Kormányinfó: ötmillió regisztrált, pünkösd után érhetjük el az ötmillió első oltással rendelkező magyart

 • A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 • Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak.
 • Czeglédy Csaba szerepéről a miniszter elmondta, hogy a baloldal vagy teljesen oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltásokat.
 • A kormány tárgyal a bankokkal, a bankszövetséggel a hitelmoratóriumról.
 • A paksi bővítés elmaradása két szempontból is tragikus lenne: a rezsiköltség növekedne, és atomenergia nélkül nem valósítható meg a párizsi klímaegyezményben rögzített cél.
 • Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról kijelentette: nem tervezik sem a következő évben, sem hosszú távon. Hozzátette: a szervezet vezetője jelenleg egy olyan román jogász, aki több magyarellenes eljárást folytatott le romániai karrierje során.

4 millió 420 ezren kapták meg eddig a vakcinát – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón, és hangsúlyozta, hogy megkezdődött a 16-18 év közöttiek oltása is csütörtökön. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kifejtette, hogy a fiatalok oltása után megmaradó 144 ezer adag Pfizer-oltóanyagot is eloltják keddig, ezeket időpontfoglalással lehet igénybe venni, és a legrégebben regisztráltak kapnak erről a lehetőségről sms-ben értesítést.

Gulyás Gergely tájékoztatott, az oltás mindenkinek elérhető közelségben van. Az oltás továbbra is önkéntes, az emberek eldönthetik, melyik oltóanyaggal kívánják az oltást felvenni. Az ötmillió oltást május 26-27-28-a környékén elérjük, és egy idő után elfogynak a regisztráltak, a kormány bízik benne, hogy egyre többen fognak ezután is regisztrálni. Azt látjuk, hogy június elejére, legkésőbb június közepére mindenkit be tudnak oltani, és az ötmillió oltást el tudjuk érni – tette hozzá a miniszter. Gulyás Gergely szerint az 5 millió beoltottat 2 héten belül elérjük, és ekkor jöhet a lazítás következő szakasza – amelyről a kormány a jövő héten dönt. A miniszter emlékeztetett: 

Magyarország benyújtotta a helyreállítási tervét az Európai Bizottsághoz, ami részletesen is megismerhető lesz néhány napon belül. Bár a terv a tárgyalási szakaszban módosult, a legfontosabb célkitűzések nem változtak: az egészségügyet, az oktatást, és a környezetbarát közlekedési megoldásokat részesíti előnyben a kormány. Digitalizációs és környezetvédelmi zöldcéloknak is megfelel a terv, amelyet várhatóan egy hónapon belül jóváhagynak. A gazdasági növekedést, és a fenntarthatóságot tartják szem előtt. A Bizottság is rögzítette, hogy konstruktív és intenzív tárgyalások folytak. Annak köszönhetően, hogy Magyarországon nyugati és keleti vakcinákkal is oltottunk, két hónappal hamarabb állhat helyre a mindennapi élet, de augusztusig a korlátozások mindenképp maradnak - jelentette ki Gulyás Gergely.

A Bértámogatással kapcsolatban elmondta, megbízhatóan folytatódott a program: 87 milliárd forintot igényeltek, 86 milliárdot már folyósított a kabinet. A legutóbbi időszakban 138 ezer munkavállalót támogattak a programon keresztül, május 31-ig lehet benyújtani a bértámogatási igényeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: a gyerekek nyári táboroztatására lesz lehetőség, június 1-től megtarthatóak a táborok.

A baloldali előválasztásról elmondta, a kormánynak nincs hivatalos véleménye, ők legfőképp az ország sikeréért szorítanak. Szintén az előválasztással kapcsolatban elmondta, a választójogi törvényen nem terveznek változtatni, ezt a jogszabály tartalma szerint jelenleg nem is tehetik meg.

Czeglédy Csaba szerepéről a miniszter elmondta, hogy a baloldal vagy teljesen oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltásokat, azonban hiába ő az, aki a legnyíltabban áll ki az oltásokkal szemben, mégis a baloldal támogatását élvezi. 

