Gulyás Gergely: támogatjuk, hogy ha a beruházás részletei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson döntsenek a Fudan egyetemről

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter az M3-as metró dráguló felújításáról azt mondta, "ha a beruházás drágul, akkor azt a fővárosnak kell viselnie".

A kormány nem akar a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére "jót tenni" – mondja Gulyás Gergely. A Mandiner gyorsinterúja a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a Fudan mellett a 3-as metró felújításáról, a pedofiltörvényről és az ellenzéki előválasztásról.
 
(...)

Az M3-as metró felújítása 10 milliárdot drágult. Az ITM szerint túl van árazva a beruházás. Veszélyben a projekt?

A metrót a főváros újítja fel. Mi tartjuk magunkat az ígértünkhöz: amit Tarlós főpolgármester úr alatt Budapestnek ígértünk, azt a főváros baloldali vezetése alatt is teljesítjük. A metrófelújítás főváros által tervezett költsége 217,5 milliárd forint, melyet a kormány 172,5 milliárdnyi uniós és 45 milliárdnyi hazai forrásból teljes egészében kifizet. Ez a jelenlegi önkormányzati ciklus legnagyobb beruházása, melyre a főváros eddig saját forrásból egyetlen fillért sem költött. Mi betartottuk, amit ígértünk. Ha a beruházás drágul, akkor azt a fővárosnak kell viselnie.

Mit gondol a súlyos büntetésekről a parlamentben? Jakab Pétert tízmillió forintra büntette meg a házelnök. Mi lesz így a parlamenti szólásszabadsággal?

Jelenlegi szövetségesei szerint Jakab Péter egy náci párt politikusa volt. Karácsony Gergely például még három éve is így vélekedett a Jobbikról, de hosszan lehetne idézni a mai baloldal vezetőitől, Gyurcsány Ferenctől Vadai Ágnesen át Mesterházy Attiláig a hasonló minősítéseket. Ez nekik is kínos, ezért a hitelvesztést mérséklendő új, a korábbitól távoli szerepet találtak a Jobbik elnökének. Jakab Péternek nem tetszik a bohóc szereposztás, amelyet újdonsült szövetségesei Gyurcsány Ferenc vezetésével neki szántak. Bohóc helyett mártír szeretne lenni. Ezért az elmúlt 30 év írott és íratlan parlamenti szabályait veszi semmibe. Tőlünk Nyugatra nincs olyan európai törvényhozás, ahol következmények nélkül lehet a képviselőtársakat – köztük közjogi méltóságokat – büntetőjogi tényállást is kimerítő módon rágalmazni.

Szombaton ezrek tüntettek a Fudan Egyetem ellen Budapesten. Az ellenzék interpretációjában ez nem csupán egy egyetemi beruházás, hanem a kormány keleti elkötelezettségének bizonyítéka a Nyugattal szemben. Mi a kormány válasza?

Nekünk nem kell a nyugati világnak hűségnyilatkozatokat tennünk, mert a NATO és EU-tagsággal annak részei vagyunk, létező vitáink ellenére ők a szövetségeseink. Értjük a nyelvüket, akkor is ha nem mindig szeretjük. A főpolgármester úr fordítva van ezzel: nem érti a nyelvüket, de mindig szereti. Mi örülünk annak, hogy vége a hidegháborúnak. A nyugati szövetségesi rendszer része vagyunk, de korrekt kapcsolatokra törekszünk a világ jelentős hatalmaival, így Kínával és Oroszországgal is.

Lesz Fudan Egyetem vagy sem?

A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk. A fővárosi városházán kívül azonban már nem a Gyurcsány-koalíció van hatalmon. Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére "jót tenni". Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

Kinek drukkol az ellenzéki előválasztáson? Ki a Fidesz lottóötöse?

