Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön
  • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
  • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
  • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
  • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
  • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
  • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
  • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
  • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.

A Fővárosi Közgyűlésen meglehetősen érdekes jelenet játszódott le, amikor a "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pontot tárgyalták. Az előterjesztéshez kapcsolódó háromoldalas módosító javaslatot a napirendi pont tárgyalásának a kezdetén osztották ki a képviselőknek.

A JAVASLATBAN EGYÉBKÉNT AZ SZEREPELT, HOGY A BAROSS UTCAI IDŐSOTTHONT DARABOLJÁK SZÉT.

A napirendi ponthoz kapcsolódóan Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt kérte, hogy azt vegyék le a napirendről, de azt a közgyűlés baloldali többsége leszavazta. Az idősotthoni ügyből nagyon komoly polémia alakult ki a baloldalon belűl is, a Momentum frakciója pedig 10 perces tárgyalási szünetet kért.

A fő vitát az okozta a közgyűlésen, hogy az előterjesztésben szerepelt, hogy a Knézits utcai ingatlant a Fővárosnak el kellene adnia a SOTE-nak egy megállapodás alapján, mert annak területén kiemelt kormányzati beruházás indulna.

Hogy a Knézits utcában megszűnő ellátási helyet pótolhassák, a Főváros egy ingatlanvásárlásra pályázatot írt ki, amire viszont csak egyetlen ajánlat érkezett.

A Főváros jobboldali képviselői meg is kérdezték a Közgyűlésen, hogy miért vesz a Főváros 200 kilométerre Budapesttől egy ingatlant, miközben több, a Főváros tuljonában üresen álló egykori idősotthon is van a Főváros területén?

Miért nem ezeket hasznosítja a Főváros, miért vesz egy újabb ingatlant?

A Közgyűlésen ugyanis kiderült, hogy a pályázaton a Cell-Bahnbau Kft. (székhely: 9500 Celldömölk, Sági u. 56.) vételre felajánlotta a tulajdonában álló, természetben a 9500 Celldömölk, Sági u. 56 szám alatti 1363/5 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant.

ERRŐL A CÉGRŐL AZONBAN KIDERÜLT, HOGY ANNAK MINŐSÍTETT TULAJDONOSA SÖPTEI JÓZSEFNÉ, CELLDÖMÖLK SZOCIALISTA ALPOLGÁRMESTERE. Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője felvetette a kérdést, hogy morálisan rendben van-e, hogy csak egyetlen pályázat érkezett, és hogy az eladó cég tulajdonosa Celldömölk szocialista alpolgármestere, Söptei Józsefné.

Kiss Ambrus szerint ez nem közbeszerzési eljárás volt, így nincs probléma.

A egész előterjesztést végül a Momentum által kért szünetet követően 16 igen és 12 nem szavazat ellenében elfogadta a közgyűlés.

Az eredeti előterjesztésben az alábbiak állnak.

