Francia akadémikus: a migráció évente mintegy 25 milliárd euróba kerül Franciaországnak, a migránsok mindössze egyharmada talál munkát 5 éven belül

Francia akadémikus: a migráció évente mintegy 25 milliárd euróba kerül Franciaországnak, a migránsok mindössze egyharmada talál munkát 5 éven belül

A foglalkoztatási adatok azt mutatják, mítosz, hogy a Franciaországba irányuló bevándorlás gazdasági előnyökkel jár - mondta Jean-Paul Gourévitch francia író és akadémikus a Radio Sudnak adott interjújában - szemlézi az RMX.NEWS.

"Kiterjedten tanulmányoztam ezt a témát, és ma Franciaországban a baloldaltól a jobboldalig mindenki egyetért abban, hogy a bevándorlás többe kerül, mint amennyit hoz" - mondta Gourévitch. "A költségeket illetően nagy különbség van a baloldali és a jobboldali (irányultságú) közgazdászok között: a baloldali közgazdászok szerint a hiány hat-tíz milliárd [euró évente], míg a jobboldaliak szerint 40-44 milliárd. Az én saját tudományos kutatásaim szerint a hiány 20-25 milliárd [euró]".

Gourévitch beszélt arról az Európában és Franciaországban folyó vitáról is, hogy a romló demográfiai számokat bevándorlással vagy hazai demográfiai ösztönzőkkel kell-e javítani.

"Van olyan érv, hogy a bevándorlás bizonyos mértékig ellensúlyozhatná a születési rátákat, mert nagy különbség van a hazai és a bevándorló népesség születési rátája között" - mondta. "A hazai lakosság születési rátája 1,49 (gyermek/házaspár), míg a bevándorló népességnél 2,5-től akár négy gyermekig is terjedhet. Ez (a születési ráta) azonban fokozatosan csökken, mivel a bevándorlók gyermekeinek kevesebb gyermekük van, mint a szüleiknek, akiknek viszont kevesebb gyermekük volt, mint a szüleiknek" - fejtette ki.

"Azért idehozni a bevándorlókat, hogy növelni tudjuk a gazdasági kapacitásunkat, hogy a nyugdíjakat ki tudjuk fizetni, tulajdonképpen egy puccs" - mondta. "A migránsok - természetesen azok, akik dolgoznak - hozzájárulnak a nyugdíjakhoz, de a többiek valódi terhet jelentenek az állam számára".

Gourévitch azt is elmondta, hogy saját tanulmányai azt mutatják, hogy a migránsok érkezése után öt évvel a migránsoknak csak egyharmada kap munkát. Ezek a statisztikák tükrözik más országok adatait, amelyek például Svédországban azt mutatják, hogy a migránsok többsége soha nem lesz önellátó. Más országok, például Németország már eddig is több tízmilliárdot költött a migránsokra, és a következő négy évben további 64,5 milliárd eurót tervez költeni.

"Minden felmérés azt mutatja, hogy érkezésük után 5 évvel a migránsoknak csak 33%-a talált munkát" - mondta Gourévitch.

Gourévitch (79), több mint 60 tanulmány és könyv szerzője. Míg pályája elején az oktatással foglalkozott, később a bevándorlás felé fordította figyelmét. Legutóbbi könyve, "Franciaország Afrikában 1520-2020" címmel tavaly jelent meg.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-11 | 16:16

Hatezer kilométer bicikliút épül a Vajdaságban

 • A turizmus ezen ágának fellendítése érdekében, több mint hatezer kilométernyi bicikliút kiépítését tervezik - mondta Nenad Ivanišević a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Ecobikenet nevet viselő konferenciáján Újvidéken.
 • A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár kiemelte, a határokon átnyúló kerékpárutak hálózatának közös fejlesztése a turizmus más ágait is felvirágoztathatja.
Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.
Kül 2021-08-03 | 19:49
A Litván határon elfogott bevándorlók legújabb iPhone modellekkel rendelkeznek és 1500 dollár készpénzzel, de egyéb követeléseket is megfogalmaznak

A Litván határon elfogott bevándorlók legújabb iPhone modellekkel rendelkeznek és 1500 dollár készpénzzel, de egyéb követeléseket is megfogalmaznak

 • A fogvatartottak arra panaszkodnak, hogy Litvániában rosszul főznek, és nem örülnek annak, hogy elvették tőlük a telefonjaikat.
Kül 2021-07-24 | 12:44
Economist: Svédországot szétlövik

Economist: Svédországot szétlövik

 • A nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette a svédországi lövöldözések elképesztő emelkedése.
 • Svédországban a lövöldözéssel elkövetett emberölések aránya két és félszerese az európai átlagnak.
Kül 2021-06-22 | 20:31
Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

 • Egy újabb bukott állam Észak-Afrikában semmi jót nem ígér migrációs szempontból.
 • Így is csónakos migránsok tömegei indulnak meg naponta Libanonól és Tunéziából az olasz Lampedusa felé.
Kül 2021-05-14 | 16:00
Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

 • A bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, vagyis azt, belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását.
 • A volt tárcavezetőt többek között azzal gyanúsították, hogy embereket fosztott meg személyi szabadságuktól.
 • Salvinire azonban vár még egy hasonló bírósági eljárás szeptemberben, mely egy másik hajót, egy másik migránscsoport feltartóztatását érinti.
 • Akkor a spanyol civilhajó, az Open Arms fedélzetén érkezett 147 migránst várakozott három hétig Lampedusa szigete előtt.
 • A politikus elítélése esetén 15 év börtönt is kaphat.

 

Kül 2021-07-31 | 11:11
Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

 • A dpa információi szerint a rendőrség az arab származású klánokkal való kapcsolatot vizsgálja.