerében a CDU/CSU-t 28 százalékon, a Zöldeket pedig 22 százalékra mérte. Az ARD-Deutschlandtrend szintén csütörtökön közzétett felmérése szerint a CDU/CSU 28 százalékon, a Zöldek pedig 20 százalékon állnak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-10 | 10:19
Aprócska malőr: a német kormány oltási kampányának egyik főszereplője iszlamista propagandát terjeszt, és a Hamász fegyveres terrorista ágát élteti

Aprócska malőr: a német kormány oltási kampányának egyik főszereplője iszlamista propagandát terjeszt, és a Hamász fegyveres terrorista ágát élteti

  • A német szövetségi kormány is hivatalos videókban kéri az állampolgárokat, hogy vegyék fel a vakcinákat.
  • A megvalósításba csúszott egy kisebb hiba: az arab nyelvű lakosságnak szánt videót egy olyan háziorvos mondta fel, aki a privát Facebookján Izrael ellen uszít és a Hamászt élteti.
Kül 2021-07-07 | 19:21
Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

  • Egyre többen érkeznek Nagy-Britanniába.
  • A belügyminisztérium ezért szigorítani akarja a menekültügyi törvényeket.
  • Életfogytiglani börtönbüntetést kell kiszabni az embercsempészekre, és a tengerentúlon befogadóközpontokat kell létesíteni a migránsok számára.
Kül 2021-10-21 | 10:16
Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

  • Válságos a koronavírus-helyzet keleti szomszédunknál, az oltásellenesség és így az alacsony átoltottság megbosszulja magát.
  • A szerdai 414 áldozatból 390 nem volt beoltva.
Kül 2021-05-29 | 20:18

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országából a második legveszélyesebbé vált

  • Svédország Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (Brå) által közzétett tanulmányból kiderül, hogy Svédország az egyetlen ország a kontinensen, ahol a lövöldözések száma jelentősen megnőtt a század eleje óta.
Kül 2021-06-21 | 19:31
Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

  • Afgánok érkeznek maguktól is folyamatosan illegális bevándorlókként, ezek az emberek azok, akik az afganisztáni misszióban a Bundeswehr helyi segítői voltak.
  • Jellemzően tolmácsok és családtagjaik, de vannak közöttük a tálibokkal szembeszálló fegyveresek is.
  • A befogadásukat az afganisztáni biztonsági helyzet megváltozásával indokolják, ahol mostanában egyre több területen ismét a tálibok az urak.
  • 2013 óta Németország 798 volt helyi katonát fogadott be 2 596 családtagjukkal együtt.
Kül 2021-06-21 | 14:45
Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson

Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson

  • A bizalmatlansági szavazásra azt követően került sor, hogy a Baloldal bejelentette, nem támogatja tovább a miniszterelnököt.
  • Ekkor a Mérsékeltek és a Kereszténydemokraták is kihátráltak a miniszterelnök mögül.
  • A bizalmatlansági beadványt végül a migrációkritikus Svéd Demokraták nyújtották be.
  • A kormányválság ugyan egy lakásbérleti-vita miatt robbant ki, de komolyabb fordulatot jelez.
  • A svéd közvélemény az utóbbi időkben ugyanis megelégelte a migrációs hátterű utcai bandaháborúkat, robbantásokat és leszámolásokat, az elszabadult erőszakhullámot.