"A Knézits utcai telephely állami érdekkörben való megvásárlási szándékára, továbbá a férőhelyigényre való figyelemmel Budapest Főváros Önkormányzata megbízása alapján a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (továbbiakban: BFVK) 2020. december 17-én kelt pályázati felhívása alapján nyilvános, kétfordulós pályázat került kiírásra legalább negyvenöt szobával rendelkező, idősek otthona funkcióra alkalmas ingatlan vétele tárgyában, azzal, hogy annak teljes eladási ára alacsonyabb kell hogy legyen, mint az újraelőállítási ár (vagyis egy azonos funkciójú és paraméterekkel rendelkező ingatlan zöldmezős beruházásként való kivitelezése). A pályázatok benyújtási határidejének lejártáig egy ajánlat érkezett. A Cell-Bahnbau Kft. (székhely: 9500 Celldömölk, Sági u. 56.) vételre felajánlotta a tulajdonában álló, természetben  a 9500 Celldömölk, Sági u. 56 szám alatti 1363/5 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant. Az ingatlanon jelenleg a munkásszállóként üzemelő Vasvirág Hotel található, amely – eladói érdekkörben – alkalmassá tehető a szociális intézményekkel szemben támasztott jogszabályi követelményeknek való megfelelésre. A Cell-Bahnbau Kft. ajánlata – a szociális intézményekkel szemben támasztott jogszabályi követelményeknek való megfelelés eladói érdekkörben való megvalósítása mellett, az ekként a jogszabályi követelményeknek megfelelő ingatlan teljes eladási áraként – nettó 1.055.224.396 Ft összegre vonatkozik. Az ingatlan a Fővárosi Önkormányzat Szombathelyi Idősek Otthona tagintézményeként alkalmas lehet a Knézits utcai, megszűnő férőhelyek pótlására, illetve további férőhelyek létesítésére, arra figyelemmel, hogy abban száz férőhely alakítható ki. Az ingatlan megvásárlásáról a Fővárosi Közgyűlés döntést az adásvételi szerződés kitárgyalását követően tud hozni."

A Cell-Bahnbau Kft. minősített tulajdonosa a cégiratok szerint valóban Celldömölk alpolgármestere, a szocialista Söptei Józsefné, aki az előterjesztés szerint nettó 1.055.224.396 Ft-os eladási áron kínálta fel a Fővárosnak a cége tulajdonában álló, celldömölki Vasvirág Hotelt.
De ki is az a Söptei Józsefné?

Egy bonyolult celldömölki privatizációs történet főszereplője.

Celldömölkön is egykori párt- és KISZ-vezetők privatizálták és játszották át külföldieknek a MÁV vagyonát. A MÁV Építési Főnökség Celldömölkön egy nagy múltú vasúti állami cég volt, amely a Budapest, Miskolc, Debrecen, Szentes, Dombóvár regionális Építési Főnökségekkel együtt a múlt század '50-es éveiben alakult.

Celldömölkön 1993-2008 között a helybeli milliárdos Söptei Józsefné irányítása alatt a privatizátorok az állami vagyon elherdálásával és a zsebüket megtömve lettek milliárdosok, úgy, hogy 2005-től súlyos milliárdokért fokozatosan eladták a részesedésük maradékait a MÁV Építési Főnökség Celldömölk jogutódját képező MÁVÉPCELL Kft.-ben az osztrák Swietelsky csoportnak. A Swietelsky csoport már 2001-ben is rendelkezett 51 százalékos többséggel, míg a Mávépcell Kft. 49 százalékos kisebbséggel bírt a cégben.

Söpteiné korábbi üzlettársának halálát követően a vita olyannyira elmérgesedett a Söpteiné és az elhunyt örökösei között, hogy Söpteinét az egyik örökös barátja súlyosan megverte. Olyannyira, hogy hónapokig nem tudott részt venni a celldömölki önkormányzat ülésein.

A helyi elmondások szerint Söpteiné a privatizációs nyerészkedésből vásárolta be magát a volt honvédségi laktanyába, amiből hotelt alakított ki, és 2008-ban 200 milliós EU-s támogatást is nyert rá.

Most ezt az ingatlant vásárolja meg a Főváros a Söpteiné cégétől a Főváros, több, mint egymilliárd forintért, miközben a jobboldali képviselők felhívták Karácsony Gergelyék figyelmét arra, hogy a Fővárosnak több, Budapesten található, a helypótlást biztosító ingatlana is rendelkezésre áll, nincs szükség arra, hogy egymilliárdért ingatlant vásároljanak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2022-10-01 | 11:00
Spiegel: a német kiskereskedelmet szorongatja a brutális energiaár-emelkedés

