Baloldali radikálisok München elektromos infrastruktúráját gyújtogatják - tettüket beismerő levelükben újabb támadásokat jelentettek be

Baloldali radikálisok München elektromos infrastruktúráját gyújtogatják - tettüket beismerő levelükben újabb támadásokat jelentettek be

 

 

Egy reccsenés, egy robbanás, majd egy tűz - aztán 20 000 háztartásban elment az áram. A müncheni nagy áramszünet után a rendőrség egy baloldali radikálisoktól származó beismerő levelet vizsgál. Ebben további támadásokat jelentettek be a háózati infrastruktúra ellen - írja a br.de portál.

A múlt pénteki müncheni áramszünetet egy szélsőbaloldali csoport támadása okozhatta. Ez derül ki az "Indymedia" online platformon vasárnap közzétett levélből.

A levél szerzői azt állítják, hogy "megtámadták a München keleti részén található városi közműszolgáltató áram- és optikai hálózatát". Az akció fő célpontja "a Rhode & Schwarz fegyvergyár volt a müncheni Ostbahnhofon". A szándék az volt, hogy keményen megbüntessék a vállalatot.

A Rohde und Schwarz egy elektronikai vállalat, amely többek között elektronikus mérési és távközlési technológiával látja el a vállalatokat és az államot. Ezeket például a légiforgalmi irányításban, a védelemben és a kiberbiztonságban használják. A vállalat székhelye az áramkimaradás által érintett üzemrészben található.

A beismerő vallomást levélben megfogalmazók szerint a bűncselekménynek ökológiai indítékai is voltak. Ezen túlmenően, ahogy azt a beismerő levélben írják, többek között arra is reagálni akartak, hogy a Kasten erdő kivágásáról szóló döntésre reflektáljanak. "Ez a mi válaszunk arra a szánalmas városi tanácsi határozatra, amely szerint a Forst Kasten erdőirtását tervezik, hogy ott kavicsot termeljenek ki. A müncheni városi közszolgáltató vállalat továbbra is üzemeltet egy széntüzelésű erőművet Bogenhausenben és egy Isar 2 atomreaktort, így továbbra is támadni fogjuk az infrastruktúrájukat."

A rendőrség már gyújtogatáskor is politikai indítékra gyanakodott, ezért az Állambiztonsági Szolgálat átvette az ügy kivizsgálását. A müncheni rendőrség szerint a levél hitelességét és eredetét most vizsgálják, a baloldali politikai indíttatású bűncselekményekkel foglalkozó osztály nyomoz az ügyben.

Az áramkimaradás szokatlanul sokáig tartott

Haidhausen, Ramersdorf és Berg am Laim kerületekben az Ostbahnhof közelében egy építkezési gödörben keletkezett tűz szokatlanul hosszú áramkimaradást okozott péntek kora reggel mintegy 20 000 háztartásban.

Az ok, hogy mintegy 50 középfeszültségű tápkábel teljesen megsemmisült, ennek következtében mintegy 150 transzformátorállomás meghibásodott. Péntek este a járókelők először furcsa recsegő hangot, majd egy robbanást hallottak. Amikor a tűzoltók kiérkeztek, a gödörből lángok csaptak fel.

A körülbelül egy méter mély gödörben keletkezett tűz gyújtogatásra utalt - közölte már pénteken egy rendőrségi szóvivő. Konkrétabbat először nem akart mondani, mert a tűzvizsgálók elemzései még nem fejeződtek be. "Még a nyomozás elején járunk" - hangsúlyozta a rendőrségi szóvivő.

2019 óta újabb és újabb gyújtogatások Münchenben

Nem ez lenne az első gyújtogatás a Bajor állam fővárosának infrastrukturális létesítményei ellen: a nyomozók már tavaly is "sorozatról" beszéltek. 2019 novembere óta ismeretlenek többször felgyújtották a müncheni rádióállomásokat, köztük a BR rádióállomásait, valamint más infrastrukturális létesítményeket.

A kár összesen mintegy 3,6 millió euró volt. A nyomozók a cselekményeket baloldali szélsőséges bűnözőknek tulajdonították, de a helyszínekkel kapcsolatosan beérkezett tippek nem vezettek konkrét személyekhez. A vizsgálatokat ezért megszüntették.

Szombat délutánra megszűnt az áramkimaradás

A Stadtwerke München (SWM) szerint szombat kora délutánra, minden háztartásban helyreállt az áramellátás, és minden háztartás visszacsatlakozott a hálózatra. "A nap jó híre: az alapellátás helyreállt minden magánháztartásban" - tweetelte az SWM.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-22 | 20:03
EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

  • A 2020-as évet értékelte az EUROPOL, az Európai Unión belüli legfontosabb rendőrségi szerv.
  • A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve, és azt továbbra is a külföldi fejlemények befolyásolják - írják.
  • Az Irakban és Szíriában még mindig aktívan tevékenykedő úgynevezett Iszlám Állam (IS) eléri európai támogatóit, hogy Európában támadások elkövetésére buzdítsa őket.
Kül 2021-06-09 | 20:32
Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

  • A család állítólag legalább 400 000 euró szociális juttatást vett fel.
  • A nyomozók 290 000 euró készpénzt foglaltak le a segélyezett klántagok által lakott villában.
  • A rendőrök egy rendőrségi tankkal törték be az ingatlan kapuját.
  • Németországban egyre nagyobb gondot jelent a kiterjedt arab klánok okozta szervezett bűnözés.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

  • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
  • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
  • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".
Kül 2021-10-20 | 09:39
Fekete hullazsákokban, a kórházi folyosókon fekszenek a halottak Romániában

Fekete hullazsákokban, a kórházi folyosókon fekszenek a halottak Romániában

  • Megdöbbentő képeket hoztak nyilvánosságra keleti szomszádunknál.
  • A vírus annyi ember életét követeli, hogy már a hullazsák is hiánycikk.
Kül 2022-03-24 | 16:06
Orbán: a NATO-csúcson sikerült megvédeni a nemzeti érdekeket

Orbán: a NATO-csúcson sikerült megvédeni a nemzeti érdekeket

  • A szövetség eldöntötte, nem lesz NATO-felügyelte légtérzár Ukrajna felett, mert az háborús konfliktussal járna.
  • Magyarország NATO-partnerei megértették, hogy Magyarország se magyar katonát, se fegyvert nem küld Ukrajnába, hiába követeli ezt a baloldal.
  • A szövetség döntött arról is, hogy a NATO keleti szárnyát megerősíti.