A miniszter arról is beszélt, hogy ötszázalékos recessziót volt kénytelen elszenvedni Magyarország, a jövő évre 4,2 százalékos növekedési becslés van, ha ezt kicsit túl tudjuk teljesíteni, vissza tudunk kapaszkodni, majd utána dinamikus, gyors növekedést vár a kormány.

Gulyás Gergely szerint a sajtónak való válaszadás jogos elvárás, mindenki meg tudja ítélni, hogy mit jelent, ha Karácsony Gergely főpolgármester tart a neki nem tetsző sajtóorgánumoktól, akik nem csak pozitívan nyilatkoznak róla. A főpolgármester nagy port kavart Economist-interjúja kapcsán érkező kérdésre kifejtette, az Európai Unióban kevesen vannak, akik ne beszélnének valamilyen idegen nyelvet, ez egy ki nem mondott elvárás a képviselők felé. A cikk mellett megjelent ábrázolással kapcsolatban, amelyben Karácsony Gergely átvágta a határkerítést, Gulyás Gergely elmondta: Az Economist is ugyanazt gondolja a baloldalról, mint mi, hogy lebontanák a határkerítést.

A miniszter kiemelte, hogy eredményesnek látszik az oltásra buzdító kampány, amelybe igyekeznek ismert embereket is bevonni. A miniszter kiemelte: az uniós vakcinaútlevél nem fogja felváltani a magyar védettségi igazolványt. Elmondta: az unió védettségi igazolványának sem a gyártása, sem az előkészítése, sem pedig az erről szóló jogszabályok előkészítése nem kezdődött el.

Azon kérdésre, hogy lehet-e a Fudan-egyetemről helyi népszavazást kezdeményezni, úgy válaszolt, hogy nem akarja megelőlegezni a Nemzeti Választási Bizottság döntését, de emlékeztetett: az önkormányzat hatáskörébe tartozó és nemzetközi szerződéseket nem érintő kérdésekben lehet helyi referendumot kezdeményezni. 

A tárcavezető beszámolt arról is: a kormány tárgyal a bankokkal, a bankszövetséggel a hitelmoratóriumról.
A DK-s Varjú László tagadja, hogy határozatban tiltották volna be a kínai vakcinát. Gulyás Gergely szerint jobb igazat mondani, mint valótlanságot, pláne ha bizonyíték is rendelkezésre áll, a szóban forgó határozatot a mai napig nem vonta vissza a baloldal.

Kérdésként elhangzott, hogy a WHO döntése után felszólítja-e a kormány bocsánatkérésre a baloldalt. Gulyás Gergely elmondta, a baloldal mindazért, amit a járvány alatt csinált, bocsánatkéréssel tartozik, hiszen akkor sem volt képes nemzeti egységben gondolkozni, amikor erre szükség lett volna. – Nincsenek olyan illúzióink, hogy tisztességesen fog eljárni a baloldal, csupán néhány korrekt ellenzéki megnyilvánulásról tudunk - jelentette ki a miniszter.

Sokak szerint ideje lenne új oltási tervet készíteni. Gulyás Gergely úgy véli, a lassulás oka, hogy sokan válogatnak a vakcinák között, ezért százezer helyett 30-40-50 ezer fővel tudunk naponta haladni, de a lényeg az, hogy a felnőtt lakosság közel 56 százaléka már megkapta a vakcinát, amely hamarosan a 60-65 százalékot is eléri majd. Jó, hogy egyre kevesebb olyan ember van Magyarországon, aki megfertőződhet.

Gulyás Gergely arról is beszélt, a koronavírus-járvány alatt a határok zárása gátolta a migrációt, ez most meg fog változni, két-három hónap múlva a migrációs nyomás újra érzékelhető lesz, Európában újra lesz egy vita, hiszen nem tud az Unió egységes álláspontot kialakítani. – Mi azt tudjuk mondani, hogy 2015-ben Európa átélte a migrációt és annak következményeit, amíg Magyarországnak polgári kormánya van, addig ettől meg fogjuk védeni az állampolgárokat – fogalmazott a miniszter.
A paksi bővítés elmaradása két szempontból is tragikus lenne: a rezsiköltség növekedne, és atomenergia nélkül nem valósítható meg a párizsi klímaegyezményben rögzített cél - válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.
Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kapcsán kijelentette: nem tervezik sem a következő évben, sem hosszú távon. Hozzátette: a szervezet vezetője jelenleg egy olyan román jogász, aki több magyarellenes eljárást folytatott le romániai karrierje során.

