Az ír egészségügyi szolgálat informatikai rendszerei leálltak egy zsarolóvírus-támadást követően

Az ír egészségügyi szolgálat informatikai rendszerei leálltak egy zsarolóvírus-támadást követően
  • A támadás miatt az orvosi rendelések megszakadtak, de a vakcinációt a támadás nem érintette.

 

DUBLIN - Az ír kórházak kénytelenek voltak leállítani az informatikai rendszereiket és számos rendelést törölni pénteken, miután az éjszaka folyamán zsarolóvírus-támadás érte az Egészségügyi Minisztérium központi szervereit. A világjárvány leküzdését szolgáló oltási időpontokon zajló munkát a támadás nem zavarta meg - írja a POLITICO.

Paul Reid, a HSE vezérigazgatója elmondta, hogy az állami számítógépes biztonsági incidensek elhárításával foglalkozó csoport nyomozói a rendőrség és a hadsereg szakembereivel együttműködve segítik az állami hivatal erőfeszítéseit a betegadatok megvédése, és a fenyegetés elszigetelésének érdekében.

"Ez egy nagyon kifinomult támadás" - mondta Reid az RTÉ rádiónak. A kórházi személyzet péntek reggel átállt arra, hogy a páciensek papír alapú nyilvántartásait használja, és több járóbeteg-ellátást lemondott, amíg nem kapnak újra engedélyt az online működéshez. 

Az ország legnagyobb szülészeti kórházában, a Dublin központjában található Rotundában a legtöbb időpontot törölték, kivéve a 36. hétnél idősebb terhes pácienseket. Reid szerint a támadók nem célozták meg az írországi COVID-19 oltási programot működtető különálló szervereket, így pénteken több ezer oltás időpont-lemondás nélkül folyamatosan zajlott. 

A támadást úgy jellemezte, hogy "ember által irányított zsarolóvírus-támadásról van szó, akik hozzáférést keresnek az adatokhoz, majd váltságdíjat követelnek érte". 

Elmondta, hogy a HSE saját kiberbiztonsági tanácsadói megerősítették, hogy zsarolóvírus-támadásról van szó, de az állami ügynökség - amely a közel 5 millió lakosú ország egészségügyi szolgáltatásainak irányításáért felelős - még nem kapott konkrét pénzügyi követelést.

"Ez az összes nemzeti és valóban helyi rendszerünket érinti, amelyek részt vesznek az összes alapvető szolgáltatásunkban. Az éjszaka folyamán tudomást szereztünk róla, és azonnal intézkedtünk. Az azonnali prioritás a fenyegetés megfékezése" - mondta Reid.

Ahogy világszerte, úgy Írországban is egyre gyakoribbak a zsarolóvírus-támadások; Írország több száz amerikai multinacionális vállalat és technológiai cég adatközpontjának európai központja.

A múlt héten Írország egyik vezető mérnöki cégét érte egy 1 millió dolláros váltságdíjkövetelés. Az 1500 embert foglalkoztató Jones Engineering azonban nem fizetett, és kiberbiztonsági szakértőket fogadott fel adatai visszaszerzésére és védelmére.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-21 | 15:28
Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

  • A nők sérelmére elkövetett nemi erőszak, fogdosás, molesztálás, késes gyilkosságok és uszodai zaklatások a német sajtó híradásai szerint a mindennapok részei.
  • Most afgán elkövetőket keresnek Chemnitzben, akik látássérült nőket inzultáltak.
  • A másik kedvelt bűnelkövetése az afgánoknak Németország-szerte, hogy gyerekekkel zsúfolt játszóterek mellett önkielégítenek.
Kül 2021-06-25 | 21:21
Hermann bajor belügyminiszter: a leszúrt kisfiúnak valamelyik szülőjét is megölte a szomáliai migráns

Hermann bajor belügyminiszter: a leszúrt kisfiúnak valamelyik szülőjét is megölte a szomáliai migráns

  • A sérültek között van egy kisfiú is. Valószínűleg az egyik szülője is meghalt a késes támadásban.
  • Ez az információ Herrmann bajor belügyminisztertől származik - írja a MainPost.
Kül 2021-06-14 | 21:17
POLITICO: mély sz*rban a német Zöldek Baerbock botladozásait követően

POLITICO: mély sz*rban a német Zöldek Baerbock botladozásait követően

  • Kétségek merülnek fel Baerbock kormányzóképességével kapcsolatban - írja a brüsszeli elit lapja, a POLITICO.
Kül 2022-09-28 | 11:47
Német mintademokrácia: rajtaütés az AfD-nél

Német mintademokrácia: rajtaütés az AfD-nél

  • Különös: pont akkor van rendőrségi házkutatás az AfD-nél, amikor a párt sikeres demonstrációkat szervez az energiaárak emelkedése ellen.