Spiegel: a német kiskereskedelmet szorongatja a brutális energiaár-emelkedés

  • Az infláció minden eddiginél magasabb, a vásárlóerő a mélyponton, az energia drágább, mint valaha: a német kiskereskedelmi ágazatban pánik tört ki.
  • Idén 16 000 üzletet fenyeget a bezárás, és a "negatív tendencia valószínűleg jövőre is folytatódik".
  • A kereskedők a helyzetet "egyszerűen egzisztenciális fenyegetésnek" tartják, és a szövetségi kormányt hívják segítségül.
Biznisz 2021-11-07 | 21:22
Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

  • Anonymus megnevezett egy, a Főváros által nemrégiben eladott ingatlant, hogy igazolja azon állításait, a Főváros Vagyonkezelőjéhez Berki Zsolt "intéző" emberként (lobbistaként) bejáratos.
  • Berki Zsolt ugyanis a Városháza eladásának ügyében is érintett, de a Főváros vezetése letagadta, hogy tudná, ki az a Berki Zsolt.
  • Az interneten elérhető adatok szerint a 232340/1 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan, és az Anonymus videójában megszólaló férfi által megszerzett telek egy XXII. kerületi, a 2020-as iratok szerint 7400 négyzetméteres, beépítetlen telekre utal.
  • Ezt az ingatlant a férfi elmondása szerint Berki Zsolt segített neki megszerezni.
  • Az ingatlan vételára bruttó 101 millió volt a Főváros saját honlapja szerint.
  • Vagyis elég nehezen védhető, hogy Berki Zsoltot senki sem ismeri a Városházán.
Biznisz 2021-11-08 | 19:20
Egykori wallisos menedzsert azonosított a sajtó Anonymus új videójának hangfelvételén

Egykori wallisos menedzsert azonosított a sajtó Anonymus új videójának hangfelvételén

  • Gansperger Gyula akkor dolgozott a Wallisnál, amikor Bajnai Gordon volt ott a főnök.
  • Bajnai sikertelen pártalapítása után is a baloldal egyik befolyásos üzlet-, és háttérembere maradt.
  • Az előválasztás előtt Karácsony Gergely adott közre egy videót, amelyben Bajnai Gordon ukázokkal látja el az akkor még miniszterelnök-jelölt Karácsonyt, a Főpolgármester pedig hevesen bólogat.
Biznisz 2021-05-10 | 21:00
Hatalmas biznisz: tavaly még veszteséges volt, idén az első negyedévben 406 milliárd forintos nyereséget jelentett a BioNTech

Hatalmas biznisz: tavaly még veszteséges volt, idén az első negyedévben 406 milliárd forintos nyereséget jelentett a BioNTech

  • 2020 első negyedévében 53,4 millió eurós- 19,491 milliárd forintos - veszteséget jelentett a a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely kifejlesztette a Pfizer koronavírus elleni vakcináját.
  • 2021 első negyedévében az adózott nyeresége már 406 milliárd forintra rúg a vállalatnak.
  • Ez az összeg hamarosan jelentősen tovább fog emelkedni, ugyanis csak az Európai Bizottság 1,8 milliárd Pfizer-vakcinát rendelt a 2022-2023-as évre, darabonként 20,5 eurós áron.
  • Az 1,8 milliárd adag ára forintva átszámolva 13,000 milliárd forint.
  • Érdekesség, hogy 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer 12,5 euróért szállított egyetlen adagot Európába, ezt az árat emelték nemrégiben 20,5 euróra.
Biznisz 2021-07-31 | 09:03

Továbbra is stabil 'BBB' Magyarország államadóssági besorolása a Fitch Ratingsnél

  • Megint nem lett igaza a károgóknak.
  • Az adósságminősítő eközben több uniós tagállam adósságállományát negatívra rontotta le.
Biznisz 2021-05-14 | 05:10
A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

  • Márciusban 4% volt idehaza a munkanélküliség.
  • Ez pontosan fele az euróövezeti átlagnak.
  • Összesen 4,6 millióan dolgoznak Magyarországon.