Korábban szóba került, hogy a kabinet átalakítaná az élelmiszer-kiskereskedelmi piacot. Gulyás Gergely kiemelte: jelenleg hetvenszázalékos a magyar élelmiszerek aránya a kiskereskedelmi hálózatokban, és technológiai fejlesztésekkel képesek leszünk az árversenyben helyt állni, amellyel tovább javítható majd ez az arány. A tárcavezető arról is beszélt: a közétkeztetésben a beszerzett termékek legalább hatvan százaléka helyi élelmiszerből származik, és ez az arány hamarosan tovább fog növekedni.

Kijelenthető, hogy a megbetegedés és a továbbfertőzés kockázatát is csökkenti a vakcina – mondta a tárcavezető. Gulyás Gergely arra is kitért, hogy az oltottak és beoltatlanok közötti különbségtétel a zárt helyeken levő szolgáltatások igénybevétele kapcsán addig tart, amíg a szakemberek ezt hatékonynak tartják. Mi senkit nem minősítünk önmagában azért, ha valaki nem oltatja be magát - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-06 | 09:04
A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban

A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban

 • A beoltottak száma 6 403 532 fő, közülük 6 188 620 fő a második, 3 848 757 fő a harmadik, 268 485 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • 2880 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 863 039 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Az elmúlt napon elhunyt 36 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45 647 főre emelkedett.
 • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 720 497 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 96 895 főre csökkent.
 • 1785 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-04-27 | 11:38
Brutális számok: 27 illegális migránst csempészett az embercsempész

Brutális számok: 27 illegális migránst csempészett az embercsempész

 • Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a NAV járőreivel együttműködve 2022. április 27-én 8 óra 08 perckor az M1 autópálya Győr felé vezető oldalán a 93-as kilométerszelvényében igazoltattak egy tehergépkocsit, amit egy cseh állampolgár vezetett, a járműben huszonhét külföldi tartózkodott.
 • A magukat afgán és kurd állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt előállították
 • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2022-03-07 | 07:47
Minden magyarnak jó, de a baloldal minden fronton támadja a rezsicsökkentést

Minden magyarnak jó, de a baloldal minden fronton támadja a rezsicsökkentést

 • Cseh Katalin arról nem ad számot, mi történt 4,8 milliárd forinttal a céghálójában, de Paks II-t leállítaná.
Bel 2022-07-27 | 14:02
Naprafogók között bujkáltak a migránsok

Naprafogók között bujkáltak a migránsok

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. július 27-én 11 óra 40 perckor Mélykút térségében 12 külföldit tartóztattak fel.
 • Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-02-01 | 05:33
Gyurcsány lakásvásárlási előlegként 123 milliót költött

Gyurcsány lakásvásárlási előlegként 123 milliót költött

 • És ez csak az előleg 2021-es részlete.
 • Eddig 348 milliót fizetett ki.
 • Értékpapírszámlája 100 millióval nőtt egyetlen év alatt.
Bel 2021-10-27 | 09:35
A Kutyapártnak ígérget listás helyet Márki-Zay, ha nem indulnak külön

A Kutyapártnak ígérget listás helyet Márki-Zay, ha nem indulnak külön

 • Már megy az osztozkodás és a mutyi.
Bel 2021-09-06 | 10:51
Vitézy Dávid a nagykörúti lámpaátállításokról: "ez minden, csak nem zöld közlekedéspolitika"

Vitézy Dávid a nagykörúti lámpaátállításokról: "ez minden, csak nem zöld közlekedéspolitika"

 • Korábban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület is bírálta Karácsonyékat, szakmaiatlansággal és túlzott magabiztossággal vádolva a döntéshozókat.