Az ellenzéki előválasztás színjáték, a miniszterelnök-jelölt személyéről és az egyéni jelöltek jelentős részéről a háttérben már megállapodtak Gyurcsány Ferencék. Baloldali győzelem esetén Karácsony a miniszterelnök, Gyurcsány felesége a helyettese lehet. Dobrev Klárának van családi tapasztalata, hogyan kell választás nélkül – akár ciklus közben – hatalomra jutni. Hogy az alapfelállás a főpolgármester elmúlt hetekben időnként már-már komikus politikai botladozása miatt változhat-e, az sem demokratikus választás, hanem politikai alkuk kérdése.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-18 | 18:47
Orbán: bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a repteret

Orbán: bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a repteret

  • Gyurcsány elherdálta, Orbán visszaveszi.
Bel 2022-04-08 | 16:33
Elkapták a 22 éves moldáv embercsempészt és migránsait

Elkapták a 22 éves moldáv embercsempészt és migránsait

  • A rendőrök az M1-es autópálya 56-os kilométerszelvényében tartóztattak fel egy magyar honosságú személygépkocsit 2022. április 7-én 22 óra 5 perckor.
  • A járműben egy 22 éves moldáv állampolgárságú embercsempész, valamint 5 fő magát pakisztáni, 1 fő magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Az embercsempésszel szemben a nyomozók büntetőeljárást indítanak.
Bel 2021-10-18 | 09:51
Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak

Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak

  • A háziorvosok eddig is végeztek gyorstesztet, most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül.
  • A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt.
Bel 2021-08-07 | 13:13
Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony

Szlávik: semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony

  • A Mandinernek adott interjút az elismert orvos.
  • Tételesen cáfolja a baloldal és Karácsony Gergely hazudozásait a kínai vakcinával kapcsolatban.
Bel 2021-12-22 | 20:24
Valaki megtámadta az Alkotmánybíróságon a gyermekvédelmi népszavazást

Valaki megtámadta az Alkotmánybíróságon a gyermekvédelmi népszavazást

  • Egyesek nem akarják megvédeni a gyerekeket a szexualizálástól és a koruknak nem megfelelő propagandától.
Bel 2021-06-29 | 10:55
5 millió 477 ezer a beoltott, 34 az új fertőzött, elhunyt 2 beteg

5 millió 477 ezer a beoltott, 34 az új fertőzött, elhunyt 2 beteg

  •  Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően egyértelűen letörtük a járvány harmadik hullámát.
  • Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon.
Bel 2021-10-24 | 14:03
Annyira lebőgött az ellenzék a közös demonstráción, hogy a propagandamédia sem tudja a kínos égést kisebbíteni

Annyira lebőgött az ellenzék a közös demonstráción, hogy a propagandamédia sem tudja a kínos égést kisebbíteni

  • Pár ezren lézengtek a baloldali ellenzék szombati demonstrációján, teljesen eljelentéktelenítve ezzel a rendezvényt, a baloldali összefogás pártjait, és a pástra emelt Márki-Zay Pétert.
  • A Fidesz által szervezett Békemeneten eközben több százezer résztvevő ünnepelte az '56-os forradalmat és szabadságharcot és emlékezett méltósággal.
  • A 444, a Telex, 24, a HVG újságírói is szomorúan összegezték: a szombati napot a Fidesz nyerte meg, a baloldal demonstrációján nevetségesen kevesen voltak.
  • A Békemenet Magyarország szebbik arca, és ezt az élményt senki sem veheti el azoktól, akik szeretik a hazájukat, támogatják a magyar kormányt és Orbán Viktor politikáját.
Bel 2023-01-14 | 16:18
A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban

A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban

  • A BBC-tudósítója, Nick Thorpe az évindító Orbán-sajtótájékoztatón azzal vetette észre magát, hogy kissé összefüggéstelenül beszélve arra buzdította a miniszterelnököt, adjon neki interjút.
  • Orbán biztosította a kissé egzaltált Nick Thorpe-ot, hogy ha nem párbajozni kell egymással és minősítő kérdésekre válaszolva harcolni, hanem a megértés vágya hajtja az újságírót, akkor örömmel ad neki interjút.
  • Most a Telex kapta mikrofonvégre a BBC újságíróját, aki szerint Magyarországon a Rákosi-időket idéző hangulat uralkodik.