A pozsonyi reptér munkahely-megtartó állami támogatást kap alkalmazottai után, de titokban mégis elbocsátja őket

A pozsonyi reptér munkahely-megtartó állami támogatást kap alkalmazottai után, de titokban mégis elbocsátja őket
  • A repülőtér hozzájárulást kap a munkahelyek megőrzéséhez, ennek ellenére sokakat elbocsátanak.
  • A munkaügyi minisztérium adatai szerint a társaság tavaly március óta több mint 3,7 millió euró munkahely-megtartó hívott le.
  • A reptér vezetősége az elbocsátásokat trükkösen csinálja, hónapról-hónapra fokozatosan bocsájtja el az alkalmazottakat - számolt be róla az aktuality.sk.
  • Ezzel megkerüli a Munka Törvénykönyvét, amely pontosan szabályozza a csoportos elbocsátásokat, és az illetékes munkaügyi hivatalhoz való bejelentés feltételeit.
  • A hírek szerint nem egyedi, hogy az alkalmazottak egyik napról a másikra megkapják a felmondásukat.
  • Sokan közülük közvetlenül a nyugdíj előtt állnak, nekik, ebben a korban sokkal nehezebb új állást találni.

Az előző évhez képest csaknem 90 százalékkal kevesebb charter-járat indul a pozsonyi repülőtérről. Az előző évek sem néztek ki jól, az állami tulajdonú vállalkozás több mint 10 éve nehéz pénzügyi helyzetben van. Ez idő alatt a vállalat több mint 61 millió euró veszteséget produkált.

A reptér egyik alkalmazottja azt mondta, hogy a repülőtér üzemeltetéséhez is alacsony a létszám, csökkentett fizetés mellett dolgoznak, emellett sok tapasztalt munkavállalót is elbocsátanak. Ez a helyzet gyakran megbénítja a különféle munkatevékenységeket, így közvetlen veszély fenyegeti az utasok és az alkalmazottak biztonságát. "Tudatosítani kell, hogy a repülőtéren végzett munka gyakran nagyon specifikus, és a munkakörök gyakorlott embereket igényelnek, akik értenek az összetett környezethez és a nagyon szigorú biztonsági előírásokhoz. A jelenlegi helyzetben már nem lehet fenntartani a fizikai biztonságot a repülőtéren, ott sem, ahol üzemanyaggal, épületek műszaki felszerelésével, kiszolgáló berendezéssel vagy fizikai biztonsággal dolgozunk" - tette hozzá.

Az M. R. Štefánik repülőteret üzemeltető vállalat maga is megerősítette az alkalmazotti létszám csökkentését, ugyanakkor kijelentette, hogy nem folyamodott kollektív elbocsátásokhoz. "A lanyhább működési teljesítmény miatt a munkavállalókkal a meghatározott időre vagy a próbaidőszakra kötött szerződéseket nem hosszabbítottuk meg. Ugyanakkor fokozatosan halmozódik a munkatársak által végzett munkatevékenység" - mondta Veronika Ševčíková, a repülőtér szóvivője.

Fogadkozás: strukturális reformok jönnek

A vállalat arról is beszámolt, jelenleg azon dolgoznak, hogy változtassanak  a szervezeti struktúrán, amivel hosszú távon fenntarthatóak lesznek a munkahelyek, függetlenül a légiforgalom jövőbeni növekedésétől vagy csökkenésétől. "Az új szervezeti felépítés nem tartalmazza az összes eddig munkahelyi pozíciót. Az új szervezeti struktúrára való teljes áttérésnek körülbelül 4-6 hónapon belül kell megtörténnie" - tette hozzá Ševčíková.

A járvány tavalyi kitörése óta összesen 75 alkalmazott hagyta el a repteret. A társaság jelenleg 570 alkalmazottat foglalkoztat. A szóvivő az egyes hónapokra szétosztott elbocsátásokat nem kívánta kommentálni, mondván, hogy a cég belső ügyeiről van szó. Azt sem árulta el, hogy a vállalat mennyit merített ki a foglalkoztatás fenntartására szánt állami támogatásból.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint a társaság tavaly március óta több mint 3,7 millió euró támogatást hívott le.

A közlekedési minisztérium mint az M. R. Štefánik Reptér egyedüli részvényese nem válaszolt a feltett kérdésekre - írta meg az aktuality.sk. A reptér hosszú ideje rossz pénzügyi helyzetben van. Tizenegy éve nem tud nyereséget termelni. A társaság utoljára 2008-ban volt pozitív tartományban, amikor több mint 800 000 euró nyereséget ért el. A legsötétebb év 2012 volt, amikor 13,4 millió euró veszteséget termeltek. 2008 és 2019 óta 61 millió euró veszteséget produkáltak.

(Ma7.sk nyomán.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-10-19 | 09:11
Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

  • A Fidesz nem tud mit kezdeni Márki-Zay Péter jelöltségével, félnek – mondta Szabó Tímea hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
  • Korábban Karácsonyról állította a képviselőnő, hogy tőle retteg a Fidesz.
Botrány 2022-03-11 | 13:11
Újabb baloldali politikus követelte a magyar fegyverszállítmányt Ukrajnába

Újabb baloldali politikus követelte a magyar fegyverszállítmányt Ukrajnába

  • Juhász Ferenc, a magyar honvédelmet tönkretevő Gyurcsány-kormány egykori honvédelmi államtitkára, majd minisztere az ATV-n fejtette ezt ki.
  • Ezzel ő a sokadik baloldali, aki mindenképpen bele akarja rángatni a fegyveres konfliktusba Magyarországot.
  • Hasonlóan nyilatkozott korábban Fekete-Győr, Márki-Zay, a DK-s Rónai Sándor, és a Soros-pénzekkel megtámogatott Krekó Péter is.
Botrány 2021-07-07 | 12:04
Az európai gittegylet ismét Magyarországot támadja

Az európai gittegylet ismét Magyarországot támadja

  • Az Európai Parlamentben ma megint Magyarország a téma, és a pedofil-ellenes törvény.
  • Európa-szerte lezárások vannak, 4. hullám és a delta-variáns, továbbá jelentős gazdasági visszaesés, délről pedig ömlenek a migránsok Észak-Afrikából, de az Európai Parlament legnagyobb problémája a magyar pedofil-ellenes törvény.
Botrány 2023-01-15 | 17:03
Kisgyerekeket szexualizál egy kijevi cég a "glamour" fotói készítésekor

Kisgyerekeket szexualizál egy kijevi cég a "glamour" fotói készítésekor

  • A kijevi "művészeti projekt", a Gorsad beszállítója olyan nagy nevű nyugati magazinoknak, mint a Vogue, L'officel, a Numero, a Liberation, a Dazed magazin.
  • Twitteren a felhasználók azt kérdezgetik, hogy lehet ez legális a divatiparban?
Botrány 2021-07-20 | 16:44
A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

  • Egy kis gyűjtés arról, mennyire szereti a Momentum az uniós pénzeket.