Calais: az összecsapások után a rendőrség szombaton folytatta a dzsungelnek nevezett migránstábor kiürítését

Calais: az összecsapások után a rendőrség szombaton folytatta a dzsungelnek nevezett migránstábor kiürítését
 • Pénteken 2016 óta nem látott erőszakos cselekmények történtek Calaisban, a dzsungelnek nevezett migránstáborban.
 • A legalább 650 migráns lakta tábor lakóiból 300 vascsövekkel felszerelkezve támadtak rá a rendőrökre, hetet megsebesítve.

A rendfenntartó erők szombat reggel 6 óra óta folytatják a Calais-i Saint-Omer felé vezető úton, a kórházközponttól nem messze található, több száz migránsból álló tábor kiürítését - tudósít a francetvinfo.fr portál.

Ma reggel 6 óra óta mintegy 300 rendőr bontja a calais-i Magnesia út végén található, legalább 650 migránsból álló tábort. A migránsok közül körülbelül harminc gyermek.

Ma kora reggel több busz állt sorba, hogy felvegyék a migránsokat, és különböző befogadóközpontokba szállítsák őket. "A családokhoz tartozókat Pas-de-Calais-ban helyezik el" - közölte a prefektúra, míg "az egyedülálló migránsokat (...) más francia régiókban lévő központokba viszik".  

A belügyminiszter utasítására a prefektúra azt mondta, hogy ez a "menedéknyújtási" művelet egy bírósági határozat eredménye.

A földterület tulajdonosa a Boulogne-sur-Mer-i Bíróság elnökéhez fordult az ügyben, és május 27-én kiadták a kiutasítási végzést. Az elmúlt napokban a felkereső munkatársak "a Pas-de-Calais különböző befogadó- és szállásközpontjaiban nyújtottak menedéket az érintett migránsoknak".

"Ezek a típusú megszállások komoly zavarokat okoztak a közrend és a köznyugalom szempontjából, különösen a közelben élő 50 család számára. Egyre nagyobb közegészségügyi problémát is észleltek" - állt a Pas-de-Calais-i prefektúra sajtóközleményében.

A Pas-de-Calais-i prefektúra sajtóközleményében azt is állítja, hogy a helyszínen tartózkodó migránsok száma "az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt", ami már "komoly közrend- és közbékét érintő problémákat okoz, különösen a közelben élő 50 család számára".

A hét elején késeléses verekedés tört ki a helyszín mintegy 30 lakója között, amelynek következtében négy ember megsérült.

"Nem értjük, miért folytatódik ez a politika"

A migránsokat segítő egyesületek ismételten elítélték ezt a gyakorlatokat, és sajnálkoznak a tartós megoldások hiánya miatt. "Az emberek mindenesetre költöznek, máshová mennek. Ez egy véget nem érő utazás. Nem értjük, miért folytatódik ez a politika, mindenki körbe-körbe jár: a száműzöttek, a hatóságok és az egyesületek" - reagált François Guennoc, aMigránsszálló civil szervezet elnöke.

Elmondása szerint jelenleg több mint 1500 migráns tartózkodik Calais-ban, akik közül 800-an a Magnésia zsákutcában lévő fészerekben találtak menedéket. "Ami még súlyosabb, hogy az emberek minden egyes alkalommal elveszítik személyes tárgyaikat - egy sátrat, egy takarót -, és nekünk még többet kell dolgoznunk, hogy legalább egy minimumot nyújtsunk nekik" - jelentette ki.

Xavier Bertrand el akarja kerülni az új "dzsungel" kialakulását.

"Ma egy új tábor újjáalakul Calais-ban" - mondta Xavier Bertrand június 3-án, csütörtökön az RTL műsorában. "Követelem ennek a tábornak a felszámolását" - tette hozzá. A régió elnöke mindenáron el akarja kerülni, hogy Calais-ban egy új "dzsungel" jöjjön létre.

"Nem azért harcoltunk Natacha Bouchart-val (Calais polgármestere, a szerk.), hogy elérjük a calais-i dzsungel lebontását, ahol 9000 embert zsákmányoltak ki az embercsempészek, hogy ezt újra felállítsák" - jelentette ki Xavier Bertrand.

A regionális elnök a britekkel együttműködve erősítést is kért a helyszínre. "Azt kérem, hogy legyenek állandó francia-brit tengeri brigádok vagy egy Frontex-típusú eszköz. Naponta több száz ember kel át a Csatornán, akik közül néhányan életüket vesztik. Nem akarom, hogy a La Manche csatorna olyan szabadtéri temetővé váljon, mint amilyenné a Földközi-tenger vált" - mondta az elnökválasztáson is esélyes jobboldali jelöltként emlegetett Bertrand.

A ma délelőtti kiürítéseket követően péntek délutánig le kell lebontani a Magnesia zsákutcában álló fészereket.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 10:19
Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

 • Elon Musk, a Tesla, a Space-X és a Starlink első embere szerdán arról twittelt, az elektromos autókat gyártó Tesla "felfüggesztette a Bitcoin felhasználásával történő járművásárlásokat".
 • A kriptodeviza értéke 15%-kal csökkent a tweet hatására.
 • Emlékezetes Musk ugyanígy rángatta az árfolyamot - csak akkor felfelé -, amikor bejelentette, hogy elfogadják fizetőeszközként, és a Tesla is bevásárol Bitcoinból, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben.
 • Olyan, mintha Musk csak játszana és szórakozna a kriptopénzzel és annak árfolyamával.
Kül 2021-07-07 | 20:08
Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

 • Ezzel is kifejezve, nem a saját kormányukkal és az EU-val értenek egyet, hanem a magyarral.
 • Az újraválasztott elnök, és a választásokon induló elnökjelölt kiállt a migráció ellenében és a demográfiai folyamatok megfordítása mellett.
Kül 2021-06-01 | 07:26
BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

 • A Sinovac vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, jelenleg az EMA is vizsgálja.
 • Egy brazil kutatás szerint a vakcina 80%-ban megelőzi a tüneteket okozó megbetegedést, 86%-kal csökkenti a kórházi ápolást igénylő fertőzést.
 • A 45 000 lakosú Serranaban a vakcina 95%-kal csökkentette a halálozások számát.
Kül 2021-06-25 | 19:57
Hatalmas késsel támadt Würzburg belvárosában a fekete férfi

Hatalmas késsel támadt Würzburg belvárosában a fekete férfi

 • 3 embert ölt meg, 6 sebesült van.
Kül 2021-06-30 | 14:10
Machetés eritreai migráns fenyegetett gyerekeket egy drezdai lakótelepen

Machetés eritreai migráns fenyegetett gyerekeket egy drezdai lakótelepen

 • Allahu akbart rikácsolt, majd egy, az esetet végignéző iraki férfi lépett közbe, akit a lábán sebesített meg az ittas eritreai.
Kül 2021-07-14 | 14:24
A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

 • Megszólalt Karácsony Gergely német női hangja.
Kül 2021-06-12 | 12:59
Macron újra akarja indítani a francia-brit kapcsolatokat

Macron újra akarja indítani a francia-brit kapcsolatokat

 • Korábban a franciák mindig a britekre hagyatkoztak a németek ellensúlyozása érdekében.
 • Ez volt a francia politika De Gaulle-i öröksége.